Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Només han passat poc més de tres mesos des que s’enregistraven les pitjors dades aquest any de contagis de la Covid-19 i es començava a parlar de la cinquena onada en ple estiu que va obligar a tancar hospitals. La cinquena onada de la pandèmia tirava per terra possibles reobertures i feia perillar l'estiu. Davant la millora dels indicadors de l’evolució de la covid-19, les autoritats sanitàries comencen a relaxar les restriccions i a tancar el capítol de la pandèmia, que no definitiu, que podria haver estat pitjor de no ser per la vacunació.

El Tribunal de Comptes rebutja l'aval de l'Institut Català de Finances per cobrir els 5,4 milions de fiança dels 34 ex-alts càrrecs del Govern. El Govern analitza la decisió del Tribunal de Comptes. Recorda que va ser avalat del Consell de Garanties Estatutàries. La factura del preu l'electricitat s'ha disparat i encadena una pujada sense precedents. Increment IPC de fins al 4% interanual al setembre. La fotografia covid-19 ha canviat com de la nit al dia. Fa just tres mesos que s’enregistraven les pitjors dades de contagis de la Covid-19 d’enguany. Aquesta nit, s’aixequen les restriccions per la millora dels indicadors. Per avançar en la investigació i predir comportaments científics és indispensable processar dades i analitzar-les. És una de les feines del superordinador Mare Nostrum, situat a Barcelona. Desenes de periodistes s'han concentrat avui a la ciutat de la justícia per donar suport a Albert Garcia. Fotoperiodista d'El País està acusat d'atemptat contra l'autoritat en una protesta per la sentència del procés. El premi Planeta es converteix en el guardó literari millor dotat del món. Un any més, el Festival de Sitges aposta pel talent femení.

En She WillAlice Krige aporta passió a la seva interpretació d'una actriu que tracta de sanar-se després d'una doble mastectomia. Krige recull a Sitges el Premi Màquina del Temps. Un any més el talent femení va guanyant terreny en el Festival. La gal·lesa Prano Bailey-Bond debuta en la competició amb Censor, la història d'una censora de pel·lícules a l'Anglaterra de Thatcher que a vegades es passa amb la tisorada. Un film que reflexiona sobre si el cinema de terror ens fa més violents.

Per a augmentar i visibilitzar la presència de la dona en el gènere, enguany el Festival de Sitges impulsa el programa Women in fan a través del qual el certamen produirà cada any un curtmetratge escrit i dirigit per dones. A més de brindar l'oportunitat a cineastes de poder assistir a les màster class, tallers i xerrades del Festival per a introduir-les en el gènere.

El Tribunal de Comptes ha decidit rebutjar l'aval de l'Institut Català de Finances per cobrir els 5,4 milions de fiança que reclama a 34 ex alts càrrecs del Govern. Diu que no es pot donar cobertura a persones que han actuat amb negligència o culpa.

Els avals ara rebutjats cobrien la responsabilitat comptable de 28 persones, entre elles els expresidents de la Generalitat Artur Mas i Carles Puigdemont, l’exvicepresident Oriol Junqueras o els exconsellers Raül Romeva i Francesc Homs o Andreu Mas-Colell.

La instructora de la causa, Esperanza García Moreno, ha rebutjat la seva validesa d'aquests avals en un escrit, al qual ha tingut accés RTVE, en el qual estableix que "procedeix l'embargament dels béns i drets de les persones que, havent estat declarades presumptes responsables comptables, van aportar els referits avals".

El Govern analitza la decisió, però defensa que es tracta d'un "mecanisme sòlit jurídicament". La portaveu Patrícia Plaja ha destacat que els avals van rebre l'aprovació del Consell de Garanties Estatutàries i d'una àmplia majoria del Parlament. 

Per avançar en investigació i predir comportaments científics és indispensable processar dades i saber-les analitzar. Aquest és un dels usos del superordinador Mare Nostrum, situat a Barcelona. Ja ho va fer durant la pandèmia i ara treballa en l'anàlisi del volcà Cumbre Vieja, a La Palma. L'objectiu: avançar-se per limitar els efectes a la població.

Aquest ordinador serveix per realitzar càlculs i processar grans quantitats de dades com les que proporcionen instruments científics moderns com són: acceleradors de partícules, grans telescopis o plataformes de seqüenciació de genomes.

La supercomputadora actual, MareNostrum 4, va aportar la seva capacitat per la pandèmia de la covid realitzant més de 39,5 milions d'hores de còmput per incentivar investigacions relacionades amb la biologia del virus, el seu mecanisme d'infecció o la seva interacció amb possibles fàrmacs.

Difícil de predir i caòtic. El seu comportament desconcerta els científics. El superordinador ajuda ara els vulcanòlegs a predir dia a dia com pot anar l'erupció del volcà de La Palma. I ho fa en només dues hores. I en aquests casos, el temps és or. A les 6 del matí el Mare Nostrum processa les últimes dades rebudes del volcà. Són en concret, les d'emissions de gasos i cendra. Les creua amb les previsions meteorològiques de manera que, a les 8 del matí, ja sap com es comportaran els gasos i les cendres emeses. Si, per exemple, pujaran o baixaran de l'atmosfera i si poden afectar la població. Alertes que a primera hora del matí reben els membres que integren el Pla d'emergències Volcàniques de Canàries. I que serveixen perquè els responsables prenguin decisions i les apliquin.

Isabel Rodríguez diu que des del Govern espanyol no estan fent cap gestió per resoldre la situació de Carles Puigdemont. La portaveu del Govern d'Espanya i ministra de Política Territorial explica que mantenen el contacte amb el Govern de la Generalitat actual i que amb el president Pere Aragonès hi ha "una molt bona relació". En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, diu que el primer acord de la taula de diàleg va ser veure quins eren els seus desacords. Reconeix que l'agenda del Govern inclou prioritats diferents de les seves: aposta per deixar-les al marge i avançar amb el que els uneix. Assegura que l'executiu vol acordar els Pressupostos amb tots els partits que ho desitgin, i creu que els partits catalans poden acabar considerant que són bons per Catalunya. Rodríguez defensa els indults han constatat la voluntat de diàleg del Govern d'Espanya. Condiciona el projecte d'ampliació de l'aeroport del Prat a un consens polític i social i demana a Junts que reculli suports. I descarta deixar a banda la renovació del Poder Judicial de la resta de renovacions.

La Policia Nacional desarticula una cèl·lula gihadista assentada a Barcelona i Madrid. S'han detingut 5 persones que tenien matxets i munició. El cap de la banda va combatre al Daesh i la resta portaven anys a Europa però ha estat al llarg dels darrers mesos quan han anat agrupant-se a Espanya.

El Govern porta al Congrés els Pressupostos Generals de l'Estat. Uns comptes, amb rècord de despesa pels fons europeus però que té per davant un camí parlamentari incert. Esquerra insteix en una major presència del català a la llei de l'audiovisual i Junts demana una estratègia consensuada a Madrid.

A l'espera de l'aval de la justícia, els sectors afectats es preparen per una nova etapa, amb menys restriccions covid i més presencialitat, a partir de divendres. On ja s'havia començat a notar és a la feina. Un canvi de vida que per a molts suposa una situació estressant.

Koeman recupera els internacionals espanyols per començar a preparar la visita del València. El Kun Agüero s'ha estrenat als entrenaments marcant un gol. Dembelé encara no ha pogut jugar cap minut.

  • S'han trobat matxets i munició de calibre 9 mil·límetres en els domicilis dels arrestats
  • Els quatre que ja han passat a disposició judicial i han ingressat a presó
  • Un d'ells era el cap del grup, el captador, i ja havia complert condemna a Algèria

El Govern porta al Congrés els Pressupostos Generals de l’Estat. El projecte preveu una inversió de més de 2.200 milions d'euros a Catalunya, és el 17% del total que destinarà a les Comunitats Autònomes. És el segon territori que més obté després d'Andalusia i el primer si s'afegeix la transferència de 200 milions d'euros que el govern de Sánchez té previst fer arribar a la Generalitat en compliment d'una sentència del Suprem del 2017.

Amb aquest esforç, Hisenda confia guanyar suports, davant un camí parlamentari incert.

De moment, Esquerra Republicana ja colla. Els republicans volen aprofitar la negociació per incloure la presència del català a la nova llei audiovisual que prepara el govern de Pedro Sánchez. Volen que s'incorpori un percentatge de producció i doblatge en català abans de parlar dels comptes. I davant del front comú que li reclama Junts per Catalunya, Esquerra li recorda la correlació de forces al Congrés, d'uns i altres. Pels de Puigdemont, però, és només una excusa per no anar plegats i insisteixen en la necessitat de fer un front comú.

La 54a edició del Sitges-Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya té com a leitmotiv la bèstia interior i el mite de l'home llop. El festival ha programat per aquesta edició 169 llargmetratges i 100 curtmetratges, 53 films estaran disponibles en línia. Alguns dels protagonistes d'aquest any són els directors Mamoru Hosoda, Neill Blomkamp, Carlos Saura, Àlex de la Iglesia i Paco Plaza, i les actrius Noomi Rapace i Belén Rueda.

Es compleixen 80 anys de l'home llop, 40 de l'home llop americà a Londres i es recuperen clàssics com el bosc del llop amb José Luis López Vázquez, que va estar a punt de no estrenar-se.

La Policia Nacional ha detingut a Madrid i Barcelona a cinc presumptes gihadistes, entre ells un suposat cap que es dedicava a captar i adoctrinar als altres. L'operació ha estat desenvolupada per agents de la Comissaria General d'Informació de la Policia Nacional dirigida per l'Audiència Nacional.

De moment, quatre d'ells han comparegut davant el jutge de l'Audiència Nacional Joaquín Gadea, que ha ordenat el seu ingrés a la presó. El cinquè declararà en pròxims dies, perquè ja es troba en una presó catalana per altres delictes.

Aquesta operació està relacionada amb una altra desenvolupada al gener d'enguany en la qual van ser arrestats tres presumptes gihadistes, un d'ells un suposat "retornat" del Dáesh de nacionalitat algeriana que hauria combatut en la zona de conflicte sirià-iraquià.

Els detinguts són de nacionalitat algeriana, segons les fonts, que han precisat que el líder va complir prèviament condemna a Algèria per fets relacionats amb el gihadisme.

Segons el diari 'La Vanguardia', durant els registres als habitatges dels detinguts s'han trobat matxets i munició de calibre 9 mil·límetres, així com objectes per falsificar documents.

La retirada de gran part de les restriccions contra la covid-19 suposarà una passa endavant per a la recuperació econòmica. Les autoritats insisteixen en la crida a mantenir la prudència. El Govern porta al Congrés el projecte dels pressupostos del 2022. Esquerra vol una major presència del català a la llei de l'audiovisual. Junts demana una estratègia consensuada a Madrid. Torna la presencialitat a la feina, després de la millora de la pandèmia i la recuperació de la normalitat. Les 10 escoles que segreguen els alumnes per gènere preparen un comunicat per respondre la Generalitat, que ahir va anunciar que no els renovarà els concerts de secundària i batxillerat. Manel Gasch, beneït com a nou abat de Montserrat. L'Ajuntament de Barcelona ofereix 37 milions d'euros en ajuts per a la rehabilitació d'edificis. El Cercle d'Economia carrega durament contra la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona. La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i altres entitats denuncien que en els últims dos anys han rebut més de 300 multes de la Generalitat per intentar aturar desnonaments. El Festival de Sitges ret homenatge als licantrops.

El Cercle d'Economia carrega durament contra la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona. En una nota d’opinió, el lobby empresarial avisa que el país i la seva capital tenen el risc de "quedar atrapades en una espiral d'irrellevància econòmica". La institució expressa la seva "decepció" i avisa que "l'apologia del decreixement és una irresponsabilitat". El Cercle reclama en aquest sentit consensos per revertir la situació i posa l’exemple de la necessitat d'ampliar l'Aeroport de Barcelona.

El Govern no renovarà els concerts a les escoles que segreguen per sexe de les etapes d'infantil, ESO i estudis postobligatoris -batxillerat i formació professional- de cara al pròxim curs. Ho ha anunciat el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray. La decisió afectarà onze centres que encara separen els nens de les nenes. No hi ha cap centre afectat de segon cicle infantil.

L'executiu va intentar no renovar els concerts a primària per al curs 2020-21, però el TSJC va suspendre la denegació, va acceptar les mesures cautelars sol·licitades pels centres i va establir la renovació del concert per sis cursos escolars més. Gonzàlez-Cambray creu que ara el Departament té "més cobertura jurídica" per executar aquesta decisió: "Al segle XXI no hi pot haver cap escola que, amb finançament públic, continuï separant els nens i nenes a les aules".

Meritxell Budó avança que Junts per Catalunya no modificarà la seva proposta per a la "taula de negociació". L'actual secretaria d'Atenció Sanitària i Participació del Departament de Salut diu que el partit resta a l'espera de què s'acceptin els noms que van proposar, ja que són una "proposta ferma". En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, defensa que hi ha "un acord escrit i signat" sobre que la taula de diàleg la formin membres suggerits pel Govern. Diu que van posar "tot el ferro sobre la taula", però que va ser el govern espanyol qui els va vetar. Defensa el projecte d'ampliació de l'aeroport del Prat, ja que "no podem aturar les eines que ens han de fer créixer com a país". L'exconsellera de la Presidència i exportaveu de la Generalitat nega desavinences i un boicot a la consellera Alba Vergés, per bé que reconeix "discrepàncies" i "velocitats diferents" dins del Govern en la gestió de la pandèmia. I defensa que no es renovin els concerts a les escoles que segreguen per sexe, ja que és un model "que fomenta el sexisme".