Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

La demarcació de Lleida tancarà el pont del Pilar amb un resultat molt satisfactori, principalment a la zona del Pirineu i l'Aran, on l'ocupació durant aquests quatre dies s'ha situat al voltant del 90% de mitjana i ha arribat a fregar en molts establiments el ple durant el cap de setmana. Uns percentatges d'ocupació que han estat per sobre de les previsions inicials abans del pont. El balanç millora en un 5% les dades del mateix pont però l'any passat, quan es va tancar amb un 85% d'ocupació. això ha suposat un major volum d'ingressos per al conjunt del sector que ha pogut recuperar pràcticament totes les activitats d'abans de la covid-19.

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida estima que la demarcació ha rebut durant aquests quatre dies la visita de més de 30.000 turistes allotjats en establiments de turisme reglat, els quals han generat al voltant d'unes 85.000 pernoctacions a partir de la nit del divendres 8 d'octubre fins dimarts, al marge de les segones residències, que també han tingut força activitat. L'any passat, algunes de les activitats que tenen lloc per aquestes dates a la demarcació no es van celebrar de manera presencial, com ara la Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra d'Agramunt o el Festival d'Astronomia del Montsec, entre d'altres.

La vicepresidenta del Patronat, Rosa Pujol, ha destacat el fet que la demarcació ha tornat a ser una destinació ben valorada pel públic de proximitat en aquest pont, tal com ja ha anat passant durant tota la pandèmia, amb un comportament extraordinari durant les dues temporades d'estiu i els ponts de la Mercè i aquest de la festivitat del Pilar. És per això, que Pujol confia que aquesta tònica es pugui "mantenir" durant els propers caps de setmana de tardor mentre ja es tenen els ulls posats en la temporada d'esquí, que enguany podria funcionar amb normalitat i així es pugui recuperar l'activitat d'abans de la covid-19.

Centenars de persones han participat aquest dimarts de la manifestació del 12 d'octubre al passeig de Gràcia de Barcelona. Convocats per la plataforma 'Catalunya suma per Espanya', la marxa ha reivindicat la unió del constitucionalisme i ha concorregut com una concentració festiva i reivindicativa. La reivindicació ha comptat amb la presència de representants de Vox i el PPC, però no de Ciutadans (Cs) que enguany ha limitat la seva presència a la jornada en instal·lar una carpa pròpia a la fira d'entitats constitucionalistes a la plaça de Catalunya. A la manifestació s'han cantat i ballat consignes a favor de unitat d'Espanya, en contra del procés independentista i del líder de JxCat Carles Puigdemont.

La manifestació del Dia de la Hispanitat ha comptat amb la participació de dirigents de diverses entitats constitucionalistes com Societat Civil Catalana, S'ha acabat, Espanya i Catalans o Jusapol. A banda de banderes espanyoles i de països llatinoamericans, l'acte ha comptat amb balls típics de llatinoamèrica. S'han cantat cançons d'artistes com Manolo Escobar i s'han llençat consignes en contra dels indults dels presos de l'1-O.

La marxa ha arrencat al passeig de Gràcia cantonada amb el carrer Provença i ha acabat amb un breu acte a la plaça de Catalunya. Els convocants de la manifestació, Catalunya suma per Espanya, han agraït la presència de la ciutadania i han dit que Barcelona és el punt de la geografia espanyola on hi ha "millor" acollida del 12-O malgrat el poc caràcter institucional que hi ha.

Després de fer homenatge a la Verge del Pilar, patrona d'Espanya, un representat de les joventuts de 'Catalunya suma per Espanya' ha llegit el manifest signat per diversitat d'entitats constitucionalistes.

El manifestat ha reivindicat la festivitat com la defensa la "integritat d'Espanya". "Convidem als catalans que gaudeixin del dia d'Espanya a Barcelona, és l'únic esdeveniment sense un perfil institucional", han apuntat.

"Cap govern podrà menysprear la pàtria comuna dels espanyols", ha destacat el manifest. Finalment, han fet una crida a "unir esforços" per exigir respecte als símbols de les institucions, la llengua comuna i la legalitat vigent.

Fonts de 'Catalunya suma per Espanya' han assegurat que la manifestació del 12-O a Barcelona ha estat seguida per al voltant de 100.000 persones.

El cineasta català Juanjo Giménez ha presentat aquest dimarts al Festival de cinema de Siatges 'Tres', un film sobre una dona que percep el so amb retard, amb 'delay' i ho escolta tot a destemps. "M'agrada molt el so i si no t'agrada la postproducció de so no pots idear una història com aquesta", ha assegurat Giménez. L'actriu Marta Nieto es posa en la pell de la C, una dissenyadora de so i l'acompanyen en el repartiment Miki Esparbé, Francisco Reyes, Luisa Merelas, Cris Iglesias i Fran Lareu. La pel·lícula forma part de la Secció Oficial a Competició del Festival de Sitges i arribarà a sales de cinema el 5 de novembre.

El pare del cineasta David Casademunt va morir quan ell era adolescent i recorda que va ser "una experiència terrorífica viure la seva malaltia i l'absència que provoca quedar-se sense pare". Aquest és el tema de què volia parlar Casademunt a 'El páramo', la cinta de terror que el director estrena al Festival de Sitges a la Secció Oficial Fantàstic Competició. "És un film sobre la por i mostra com conviure i créixer a través de la por".

La Generalitat anuncia la decisió de no renovar el concert als centres educatius que segreguen per sexe a partir de l'any vinent. El nen de 8 anys que va desaparèixer ahir en una zona boscosa entre la Segarra i el Solsonès ha estat localitzat sa i estalvi. Acaba el pont de 4 dies i s'espera molt moviment a les carreteres catalanes. L'acte central de celebració del 12 d'octubre a Barcelona s'ha fet al centre de la ciutat. 'Tres' i 'El páramo' al festival de Sitges.

Respir pel turisme durant aquest pont del Pilar. També per a qui l'està gaudint, tant a l’interior com a la costa. Els accidents han augmentat en les quatre autopistes catalanes des de la seva gratuïtat amb l'aixecament dels peatges. A l'AP-7 és on més han crescut: prop d'un 79%. Un terratrèmol de magnitud 3,6 ha sacsejat aquest matí diverses comarques del Pirineu. Els Mossos admeten preocupació per un augment de violència contra els cossos policials. El primer cap de setmana amb els interiors de l'oci nocturn reoberts ha limitat les botellades, però no les ha fet desaparèixer. Veïns i agents policials es mantenen en alerta.

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha assegurat que l'obertura de l'oci nocturn ha comportat que els botellots s'acostin als nivells d'abans de la pandèmia. Coincidint amb el desplegament de 90 nous agents de Mossos d'Esquadra a la regió policial del Camp de Tarragona, Elena ha admès que aquesta problemàtica continua preocupant el cos de seguretat, però ha insistit en la necessitat de "focalitzar la dimensió" de la situació per poder-la abordar. Segons el conseller, el fenomen dels botellots permetrà que a curt termini es gestioni millor l'espai públic. En aquest sentit, ha fet una crida als empresaris de l'oci nocturn i administracions locals per treballar plegats amb aquest objectiu.

La dotació de mitjans i recursos al cos dels Mossos d'Esquadra és vital per fer front al fenomen dels botellots, tal com ha destacat Elena. En aquesta línia, s'ha mostrat convençut que la nova promoció que s'ha desplegat arreu del país ajudarà a la gestió de l'espai públic. En el cas del Camp de Tarragona, aquest dilluns s'han incorporat 90 nous agents -una dotzena es quedaran a la ciutat de Tarragona-, mentre que a les Terres de l'Ebre n'han estat 45. Es tracta d'una promoció que arriba després d'anys sense convocatòries d'accés al cos de seguretat, una situació que ha provocat un dèficit d'agents a les comissaries.

Respir pel turisme durant aquest pont del Pilar. També per a qui l'està gaudint, tant a l’interior com a la costa. Els accidents han augmentat en les quatre autopistes catalanes des de la seva gratuïtat amb l'aixecament dels peatges. A l'AP-7 és on més han crescut: prop d'un 79%. Un terratrèmol de magnitud 3,6 ha sacsejat aquest matí diverses comarques del Pirineu. Els Mossos admeten preocupació per un augment de violència contra els cossos policials. El primer cap de setmana amb els interiors de l'oci nocturn reoberts ha limitat les botellades, però no les ha fet desaparèixer. Veïns i agents policials es mantenen en alerta. 

El director japonès Mamoru Hosoda porta al segle XXI i al món d'internet 'La bella i la bestia', amb el film d'animació 'Belle'. Suzu és la protagonista del film d' Hosoda. Ella és una adolescent tímida que viu en un poble de muntanya amb el seu pare. Al món virtual d'U, la Suzu es diu Belle i és una icona musical amb milions de seguidors. La separació entre un univers i l’altre es veurà compromesa quan ella conegui la Bèstia, una figura fascinant però aterridora. La pel·lícula, que va passar pel festival de Canes, forma part de la Secció Oficial a Competició. El director japonès ha rebut aquest diumenge el Gran Premi Honorífic del certamen.

A causa de la disminució de la incidència de la pandèmia, els epidemiòlegs alerten que aquest any el virus de la grip pot tornar a circular com els anys anteriors. Segons Magda Campins, Cap d'Epidemiologia de l'Hospital de Vall d'Hebron: "La baixa circulació de la COVID-19 pot ser que deixi pas a altres virus". Per aquesta raó, els epidemiòlegs posen el focus en els majors de 65 anys. Aconsellen que busquin immunitzar-se per partida doble: Amb la tercera dosi contra la COVID i amb la vacuna de la grip. Ferran Moraga-Llop, vicepresident de l'Associació Espanyola de Vacunologia afirma que la doble vacunació "No incrementa efectes adversos secundaris i no té cap interferència immunitària".
Els menors de cinc anys són un altre col·lectiu a tenir en compte a causa del possible augment de contagis de la grip. L'Associació Espanyola de Pediatria recomana, per primera vegada, vacunar-los contra la grip.

Els Mossos d'Esquadra continuen buscant els culpables del robatori que s'ha produït la nit de diumenge a dilluns a l'empresa Astepimer, situada a la Zona Hermètica de Sabadell. La policia sospita que alguns dels lladres podrien estar amagats a una zona boscosa a prop de Montcada i Reixac.

Els accidents han augmentat en les 4 autopistes catalanes des de la seva gratuïtat, a principis de setembre, amb l'aixecament dels peatges. En canvi, en vies com l'N 340 o l'N2, s'ha reduït. A l'AP-7 és on més ha crescut l'accidentalitat. En concret, prop d'un 79% més en comparació a l'any 2019. Si sumem l'augment de sinistres a les 4 autopistes alliberades, la xifra és d'un 33% més que abans de la pandèmia.

L'augment de trànsit a les autopistes ha fet disminuir el de la resta de carreteres. De manera que a l'N340 o l'N2, els accidents mortals han baixat fins a la meitat. Trànsit preveu que l'augment de la mobilitat en vies més segures, com les autopistes, farà que els accidents sigui cada vegada menys greus.
 

Jordi Cañas diu que el president Carles Puigdemont no li interessa "per res del món". L’eurodiputat per Ciutadans al grup Renew Europe considera que és un actor central, però marginal, referint-se que els problemes que ocupen la vida dels ciutadans no troben al debat permanent. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga carrega contra l'expresident Zapatero per les seves paraules sobre aquest cas, i el titlla de "gerro d'un basar xinès" i no de "gerro xinès". Defensa que, en una democràcia liberal,  les taules de diàleg són els parlaments. Assegura Ciutadans sempre ha tingut a tothom en contra per dir que no hi pot haver ciutadans de primera i de segona: "Això no és un sol poble, és una societat plural". Acusa el president Pedro Sánchez de ser un mentider compulsiu i d'haver-los traït en els anteriors pressupostos, i lamenta que pels nous comptes encara no els han contactat. I veu una estratègia darrere els moviments cap al PP que té com a objectiu fer desaparèixer el seu partit.

Segons les dades del padró municipal, la ciutat de Barcelona va registrar l'any passat la xifra més alta de defuncions del que portem de segle XXI i de l'anterior, exceptuant només els anys de la Guerra Civil i la grip espanyola. Tot i que inicialment la covid va provocar un èxode de ciutadans cap a altres punts, principalment de Catalunya, les dades a 1 de gener del 2021 indicarien que la majoria d'aquestes persones ja han tornat. A principis d'aquest any a la capital catalana hi havia empadronades 1.660.314 persones, 6.200 menys que un any enrere.

Malgrat que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana alletament exclusiu durant 6 mesos, no totes les mares s'ho poden permetre per dificultats a l'hora de conciliar. Durant la Setmana Mundial de la lactància materna s'ha reivindicat més protecció i que s'assumeixi que es tracta d'una responsabilitat familiar.

El Festival de Cinema de Sitges fa un homenatge al mític realitzador de Televisió Espanyola, Chicho Ibáñez Serrador, i la seva sèrie "Historias para no dormir". Als cinemes es poden veure quatre capítols dirigits per Paco Plaza, Rodrigo Sorogoyen, Rodrigo Cortés i Paula Ortiz.

Mentre a Barcelona ciutat bona part dels hotels encara estan tancats, els allotjaments rurals i de platja treuen profit aquests dies del turisme familiar i esportiu. El pont del Pilar ja està registrant xifres d'ocupació semblants, o en alguns casos fins i tot superiors, a les d'abans de l'inici de la pandèmia.

L'Automobile ha tancat aquest diumenge la primera edició postpandèmia amb una xifra estimada de 300.000 visitants. Són menys de la meitat que a l'edició de 2019, que també va ser especial amb motiu del centenari. Tot i això, l'organització ho qualifica "d'èxit" tractant-se de la primera gran fira amb públic a Europa després de l'esclat de la pandèmia.

"És com si l'ordinador central d'una empresa estigués per destruir-la". Així descriu el periodista i escriptor, Anxo Lugilde, el seu dia a dia després de 30 anys de convivència amb la depressió. Ha tingut tres episodis forts en els darrers cinc anys i demana repensar la manera com la societat es relaciona i percep els transtorns mentals. Lugilde reconeix que li ha passat pel cap moltes vegades treure's la vida, i un cop a Lugo va estar a punt de fer-ho.