Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Continua l'escalada de preus, i l'IPC d'octubre ja és el més elevat dels últims 29 anys. El que més ha pujat és la llum, i els carburants també en són grans responsables. CaixaBank comença aquest divendres la integració tecnològica amb Bankia, l'últim pas per operar com a una única entitat. Creix la preocupació per la imminència de la sisena onada. Salut preveu que l'alt percentatge de vacunació pari el cop. Falta mà d'obra en alguns sectors. A les zones de muntanya de Lleida manquen treballadors a la restauració, a les portes de la temporada d’hivern i d’esquí. Cada vegada hi haurà més ciberatacs contra grans empreses que hauran d'invertir més en ciberseguretat. El peatge urbà d'accés a l'àrea de Barcelona és una de les fórmules que s'estudia per reduir les emissions. Compte enrere perquè la CUP digui si esmena la totalitat als #Pressupostos2022.

L’Índex de Preus al Consum (IPC) corresponent al mes d’octubre a Catalunya ha crescut un punt i mig respecte al setembre, situant-se en el 5,2 %. Des que es van començar a recollir aquestes dades per comunitats (l’any 2002), mai s’havia registrat un creixement de la taxa interanual tan alt. Aquesta inflació és conseqüència de la caiguda dels preus registrada durant l’octubre del 2020, pero també a l’encariment de la llum, l'aigua, el gas i els carburants. Pel que fa al conjunt de l’Estat, la taxa de creixement interanual de l’IPC és d’un 5,4 %, la més alta des del 1992.

El govern espanyol ha pactat amb ERC i PNB que els interins que fa cinc anys que ocupen una plaça "de caràcter estructural" la puguin guanyar sense opositar, sotmetent-se a un concurs de mèrits.

Aquest divendres comencen les assemblees de la CUP per debatre i votar si s'oposen a la tramitació dels pressupostos de la Generalitat. Les negociacions continuen, i el Govern no posa terminis. En un darrer intent, ha traslladat a la CUP un document amb diverses mesure- algunes incloses en la llei d'acompanyament dels comptes aprovada aquest dijous- però els anticapitalistes continuen mostrant insatisfacció. Davant la possibilitat que no hi hagi acord, el PSC continua allargant la mà.

El Govern vol evitar el rebuig de la CUP als pressupostos, i fa un darrer esforç per seduir-la amb noves propostes. La darrera novetat ha estat el  compromís de no invertir en el projecte BCN World (Hard Rock) als comptes de l'any que ve, i no tirar endavant la candidatura pels Jocs d'Hivern fins que no s'hagi realitzat la consulta, prevista pel 2022. A més, el nou document inclou la retirada de la Generalitat de les causes contra manifestants si no se n'acredita l'autoria de les lesions.

Cada vegada hi haurà més ciberatacs contra grans empreses i institucions, que hauran d'invertir més en ciberseguretat. És el que diuen els experts després de l'onada d'atacs cibernètics. L'últim ha obligat l'empresa de cervesa Damm a aturar la producció de la fàbrica del Prat de Llobregat.

Ferran Bel critica que el Govern català renunciï al projecte del Hard Rock. El diputat del PDeCAT al Congrés considera que és un error, com també veu erroni que l'executiu d'Aragonès posposi les decisions sobre els JJOO d'hivern. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga diu que "la CUP fa el que ha de fer" en la negociació dels pressupostos, però no entén que el govern renunciï a buscar alternatives als cupaires, el que ell veuria "raonable".

D'altra banda, considera bona l'actitud negociadora de l'executiu de Sánchez i espera arribar a un acord pels Pressupostos Generals. Critica que a l'Estat i a Catalunya es presentin esmenes a la totalitat dels comptes quan s'estan negociant: "Votar en contra dels pressupostos en caràcter previ no té sentit". Defensa que la llei de l'audiovisual és molt més que quotes. I defensa d'Àngels Chacón com la figura en la qual es podria cristal·litzar el nou espai de centre.

El Govern confia en el diàleg per evitar la vaga de camioners per Nadal. El Comitè Nacional del Transport per carretera ha anunciat 3 dies d'aturades del 20 al 22 de desembre. Podria suposar un greu problema que se sumaria a la crisi de subministraments. El transport és el responsable del 25% dels gasos d'efecte hivernacle. El Govern ha anunciat un pla de 400 milions d'euros per descarbonitzar el transport professional. La cimera del clima de #Glasgow arriba al final amb un document de mínims. Les condicions laborals dels camioners són dures i fa temps que demanen no haver d'assumir la càrrega i descàrrega del camió. Brussel·les reclama allargar el període de càlcul de les pensions a canvi dels fons europeus. El Govern aprova la llei d'acompanyament als pressupostos 2022.

Javier Andaluz, coordinador de Clima i Energia d' Ecologistas en Acción, assegura que sembla que els acords de Glasgow són un tímid avanç, però encara estan molt lluny d'abordar l'emergència climàtica. Afirma que els mercats de carboni no estan funcionant bé i impacten en la factura de la llum. "Un mercat permet que siguin més forts aquells que més diners tenen i no els que tenen millor capacitat per transformar-se".

Més de 134.000 menors d'edat a Catalunya necessiten ulleres, lents de contacte o algun tipus de teràpia visual, però no en tenen perquè les famílies no poden pagar-les. Així ho estima un estudi impulsat per l'associació Visión y Vida que alerta de l'impacte de la pobresa visual infantil a l'hora d'estudiar, desenvolupar-se o relacionar-se.

El TSJC processarà per desobediència l'expresident del parlament Roger Torrent, i la resta d’exmembres independentistes de la mesa en 2019, entre ells Josep Costa.

Comença el judici als acusats de violar en grup una menor l'any 2018 a la sortida d'una discoteca a Molins de Rei per qui demanen penes de presó d'entre 43 i 46 anys.

La banca tancarà l'any amb uns 16.000 empleats menys a Espanya. Les fusions han estat la principal font de destrucció d’ocupació.

Més de 760.000 menors a Espanya necessiten ulleres o lents de contacte i no les tenen per problemes econòmics de les famílies. Ho diu un estudi de l'entitat 'Vision y Vida' sobre pobresa visual.

Les fusions bancàries han estat la principal font de destrucció d’ocupació, en un context de creixent digitalització. El sector bancari ha tancat la meitat de les oficines que hi havia a Espanya des de 2008 i s’han retallat més de 100.000 llocs de feina.