Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

La setmana vinent sabrem si el certificat COVID s'estén, o no, a altres activitats, com ja es fa en l'oci nocturn. A Catalunya hi ha una dotzena de punts de vacunació sense cita prèvia. La pandèmia ha suposat que altres malalties quedin infradiagnosticades. Sobretot en malalties cròniques, càncers, ansietat i depressió. L'Agència de Salut Pública reclama que es reforci l'assistència primària. Amb els contagis a l'alça i la por a noves restriccions, els sopars de Nadal a les empreses s'estan avançant. Sectors com el de la restauració agafen aire perquè aquestes cites representen el 30% de la facturació anual. Fa pocs minuts els comuns, que negociaven des de dimecres amb el govern, acaben d'anunciar que presentaran també una esmena a la totalitat dels comptes. El mateix ha fet el PSC, a primera hora del matí. Absolts els coneguts com a 9 de Lledoners. Arrenca una nova edició del Gran Recapte, aquest any amb la incorporació del petit comerç. En el Dia Mundial per a la prevenció contra l'abús sexual, la Fundació Vicky Bernadet reclama més concreció i també més recursos per aplicar la recent aprovada Llei de la Infància. C. Tangana... i el seu productor, el català Alizzz han triomfat als Grammy Llatins amb 3 guardons per l'àlbum "El madrileño".

Fins al 27 de novembre el Gran Recapte d'Aliments preveu recaptar fons per donar resposta a les 267.000 persones ateses pels quatre bancs dels aliments catalans. En aquesta edició s'hi han acollit més de 3.000 establiments de grans superfícies i 418 petits comerços amb la participació de 8.500 voluntaris. Lluis Fatjó Vilas, el president del Banc de Barcelona, assenyalat que necessiten 10 milions d'euros.

Josep Maria Argimon avança que la setmana vinent podríem saber si s'amplia o no el requeriment del passaport covid, i a quins indrets es podria aplicar. El conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya assegura que "posar-lo en marxa és molt senzill", preguntat pel pont de la Puríssima. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, descarta la retirada de la mascareta als patis de les escoles: assegura que, en la situació actual, "no seria prudent". Adverteix també que s'ha triplicat la transmissió a causa de la variant Delta a les escoles, per bé que no està preocupat pel nombre de confinats. Pel conseller, l'augment de casos a Catalunya és multifactorial. Sobre la proposta d'ECP d'impulsar consultes psicòlogues sense cita prèvia, adverteix que "podem medicalitzar molt o donar la falsa sensació que ho tenim cobert". Considera no voler-se vacunar "és de societat opulenta", i una actitud "egoista i individual". I confia "molt" que els pressupostos tirin endavant: "Queden tres dies i això és un món".

Els contagis segueixen creixent i als hospitals s'han superat els 400 ingressats, xifra que no es veia des d'octubre. Demà comença el gran recapte i es necessiten 10 milions d'euros per garantir l'alimentació de famílies vulnerables durant el 2022. Oriol Berenguer del Banc d'Aliments de Lleida. "L'any passat vam recollir uns 8 milions d'euros a tot Catalunya. Enguany ens agradaria arribar fins als 10 milions. Volem mirar endavant"

Les vacunes de Pfizer i Moderna causen un increment d'anticossos que poden provocar que hi hagi vacunats que donin positiu sense estar contagiats. És una de les conclusions d’un estudi del ISGlobal, centre impulsat per la Fundació "la Caixa".

Tots els vaccins utilitzen la mateixa proteïna per generar anticossos contra la malaltia. Ara un estudi d'ISGlobal ha detectat que les vacunes de Pfizer i Moderna també poden generar anticossos d'una altra proteïna que es fa servir justament per detectar si una persona vacunada està infectada o no. Això passa en el 36% de les persones inoculades amb Moderna i en el 13% de les punxades amb Pfizer. Per això demanen canvis en les proves diagnòstiques.

La prestigiosa companyia sud-africana Isango Ensemble aterra del 18 al 21 de novembre a Barcelona amb el musical "A Man of Good Hope", un espectacle que narra la història de l'Asad, un nen orfe de 8 anys que es veu obligat a emigrar per a trobar un lloc segur on viure.

L'obra, basada en fets reals, "aborda temes molt seriosos i problemes que són una crisi per a la humanitat, però té un enorme component d'humor i és un espectacle ple de força, alegria, vida i esperança", segons ha explicat el director artístic Mark Dornford-Maig.

En 10 dies s'han triplicat els casos de covid a les escoles, i ja hi ha prop de mil alumnes més confinats que dilluns. Això porta la Generalitat a mantenir la mascareta al pati i a demanar a les escoles que els festivals de Nadal siguin a l'aire lliure.

El Banc de Sang fa una crida a les donacions. Estan baixant, després que s'hagin recuperat les intervencions quirúrgiques ajornades per la pandèmia.

El govern català ja negocia formalment els pressupostos de la Generalitat a dues bandes, amb comuns i la CUP.

7 de cada 10 denúncies per abusos sexuals a menors acaben arxivades per manca de credibilitat en la declaració del menor. De mitjana, han de tornar a explicar els fets 4 vegades.

La Regió Sanitària de Girona ha posat en funcionament la Unitat de Trànsit per acompanyar les persones transgènere. Es tracta d'una unitat multidisciplinària que vol atendre les necessitats que té el col·lectiu siguin infants, adolescents o adults en el trànsit de gènere i que comprèn disciplines mèdiques, quirúrgiques, psicològiques i socials. S'estima que la unitat atendrà unes 120 - 150 persones a l'any

La pandèmia manté la tendència a l'alça. Encara que no és un creixement disparat, s'han superat els 400 ingressats per primera vegada des de principis d'octubre. Les vacunes de Pfizer i Moderna poden provocar falsos positius per #COVID19. Un estudi de l'ISGlobal demana ajustar les proves. Save the Children alerta que el 70% dels casos amb infants víctimes d'abusos sexuals no tiren endavant als jutjats. La jove de 16 anys que va patir una brutal violació a Igualada ha perdut entre el 85 i el 90% de l'audició de l'oïda esquerra.  Malgrat que l'oferta d'alimentació ecològica a Barcelona augmenta, ho fa de manera desigual segons els barris. Només el 30% dels plàstics que es consumeixen diàriament, es reciclen, segons Greenpeace. Cada dia hi ha més consumidors que opten per reduir-ne el consum, comprant a botigues de residu zero. Les vacunes de #Pfizer i #Moderna poden provocar falsos positius per #COVID19. Un estudi de #ISGlobal demana ajustar les proves. El Govern ja negocia formalment els #pressupostos a dues bandes. Nàdia Calviño evita valorar la proposta del contracte temporal de tres mesos del Govern per atreure la patronal. Catalunya és el segon territori de la Unió Europea on més va pujar l'atur juvenil en plena pandèmia. A través de 650 objectes arquitectònics, de disseny i mobiliari, obres d'art i fotografies, el MNAC proposa redescobrir Antoni Gaudí en una nova exposició. 

Malgrat que l'oferta d'alimentació ecològica a Barcelona augmenta, està demostrat que ho fa de manera desigual segons els barris. On les rendes són més baixes, l'accés a botigues de fruites i verdures és cada cop més difícil i això afecte, per tant, a la qualitat de la dieta i de la vida en general.

El temps per negociar els pressupostos de la Generalitat es va esgotant. Dilluns tenen un primer examen: la votació de les esmenes a la totalitat. Avui han continuat les converses, ja sense Pere Aragonès al capdavant. Negociacions centrades en els Comuns, que fan arronsar el nas a Junts per Catalunya.

Les converses del govern amb els comuns, desplaça el focus mediàtic dels contactes amb la CUP, que ara per ara segueixen però més discrets. Els d'Albiach han negociat més de dues hores els detalls amb l'equip d'economia, en surten satisfets. A la reunió no participava el conseller que sí que ha parlat abans amb Albiach i Cid.

La meitat de les denúncies per abusos sexuals a Espanya tenen com a víctima un menor d'edat. Segons un informe de Save The Children, entre un 10 i 20% dels infants a Espanya han patit abusos sexuals durant la seva infància. Aquesta és una de les tipologies de violència més greu que poden patir els menors d'edat i que en el 85% dels casos es produeixin en l'àmbit intrafamiliar.

El 84% dels abusadors són coneguts per la víctima. En 2 de cada 10 casos el pare és l'agressor. Fora de la família, el 10% dels abusadors són amistats o companys del menor i un 6% són educadors.

Fa dues setmanes el comitè que assessora la Generalitat sobre COVID va recomanar que la mascareta es pogués retirar al pati de les escoles. Aquest dijous, però, Educació reconeix que amb la situació actual NO podrà ser.

Avui dia, les escoles podran celebrar Nadal. Ara bé, no serà encara com abans de la pandèmia. Salut els ha notificat que cal extremar les mesures. Per exemple, que els actes siguin en espais exteriors. I si s'ha de fer en interiors, que sigui amb ventilació continuada. Les famílies podran assistir-hi, però seguint els protocols. Tots amb mascareta a partir de primària.

La restauració es reunirà aviat amb la Generalitat per traslladar-li les seves reticències sobre l'aplicació del certificat covid, i el seu control a l'accés a bars i restaurants.