Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

El passaport covid encara no serà necessari dilluns en bars, restaurants, residències, i gimnasos, però el Govern espera que es torni a aplicar de manera obligatòria a principis de setmana. De fet, anunciarà la nova data dilluns, després de la reunió que farà la comissió de seguiment per avaluar la situació. Així ho ha explicat el president del Govern, Pere Aragonès, qui ha assegurat que tècnics del Departament de Salut i del de Polítiques Digitals i Administració treballen intensament per fer possible la descàrrega "massiva" del passaport. Aragonès ha defensat l'ús obligatori del passaport covid degut a l'augment de casos i l'aparició de noves variants. També ha animat la població que encara no està vacunada a fer-ho.

Salut suspèn, almenys fins dilluns, l'ús del passaport covid per entrar a bars, restaurants, gimnasos i residències. La Generalitat fa un pas enrere pel col·lapse de l'aplicació La Meva Salut. L'OMS qualifica de preocupant la nova variant de la Covid detectada al sud d'Àfrica. L'ha batejada amb la lletra grega òmicron. Moncloa i Generalitat reprenen les converses per abordar el traspàs de Rodalies i les inversions pendents en matèria d'infraestructures

La Generalitat fa un pas enrere per culpa del col·lapse de l'aplicació La Meva Salut per l'allau de descàrregues del certificat. En les primeres hores d'obligació d'exigir-lo als interiors de bars i restaurants, tant propietaris com clients han expressat bona predisposició a la mesura. De fet s'han expedit en menys de 24 hores més de 170.000 certificats. Una demanda que ha arribat a col·lapsar la web de descàrrega, però la realitat és que s'observa escassa aplicació de la mesura.

A les entrades de bars i restaurants trobem rètols en el que es recorda que des d'avui és obligatori presentar el passi covid per entrar a bars i restaurants, ara bé alguns encarregats i cambrers encara no tenen clar el funcionament. De fet hem comprovat que s'està demanant tant a la porta, com a la taula, però també hi ha casos que només pregunten si estan vacunats, sense confirmar-ho amb l'aplicació.

El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans ha convocat per avui una vaga entre l’alumnat i els professors d’instituts per la sentència del Tribunal Suprem contra la immersió lingüística. La Intersindical i el sindicat majoritari del sector, la Unió Sindical de Treballadors i Treballadores de l’Ensenyament de Catalunya (USTEC) reclamen que es duguin a terme “accions decidides” contra la decisió del Suprem. Òmnium Cultural i l’ACN també han demanat als docents que no obeeixin la sentència.

La Generalitat suspèn durant el cap de setmana l'obligació del passaport covid a la restauració, gimnasos i residències. Acord entre Govern i Estat per desencallar 3.500 MEUR de la disposició addicional i el dèficit d'explotació de Rodalies. El Tribunal General de la Unió Europea descarta retornar la immunitat parlamentària a #Puigdemont. Els treballadors de #Nissan tornen a sortir al carrer. El Black Friday arriba aquest any marcat pel risc de desabastiment. Tret de sortida a la temporada d'esquí.

Els eurodiputats havien demanat mesures cautelars després de la detenció i posada en llibertat de l'expresident a Itàlia el passat mes de setembre. La cort d'apel·lació de Sassari va suspendre el procés d'extradició fins que la justícia europea prengui una decisió definitiva sobre la seva immunitat. El tribunal general considera així que no hi ha un risc de detenció imminent i que els eurodiputats continuen mantenint la seva immunitat en els desplaçaments a les reunions del Parlament Europeu.

Primeres hores amb l'obligació de presentar el passaport covid a la restauració, gimnasos i residències. Acord entre Govern i Estat per desencallar 3.500 MEUR de la disposició addicional i el dèficit d'explotació de Rodalies. El Tribunal General de la Unió Europea descarta retornar la immunitat parlamentària a #Puigdemont. Els treballadors de #Nissan tornen a sortir al carrer. El Black Friday arriba aquest any marcat pel risc de desabastiment. Tret de sortida a la temporada d'esquí.

La temporada d’esquí 2021-2022 s'estrena aquest cap de setmana. Les estacions d’esquí alpí del Pirineu obren portes gràcies, en part, a la llevantada dels darrers dies que ha portat neu a les pistes durant aquesta setmana. Les primeres a arrencar aquest divendres són Port Ainé i Masella.

Les agressions sexuals ateses a les urgències de l'Hospital Clínic, el de referència en aquests tipus de violència, són gairebé el doble respecte l'any passat. La meitat de les víctimes van ser menors de 25 anys i 1 de cada 2 violacions es va produir al domicili. En 3 de cada 10 hi ha indicis de submissió química. Als professionals els preocupa la poca intenció de denunciar que tenen les víctimes menors d'edat.

El Black Friday arriba marcat per la crisi de desabastiment que afecta diversos sectors del comerç, per aquesta raó, molts consumidors aprofitaran aquesta jornada de descomptes per avançar les compres de Nadal. No obstant això, cal comprovar si els descomptes són reals, ja que alguns han estat inflats prèviament a la campanya de rebaixes.

Per la majoria de bars i restaurants aquest divendres ha estat una jornada d’adaptació. A l’entrada dels locals un cartell comunica l’obligació de mostrar el certificat abans de passar a l’interior. El propietari del restaurant Elsa & Fred de Barcelona, Bruno Balbas, ha lamentat al Cafè d’Idees de Ràdio 4 i La 2 els problemes que ha provocat “el poc temps que han tingut per poder adaptar-se”.

Un dels inconvenients que s’han trobat els clients ha estat precisament que no han pogut accedir a la web de la Meva Salut per descarregar el codi QR. Un altre dels problemes que s’han trobat han estat les reticències de moltes persones que consideren que es tracta d’una intromissió a la seva intimitat perquè “suposa mostrar per exemple l’edat”. Hi ha hagut, fins i tot qui ha decidit marxar.

Pablo Montesinos insta al Govern central a "obligar a la Generalitat a complir la llei" amb la sentència sobre el castellà a l'escola. El vicesecretari de Comunicació del PP diu que l'executiu de Sánchez "s'ha d'implicar" i no pot "mirar cap a una altra banda". "Això no és el salvatge Oest, això és Espanya": diu en una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga. El diputat per Màlaga creu que els independentistes presos van tenir tracte de favor i assegura que, si el PP governa, utilitzaran "tots els instruments jurídics" perquè tornin als centres penitenciaris. Montesinos també defensa la figura de Alejandro Fernández: diu que "és un molt bon orador" i assegura que té el suport de la direcció nacional. I insisteix que el Congrés del PP no s'avançarà.

En el Dia Internacional Contra la Violència Masclista, les xifres tornen a posar de manifest la dimensió d'aquest problema. A Barcelona la manifestació contra la violència de gènere ha arrencat a les 18:30 h als jardinets de gràcia i ja ha arribat a Plaça Catalunya. Entrevista Joel Audi, psicòleg. El TSJC autoritza el passaport covid per accedir a la restauració, els gimnasos i les residències. La mesura entra en vigor aquesta mitjanit durant 14 dies.