Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

La ministra española de Asuntos Exteriores, Trinidad Jiménez, ha considerado "legítimo" que la Autoridad Nacional Palestina quiera llevar el reconocimiento del Estado palestino ante las Naciones Unidas. "Es una manera de romper el "impasse" actual y una propuesta legítima", dijo Jiménez a la prensa a su llegada a Nueva York, donde asistirá esta semana a los debates de la Asamblea General de la ONU.

Nos acercamos al pueblo palestino, unos días antes de que la ONU debata sobre su futuro. Llevan 60 años esperando un Estado propio.

Nuestro siguiente reportaje nos habla del drama diario de la población Palestina en los territorios ocupados. Sobreviven con las mayores carencias, con una economía bajo mínimos y siendo, como ocurre en Cisjordania, prisioneros en su propia tierra. Es la consecuencia de los conflictos, la ocupación israelí y la ausencia de Estado. La próxima semana, Mahmud Abbas, el Presidente de la Autoridad Nacional Palestina pedirá en Naciones Unidas el reconocimiento del Estado Palestino. EEUU ya ha anunciado su veto, pero existe la posibilidad de que los palestinos consigan un estado observador en la ONU. Una alternativa que cuanto menos inquieta a Israel, porque abriría la puerta a posibles denuncias ante la Corte Penal Internacional por crímenes de guerra y contra la humanidad.

El Consejo de Seguridad de la ONU ha aprobado este viernes una nueva resolución sobre Libia, que sustituye a las del inicio del conflicto, establece una misión política del organismo multinacional sobre el terreno y adapta a la nueva situación medidas anteriores como el embargo de armas y el bloqueo de bienes.

Col·loqui presentat per Salvador Alsius sobre els concerts de Pau Casals a l'ONU els anys 1958, 1963, 1971. Intervenen Marta Casals Istomin, vídua del mestre; Joan Anton  Maragall, de la Fundació Pau Casals; i Sílvia Howard Fuhrman, representant del secretari general de les Nacions Unides. Imatges de Casals assajant a les Nacios Unides, a Veracruz el 1959, recollint diplomes i escoltant discursos, entre els quals el director de belles Arts de Mèxic, i Casals tocant el violoncel. Més imatges de Casals amb diferents personalitats, amb l'orquestra, arribant a l'aeroport de Nova York, rebut per una represetació dels músics i personal de l'ONU, entrant a l'edifici, escoltant un enregistrament del seu discurs. Imatges del seu segon concert a l'ONU quan interpretà 'El Pessebre'.  Casals dirigint la Coral Sant Jordi, la partitura de l'Himne de les Nacions Unides, obra de Casals; el mestre en el moment de rebre la medalla de l'ONU. Imatges del tercer concert de Casals a l'ONU: homenatge amb el secretari general U Thant i discurs de Casals,  interpretaió de l'himne amb so original. Continuació del col·loqui, fotos de Pau Casals amb Kurt Walheim; foto del sisé aniversari del seu matrimoni i bust de Casals a l'ONU; imatges de Casals parlant en anglès al seu estui, i interpretant "El Cant dels Ocells".

La realització és de Jordi Solanas i el guió de Joan B. Culla i Borja de Riquer. Producció de Pilar Lacalle

El músic mundialment admirat Pau Casals decidí com a protesta per la situació política a Espanya no tocar en públic fins que Catalunya recuperés les seves llibertats. Una més de les mostres del mestre en la seva constant luita per la pau, la justícia i la llibertat. Per aquesta trajctòria, va rebre la Medalla de la Pau de l'ONU. El 24 d'octubre del 1971 va parlar i tocar els violoncel -trencant el seu exili musical- davant les Nacions Unides. I hi va pronunciar una emotiva frase en aquells moments històrics: 'I amb a catalan'.

Al seu costat, el secretari general de les Nacions Unides, U-Thant, qui li va imposar la medalla.Tal com expressa la Fundació Pau Casals, ''el seu discurs en agraïment a aquesta distinció i la seva posterior interpretació del cant dels ocells consten com un dels testimonis més impressionants de la seva dimensió humana.''  En el moment que Pau Casals parla de la inhumanitat de les guerres i de l'alegria de rebre la Medalla de la Pau, emocionat, abraça plorant U-Thant