Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

D'aquí a 24 hores es votarà la llei d'amnistia al Congrés i es manté la incògnita de si hi haurà o no noves modificacions al text. El terme de terrorisme continua enmig del debat. 

Torroella de Montgrí condemna l'assassinat d'una de les seves veïnes. L'Ajuntament, que es personarà com a acusació popular, ha convocat una concentració aquesta tarda. 

Comencen les obres de soterrament de les vies a Montcada i Reixac. Les obres duraran 7 anys i s'eliminaran els passos a nivell on 180 persones han mort atropellades.

Els jugadors del Barça es conjuren per superar la crisi de resultats. Després de l'adeu de Xavi anunciat dissabte, la plantilla es reuneix a hores d'ara al domicili de Lewandowski, en un dinar de germanor.

El PP assegura que Sánchez cedeix davant els independentistes... Núñez Feijóo titlla el PSOE de partit dòcil i l'acusa de justificar el terrorisme.

Una llei d'amnistia que preveu excloure expressament els delictes de traïció i contra la pau o la independència de l'estat. 

L'executiva de Junts ha expulsat avui del partit la diputada Cristina Casol. La decisió arriba després que el Parlament hagi arxivat la seva denúncia per assetjament contra el seu propi grup parlamentari, que capitaneja Albert Batet. 

Els Mossos d'Esquadra continuen investigant la mort violenta d'una dona a Torroella de Montgrí... Estava desapareguda des de dissabte i de moment no es descarta cap hipòtesi. L'Ajuntament ha decretat dos dies de dol.

Comencen unes obres llargament reivindicades pels veïns de Montcada i Reixac: les del soterrament de les vies del tren. S'eliminaran els passos a nivell on 180 persones han mort atropellades. 

Ecologistes de Catalunya denunciarà avui l'Agència Catalana de l'Aigua. 

José Zaragoza descarta votar a favor de les esmenes d'ERC i Junts a la llei d'amnistia que es mantenen vives: "Ja hi hem votat en contra. Els socialistes intentem solventar les malifetes dels uns i dels altres". El diputat del PSC al Congrés dels Diputats creu que ERC i Junts es posen d'acord gràcies als socialistes a Madrid: "Som els únics que ho aconseguim". En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, creu que amb les propostes dels socialistes Puigdemont i Rovira queden blindats per la llei d'amnistia: "Amb les modificacions sempre tens aquest risc".  Considera "desafortunades" les declaracions de la ministra Teresa Ribera sobre la implicació política del jutge García-Castellón. Veu bé que l'expresident José María Aznar indultés als presos de Terra Lliure. Creu que el Govern no ha fet res per afrontar una possible sequera des del 2010, demana que el president Pere Aragonès compleixi els acords de pressupostos del 2023 per poder aprovar els del 2024 i critica la seva candidatura a tornar a ser president: "Ho ha reclamat a la seva organització. El problema és que no té cap projecte". 

A Montcada i Reixac esperen les obres llargament reivindicades per soterrar les vies de la línia R2 que creuen la ciutat. Els veïns del municipi fa 40 anys que demanen el tancament dels 14 kilòmetres de via que travessen la ciutat. Tots els veïns comenten que és un lloc molt perillós per travessar i esperen que les obres arribin al final com més aviat millor. Aquestes obres, que començaran el pròxim dilluns, està previst que durin set anys i el ministeri de transport invertirà 540 milions d'euros.

Xavi va arribar al Barça al novembre de 2021 per substituir Koeman. Tot i que no era l'aposta inicial de Laporta, el barcelonisme somiava amb un nou Guardiola. Un entrenador de la casa, garant de l'estil i una trajectòria com a jugador que el capacitava per liderar una nova era. L'equip era setè a la Lliga i estava gairebé fora de la Champions. Va debutar amb una victòria davant l'Espanyol, però no va poder evitar la desfeta a Europa, primer a la Champions i després a l'Europa League contra l'Eintracht de Frankfurt. Ara bé, va acabar segon a la Lliga, amb brots verds com la golejada 0-4 al Bernabéu.

La segona temporada havia de ser la de la confirmació. Amb un forta inversió en fitxatges gràcies a les palanques, l'equip va guanyar la Supercopa superant al Madrid i es va proclamar campió de Lliga amb força solvència, especialment defensiva. Tot i això, no va poder evitar un nou fracàs a Europa i caure a la Copa golejats pel Madrid al Camp Nou.

L'actual havia de ser la temporada de la consolidació, però ni el joc ni els resultats han acompanyat. Qüestionat tota la temporada, Xavi marxarà al juny amb l'objectiu d'arribar el més lluny possible a la Champions i acabar entre els quatre primers a la Lliga per deixar l'equip classificat per a la pròxima edició de la màxima competició continental.

Restaurants, llars i escoles malbaraten cada any unes 262.000 tones de menjar, cosa que equival a uns 35 quilos per persona. Una activitat organitzada per Fundesplai als menjadors escolars mira de fer tangible aquest exemple de mala praxi i facilitar als alumnes unes pautes senzilles per evitar-ho.

El punt àlgid del cap de setmana dedicat a aquest producte és el concurs de menjar calçots. Èxit de visitants a Valls impregnada d'olor de brasa i calçots on hi ha més de 30.000 visitants que gaudeixen de la festa. Entre els visitants hi ha famílies i colles d'amics de zones properes, però també s'han acostat turistes que venen de més lluny.

Els productors de calçots esperen vendre més de 20 milions d'unitats degut a l'elevada demanda dels restaurants, que ja fa mesos que serveixen calçotades. El consum de calçots augmenta després de la festa de la Calçotada de Valls, cada últim diumenge de gener. El preu de la calçotada està entre els 40 i els 45 euros de mitjana.

La derrota històrica del Barça a casa contra el Vila-real (3-5) ha provocat un terratrèmol al vestidor blaugrana. Després de reunir-se amb el president Joan Laporta i els membres de la comissió esportiva, Xavi Hernández ha anunciat que no seguirà entrenant l'equip la pròxima temporada, tot i que havia pactat la renovació. El tècnic blaugrana creu que l'anunci de la seva marxa treurà pressió al club i els jugadors per afrontar els dos reptes que queden fins al 30 de juny: arribar el més lluny possible a la Lliga de Campions i classificar-se per a la pròxima edició de la màxima competició europea.

El Barça ha començat a sondejar el mercat per buscar el recanvi de Xavi, tot i que no es descarta que el successor surti de dins mateix del club. De fet, l'entrenador del filial, Rafa Márquez, ja ha dit que se sent preparat per assumir el càrrec si el club ho necessita.

Els eurodiputats de Catalunya en Comú, ERC, Junts i PSC consideren que la llei d'amnistia es podrà aplicar i que, en conseqüència, els polítics independentistes que van marxar l'any 2017 podran tornar aviat a casa. Per contra, els eurodiputats de Cs, PP i Vox opinen que no. És una dels temes centrals del debat organitzat per TVE Catalunya a Brussel·les amb membres dels 7 partits que van obtenir representació al Parlament Europeu a les eleccions europees del 2019.

En aquest programa especial per fer balanç de la legislatura europea que és a punt d'acabar-se, els partits també manifesten la seva discrepància al voltant de temes com la possibilitat que el català sigui oficial a les institucions de la Unió en peu d'igualtat amb la resta de llengües dels Estats membres, de la manera de gestionar els fluxos migratoris, i de la posició que ha d'adoptar Europa en conflictes bèl·lics, com ara el del Pròxim Orient que enfronta israelians i palestins.

Nova mobilització massiva del PP contra Pedro Sánchez i l'amnistia pactada amb els partits independentistes. Dimarts s'ha de votar el text al ple del Congrés dels Diputats.

Esquerra Republicana i Junts per Catalunya exigeixen explicacions al Govern espanyol per l'espionatge amb Pegasus, però descarten trencar relacions amb el PSOE.

Barcelona és la ciutat d'Espanya on és més car llogar un habitatge. De mitjana, costa uns 20 euros i mig per metre quadrat. L'entrada en vigor aquest febrer del topall dels lloguers busca revertir la situació.

La sequera no afecta la bona qualitat dels calçots. Valls estrena la temporada amb una festa que rep cada any milers de visitants.

Xavi Hernández anuncia que el 30 de juny deixarà de ser l'entrenador del primer equip masculí de futbol del Barça.

L'ambient primaveral en ple mes de gener està afectant el sector de la llenya. La demanda ha caigut prop d'un 40% i a les empreses del sector se'ls acumula l'estoc davant la falta de clients. Els professionals asseguren que el desequilibri entre l'oferta i la demanda al mercat no ha afectat els preus, que l'any passat van pujar.

L'estil de vida sedentari, l'estrès i el creixent ús de pantalles, que provoca males postures, són els principals motius del mal d'esquena. A més a més, amb l'extensió del teletreball, diuen els metges que ha anat a més. El dolor i les molèsties a la zona lumbar o a les espatlles estan al darrerede la majoria de baixes mèdiques. Ho constaten els fisioterapeutes comunitaris, figures recents als ambulatoris, que sovint han d'enfocar les seves recomanacions a un perfil de pacient cada cop més habitual.

Amb 7 nominacions, el film '20.000 especies de abejas' de Estibaliz Urresola i participat per RTVE, escuren els Feroz amb el premi 'Millor pel·lícula dramàtica' i 'Millor actriu de repartiment'. 'La Sociedad de la Nieve' li ha valgut a Bayona el Feroz a 'Millor director'. Una altra triomfadora de la nit ha estat la pel·lícula d'animació 'Robot Dreams', amb tres Feroz: millor comèdia, cartell, música original. 'La Mesías', la sèrie més experimental dels Javis, es va emportar sis guardons, entre ells, el de 'Millor guió' i 'Millor sèrie dramàtica'.

El cas Pegasus continua al centre del debat polític. El president de la Generalitat demana directament explicacions a Pedro Sánchez mentre que el cap de l'oposició, Salvador Illa, critica que Aragonès no estigui centrat en governar. El Partit Popular creu que incloure delictes de terrorisme a la llei d'amnistia és creuar una línia moral irreversible.

La protesta ha provocat un col·lapse de transportistes en les últimes hores. Actualment, la circulació és fluida, però encara s'acumulen centenars de camioners a diverses àrees de servei catalanes. La frontera va quedar tancada ahir al matí i va obligar els mossos a desviar i tallar el trànsit cap a estacions de servei.

Gairebé 24 hores després, els camions reprenen en trajecte. El sector calcula que suposa perdre de mitjana 500 euros per vehicle i dia. Més enllà de les pèrdues directes, pot tenir conseqüències a llarg termini.

A poc a poc es va normalitzant la situació a l'AP-7, però encara hi ha molts camions al voral de l'autopista que han passat la nit aturats perquè no podien creuar la frontera. Les associacions de transportistes estan preocupades pels efectes econòmics que tenen aquestes accions.

Pere Aragonès demana explicacions al Govern espanyol per l'espionatge que va patir amb Pegasus. Salvador Illa critica que el president de la Generalitat no estigui centrat en governar Catalunya, mentre que el PP creu que haver inclòs delictes de terrorisme a la llei d'amnistia és creuar una línia moral irreversible.

El mal d'esquena és la principal malaltia de llarga durada entre les dones i la segona entre els homes. També és una de les primeres causes de baixa mèdica. Una dolència que, en molts casos, requereix de fisioterapeutes privats per millorar.

Nit gran de cinema als premis Feroz. "20.000 especies de abejas" d'Estibaliz Urresola s'endú el guardó a millor pel·lícula dramàtica en una gala on Juan Antonio Bayona es corona com a millor director. 'Robot dreams' i la sèrie 'La Mesías' també marxen amb les mans plenes.

El Barça disputa aquest dissabte el primer partit de l'any a Montjuïc. Serà contra el Vila-real i sense Sergi Roberto per molèsties al tendó d'Aquil·les. Tampoc hi serà Balde que ha decidit operar-se de la cuixa dreta i diu adeu a la temporada.

Les temperatures suaus i la presència d'àmplies zones d'estanys d'aigua dolça fan que els flamencs se sentin còmodes al Delta i no vegin la necessitat d'emigrar a zones més caloroses. El cens d'aus que es fa cada any al Delta ha confirmat que aquest hivern hi ha més de 18.000 flamencs, el triple que fa vint anys. El canvi climàtic fa que altres espècies d'aus es vegin afectades.