Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Es desencalla l'ampliació de la dessaladora de la Tordera, es construirà la de Foix i es portarà aigua en vaixells des del port de Sagunt. Són els acords a què han arribat Govern i Generalitat per pal·liar la manca d'aigua.

La previsió és que l'ampliació de la de Tordera estigui llesta d'aquí a 4 anys.

L'exfutbolista s'asseu davant el Tribunal perquè no hi ha hagut pacte entre les parts. S'enfronta a penes d'entre 9 i 12 anys de presó. Un judici que arriba després de poc més d'un any en presó preventiva.

Es desencalla l'ampliació de la dessaladora de la Tordera, es construirà la de Foix i es portarà aigua en vaixells des del port de Sagunt. Són els acords a què han arribat Govern i Generalitat per pal·liar la manca d'aigua.

El ministre d'Agricultura veu inevitables les mesures davant la falta d'aigua. 

El fiscal del Tribunal Suprem s'oposa a investigar per terrorisme a Puigdemont i a la desena d'imputats en la causa de Tsunami Democràtic.

L'humor de "Saben aquell" i el despertar del desig sexual de "Creatura" són els grans triomfadors dels Premis Gaudí. Una gala reivindicativa en què les directores i actrius han plantat cara als abusos sexuals.

Josep Bou assenyala la inestabilitat política i la inseguretat jurídica que creu que suposaria tirar endavant la llei de l'amnistia: "És una bomba de rellotgeria per als empresaris. Legalment no es pot donar. És immoral. Qui la fa, la paga". El president d'Empresaris de Catalunya assenyala l'Agència Tributària de Catalunya perquè pot ser una "arma repressora" contra els empresaris i defensa treure el nacionalisme de Catalunya: "Tot això s'anirà arreglant". En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, retreu a Carles Puigdemont que "marxés com ho va fer" i ho titlla com a "acte de covard". Assegura que Pedro Sánchez no està d'acord amb el que està fent amb el conflicte català: "Fa el necessari per al poder. És bastant penós. Això seu és pura barbàrie". L'exregidor del PP a l'Ajuntament de Barcelona lamenta que l'executiu municipal no és un govern fort, però assegura que Jaume Collboni "té l'Ajuntament al cap" i "si vol fer-ho bé, ho farà bé". I defensa que el grup popular facilités l'alcaldia al socialista: "No podia passar el que ha passat a la Generalitat. Collboni tampoc ho volia".

Aquest dilluns es reuneixen a Barcelona la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, i el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort. Al damunt de la taula, iniciatives per garantir el subministrament d'aigua als més de 6 milions de persones que viuen als municipis que han entrat en fase 1 d'emergència si continua sense ploure pràcticament ni una gota. La més cridanera, portar aigua amb vaixell des de Sagunt a partir del mes de juny, però els especialistes reclamen solucions estructurals que serveixin a llarg termini. Entre elles, potenciar la regeneració i el paper de les dessalinitzadores. La reserva d'aigua als embassaments de les conques internes està al 15,6% de la capacitat màxima.

Més enllà de les dures conseqüències físiques de la malaltia, el càncer també té un impacte molt important a la salut mental. La dels pacients i familiars, però també la dels professionals que els atenen cada dia. Visitem les instal·lacions de l'Institut Català d'Oncologia, a l'Hospitalet de Llobregat, per conèixer la Sarai, que té càncer de mama, i les oncòlogues que l'atenen.

Aquest dilluns comença el judici contra Dani Alves, acusat d'haver agredit sexualment una noia de 23 anys a la discoteca Sutton de Barcelona. L'exfutbolista fa més d’un any que és a presó provisional, i fins ara tots els intents de sol·licitar la llibertat provisional han estat rebutjats. Tant la Fiscalia com l’acusació particular asseguren que els indicis que relacionen Alves amb la denunciant són contundents. Hi va haver sexe entre els dos, però el judici haurà d'escatir si les relacions van ser consentides o bé va ser ell qui va forçr la noia.

La investigació és clau per augmentar la taxa de supervivència dels pacients de càncer. Només a Catalunya, en el darrer any se n'han diagnosticat més de 46.000 nous casos, és a dir, un 17% més que fa 10 anys. Els més habituals són el colorectal, el de pròstata i el de mama. Només al Vall d'Hebron Institute of Oncology (VHIO) 600 pacients com en Lluís es presten cada any a experimentar amb nous tractaments que no s'han provat mai abans en persones.

Els ajuntaments busquen opcions per fer front a la sequera. Barcelona augmentarà l'ús de les aigües freàtiques municipals per al reg i la neteja de carrers. Les obres ja estaven previstes en el marc del Pla Endreça, però ara s'acceleraran amb l'objectiu d'augmentar un 20% el volum d'aigua freàtica disponible. Els experts també recomanen apostar per la regeneració i la dessilinització, com a vies alternatives al proveïment d'aiguat davant la falta de precipitacions.

María Bas i Mark Dasousa són els guanyadors de la tercera edició del Benidorm Fest, que amb el tema 'Zorra' representaran Espanya a Eurovisió a Malmö. Amb una cançó trencadora i convertida en tot ja un himne, comenten que l'objectiu de la cançó era que traspasses fronteres.

A la final del Benidorm Fest presentada per Ruth Lorenzo, Marc Calderó i Ana Prada, defensaven els seus temes Maria Peláe, st. Pedro, Angy Fernández, Jorge González, Nebulossa, Sofia Coll, Miss Caffeina, Almàcor.

Barcelona augmentarà la xarxa d'aigües freàtiques per tenir un 20% més d'aquesta aigua disponible per a regar i netejar els carrers. Els experts també proposen potenciar la regeneració i la dessalinització per compensar la falta de precipitacions.

L'any passat es van diagnosticar més de 46.000 nous casos de càncer, un 17% més que fa una dècada. La investigació i els assajos clínics són, en molts casos, l'única sortida a una malaltia que afecta també la salut mental.

Nebulossa guanya el Benidorm Fest i representarà Espanya a Eurovisió. Ho farà amb 'ZORRA', un tema reivindicatiu convertit ja en tot un himne feminista.

Polèmica arbitral a la lliga de futbol masculina. El Barça es queixa de l'expulsió de Vitor Roque al camp de l'Alabès (1-3), mentre el Girona reclama la validesa d'un gol anulat per fora de joc contra la Reial Societat (0-0), que li hauria donat el liderat provisonal de la competició.

La 16a edició dels Premis Gaudí estrena nou espai al centre de Convencions Internacionals de Barcelona, on les humoristes Marta Rovira i Ana Sherman presentaran l'esdeveniment. La multipremiada '20.000 especies de abejas', participada per RTVE, té 9 nominacions. La segueix de prop "Un amor" d'Isabel Coixet, amb 8 i "El Maestro que prometió el mar", amb 6. Totes elles a la categoria de millor pel·lícula en llengua no catalana. 'Robot Dreams' compta amb 3 nominacions i l'èxit del català J. A. Bayona, 'La sociedad de la nieve' opta a endur-se el guardó a Millor pel·lícula europea. Totes dues estan nominades també als Òscars. El Gaudí d'Honor és per la cineasta, guionista i realitzadora Rosa Vergés, per ser pionera quan no hi havia directores.

A Barcelona el 25% de les dutxes dels equipaments de titularitat municipal estan tancades i d'altres clubs privats, com el Club Natació Barcelona, aposten per nous sistemes de filtració que els permeten estalviar el 95% de l'aigua que s'utilitza a les piscines. L'entitat també treballa en la renovació dels conductes que distribueixen l'aigua per evitar pèrdues, en el reaprofitament d'aigües de banys i dutxes i, a més llarg termini, en la construcció d'una dessalinitzadora pròpia aprofitant la proximitat al mar.

Els fans aprofiten les últimes hores abans de la final del Benidorm Fest per fer-se fotografies i compartir moments amb els 8 aspirants. La folklòrica María Peláe serà l'encarregada d'obrir la gala amb el tema 'Remitente', seguida del favorit del jurat st. Pedro amb 'Dos extraños (Cuarteto de cuerda). Després arribarà el torn d'Angy Fernández amb 'Sé quién soy', Jorge González amb 'Caliente' i Nebulossa amb 'ZORRA'. A continuació saltarà a l'escenari la catalana Sofia Coll, que buscarà el triomf defensant el tema 'HERE TO STAY'. Tancaran la gala Miss Caffeina, que cantarà 'Bla, bla, bla' i Almácor, favorit segons algunes cases d'apostes, que interpretarà 'Brillos platino'.

Tot plegat es podrà seguir en directe per La 1 de Televisió Espanyola i RTVE Play a partir de les 10 de la nit.

Immersos de ple en l'emergència per sequera, ciutadans i sectors fan mans i mànigues per estalviar aigua. El límit de consum en tots els municipis que s'abasteixen del sistema d'aigües Ter-Llobregat és de 200 litres diaris per persona. Això inclou el consum a les llars, però també l'aigua que gasten empreses i comerços de cada localitat.

A hores d'ara, el consum domèstic mitjà per habitant a Catalunya està molt per sota del límit i és d'uns 117 litres diaris per persona. Tot i això, l'Agència Catalana de l'Aigua recomana baixar-lo fins als 90 litres.

El Gremi d'Instal.ladors ja nota que han crescut les peticions per revisar les instal.lacions d'aigua a les cases per evitar fuites, i a les ferreteries també augmenta la venda d'elements simples per gastar menys aigua, com ara airejadors per les aixetes, que permeten reduir el consum un 40%.

La possible arribada de vaixells amb aigua a partir del mes de juny és un dels temes que tractaran dilluns la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, i el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort. L'empresa Aigües Ter-Llobregat, que abasteix els municipis afectats per la fase 1 d'emergència per sequera, ja està en converses amb la valenciana Aquamed.

Les restriccions dictades per la Generalitat incentiven la població a prendre mesures per estalviar aigua. Les ferreteries venen més elements que redueixen el consum i els lampistes noten una major demanda per revisar canonades a domicili i evitar fuites.

Barcelona tanca el 25% de les dutxes dels equipaments municipals. Els equips federats només les poden fer servir després dels partits.

La Generalitat presenta un pla per garantir el relleu generacional al mar. Es tracta de pagar el sou dels pescadors que hi participin durant un any. El sector és pessimista i creu que, en una dècada, l'ofici es podria extingir.

Aquesta nit coneixerem qui representarà Espanya a Eurovisió. 8 finalistes, entre els quals la catalana Sofia Coll, lluiten pel micròfon de bronze al Benidorm Fest.

El Girona necessita guanyar la Reial Societat per recuperar el liderat de la Lliga. El Barça visita el camp de l'Alabès sense marge per fallar.

Catalunya ha perdut en les últimes dues dècades prop de la meitat dels pesquers. La manca de relleu generacional està posant en perill aquest sector, per això la Generalitat impulsa un pla que pretén fer atractiva la professió i també facilitar la incorporació dels joves. De fet, el projecte inclou pràctiques remunerades a les embarcacions i ajudes econòmiques.

Darrere del maquillatge i del vistós vestuari de les drag queens, hi ha molta feina invisible i sovint poc valorada. La primera associació drag d'Espanya a Barcelona busca canviar les coses: neix de la necessitat de reconèixer unes condicions dignes laborals i també fer pinya entre les companyes. Satanassa va ser una de les pioneres del travestisme a Barcelona fa 40 anys en un entorn molt més insegur. Tot i que hagi canviat, queden molts reptes pendents, com la seguretat de les artistes abans i després dels espectacles. Les agressions al col·lectiu LGTBI continuen en augment