Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Comença una nova setmana de protestes dels pagesos. Aquest dimarts n'hi haurà a tot Catalunya, convocades aquest cop per Unió de Pagesos. La fins ara Plataforma 6F, de pagesos independents, han comunicat que passen a dir-se Plataforma Pagesa, per desvincular-se, diuen, de possibles vincles amb partits feixistes. Avui els talls de tractors s'estan vivint a Lleida.

Reobre l'autopista AP-2 a Soses en sentit Barcelona després d'haver estat tallada tot el matí pels pagesos. També han tallat l'A-2, que continua ocupada pels tractors per pressionar el Govern.

Continuen hospitalitzats en estat crític els dos ferits en una atracció a Port Aventura. Van caure les branques d'un arbre pel fort vent. El parc ha tornat a obrir les portes mentre continua la investigació.

Alberto Núñez Feijóo ha demanat la dimissió del ministre Marlaska, però ha evitat parlar sobre el canvi de parer respecte a un possible indult a Puigdemont. Qui tanca files amb Feijóo és la presidenta de la Comunitat de Madrid.

ERC posa distància amb Junts, a qui exigeixen responsabilitat per aprovar la llei d'amnistia. La Moncloa titlla el PP d'hipòcrita i demana a Feijóo que reveli tot el que ha parlat amb Junts.

La UE ha prohibit la seva producció, però es pot fer servir l'estoc existent fins a 2025. Les comparses d'aquest any han d'optar alternatives a la purpurina. Si volen utilitzar el microplàstic, han d'utilitzar la versió biodegradable, molt més cara. Els experts avisen que no es degrada al medi ambient. La purpurina que ja hi ha al mercat es podrà comercialitzar fins al 2025.

Sigourney Weaver agraeix "de tot" cor a Maria Lluïsa Solà que, als seus 85 anys, ha fet des de Sofia Loren a Diane Keaton. Diu estar disposada a seguir cedint la seva veu molts anys més. La Maria Lluïsa, des de casa, no s'ho podia creure, es va emocionar molt. No només pel reconeixement de l'actriu americana, sinó per donar visibilitat al sector ocult del doblatge. Ha treballat durant 67 anys i ha doblat a actrius com Weaver, que comenta que "ho fa fàcil".

La nit del cinema deixa un clar vencedor que confirma tots els pronòstics. El film de J. Bayona s'endú 12 estatuetes de les 13 nominacions amb les quals comptava. Entre els reconeixements, millor pel·lícula o millor direcció. I es converteix en la tercera pel·lícula de la història amb més Goyas. L'altra favorita, '20.000 especies de abejas', finalment s'ha fet amb 3 guardons... en una gala reivindicativa i amb diversos reconeixements per l'esfera catalana. David Verdaguer i Rigoberta Bandini també s'han endut estatueta. La gran nit del cinema ha registrat la seva millor dada dels darrers 4 anys amb un 23,5% de quota de pantalla i gairebé dos milions i mig d'espectadors.

Continuen les mobilitzacions de la pagesia amb noves convocatòries per diumenge a la tarda. Alguns agricultors instal·len als seus camps sistemes amb l'objectiu de reduir el consum d'aigua. Alguns pagesos han vist la seva collita afectada, el que els fa perdre una gran part dels beneficis. Per combatre la pèrdua, intenten solucionar-ho plantant més. Amb aquestes noves plantacions, equilibren a poc a poc les pèrdues provocades per la sequera.

El Partit Popular s'obre a indultar l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, sempre que renuncii a la independència, s'entregui a la justícia i acati l'ordenament jurídic espanyol. Ho asseguren fonts del partit, hores després que Feijóo expliqués que, quan van contactar amb Junts per una possible investidura, els populars van estudiar durant 24 hores la viabilitat legal d'una llei d'amnistia. Finalment, però, ho van descartar en constatar que la proposta de Junts no s'ajustava a la legalitat. Ara serien receptius a l'indult per Puigdemont i altres líders independentistes pendents de judici pel 'procés' en veure que serà molt complicat provar l'acusació de terrorisme.

Una desena de persones resulten ferides en un accident a una atraccio de Port Aventura.

Tromba de reaccions al posicionament del PP, que segons fonts del partit estaria ara disposat a indultar Puigdemont amb certes condicions.

El sector agrari reprèn les mobilitzacions, amb marxes lentes a la carretera, mentre mira també de trobar opcions per revertir la manca d'aigua al camp.

La sequera condiciona les celebracions de Carnestoltes i se suprimeix el llançament de caramels.

'La sociedad de la nieve' triomfa a la gala dels Goya i el film de Juan Antonio Bayona s'endú 12 estatuetes, entre les quals la de millor pel·lícula. David Verdaguer es corona com a millor actor, Rigoberta Bandini, millor cançó original i 'Robot Dreams', millor pel.lícula d'animació. L'actriu de doblatge catalana Maria Lluïsa Solà rep un inesperat homenatge de Sigourney Weaver.

El Reial Madrid derrota clarament el Girona al Bernabeu (4-0) i obre un forat de 5 punts al capdavant de la classificació de la Primera Divisió masculina.

La multipremiada "20.000 especies de abejas", participada per RTVE pot triomfar aquesta nit. Compta amb 15 nominacions, entre elles, millor pel·lícula. L'altra gran favorita és "La sociedad de la nieve", un film de J.A. Bayona, també nominat, aspira a 13 estatuetes. "Cerrar los ojos" opta a millor pel·lícula i acumula 10 nominacions, les mateixes que "Saben Aquell", amb un protagonista, David Verdaguer, que aspira a millor actor. La música de Rigoberta Bandini a "Te estoy amando locamente" és candidata a la millor cançó en un film de RTVE que acumula 5 nominacions. Mentre que el Goya a millor animació podria ser per Robot Dreams, també està nominada als Oscars, o Javier Mariscal per "Dispararon al pianista". Els guanyadors de les estatuetes se sabran la nit del dissabte en una gala presentada per Ana Belén i els Javis.

Més del 90% dels crims que hi ha a Catalunya es resolen amb l'autor detingut, però que passa amb el 10% restant? A la unitat d'homicidis dels mossos investiguen de mitjana 6 casos sense resoldre a l'any, treballen contra rellotge. Un homicidi o assassinat prescriu al cap de 20 anys, aquest criteri és el que els mossos prenen com a referència a l'hora d'agafar un homicidi.

Per poder resoldre els crims no només tenen en compte els passos dels sospitosos abans del crim, sinó que va fer després, si van cometre més delictes, amb qui van parlar, quines exparelles van tenir, quines amistats van tenir... També és un avantatge l'evolució de la ciència forense. Encara que només poden tractar amb les mostres d'ADN que van recollir en el seu moment, de vegades reprocessant-les, es troben sorpreses.

Un dels agents de la Guàrdia Civil morts a Barbate (Cadis) en ser envestits per una narcollanxa havia nascut a Barcelona, i un altre membre del cos ferit és de Terrassa. Fins al moment s'han practicat 5 detencions de persones totes elles amb antecedents per tràfic de drogues. Diverses associacions de guàrdies civils demanen la dimissió del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlska, mentre que la fiscal antidroga de Cadis denuncia que els cossos de seguretat no tenen mitjans suficients per lluitar contra el narcotràfic al Camp de Gibraltar.

Les fruites i les verdures fresques són entre un 11 i un 13% més cares que l'any passat. També ha pujat el preu dels cereals, més d'un 4%. A la falta de pluja s'hi suma la restricció de retallar un 80% el consum d'aigua. La pagesia veu en perill la seva viabilitat.

Bona part del producte de quilòmetre 0 que es consumeix a la província de Barcelona surt dels conreus del Baix Llobregat. Fins ara, l'aigua que els arriba els ha permès salvar la temporada de carxofes. Amb les restriccions de regar un cop per setmana, es plantegen no sembrar els conreus d'estiu, perquè no sobreviurien a la dotació d'aigua permesa.

La Generalitat espera una proposta de la pagesia per valorar com pot flexibilitzar les restriccions d'aigua que afecten el sector. El conseller Mascort assegura que estan estudiant les seves reivindicacions, mentre l'oposició carrega contra el Govern per la falta de previsió i el criteri amb el qual està aplicant les mesures.

Dissabte de Carnestoltes amb la vista posada al cel. La pluja, però sobretot el vent, condicionen les rues i celebracions que es fan arreu del país.

Tot a punt per la gran nit del cinema espanyol. Els Premis Goya s'entreguen a Valladolid amb dues grans favorites: '20.000 especies de abejas' i ' La sociedad de la nieve'.

El Girona visita el camp del Reial Madrid amb l'opció de situar-se líder de la Primera Divisió masculina de futbol. El Barça recupera el porter Ter Stegen per rebre diumenge el Granada.

"Hem anat a Vilafranca a portar al Francesc al doctor Ca Llong". Així comença el primer apunt diari fet per la Montserrat i corresponent al 7 de gener de 1967. Des d'aleshores no hi ha hagut ni un sol dia que hagi deixat d'escriure. Són pàgines que guarden anècdotes d'una besàvia de 94 anys. Entre els més de 20.000 dies que ha registrat, la Montserrat es queda amb el naixements dels seus primers nets. Té l'esperança que, quan ella no hi sigui, algú de la família doni continuïtat al seu llegat.