Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Aquest és el nostre record a Ovidi Montllor. Dimarts fa 20 anys que va "marxar de vacances" tal i com ell mateix va dir abans de morir... El cantautor valencià del moviment de la Nova Cançó va traspassar un 10 de març a causa d'un càncer d'esòfag. Va militar al PSUC i més tard al Partit dels Comunistes de Catalunya. L'artista va prodigar-se també com actor, amb mig centenar de pel·lícules, 30 muntatges teatrals i diversos programes televisius.... Amb el seu "homenatge a Teresa" l'homenatgem nosaltres a ell avui.

Ja fa vint anys de la Conferencia mundial sobre la dona de Beijing que va establir el dret legitim de les dones a lluitar per la igualtat de drets en la vida social i polticia. Moltes de les propostes de la declaracio de Beijing, encara no s'han assolit.  De tot això  en parlem amb Montserrat Gatell, presidenta de l'Institut català de la Dona amb motiu del dia internacional que és conmemora demà.

Consell Nacional de Convergència Democràtica per refundar el partit. En paraules de Josep Rull, el partit vol refundar-se basant-se en tres eixos; el nacional, l'ètic, i el social i econòmic. Pel que fa al recurs contra la llei d'acció exterior de Catalunya que interporasarà el govern central davant el Tribunal Constitucional, Rull ha assegurat que es vol condemnar a Catalunya a ser residual i que l'executiu central no ho aconseguirà. 

I quatre joves han mort aquesta matinada a Maella, Saragossa. Tres de les víctimes són noies, catalanes, de la localitat de Batea, a la Terra Alta. 

Coincidint amb el mes del consumidor, algunes associacions reclamen més mesures per poder fer front als principals problemes dels ciutadans, com la probresa energètica, el rebut de la llum, les hipoteques o la regulació dels preus en les tarifes del mòbil i internet. 

Les dones pateixen diferents tipus de violència: les noves tecnologies fomenten els micromasclismes... Analitzem aquestes qüestions, en la vigília del dia de la Dona. Són moltes les formes de maltractament, inclós el psicològic i el físic. 

Una de cada 5 empreses que volen contractar persones amb algun tipus de discapacitat no saben on trobar-les. Ara una xarxa laboral a través d'internet ofereix una plataforma de projecció per aquest col·lectiu. 

Després de classificar-se per la final de la Copa, el Barça torna demà a la lliga. Serà les 12 del migdia contra el Rayo, un equip que només ha guanyat  un partit dels 15 que ha jugat al Camp Nou. No jugarà Neymar, sancionat  per acumulació de targetes, ni tampoc Busquets, lesionat

Diuen que és el compositor viu més interpretat del món; un dels pocs contemporanis que ha sabut acostar la música clàssica als joves. Arvo Part, el pare del minimalisme sacre, va estar present anit en el primer dels 3 concerts que oferirà a l'Esglèsia del Pi de Barcelona en motiu del 80è aniversari del compositor estonià, que és el proper 11 de setembre. 

L'ofici de bibliotecària és una de les poques professions que va nèixer únicament adreçada a les dones. Sobretot a les noies de bona família de Barcelona. De fet la cuitat comtal va acollir l'Escola de Bibliotecàries, la primera d'Espanya i la més antiga d'Europa on s'impartien aquests estudis. Aquest any se celebra el seu centenari coincidint amb l'any de les biblioteques.

La taxa de desocuapció entre les persones discapacitades aquesta és del 33%, 10 punts per sobre de la xifra de desocupació de la resta de població. Ara una nova plataforma digital facilita que aquestes persones puguin aconseguir una feina i que les empreses trobin al candidat idoni.

  • Comencem amb una alerta preocupant. Les entitats d'acció social avisen  que les desigualtats de gènere han augmentat amb la crisi i denuncien que les polítiques d'igualtat són molt febles i demanen un gir ja, per canviar una realitat que mostra la dona com el rostre més visible de la pobresa 
  • El govern espanyol ha decidit recórrer la llei d'acció exterior de Catalunya davant el TC, que avui també ha tombat diverses competències del síndic de greuges en aquesta matèria.  L'executiu central assegura que la llei catalana vulnera la Constitució perquè l'Estat té la competència exclusiva en política exterior. Per això també impugnarà per via administrativa la creació de les anunciades delegacions catalanes a Roma i Viena.  La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaria ho ha anunciat així.
  • Mentrestant al Parlament el Pacte Nacional pel Dret a Decidir ha evitat considerar les eleccions del 27 de setembre com a plebiscitàries per mirar d'aconseguir el màxim consens sobre el procés. Per primer cop, cap representant de la CUP ha assistit a la reunió. I de la seva part el coordinador general de Convergència Democràtica de Catalunya ha considerat un error que l'Assemblea Nacional s'hi presenti amb candidatura pròpia.
  • Els sindicats, patronals, universitats i col.legis professionals que subscriuen el pacte per la indústria de Catalunya volen impulsar aquest acord i han demanat polítiques i recursos públics que contribueixin a reindustrialitzar Catalunya. Ens ho explica Rubén Urdiales.
  • Un cop han marxat els més de 93 mil congressistes del Mobile World Congress, Barcelona rep aquest cap de setmana uns 10 mil universitaris nordamericans, més coneguts com Spring Breakers, Bea Gálvez
  • És la farmàcia hospitalària més gran del sud d'Europa i l'han inaugurat avui a L'Institut Català d'Oncologia. Destinada a dispensar medicaments a malalts de càncer, tindrà capacitat també per elaborar 200 mil fàrmacs quimioteràpics a l'any. Per a això, disposa de dos robots que eviten el contacte dels tècnics amb el medicament, potenciant la segurat en la preparació i manipulació. El cost ha estat de 2 milions d'euros i s'ha finançat en un 57% per la indústria farmacèutica i la resta pel Servei Català de la Salut i la societat civil. 
  • I parlem d'una mena de medicaments perquè..... els mossos d'esquadra han desarticulat el principal punt internacional de distribució de productes il·legals contra la disfunció erèctil.
  • A Premià de Mar, on han detingut dues persones. Rebien paquets procedents de l'Índia amb medicaments il·legals i els enviaven a clients de tot Europa. En total, els mossos han intervingut més de 400 mil comprimits. Actuaven des del 2012 i n'estaven venent uns 150 mil al mes. L'organització feia servir com a tapadora una botiga de complements per a mòbils. Aquests medicaments es fabriquen en condicions precàries i tenen moltes contraindicacions.
  • Després de ser eliminats de la Copa, ara, l'Espanyol i en particular Sergio Garcia, es tornen a veure implicats en el tèrbol afer de la compra de partits. Un exdirectiu d'Osasuna assegura que el capità de l'Espanyol va rebre diners de dos jugadors de l'equip navarrès per pactar un resultat./ El Barça ha tornat  als entrenaments després  de la classificació per a la final de la Copa del rei.   Avui els blaugrana han començat a preparar el partit de lliga davant del Rayo Vallecano sense el lesionat Sergio Busquets, que mira de recuperar-se de cara al clàssic contra el Madrid. Rafinha ha dit que li agradaria jugar la final de Copa al Camp Nou i que entèn que el Madrid no vulgui cedir el Bernabéu. Ara com ara Mestalla te tots els números per acollir-la
  • Si us agrada la música heu de saber que ha obert a Barcelona la primera galeria de fotografies de pop-rock, única a tot l'Estat. David Bowie esmorzant al tren de camí a un concert a Aberdeen o fent-se amb una portada de Madona. La Galeria Johnson és la primera sala especialitzada en fotografia pop rock. Són petites joies pels amants de la música i els coleccionistes.
  •  

    El pacte nacional pel dret a decidir ha celebrat la primera reunió després de la sentència que anul·la part de la llei de consultes i el decret de convocatòria del 9N. De la reunió n'ha sortit un document que crida a la participació a les eleccions del 27S, evitant qualificar-les de plebiscitàries. La CUP no ha assistit a la reunió perquè treballen -diuen-  en el seu propi full de ruta. 

    Uns 10 mil universitaris nord-americans que estudien a Europa aterren aquest cap de setmana a Barcelona, atrets per dos festivals de música. Barcelona ja és la tercera ciutat del món més buscada a google per universitaris dels Estats Units.

    Noves mesures per reduir l'impacte dels sis milions de turistes que cada any passen per l'entorn de la Sagrada Família. Les cues per accedir a La Basílica es faran a l'interior, però els veïns creuen que no n'hi ha prou.

    Les dones continuen sent una de les principals víctimes de la crisi econòmica. Cada cop són menys les que treballen i ho fan en condicions més precàries que no els permeten tenir atur ni jubilació.

    El capità de l'Espanyol, Sergio García s'ha vist implicat en el cas de la compra de partits per part de l'Osasuna. L'exgerent Angel Vizcay l'ha acusat d'haver-se reunit amb dos jugadors navarresos per pactar l'empat entre tots dos equips en la penúltima jornada de la temporada passada a canvi de 250.000 euros. 

     

    DOCUMENT SOBRE EL 27-S. EL PACTE PEL DRET A DECIDIR EVITA PARLAR DE PLEBISCITÀRIES.

    MILERS D'UNIVERSITARIS NORDAMERICANS SÓN A BARCELONA ATRETS PER DOS FESTIVALS DE MÚSICA.

    JA NO HI HAURÀ CUES DE TURISTES PER ACCEDIR A LA SAGRADA FAMÍLIA. ELS VEÏNS RECLAMEN MÉS MESURES.

    L'IMPACTE DE LA CRISI EN LES DONES: CADA COP SÓN MENYS LES QUE TREBALLEN I EN PITJORS CONDICIONS.

    SERGIO GARCÍA ACUSAT DE PACTAR UN EMPAT, AMB JUGADORS DE L'OSASUNA, A CANVI DE 250.000 EUROS.

  • La situació al tram final de l'Ebre sembla estabilitzada però ningú baixa la guàrdia del tot. De fet el cabal del riu continua molt sent elevat i ja ha anegat alguns camps  de fruiters, embarcadors i les zones més pròximes a les ribes. A Miravet, per exemple, l'aigua ha pujat mig metre respecte ahir al vespre. / Mentrestant els embassaments, com aquest de Mequinensa,  continuen al seu màxim de capacitat. Aquest matí deixava anar aigua per sobre dels 1.900 metres cúblics per segon. S'espera però que en les hores a venir l'avinguda s'estabilitzi. Tot i això Protecció Civil manté activat el pla INUNCATen fase d'alerta./ Anem ara a Miravet per conéixer quina és la situació al poble. / De la seva part la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre alerta que el cabal del riu podria seguir augmentant les pròximes hores. El seu president ha negat que aquest organnisme estatal hagi rebut influències de les hidroelèctriques. 
  • Com regular l'ús dels mòbils i les tauletes a les aules?  Una qüestió polèmica que ara la  Generalitat vol deixar clara en un marc normatiu per promoure'n la utilizació responsable. Per això el Consell Escolar de Catalunya ha eleborat un document en que recomana NO prohibir els telèfons mòbils a la classe i aprofitar-ne el seu potencial educatiu. Diu que una prohibició indiscriminada pot restringir els drets dels escolars establerts per llei. La realitat és que ara cada centre aplica una norma diferent: prohibició absoluta, només dns de l'aula o a criteri de cada  professor. En algunes escoles han arribat a requisar-los. Són situacions extremes però tothom coincideix que cal posar ordre per evitar-ne un mal ús sense desaprofitar els avantatges pedagògics 
  • Precisament aquesta tarda tanca la que diuen ha estat l'edició més exitosa del Congrés dels Mòbils. 93 mil participants, satisfacció pel volum de negoci i un munt de rècords en vols al Prat o serveis de taxi per exemple. Una dada: s'ha arribat fins a 30 mil connexions simultànies a la xarxa WIFI durant el Congrés. Un certamen del que les empreses catalanes n'han tret força profit.
  • El president del Govern, Mariano Rajoy, ha inaugurat aquest matí a Toledo la reunió del Partit Popular europeu. Rajoy ha alertat sobre la necessitat de combatre els populismes i els nacionalismes, moviments que, al seu entendre, aprofiten la situació de crisi per oferir solucions simplistes i fracassades.
  • El Govern i el Partit Popular català se les han tingudes avui al Parlament. Ha sigut en una interpel·lació dels populars sobre les estructures d'estat. En el darrer torn d'intervenció, el conseller de la presidència ha afirmat que volen aillar-se de gent com els populars. El comentari ha indignat el PP. El diputat Santi Rodríguez que l'ha qualificat de molt greu i han traslladat una queixa formal a la mesa del Parlament. Homs i Rodríguez també s'han enfrontat per la polèmica de les monedes catalanes
  • I la fiscalia ha obert una investigació arran de la situació laboral de Marta Pujol Ferrusola a l'ajuntament de Sant Vicenç de Montalt. La filla de Jordi Pujol portava 19 anys treballant com a arquitecta municipal sense haver passat cap oposició. Una situació que va denunciar públicament un grup de l'oposició. L'ajuntament assegura que ja ha iniciat els tràmits per treure la plaça a concurs públic.
  • No hi haurà final catalana a la Copa del Rei. beta  La jugaran el Barça i l'Athletic de Bilbao el 30 de maig en un estadi encara per decidir. Els blaugrana no van donar cap opció el vila-real i el va tornar a superar per 3 a 1 mentre que els homes d'Ernesto Valverde van sorprendre l'Espanyol al Power 8 stadium amb gols d'Aduriz i Etxeita. Els dos equips amb més copes s'enfrontaran per vuitena vegada en una final. Ara falta saber on.
  • Avui el músic anglés Felix Faire en farà una demostració del seu contact augment acustic. És el primer dels shows que organitza el sonar més D, a tres mesos que comence el festival. Serà aquesta tarda al espai Mazda de Barcelona.
  •  

    Són imatges en directe del pas de l'Ebre pel municipi de Miravet. Tot i que el cabal del riu segueix sent altíssim sembla que, de moment, la situació es dona per estabilitzada i que la punta de la crescuda haurà passat per Catalunya deixant alguns camps anegats, molta alerta i també un reclam turístic pels pobles de la Ribera de l'Ebre. Mentrestant, els pantans segueixen al límit i continuen desembassant més de 1.800 metres cúbics per segon.

    Tot apunta a que s'ha superat la previsió de 90 mil assistents. Els congressistes marxen un any més satisfets amb Barcelona i els empresaris espanyols que hi han participat admeten que han superat les expectatives de negoci i valoren molt els contactes internacionals.

    A L'Informatiu us explicarem també en què consisteix el projecte Midcat, el gasoducte que unirà Espanya i França a través de Catalunya. Un projecte aturat  i que ahir a la cimera van impulsar els presidents Rajoy i Hollande. El ministre d'Indústria ha dit aquest matí que podria començar a funcionar al 2020. 

    L'altre gran tema del dia: la Copa del Rei. El Barça i l'Athletic de Bilbao jugaran la final. Els blaugrana es van tornar a imposar el Vila-real per 3 a 1 amb dos gols de Neymar i un altre de Luis Suarez mentre que els bascos van impedir la final catalana en superar l'Espanyol per dos a zero. Aduriz i Etxeita van deixar glaçat el Power8Stadium.

     

    LA CRESCUDA DE L'EBRE. EL CABAL DEL RIU ES MANTÉ CONTROLAT PERÒ DEIXA ALGUNS CAMPS ANEGATS.

    EL MOBILE TANCA AMB XIFRES RÈCORD I AMB LA SATISFACCIÓ DE LES EMPRESES QUE HI HAN PARTICIPAT.

    IMPULS AL GASODUCTE "MIDCAT" QUE UNIRÀ ESPANYA I FRANÇA I QUE PODRIA ESTAR EN SERVEI AL 2020.

    COPA DEL REI. EL BARÇA I L'ATHLETIC, A LA FINAL DEL 30 DE MAIG DESPRÉS D'ELIMINAR VILA-REAL I ESPANYOL.