Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

 


Tot i el suport que va donar a Artur Mas a les portes del Tribunal, la CUP manté que no l'investirà president, un punt que, ara per ara, no estaria centrant les negociacions amb Junts pe Sí. Mas ha proposat avui a la CUP que l'investeixin i després facin d'oposició. En la mateixa entrevista el president en funcions diu que si el procés judicial pel 9N acaba amb la seva inhabilitació ja es veurà si s'acata o es desobeeix. Des del govern li recorden que ell ha no està per sobre de la llei i ha de ser el primer en complir-la.

La Generalitat es compromet a oferir ajuts per la innovació que permetin garantir les inversions del grup Volkswagen a SEAT. També novetats a Valeo, la direcció no traslladarà la producció de la factoria de Martorelles a Saragossa. Els sindicats esperen més detalls i mantenen la vaga indefinida.

Es l'alegria a l'administració de loteria del Poble Nou de Barcelona on s'ha venut la butlleta de la Primitiva premiada amb cent un milions d'euros, el premi més gran que ha donat mai aquest sorteig. De l'afortunat no en sabem gairebé res: només que l'aposta va ser automàtica i que es va gastar 8 euros, segurament, els millor invertits de la seva vida.

El Barça s'enfrontarà al Villanovense de segona B als setzens de final de la Copa del Rei. Els blaugrana viatjaran a Extremadura el 28 d'octubre mentre que la resta d'eliminatòries començaran el 2 de desembre. El Reus jugarà amb l'Atlètic de Madrid, l'Espanyol amb el Llevant i el Llagostera amb el Deportivo.

LA CUP MANTÉ EL NO A MAS. EL PRESIDENT NO DESCARTA LA DESOBEDIÈNCIA I EL GOVERN RECORDA QUE HA DE COMPLIR LA LLEI.

SEAT I VALEO. LA GENERALITAT GARANTEIX AJUTS A VOLKSWAGEN I VALEO MANTINDRÀ LA PRODUCCIÓ A MARTORELLES.

101 MILIONS D'EUROS. UNA ADMINISTRACIÓ DE BARCELONA REPARTEIX EL PREMI MÉS GRAN DE LA HISTÒRIA DE LA PRIMITIVA.

COPA DEL REI. EL BARÇA JUGARÀ AMB EL VILLANOVENSE I EL REUS AMB L'ATLÈTIC DE MADRID.

 

  • Poc abans de les 10 del matí Artur Mas entrava com a imputat al Tribunal Superior de Justícia. A l'edifici ha entrat sol, però hi ha arribat acompanyat del govern en funcions, d' alcaldes i de dirigents dels partits sobiranistes. Junts pel Sí, Catalunya sí que es pot, i l'AMI diuen que ho han fet per defensar la democràcia el dret a vot.
  • Artur Mas ha assumit tota la respnsabilitat política en l'organització del 9N tot i que ha afegit que l'execució de la consulta va correspondre als voluntaris que hi va participar./ Després d'un hora i quart de declaració davant el magistrat del TSJC, Mas sortia per la porta del Palau de Jusícia on l'esperaven milers de persones i la comitiva formada pel govern en funcions, diputats electes i alguns centenars d'alcaldes independenstistes que s'han concentrat oer donar-li suport. Un cop a la Generalitat, Mas ha comparegut davant els periodistes./ Les paraules de Mas resumeixen el que ha contestat a les preguntes del jutge però a les del Fiscal, molest per l'actuació que ha tingut en aquest cas i que no considera correcte
  • Des del PP i C's critiquen la presència dels alcaldes acompanyant Mas al jutjat, i el PSC insisteix en que no s'ha de judicialitzar la política./ Desde Brussel.les, el president del govern ha dit que la declaració d'avui demostra que ningú està per sobre de la llei que l'estat de dret funciona.
  • Coincidint amb la declaració d'Artur Mas, el Senat ha aprovat avui de forma definitiva la reforma del TC. Ho ha fet, però, amb els vots en contra de tota l'oposició, que acusa al PP d'impulsar la reforma contra el president en funcions de la Generalitat. El PP defensa la necessitat de la reforma, que permet al constitucional sancionar o suspendre de les seves funcions els que incompleixin les seves sentències. Els senadors de CIU han exhibit targetes de suport al president Mas amb el lema "Nueve ENE somos todos."
  • Homenatge institucional aquest matí a l'expresident LLuís Companys en el 75 aniversari de la seva mort. Primer al lloc on va ser afusellat i després on es enterrat.
  • I novetats en el cas Pujol. La Fiscalia Anticorrupció manté que Jordi Pujol Ferrusola, fill gran de l'expresident, va dirigir i gestionar durant dècades els negocis de la familia i el blanqueig de diners. El Fiscal confirma que pares i fills han actuat conjuntament dirgits pel primogènit i per això reclama que s'enviï a lAudiència Nacional la investigació a la familia Pujol.


És el que ha dit Artur Mas a l'interrogatoria que se li ha fet durant una hora i mitja al Tribunal Superior de Justícia com a imputat per haver tirat endavant la consulta tot i la suspensió del Constitucional. El president ha dit que és el responsable polític però que l'execució va ser dels voluntaris i ha dit que va complir un mandat del Parlament. Mas ha rebut el suport del govern en funcions, el partits independentistes, centenars d'alcaldes i d'unes 2.500 persones que s'han concentrat davant del Palau de Justícia.

Des del govern el minstre de Justicia, Rafael Catalá, creu que la declaració d'avui entra dins la normalitat d'un estat de dret i ha defensat la independència judicial.

La declaració ha coincidit amb la commemoració del 75è aniversari de l'afusellament del Lluís Companys. Govern en funcions, parlament, partits, sindicats i organitzacions culturals han fet ofrenes florals tant al castell com al cementiri de Montjuïc on s'han repetit les veus que demanen l'anul·lació del judici que el va condemnar a mort.

Als esports, la badalonina beta Anna Cruz es converteix en la segona jugadora espanyola que guanya l'NBA femenina. Cruz ha conquerit l'anell de campiona amb Minesota Lynx, que ha superat en el cinquè i definitiu partit de la final Indiana Fever per 69 a 52. La catalana ha contribuït a l'èxit amb 5 punts i 4 rebots.


ARTUR MAS AL TSJC. ES DECLARA L'ÚNIC RESPONSABLE DEL 9N DAVANT DEL JUTGE QUE INSTRUEIX LA QUERELLA.

MAS AL TSJC. EL GOVERN RECORDA QUE NINGÚ ESTÀ PER SOBRE DE LA LLEI I DEFENSA LA INDEPENDÈNCIA JUDICIAL.

LLUÍS COMPANYS. ACTES D'HOMENATGE PER COMMEMORAR EL 75 ANIVERSARI DEL SEU AFUSELLAMENT.

AMB MINNESOTA LYNX. LA BADALONINA ANNA CRUZ ÉS LA SEGONA ESPANYOLA QUE GUANYA L'NBA FEMENINA.

  • El jutge que instrueix les querelles pel 9N ha demanat avui a la Generalitat la documentació sobre la compra, transport i instal.lació dels ordinadors fets servir el 9N per saber si la conselleria els va cedir o es va implicar en l'organització com va apuntar ahir la consellera Rigau. Mentrestant, l'escenficació del suport a les imputades ha originat un nou enfrontament entre els governs espanyol i català. Els jutges consideren que les concentracions són un atac a la seva indepedència. Avui el ministre de Justícia els ha donat la raó i el govern català respón que les pressions venen d'un altra banda./ La polèmica no s'ha acabat perquè imatge de les concentracions es repetirà demà quan vagi a declarar Artur Mas.
  • I també el Congrés, el vot per correu el 27S ha provocat una dura picabaralla entre el grup de Convergència i el ministre d'Exteriors, José Manuel Margallo. Uns i altres han protagonitzat un enfrontament força pujat de tó.
  • Robatoris com aquest continuen sent freqüents a les autopistes, tot i que durant l'últim any han disminuït un 11 per cent. La pressió policial i l'entrada en funcionament de pàrquings vigilats, sobretot per a camioners que fan trajectes internacionals, han contribuït a aquesta reducció.
  • Parlem ara de conductores embarassades. Un 16% no seuen tant al volant o deixen de conduir el cotxe, segons una enquesta del RACC. L'ús de la moto i la bicicleta també es redueix un 90%. També baixa l'ús del transport public per evitar aglomeracions o no trobar seint. EL RACC demana més comoditats per a les dones embarassades a bus i metro i recomana a les conductores que es cordin correctament el cinturo, entre els pits i per sota de la panxa.
  • Els preus van baixar 4 dècimes al mes de setembre a Catalunya, en comparació al mes d'agost.
  • Els primers pressupostos d'Ada Colau com a alcaldessa de Barcelona proposen congelar els impostos i augmentar les bonificacions per a les famílies més necessitades.
  • El guanyador del 64è premi Planeta, que es coneixerà demà, sotirà d'entre els prop de 500 originals presentats.
  • Luis Enrique ha recuperat als internacionals espanyols per començar a preparar el partit de lliga davant del Rayo.
  • Un viatge musical al passat, concretament als anys 60, és el que faran avui els fans que vagin al concert de The SONICS.

El ministre de Justícia veu inadequades les concentracions que es van veure ahir a les portes del Tribunal Superior de Justícia mentre declaraven Irene Rigau i Joana Ortega imputades pel 9N i que van arribar acompanyades de gran part del govern. Rafael Català ho veu com un acte de pressió a la justícia. La vice-presidenta de la Generalitat en funcions li ha respost que no es pretenia pressionar ningú sinó donar  suport a les imputades i ha dit que demà ho repetiran quan declari Artur Mas. Tot això en un matí en que la política està de dol per la mort de Jordi Miralles que ha estat un dels dirigents més destacats d'Esquerra Unida i Alternativa.

A l'economia ens quedem amb la dada de l'IPC al mes de setembre. A Catalunya els preus han baixat mig punt l'últim any, sobretot pel descens dels carburants i l'electricitat. Al global d'Espanya la caiguda és del 0,9 per cent.

Cau un 11 per cent en l´últim any la xifra de robatoris a les àrees de servei de les autopistes catalanes  i ja que som a les carreteres avui recollirem un informe del RACC on s'analitzen els hàbits de les conductores embarassades. Un 16 per cent de les futures mares deixa de conduir cotxe i un 90 deixe d'anar en moto o en bicicleta. També es redueix l'ús del transport públic per les incomoditats que implica.

L'equip de govern de Barcelona proposa congelar l'IBI i les zones blava i verda l'any vinent. És la proposta d'ordenances fiscals que ara haurà de pactar amb altres partits i que inclou noves taxes per ocupació de al via pública per rodatges o mudances o una taxa de la grua més barata si es paga quan encar no s'ha emportat el cotxe cap al dipòsit.

El Barça recupera els internacionals espanyols Piqué, Bartra, Busquets i Jordi Alba per preparar el partit de dissabte contra el Rayo. Luis Suárez, que fa treball específic, assegura que l'equip manté l'esperit i l'ambició de la temporada passada. L'uruguaià també afirma que Messi és insubstituible.

Si l'any passat van localitzar 15 nius de la vespa asiàtica, enguany ja n'han trobat uns 25. Tot i no ser més perillosa per a les persones que qualsevol altra vespa, és una amenaça pels apicultors ja que la seva font d'alimentació són les abelles productores de mel. De moment, no els afecta. La vespa velutina s'expandeix i es triplica cada any.
Quan localitzen els vespers, els agents rurals els destrueixen, bé amb insecticida bé amb trets. Depèn d'on estigui situal el niu.
 

CONCENTRACIONS POLÉMIQUES. EL MINISTRE DIU QUE PRETENEN PRESSIONAR ALS JUTGES I EL GOVERN EN FUNCIONS HO NEGA.

IPC SETEMBRE. ELS PREUS CAUEN A CATALUNYA UN 0,5% PEL DESCENS DELS CARBURANTS I L'ELECTRICITAT.

EL COTXE I L'EMBARÀS. UN 16% DE LES FUTURES MARES DEIXA DE CONDUIR I UN 90% DEIXA D'ANAR EN MOTO O BICICLETA.

ORDENANCES FISCALS. L'EQUIP DE GOVERN DE BARCELONA PROPOSA CONGELAR L'IBI I CREAR NOVES TAXES.

SUÁREZ CONFIA EN L'EQUIP. EL BARÇA PREPARA EL PARTIT CONTRA EL RAYO AMB ELS NTERNACIONALS ESPANYOLS.

  • Després de declarar durant una hora, la consellera d'ensenyament en funcions, Irene Rigau, sortia del Tribunal Superior de Justícia aplaudida -com era d'esperar- pel mig centenar de persones que volien donar suport als imputats pel procés del 9-N. Entre ells, hi havia tot el govern excepte Mas, i els líders de Junts pel Sí, la CUP, Catalunya Sí que es Pot i UDC. A aquesta hora és previst que comenci a declarar l'aleshores vicepresidenta del govern, Joan Ortega, d'Unió Democràtica, que també rebrà el suport de les formacions sobiranistes. Al Palau del Passeig LLuís Companys hi ha Isabel Palacios
  • Els concentrats han rebut amb crits d'indepedència la consellera i la comitiva que l'acompanyava, formada per la resta de consellers, diputats de Junts pel SÍ i d'Esquerra i també els caps de llista de la CUP i de Catalunya Sí que es Pot. Tots ells han coincidit en criticar la judialització de la política i en la defensa dels principis democratics./ L'alcaldessa de Barcelona participarà aquests vespre en la lectura d'un manifest contra les imputacions a la Plaça de Sant Jaume./
  • Demà passat qui està citat a declarar és Artur Mas. El president en funcions i el Rei Felip VI han coincidit aquest matí a Barcelona durant la inauguració del Forum Iberoamèrica. Un trobada que ens deixa aquesta imatge, el rei i Mas saludant-se cordialment, de forma protocolaria, a l'arribada.
  • El grup Volkswagen ha començat a avançar com aplicarà les retallades anunciades en les inversions previstes. De moment, ha anunciat que invertirà mil milions d'euros menys anuals en la seva marca prinicpal. Una mesura que no afectaria a SEAT./ La ministra de Foment ha inaugurat aquest matí el tram de A-27 entre el Morell i la variant de Valls./ Ja està controlada la fuita química produida aquesta matí en una empresa de Castellbisbal, al Vallès Occidental.
  • La victòria d'Espanya anit sobre Ucrania va certificar la classificació de la selecció espanyola per a l'eurocopa. N'ha va haver prou amb una solitari gol del debutant Mario Gaspar. Per primera vegada en 10 anys cap jugador del Barça va sortir d'inici.


La consellera d'Ensenyament en funcions ha declarat durant prop d'una hora al Tribunal Superior de Justícia imputada per diversos delictes per haver tirat endavant el 9N tot i la suspensió del Constitucional.  Irene Rigau, que ha arribat acompanyada de tot el govern menys Artur Mas, ha respost a les preguntes del jutge i de la defensa però no de la fiscalia. Ha dit que es va limitar a complir un mandat del Parlament i ha insistit en que no ves van donar ordres als directors del centres educatius on es van posar les urnes.

D'aquí un parell d'hores declara l'ex vicepresidenta Joana Ortega i dijous ho farà Artur Mas que avui ha coincidit amb el rei Felip VI en un acte a Barcelona. Primera trobada després de les eleccions del 27S i de l'absència de Mas al actes de la Festa Nacional. Una trobada breu i marcada pel caràcter protocolari.

Volkswagen comença a definir com seran la reducció en les inversions previstes després de la crisi oberta pels motors trucats. Aquesta matí ha anunciat una retallada de mil milions anuals en la marca Volkswagen. De moment, no es veurien afectades les inversions previstes a SEAT. Avui a Madrid s'han reunit representants dels treballadors amb el ministre d'Indústria.

A L'Informatiu d'avui ens acostarem a la realitat de les espècies invasores. La Generalitat alerta de l'existència d'un centenar d'aquestes com la vespa asiàtica o el cargol poma que provoquen greus danys econòmics o mediambientals.  Tot i els esforços per eradicar-les, els responsables admeten que serà molt difícil.

La selecció espanyola tanca la fase de classificació per l'eurocopa amb una victòria a Ucraïna per zero a un. El debutant Mario va marcar l'únic gol d'un partit en què cap blaugrana va ser titular. Cesc Fàbregas va estrenar capitania en el seu partit número 100 amb La Roja i va fallar un penal.


IRENE RIGAU AL TSJC. AFIRMA QUE NO ES VA FER RES IL·LEGAL I QUE VA COMPLIR EL MANDAT DEL PARLAMENT.

EL REI A BARCELONA. TROBADA PROTOCOL·LÀRIA DE FELIP VI I ARTUR MAS DESPRÉS DE LES ELECCIONS I LA FESTA NACIONAL.

CRISI VOLKSWAGEN. ANUNCIA UNA RETALLADA DE MIL MILIONS ANUALS EN LES INVERSIONS A LA SEVA MARCA PRINCIPAL.

ESPÈCIES INVASORES. LA GENERALITAT ADVERTEIX DE L'EXISTÈNCIA D'UN CENTENAR D'AQUESTS ANIMALS A CATALUNYA.

TRÀMIT SUPERAT. LA SELECCIÓ GUANYA A UCRAÏNA AMB UN GOL DE MARIO I SENSE CAP BLAUGRANA TITULAR.


El rei Felip sisè presideix els actes del 12 d'octubre, una celebració marcada per la proximitat de les eleccions generals del 20 de desembre, i en plena negociació post-electoral a Catalunya. 10 dels presidents autonòmics que hi han assistit ho feien per primera vegada, amb les absències ja habituals d'Artur Mas i Íñigo Urkullu. Com a novetat, la presència a la recepció d'Albert Rivera, líder de Ciutadans, i l'absència de Pablo Iglesias, que va rebutjar assistir-hi.

La vicepresidenta en funcions de la Generalitat, Neus Munté, ha assegurat que el seu govern estarà al costat de les conselleres i el president Mas, que aquesta setmana compareixen davant la justícia pel 9N. Munté ho ha qualificat de judici polític, i ho ha fet durant l'acte d'homenatge al president Companys. Dijous es compleixen 75 anys del seu afusellament.

Mig milió de vehicles tornen a Barcelona en una operació tornada en què es demana molta prudència als conductors. Ja són 139 les víctimes mortals a les carreteres catalanes, gairebé tantes com en tot l'any 2014.

Els hàbits de compra dels catalans han canviat els últims anys, segons les empreses de gran consum. Un de cada 3 ha canviat les grans compres mensuals per compres setmanals més petites. La despesa mitjana al supermercat és de 36 euros setmanals.

La selecció espanyola tanca aquest vespre la fase de classificació per l'Eurocopa a l'escenari de l'últim títol: L'Estadi Olímpic de Kiev. Amb l'objectiu assolit, Del Bosque donarà descans a molts titulars entre els quals Piqué amb molèsties musculars. Ho podreu veure, a partir de tres quarts de nou, per La 1.