Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba
  • Dolors Sabater (CUP) posa en dubte la idoneïtat de la cap de cartell de Junts com a presidenciable
  • Aragonès (ERC) adverteix al PSC i JxCat que el seu partit "no passarà pàgina" de la corrupció
  • Torra lamenta que el líder d'Esquerra "no mantingui la solidaritat antirepressiva" amb Borràs

El cinquè dia de campanya ha estat marcat per les acusacions d'ERC al PSC d'assemblar-se cada dia més a Ciutadans. També s'han fet sentir les valoracions sobre la taula de diàleg reactivada per ERC a través d'una moció al Congrés, pràcticament un any després de quedar aparcada per la pandèmia. Tant el PSC com els comuns s'hi han mostrat a favor. Des del bloc independentista, JxCat ha apel·lat novament a la DUI si com anticipen els contactes amb l'Estat no són fructífers a curt termini, mentre que el PDeCAT s'ha mostrat partidari del diàleg. En canvi a les files unionistes Cs i el PP rebutgen una taula que consideren "un xantatge" que només busca l'indult dels presos.

La candidata de Junts per Catalunya a la Generalitat, Laura Borràs, diu estar decebuda amb la CUP en relació amb les paraules de Dolors Sabater sobre la seva possible investidura. Tot i que els agraeix la sinceritat, diu estar dolguda assegurant que "els sento com els meus".

En una entrevista al Cafè d'idees de Gemma NiergaBorràs replica les paraules de la líder de la CUP: "Ella mateixa, que està imputada o ha declarat per imputació, no estarà a les llistes?". Tot i això, la candidata de JxCat és molt contundent amb la CUP, retraient el seu paper i el seu vot a la investidura de Jordi Turull com a president de la Generalitat, criticant que "d'ells depenia que pogués anar al suprem com a president, no derrotat per l'independentisme".

En un altre sentit, Borràs matisa que l'aposta de Junts per Catalunya no és declarar la independència si els partits independentistes sumen més del 50% en les eleccions catalanes del 14 de febrer. La candidata aposta per declarar la independència "quan estiguem en condició de fer-ho per no recular".

El cinquè dia de campanya està marcat per les valoracions sobre la taula de diàleg reactivada per ERC a través d'una moció al Congrés, pràcticament un any després de quedar aparcada per la pandèmia. Tant el PSC com els comuns s'hi han mostrat a favor. Des del bloc independentista, JxCat ha apel·lat novament a la DUI si com anticipen els contactes amb l'Estat no són fructífers a curt termini, mentre que el PDeCAT s'ha mostrat partidari del diàleg. En canvi a les files unionistes Cs i el PP rebutgen una taula que consideren "un xantatge" que només busca l'indult dels presos. 

Aquest dimarts, JxCat s’ha trobat amb l’ensurt de veure com la candidata de la CUP, Dolors Sabater, ha posat en dubte la idoneïtat de Borràs com a presidenciable mentre continuï com a investigada per un cas de corrupció. Posteriorment, els anticapitalistes s’han vist obligats a matisar les seves pròpies paraules tot i que també el líder de ERC, Oriol Junqueras, ha advertit que si Borràs milités a Esquerra hauria de renunciar a ser candidata i Aragonès ha afegit que “no passaran pàgina” de la corrupció vingui d’on vingui. També ha provocat reaccions la moció d’ERC al Congrés instant al Govern espanyol a reunir la taula de diàleg de forma immediata. Mentrestant, el PP reclama una alternativa a Illa com a presidenciable i el PDeCAT recupera el “pacte fiscal”.

El govern central veu difícil poder normalitzar la mobilitat de cara a Setmana Santa. La portaveu del govern espanyol ha rebaixat les espectatives que havia aixecat la ministra de Turisme que va plantejar que es poguessin realitzar viatges. Sanitat estudia si imita Alemanya i desaconsella la vacuna d'AstraZeneca per a majors de 65 anys. Rècord històric de sol·licituds de vots per correu. Dijous es votarà al Congrès si es reprendrà la mesa de diàleg entre el govern central i la Generalitat.

L'atur a Catalunya supera el milió de persones. Més de 10.000 desocupats en l'últim mes, l'increment més important en un gener des de fa vuit anys. L'atur entre els menors de 25 anys ha crescut un 45% en l'últim any. Els usuaris de residències podran sortir a votar el 14 de febrer, de 9 a 12 hores, a la franja reservada als col·lectius de risc. Ja s'han fet més de 180.000 sol·licituds de vot per correu per a les eleccions del 14 de febrer. Per facilitar i alleugerir els tràmits, les oficines de correus obren per la tarda. Més de 400 comerços de barri han tancat definitivament, només a Barcelona per la crisi que ha provocat la pandèmia. Un problema que ha afectat sobretot les zones turístiques. Hi ha comarques catalanes on no s'està produint un lleuger descens del risc de rebrot, com és el cas de La Garrotxa, La Vall d'Aran i el Pla d'Urgell.

La campanya del 14-F segueix perfilant possibles pactes i vetos postelectorals. Aquest dimarts, JxCat s’ha trobat amb l’ensurt de veure com la candidata de la CUP, Dolors Sabater, li negava a Borràs la investidura mentre continuï investigada. Les reaccions a banda i banda no s’han fet esperar i els anticapitalistes s’han vist obligats a matisar les seves pròpies paraules. També ha provocat reaccions la moció d’ERC al Congrés instant al Govern espanyol a reunir la taula de diàleg. Mentrestant, el PP reclama una alternativa a Illa com a presidenciable i el PDeCAT recupera el “pacte fiscal”.

L'atur a Catalunya supera el mig milió de persones. Més de 10.000 desocupats en l'últim mes, l'increment més important en un gener des de fa 8 anys. L'atur entre els menors de 25 anys ha crescut un 45% l'últim any, que dobla la mitjana europea. La Generalitat permetrà que els usuaris de les residències puguin sortir a votar el 14 de febrer, de 9 a 12 hores, la franja reservada als col·lectius de risc. Ja s'han fet més 180.000 sol·licituds de vot per correu per a les eleccions del 14 de febrer. Per facilitar i alleugerir els tràmits les oficines de Correus obren per la tarda. Hi ha comarques a Catalunya on no s'està produint un lleuger descens del risc de rebrot, com a La Garrotxa, la Vall d'Aran i el Pla d'Urgell.

  • Salvador Illa (PSC) aposta per un Govern en minoria com el de La Moncloa
  • Junqueras rebutja els vots del PSC i demana a tots els partits sobiranistes formar Govern
  • Borràs alerta que l'estratègia d'ERC pot portar la independència a la via morta

Dolors Sabater reconeix que seria un impediment per la CUP votar a Laura Borràs com a presidenta, si aquesta segueix imputada. "Seria millor que s'hagués aclarit el tema abans", ha dit la candidata de la CUP a la Generalitat, en una entrevista amb Gemma Nierga al Cafè d'idees. Tot i defensar que els polítics investigats no puguin presentar-se a les eleccions, diu que cal tenir en compte "el perill que s'inventin causes".

Sabater també diu que "els joves que lluiten estan sotmesos a una persecució" i que "no pot ser que la senyora Laura Borràs i la seva organització que defensa la independència, estigui alhora encausant a moltes persones que protesten". La candidata també proposa un canvi en la fiscalitat al 100% per les rendes més altes i assegura que la CUP està preparada per entrar a Govern, "però no per fer el que han fet fins ara".

Catalunya ha rebut avui una nova partida de vacunes, unes 70.000 noves dosis contra la Covid-19. Salut espera recuperar el ritme de vacunació després que la setmana passada hagués d'aturar-lo per falta de subministraments. El mateix dia que s'ha superat el pic de contagis i a punt d'assolir el pic d'hospitalitzats de la tercera onada.  Els mossos d'esquadra han reforçat els controls de mobilitat, després de detectar un augment de viatgers que entren a Catalunya sense justificació.

Quart dia de campanya, novament amb elspactes de després de les eleccions a l'ordre del dia. Després dels vetos creuats posats en evidència al debat de RTVE d'aquest diumenge, el candidat socialista, Salvador Illa, ha apostat per un Govern en minoria com el de la Moncloa o l'Ajuntament de Barcelona. Des d'ERC asseguren que el seu objectiu és precisament la de derrotar als socialistes i tanca la porta al reedició d'un tripartit com aspira En Comú Podem. La viabilitat de la DUI proposada per JxCat i les comparacions de Ciutadans de l'assalt al Capitoli amb el procés han estat els altres eixos de la jornada.