Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

El líder de Vox, Santiago Abascal, carrega contra la "passivitat" dels Mossos a qui acusa de rebre ordres polítiques per evitar actuar. L'acte de Vox a Salt s'ha celebrat enmig de protestes i llançament d'objectes als assistents. Els Mossos han hagut de disparar projectils de foam i han carregat per evitar l'enfrontament entre els manifestants i els assistents al míting.

L'abstenció i els indecisos s'erigeixen en els grans protagonistes de la campanya cap al 14-F. Els mossos han notificat des de l'octubre més de 100.000 incompliments de les restriccions per la pandèmia. Segons els psicòlegs, viure amb més limitacions ha generat situacions de violència i conductes desafiants. El Barça visita aquesta nit el Betis a Sevilla amb la intenció de continuar la seva ratxa de victòries a la Lliga.

A només una setmana de les eleccions aprofiten aquest diumenge per celebrar els seus actes centrals. Es el cas del PDeCAT, ERC o JxCat. També s’ha intensificat la presència dels líders estatals amb dos objectius claus, captar el vot dels indecisos i les crides a la participació. El president del Govern, Pedro Sánchez i el líder del PP, Pablo Casado, tornen a protagonitzar actes de suport als seus candidats. De la banda sobiranista, l’expresident Quim Torra també entra en campanya i Arnaldo Otegi ha participat en un míting dels republicans.

  • Sánchez crida a concentrar "tots els vots d'esquerra" en el PSC i torna a furgar en la ferida del sou del president
  • Els comuns celebren l’acte central de campanya amb Iglesias demanant un govern d’esquerres per frenar Vox
  • Mas irromp en la campanya del PDeCAT sense retrets a JxCat | Especial 14-F

Lluís Falgàs entrevista Francina Alsina, presidenta de la Taula del Tercer Sector de Catalunya, la institució que representa el conjunt d'entitats socials catalanes que agrupa més de 3.000 entitas socials no lucratives. Falgàs li demana per les seves propostes i demandes als líders polítics en un moment d'emergència social agreujat per la pandèmia. El programa analitza la resta de l'actualitat política, centrada en la campanya de les eleccions del 14F.

La Fama va néixer al Senegal i va patir la mutilació als 6 anys. Una experiència que li va resultar traumàtica. Ella és de les poques dones que s'han fet la reconstrucció genital. La majoria té por de l'entorn. Avui, Dia Internacional de Tolerància 0 amb la mutilació genital femenina, diversos organismes ens recorden que l'ablació és reconeguda internacionalment com una violació greu dels drets humans, la salut i la integritat de les dones. Al món hi ha més de 4 milions de dones en risc de ser mutilades. La Fundació Ivan Mañero fa anys que hi treballa a Guinea-Bissau, on el 50% de les noies pateixen aquest maltractament.

El Consell de Ministres ha autoritzat aquesta setmana reconèixer com a malaltia professional els casos de sanitaris contagiats per covid-19, sempre que es pugui demostrar que el contagi s'ha produït al centre de treball. Tindran total cobertura per la seguretat social i podran cobrar el 100% del sou. Joana Sendra ha parlat amb representants de metges i infermers.

Més de 284.000 persones han sol·licitat el vot per correu per les eleccions del 14 de febrer. És una xifra rècord, que mai s'havia assolit a Catalunya. La campanya electoral arribar a l'equador amb la visita dels líders nacionals i les crides al vot útil. La mutilació genital encara és un risc per a milers de noies a Catalunya. Es calcula que n'hi ha 18.000 que l'han patit. El Barça visita demà el Betis a Sevilla amb l'objectiu de sumar la sisena victòria seguida a la Lliga.

La campanya del 14-F encara la recta final. Aquest cap de setmana els partits han intensificat els esforços per convèncer als indecisos. PSC i comuns han comptat amb els líders nacionals, el president Pedro Sánchez i el vicepresident Pablo Iglesias. El candidat socialista ha demanat el vot dels qui el 2017 van confiar en Ciutadans. En Comú Podem, es reivindica com la força d’esquerra que posa les persones al centre. La formació taronja confia però en el vot dels indecisos i diuen ser els únics que poden plantar cara al nacionalisme De visita a BCN, el número 2 del PP, Teodoro García Egea, alerta que el vot als socialistes portarà una segona onada d'independentisme.

Esquerra Republicana apel.la al vot útil per aturar el PSC i al vot jove per plantar cara al feixisme. Junts per Catalunya agita l'espantall del Tripartit avui des d'un ex feu, Sant Cugat del Vallés. Des de Reus, el PDECAT es reivindica com el partit més municipalista en un acte amb tots els seus alcaldes i la CUP retreu, en el seu acte central, la lluita entre Esquerra i Junts per guanyar-se els uns als altres, mentre ells lluiten per guanyar la independència.

Sanitat descarta utilitzar la vacuna d'AstraZeneca pels majors de 55 anys. El pla de vacunació seguirà amb el personal essencial: policia, bombers i protecció civil. Baixen el pic d'ingressos a les UCI i la pressió hospitalària a planta, però les morts encara són elevades. S'han fet simulacres per provar com es farà la votació el 14F i els contagiats podran votar presencialment. Els suplents que quedin fora d'una mesa electoral ja constituïda es podran reassignar a d'altres del mateix municipi.

La campanya electoral s'ha vist avui arrossegada per la proposta de Salvador Illa de rebaixar el sou de president de la Generalitat. Ciutadans vol anar més enllà d'aquesta proposta perquè considera que es queda curta i retreu al PSC que no ho hagi fet abans. Pel PDeCAT no és una qüestió per a debatre a les eleccions. ERC apel·la al vot progressista per evitar que els socialistes puguin governar amb el suport de l'ultradreta. En Comú Podem vol traslladar a Catalunya les polítiques de coalició del govern espanyol i el Partit Popular vol recuperar l'escó que va perdre a Lleida a les últimes eleccions.

La Junta Electoral avala el vot presencial de les persones positives de covid-19. Rebutja d’aquesta manera la petició de l'epidemiòleg Oriol Mitjà, que sol·licitava prohibir el vot presencial dels malalts de covid-19 i optar, en canvi, per la via del vot per correu. El Consell de Col·legi de Metges de Catalunya creu que per raons de “salut pública”, les persones que el el dia 14 estiguin infectades o siguin un contacte estret no haurien de sortir de casa, tal i com els haurà indicat el seu metge. Per garantir el seu dret a vot, reclamen per a ells un període "extraordinari" de vot per correu.

Ja s'han fet els primers simulacres de com es votarà el 14F. La Junta Electoral Provincial de Barcelona ha acordat que els suplents de les meses electorals que hagin estat constituïdes odran ser recolocats en d'altres que hagin quedat vacants, preferentment dins del seu municipi. Salut creu que podria vacunar 150.000 persones al diaEls exàmens online a les Universitats han obert la porta a ls usurpacions d'identitat o el frau. La Universitat de Barcelona ha obert un expedient informatiu per pràctiques fraudulentes i a la Universitat de Lleida han tingut sospites d'altres irregularitats. Ha acabat el termini per demanar el vot per correu. L'han sol·licitat 270.000 persones. Mai, fins ara, no havia hagut tantes peticions a tot l'estat, ni tan sols en unes eleccions generals.