Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Avui s'han fet els primers simulacres de com es votarà el 14F. La Junta Electoral ha acordat que els suplents de les meses electorals que hagin estat constituïdes podran ser reassignats en d'altres que hagin quedat vacants, preferentment, dins del mateix municipi. Salut té la intenció de que a Catalunya es pugui arribar a vacunar contra la Covid-19 fins a 150.000 persones cada dia quan arribin les vacunes de manera massiva. A partir de dilluns, Catalunya disposarà de més dosis de la vacuna d'Oxford-AstraZeneca que s'administraran entre personal essencial, com policies i bombers. Més de la meitat de les embarassades ha patit depressió o ansietat durant el confinament, segons un estudi de la Vall d'Hebron. El Barça s'enfrontarà contra el Sevilla a les semifinals de la Copa.

Rosa Lluch reconeix que la comparació del vicepresident Pablo Iglesias dels exiliats del 39 amb Carles Puigdemont i els polítics que són a l'estranger no la va fer sentir còmode. Entrevistada al Cafè d'Idees per Gemma Nierga, la candidata per Girona d'En Comú Podem a les eleccions catalanes del 14 de febrer destaca, alhora, el pes de què aquest reconegués elspresos i exiliats polítics catalans. Lluch prefereix parlar de "polítics presos o activistes presos", ja que "la imatge que tenim dels exiliats, sobretot del 39, lliga poc amb la imatge" dels polítics catalans a l'estranger.

En un altre sentit, la candidata ha destacat que, quan s'arriba a un consens sobre un programa electoral, aquest s'ha de defensar i que, per ella, "Catalunya ha de ser una República i Catalunya ha de ser sobirana", dins d'una República federal espanyola. Ha destacat que cal dialogar i el fruit d'aquest diàleg porti a un referèndum, però que per si sol no és la solució. Lluch també considera que els Comuns sempre han de pagar un preu electoral perquè se'ls demana un nivell d'exigència molt elevat, i demana paciència davant dels resultats que els pronostiquen les enquestes.

Indignació en el sector de la restauració després de l'anunci de relaxament de les restriccions que permetran a bars i restaurants obrir dues hores més al dia. Salut descarta prendre mesures a la Garrotxa que té la incidència de Covid-19 més alta de Catalunya. La pandèmia a la resta de Catalunya s'estabilitza i per primera vegada en dos mesos baixen els ingressats a les UCI. També, per primera vegada, metges forenses ajudaran els jutges a resoldre l'allau d'al·legacions per evitar formar part d'una mesa electoral. El PSC guanyaria les eleccions del 14F per davant d'ERC i Junts retallaria distàncies.

ERC alerta que el PSC acceptarà els vots de Vox per arribar al govern i es reivindica com l'única força capaç de posar d'acord tots els sobiranistes. EL PDeCAT celebra l'entrada al Parlament que li pronostica l'enquesta del CIS i volen que es revisi l'impost metropolità. Ciutadans proposa eliminar la taxa turística a Catalunya. El PSC rep el recolzament dels ministres del govern espanyol. Salvador Illa promet treballar per una economia sostenible. En Comú Podem defensa el dispositiu electoral. El PP carrega contra un possible pacte entre PSC i ERC, i Vox no vol valorar l'enquesta del CIS.

Baixa la pressió de les UCI a Catalunya per primera vegada en sis setmanes. La Generalitat confia que s'estigui superant el pic de la tercera onada i ha anunciat canvis en algunes mesures restrictives a partir de dilluns. Durant quinze dies hi haurà confinament comarcal, s'obriran els gimnasos, les llibreries podran obrir els dissabtes, i els bars i restaurants podran obrir una hora més per esmorzar i per dinar. El Síndic de Greuges desaconsella que siguin voluntaris els que formin les meses electorals davant de les possibles baixes. La xifra d'al·legacions segueix disparada, amb més de 20.500 peticions. La pandèmia de coronavirus ha tingut un efecte directe amb els diagnòstics de càncer, que a Catalunya van baixar un 12%, segons Salut. La caiguda en la detecció és conseqüència de la falta de proves arran de les desprogramacions i els canvis en la gestió mèdica del coronavirus. El CIS torna a donar guanyador el PSC en una enquesta amb el percentatge d'estimació de vot estable, però no amb projecció d'escons. ERC seria segona i Junts, la tercera.

DIA 7 | Eleccions 14-F

Els partits reaccionen al CIS

Quan es compleix la primera setmana de campanya, l'enquesta de CIS ha ratificat al PSC com hipotètica força més votada de cara al 14-F. Pronostica, de fet, un augment de l'avantatge amb ERC, mentre Junts, per darrere, retalla distàncies. Ciutadans se’n malfia perquè considera que des de Madrid es busca reforçar el candidat de La Moncloa. El PDeCAT confia a convèncer als indecisos. Mentrestant, els dos socis de Govern han començat a relaxar aquest dijous l'escalada de retrets de les darreres hores per les declaracions de Borràs posant a Junqueras al sac de la corrupció. JxCat assegura que investirà Aragonès si es compleixen “uns mínims” per avançar en el procés.

A partir de dilluns i, de moment durant quinze dies, hi haurà confinament comarcal a Catalunya. Es recuperarà l'activitat als gimnasos, les llibreries podran obrir els dissabtes i els bars i restaurants podran obrir una hora més als esmorzars i als dinars, una mesura que el gremi de restauració ha rebut amb indignació. El Síndic de Greuges desaconsella que siguin voluntaris els que formin les meses electorals davant les possibles baixes. La xifra d'al·legacions segueix disparada i ja són més 20.500 persones que han presentat les seves sol·licituds. El CIS torna a donar guanyador el PSC a les eleccions del 14F, en una enquesta amb el percentatge d'estimació de vot estable, però no amb projecció en el nombre d'escons. ERC seria la segona i Junts, la tercera. El Barça es classifica per a les semifinals de la Copa, en un partit èpic que va guanyar contra el Granada (3-5).