Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

La Fiscalia recorre el tercer grau dels presos independentistes, un dia després de les eleccions al Parlament de Catalunya. El PSC empata en escons amb ERC. Els partits independentistes superen el 50% dels vots, per primera vegada. L'extrema dreta de Vox entra per primer cop a la cambra catalana. Salvador Illa es presentarà a la investidura, malgrat no tenir suports. Pere Aragonès també vol optar a la investidura per formar un grovern ampli. Junts queda com a tercera força. Les CUP obtenen el doble d'escons que la legislatura anterior. En Comú Podem manté els mateixos diputats, mentre Ciutadans en perd 30 i el Partit Popular assumeix els pitjors resultats a Catalunya. Els mossos d'esquadra detenen un treballador d'una residència de gent gran d'Alcanar per pressumptes agressions sexuals. Salut començarà aquesta setmana la vacunació dels majors de 80 anys i continuarà amb els sanitaris i el personal essencial. El raper Pablo Hasel i un grup de persones es tanquen al rectorat de la Universitat de Lleida per evitar el seu empresonament.

El secretari general de Salut de la Generalitat, Marc Ramentol, ha avançat aquest dilluns que des de l'Executiu esperen començar a vacunar contra el Covid-19 a persones de més de 80 anys i també a grans discapacitats aquesta setmana. Respecte a la situació epidemiològica derivada de la pandèmia, ha precisat que "es manté la tendència progressiva a la baixa" en nombre de contagis i ha celebrat que el pic de la tercera ona comença a quedar lluny, en les seves paraules.

Gemma Nierga entrevista a representants dels principals partits polítics de Catalunya, per valorar els resultats de les eleccions catalanes del 14 de febrer. Estan contents amb els resultats? Quins pactes s'albiren? Coneixem les opinions d'Eva Granados, número 2 del Partit dels Socialistes de Catalunya per Barcelona, Roger Torrent, número 3 d'Esquerra Republicana de CatalunyaLaura Borràs, cap de llista de Junts per Catalunya,  Eulàlia Reguant, número 3 de la Candidatura d'Unitat Popular, i David Cid, número 5 d'En Comú Podem.

Els candidats de les principals forces que pugnen per la Generalitat en els comicis d’aquest diumenge han exercit el seu dret a vot a partir de les 12 del migdia. Ho han fet una vegada s’ha acabat la franja reservada preferentment per les persones grans o els grups de risc. Una vegada han dipositat el seu vot a l’urna han fet apel·lacions per anar a votar en una jornada que han definit d’històrica.

El Govern atribueix el descens de 12 punts en la participació fins a les 13.00 hores d'aquest diumenge al context de pandèmia. Es recorda que s'ha destinat la franja de 9.00 a 12.00 hores a la gent gran i persones de risc. També s'apunta al'increment del 350% del vot per correu com una de les causes. Així ho ha indicat el conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Participació, Bernat Solé, que ha afirmat que, malgrat tot, la baixada és "assimilable" a la d'altres comtesses electorals internacionals celebrades també durant la pandèmia. Solé ha dit que és "aviat" per fer una anàlisi profunda però ha recordat que el volum més gran de ciutadans estaven cridats a votar entre les 12.00 i les 19.00 hores. A les 13.00 hores la participació era del 22,78% (34,69% el 2017).

El 99,9% de les meses electorals previstes per aquest 14-F tenen els membres suficients per constituir-se. Així ho ha assegurat el conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, en una compareixença al Parlament. Segons dades del Govern, dues de cada tres meses tenen els nou membres entre titulars i suplents, una circumstància que els porta a afirmar que la "totalitat" de les meses electorals del país "podran constituir-se". El 0,1% restant respon en alguns casos a qüestions administratives. D'altra banda, la meitat dels titulars i primers suplents de meses ja s'han fet un test d'antígens. La taxa de positivitat entre aquests és del 0,38%. El Govern preveu que durant aquest dissabte es facin més tests.

Després d'una intensa campanya electoral i especialment un tancament trepidant els caps de llista dels diferents partits a la presidència de la Generalitat dels diferents partits aprofiten el dia de reflexió d'aquest dissabte per estar amb la família. Durant el matí han participat en les tradicionals fotografies de candidats per l'agència EFE, La Vanguardia i El País. Després ha arribat l'hora de passejar, jugar amb els fills, posar-se al dia amb les sèries que tenien començades i, fins i tot, cuinar per relaxar-se una mica. Tot plegat, poques hores abans de la jornada electoral en què després de votar es reuniran amb els seus equips de campanya per fer un seguiment dels resultats.

Dia de reflexió. Demà se celebren les eleccions catalanes del 14-F. El Govern assegura que la totalitat de les meses electorals podran constituir-se aquest diumenge. Més de 5 milions de catalans tenen dret a vot. Avui és el Dia Mundial de la Ràdio. El Barça femení juga la final de Copa de la Reina. En bàsquet, el blaugrana passen a les semifinals de la Copa del Rei.

Els partits polítics celebren els actes de tancament d'una campanya electoral diferent, sobretot en la forma i les limitacions que ha incorporat la pandèmia. Els partits han llançat avui els últims missatges per mobilitzar els indecisos i trencar una abstenció que esperen elevada. Els indicadors de la Covid-19 continuen millorant. Les juntes electorals de zona encara no han donat resposta a gran part de les persones que havien fet al·legacions per no formar part de les meses electorals del 14F. L'organització del Mobile treballa per a celebrar el congrés de mòbils aquest estiu.

Les crides de tots els partits polítics a la mobilització del vot entre els indecisos i trencar l'amenaça de l'abstenció centren el tancament de la campanya electoral del 14F. Totes les forces polítiques ha comptat amb la presència dels seus principals líders.