Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Aquest dijous 25 de febrer, demà passat, farà un any que l'Eleonora, una noia italiana, resident a Barcelona, que havia viatjat al nord d'Itàlia, es va convertir en el primer cas de covid a Catalunya. El diagnòstic el va confirmar el grup UBUNTU del Clínic. Però com van rebre aquell primer cas? És un relat a càrrec de l'Anna Bañeres.

Albert Batlle, tinent d'alcalde de Prevenció i Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, creu que la principal víctima del que està succeint és la ciutat i la seva gent. Pensa que la capacitat de resiliència que Barcelona ha demostrat es posa de manifest en aquestes circumstàncies. Afirma que el perfil de manifestants és molt semblant al d'altres aldarulls que la ciutat ha patit recentment, però, aquest cop hi ha un perfil de gent més jove i més inconscient.

Joan Coscubiela reconeix que es va convertir en la diana de les crítiques de l'independentisme i defensa que qui es va convertir en la bèstia negra va ser el mirall que els va posar davant. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, l'exdiputat critica que ara l'independentisme fa quatre anys que tira pedres a aquest mirall i considera que el seu relat diu que tot va començar l'1-O, mentre el 6 i 7 de setembre no van existir: "L'independentisme s'avergonyeix dels fets del 6 i 7 de setembre".

Sobre els líders independentistes empresonats, Coscubiela defensa diàleg per aconseguir arribar a certa normalització, i considera que "l'alliberament és imprescindible, però insuficient". L'exdiputat ha augurat futur als Governs estatals liderats per Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, alhora que critica que la tensió entre aquests dos socis pot hipotecar polítiques de futur. Amb relació al cas de Pablo Hasél, considera que ara "estem pagant les conseqüències d'unes lleis que Rajoy va aprovar", assegura que el PSOE hauria pogut actuar abans i creu que en els aldarulls posteriors a les manifestacionsno existeix la categoria de joves. Coscubiela, que acaba de publicar La pandemia del capitalismo, creu que a Catalunya hi ha una mesocràcia de classes mitjanes, "formada per persones que se senten protegides dins de la ciutadella de la cosa pública" i que no veuen relació entre el seu vot i les conseqüències.

Setè dia consecutiu de protestes contra l'empreseonament del raper Pablo Hasél, amb el temor que es repeteixin els aldarulls que han deixat més d'un milió d'euros en desperfectes en mobiliari urbà i 750.000 en establiments comercials de Barcelona. La violència al carrer ha situat la gestió policial en el centre del debat. Els sindicats de mossos i la conselleria d'Interior han acostat posicions.

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha fet una crida a mantenir la calma i ha condemnat els enfrontaments amb la policia, els saquejos de comerços i la destrossa de mobiliari urbà. Tot i això, ha demanat no criminalitzar els manifestants. Aragonès també s'ha mostrat disposat a comparèixer al Parlament i ha apel·lat a la responsabilitat política per no convertir aquesta qüestió en un "pim-pam polític". El vicepresident en funcions ha defensat el conseller d'Interior i ha demanat que la revisió del model de seguretat pública es faci "amb serenitat" i en seu parlamentària.

Estudiants i exalumnes de l'Institut del Teatre denuncien pressumptos abusos i vexacions per part de docents durant anys, i demanen la dimissió de la direcció del centre educatiu. Comencen a declarar davant del jutge els detinguts pels aldarulls d'aquests últims dies durant les protestes per l'empresonament del raper Pablo Hasél. Hi ha més d'un centenar de detinguts a tot Catalunya. Comerciants i botiguers del passeig de Gràcia treballen per reparar els desperfectes dels seus aparadors, després de la sisena nit d'aldarulls i acusen la Generalitat i l'ajuntament de manca de suport, mentre els sindicats dels mossos demanen més reforços. ERC intenta agilitzar els contactes amb altres partits per formar govern. Preocupació per l'increment de la velocitat de transmissió de la Covid-19.

Més d'un centenar de detinguts a Catalunya durant les manifestacions i aldarulls en suport al raper Pablo Hasél. Comerciants i restauradors de Barcelona acusen la Generalitat i l'ajuntament de manca de suport, mentre els sindicats de mossos reclamen més reforços. Les botigues i comerços del passeig de Gràcia treballen per reparar els seus aparadors, després de la sisena nit d'aldarulls. Estudiants i exalumnes de l'Institut del Teatre demanen la dimissió de la direcció, després que una investigació periodística hagi destapat una dècada de pressumptes abusos i vexacions a alumnes. El Barça prepara el partit contra l'Elx, després de l'empat contra el Cadis (1-1).