Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Lluís Falgàs entrevista Xavier Torrens, politòleg, sociòleg i professor de Dret a la Universitat de Barcelona, sobre el creixement de l'extrema dreta, la radicalització de les ideologies, l'augment de la crispació social o com afecten les restriccions de la pandèmia, entre altres qüestions. Lluís Falgàs també analitzarà els possibles pactes entre les forces polítiques perquè es pugui constituir el Parlament abans del 12 de març.

Jornada marcada per les protestes. A Girona, una cinquantena de joves han tallat l'autopista AP-7 durant dues hores per denunciar l'empresonament del raper Hasel i les detencions en les darreres jornades d'aldarulls. Precisament, al barri de Sants hi ha hagut una manifestació en suport al veí i restaurador del barri, Carles, detingut en les protestes de Barcelona. En l'altiplà de la tercera onada de la covid, les mobilitzacions a tot l'estat han reivindicat aquest dissabte una sanitat pública i que s'aboleixin les lleis que permeten derivar pacients i serveis a la sanitat privada.

En clau política, les formacions es prenen un cap de setmana de respir abans de seguir les negociacions per formar Govern. Comuns i la CUP han celebrat els seus Consells. El Barça ha preparat un partit clau contra el Sevilla pel seu futur a la Lliga amb Araujo com a gran novetat. I l'Elèctrica Dharma torna als escenaris en el marc del festival Tradicionàrius per presentar el seu nou disc després de 10 anys.

La Rosario és una veïna de L'Hospitalet de Llobregat de 97 anys que ha estat víctima d'un desnonament accidental. La comitiva judicial i els responsables de les finques es van equivocar de pis i van entrar al seu. Ella no hi era perquè passava uns dies a casa d'un fill. Quan va tornar es va trobar que li faltaven molts objectes de valor. Un d'ells, molt especial i d'un gran valor emocional | Informa: Mària Sánchez

La Generalitat autoritza que els centres comercials i les botigues de més de 400 metres quadrats puguin obrir els dies feiners,  a partir del proper dilluns. Mentrestant, les xifres de la pandèmia indiquen que els contagis poden anar a més, ja que l'evolució de la taxa de contagi de la Covid-19 continua pujant.

Els centres comercials reobriran, a partir de dilluns, els dies feiners amb un aforament màxim del 30%, així com també les botigues de 400 metres quadrats. Les instal·lacions de la fàbrica de SEAT a Martorell es convertirà en un gran centre de vacunació per poder vacunar la població d'aquesta localitat i de municipis propers, després de signar un acord amb la Generalitat. Els hotelers catalans han començat a rebre reserves per l'anunci del govern britànic d'obrir fronteres per al turisme, a partir de maig. Una veïna de 97 any de l'Hospitalet de Llobregat va ser desnonada per una errada judicial.

Els centres comercials podran obrir a partir de dilluns, després de gairebé 2 mesos tancats, però els cap de setmana continuran sense poder obrir. Els grans comerços també podran obrir amb un aforament limitat del 30%. Els bars i restaurants segueixen amb les mateixes restriccions horàries que fins ara. La fàbrica de SEAT a Martorell serà un centre de vacunació per als habitants de la localitat i dels municipis propers. Els mossos d'esquadra han detingut 3 persones per pressumptament falsificar PCR regatives pels clients de dues agències de viatges.

El col·lectiu s'ha mobilitzat aquest divendres per reclamar millors condicions laborals i que es reconeguin, amb una plaça fixa, els anys treballats amb caràcter temporal.

Han estan cridades a la vaga per la Plataforma d'Interines TEEI i el sindicat CGT amb el suport d'USTEC i l'AFFAC, les federacions de famílies d'alumnes, i es concentren aquí davant del departament d'educació, a la via Augusta de Barcelona per protestar contra les oposicions convocades per al seu col·lectiu, que consideren un frau de llei. Ens ho ha explicat Montse Selva, membre de la Plataforma de Tècniques Especialista en Educació Infantil:

De moment no hi ha data per les oposicions, s'hi han presentat uns 200 recursos en contra. Avui precisament han sortit les llista d'admesos. A més d'aquesta protesta davant del departament, al migdia traslladaran la seva reivindicació a la plaça Sant Jaume amb una altra concentració convocada a les 12 h.

El metge i investigador de la Universitat de Leicester, Salvador Macip, aposta per seguir l'estratègia de vacunació del Regne Unit, prioritzant l'administració d'una sola dosi de la vacuna perquè s'aconsegueix una protecció propera al 80%.

Macip, que acaba de publicar el llibre "Lliçons d'una pandèmia", creu que cal reduir més els contagis abans de començar la desescalada i rebutja la idea de "salvar la Setmana Santa" per no repetir errors. "L'estratègia més lògica en aquest moment seria intentar baixar els casos a zero i després fer vida normal. Caldria quedar-se confinats al màxim,  fins que una part important de la població estigui vacunada"

Carlos Carrizosa prefereix Vox al Parlament que la CUP al Govern o presidint aquest òrgan. En una entrevista al Cafè d'idees de Gemma Nierga, el candidat de Ciutadans a les eleccions del 14-F lamenta l'auge dels extremismes i la polarització de la política, i posa al mateix sac d'extremistes el partit ultradretà, els cupaires o JxCat. El líder de Cs confirma també que donaran suport abans a Eva Granados com a presidenta del Parlament que a candidats d'Esquerra, Junts o la CUP.  Alhora, critica que els postulats de Junts per Catalunya són més propers a la Lliga Nord o a l'extrema-dreta flamenca que a CiU, i que hi ha postulats compatibles amb el supremacisme i els discursos d'odi.

Carrizosa assenyala al PSC per la baixa participació de les eleccions catalanes del 14-F, considerant que la seva "inconsciència" té bona part de culpa d'una "participació tan poc representativa". En aquest sentit, assegura que el dia de les eleccions, quan van veure que la participació era baixa, ja esperaven un mal resultat, però que no es va plantejar oficialment la seva dimissió i que va comptar amb un suport "unànime".

El Procicat posposa fins a demà la decisió de si aixeca alguna de les restriccions actuals, per divisió d'opinions. La pandèmia torna a estar en expansió a Catalunya, mentre alguns sectors agonitzen amb les actuals limitacions. Tot plegat quan es compleix un any del primer cas confirmat de Covid-19 a Catalunya, que ha fet canviar el funcionament dels hospitals i el paper del personal sanitari.