Desprès d'un any de pandèmia, els alumnes de 2n de batxillerat que ho han patit en primera persona s'enfronten per fi a la recta final: les proves d'accés a la universitat (PAU). 40.000 estudiants a Catalunya, que aquest any han trepitjat bastant poc les aules, s'examinen a partir d'aquest dimarts i fins divendres dels exàmens que determinaran el seu futur.
Es duran a terme els dies 8,9,10 i 11 de juny amb tres franges horàries: de 9.30 a 16.30 h. Cada prova durarà una hora i mitja i entre exàmens es farà un descans de 30 minuts.
Primera imatge de Pedro Sánchez i Pere Aragonès junts després de les eleccions del 14-F. Tots dos han evidenciat un nou clima polític durant un acte de Foment del Treball. En els discursos hi han coincidit a apel·lar al diàleg per superar el bloqueig polític. Missatge de distensió també d'Oriol Junqueras, que en un article al diari 'Ara' ha valorat els indults com un gest que pot "alleugerir" el conflicte i ha qüestionat la via unilateral per aconseguir la independència.
Via lliure als turistes que acreditin estar vacunats, haver passat la covid-19, certificar una PCR negativa o, per primer cop, un test d'antígens. Sergio Busquets és dubte per disputar l'Eurocopa amb Espanya després de donar positiu en coronavirus. Un fet que ha obligat a tot l'equip de Luis Enrique a confinar-se.
Aquest dilluns s'amplien els aforaments en cerimònies religioses i civils, congressos, convencions i fires. També es recuperen les festes majors i revetlles --això sí-- complint amb certes limitacions.
En el cas de les cerimònies religioses, civils, congressos, convencions, fires i similars podran arribar al 70 per cent de l'aforament. El mateix per assemblees d'associacions de tota mena que sigui amb un màxim de 500 persones o de fins a un miler en condicions de ventilació reforçada i sempre que es controli que no hi hagi aglomeració.
Una altra de les novetats és que es podran fer les assemblees d'entitats no només esportives sinó també culturals i, en general, d'entitats de base associativa. Fins ara només es permetien les d'entitats esportives i amb un aforament limitat al 50%. Ara aquest aforament s'amplia al 70% i amb un nombre màxim de 500 persones o fins a mil amb ventilació forçada i mesures de control d'aglomeracions.
Espanya dóna un pas més en la recuperació del turisme amb l'obertura de fronteres als viatgers que acreditin estar immunitzats amb la pauta completa de les vacunes Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Janssen, autoritzades per l'Agència Europea del Medicament (EMA), així com les xineses Sinopharm i Sinovac-Coronavac. També tornen els creuers internacionals, que podran atracar en ports espanyols gairebé un any després de la seva prohibició.
Primera fotografia conjunta del president del govern espanyol, Pedro Sánchez i el cap de l’executiu català, Pere Aragonès, des que aquest va ser investit. Tot dos han coincidit en l'acte d'entrega de la medalla commemorativa del 250è aniversari de Foment del Treball al editor de La Vanguardia, Javier Godó.
El president Pedro Sánchez, ha defensat aparcar les "postures maximalistes" perquè les diferències "no es transformin mai en paràlisis, endarreriment i enfrontament" i es pugui arribar a acords que permetin recuperar "la concòrdia i el retrobament" a Catalunya.
El president de la Generalitat ha defensat “reprendre el diàleg i la negociació” amb el Govern central. Aragonès ha advertit que "és una oportunitat i una obligació", tot i que ha reconegut que hi haurà dificultats.
Alícia Romero espera una etapa més dialogant entre els presidents espanyol i català. La portaveu del PSC al Parlament diu que Pere Aragonès no és Quim Torra, ja que té una relació més cordial amb Pedro Sánchez i millor predisposició al diàleg. En una entrevista alCafè d'idees ambGemma Nierga, diu que el president català és pragmàtic, seriós i aplicat. Creu que vol fer avançar el país i mantenir una bona relació amb Madrid, per millorar l'autogovern i el finançament. La socialista diu que tot apunta a que es concediran els indults, però descarta l'amnistia. Considera que "és reconèixer que se'ls persegueix per les seves idees". Creu que hi haurà votants del PSC que no entendran la concessió dels indults, però defensa que serviran per rebaixar la tensió. La diputada explica que el govern a l'ombra del PSC és una alternativa a un Govern català "que ja neix fracassat" i una manera diferent de fer oposició. I també demana pactar una llei electoral catalana, un pressupost per al 2021 i una renovació d'alts càrrecs.
El líder del PSC, Salvador Illa, ha presentat aquest diumenge el seu govern a l'ombra. Recupera així la fórmula que ja va impulsar Maragall l'any 2000, quan va guanyar les eleccions en vots i va estar a l'oposició. L'objectiu, diuen els socialistes catalans, és construir una alternativa real a la coalició independentista i fiscalitzar l'executiu de Pere Aragonès.
El govern a l'ombra el formaran diputats actuals amb Salvador Illa com a president, 15 consellers i dos comissionats encapçalats per Alícia Romero a Economia i Hisenda i, també, com a portaveu.
La resta de diputats que el configuren beuen de la seva experiència anterior, com Ramon Espadaler, conseller a l'ombra de seguretat, Gemma Lienas a Igualtat o Jordi Terrades a Infraestructures i Territori. David Pérez s'ocuparà de Transparència, Asumpta Escarp de Salut, Raúl Moreno d'Afers Socials, Esther Niubó a Educació i Òscar Ordeig, d'Indústria i empresa. Completen el govern socialista, Pol Gibert, Rosa Maria Ibarra, Silvia Paneque, Rocío García, Rubén Viñuales i Marta Moreta.
Paper destacat per a Eva Granados i Ferran Pedret com a comissionats de presidència. Una infraestructura paral·lela que es complementarà amb un consell tècnic que prepararà projectes pel govern alternatiu. Les reunions dels dos ens seran quinzenals i tot el treball que facin serà públic a la web del PSC.
Salvador Illa ha presentat avui el seu govern a l'ombra. Recupera així la fórmula que ja va impulsar Maragall l'any 2000, quan va guanyar les eleccions en vots i va estar a l'oposició. Tres milions de persones ja tenen la primera dosi de la vacuna a Catalunya. Les dades de la pandèmia segueixen millorant i en les darreres 24 hores no hi ha hagut cap mort per covid-19. A partir de demà entren en vigor les noves mesures del Procicat que permetran celebrar festes majors i revetlles. Una altra novetat de demà és que els turistes estrangers vacunats podran entrar a Espanya sense restriccions. Hauran d'acreditar la pauta completa de vacunació almenys 14 dies abans de l'arribada i que sigui amb algun dels fàrmacs autoritzats per l'Agència Europea de Medicaments. Avui parlem d'una feina, la d'apicultor, que s'està perdent malgrat la importància que té per a l'ecosistema. El Girona jugarà la final de playoff d'ascens a Primera després d'empatar a zero amb l'Almeria i fer el bo el 3 a 0 del partit d'anada. D'altra banda, el Barça jugarà les semifinals de la lliga Endesa de bàsquet en eliminar ahir el Joventut de Badalona.
El desglaç entre la Generalitat i la Moncloa fa una passa endavant amb el compromís adquirit per Pedro Sánchez i Pere Aragonès de reunir-se aquest mes a Madrid. El president Aragonès insisteix que cal afrontar el diàleg amb una proposta de país.
En el dia mundial del medi ambient, el departament d'Acció Climàtica prepara una llei per restringir els envasos de plàstic d'un sol ús i promoure els que són reutilitzables. 9 municipis de l'àrea metropolitana s'incorporen a l'operador elèctric Barcelona Energia i passaran a rebre l'energia 100% verda subministrada per aquesta companyia.
40 anys després de conèixer els primers casos de SIDA, la detecció precoç i als nous tractaments han permès avançar molt, però el nombre d'infeccions es manté en nivells similars des de fa dues dècades. El Girona intenta fer valdre contra l'Almeria el 3-0 de l'anada per certificar seguir endavant en el playoff d'ascens a Primera.
Entrevistem l'arquitecta Benedetta Tagliabue amb motiu del 20è aniversari de la mort d'Enric Miralles.
Lluís Falgàs entrevista Ramon Espadaler, secretari general d'Units per Avançar i diputat del grup parlamentari Socialistes i Units per Avançar. Durant el programa conversen sobre el futur de la formació, que celebrarà al juliol el seu congrés i sobre l'inici de la nova legislatura al Parlament.
A més, el programa repassa el primer ple celebrat aquesta setmana després de la formació de Govern, on el president i els nous consellers s'han estrenat a la sessió de control.
El Govern manté les reunions de 10 persones i amplia al 70% l'aforament de congressos i cerimònies religioses o civils. El Procicat permetrà a partir de dilluns les activitats de les festes majors que compleixin les restriccions vigents. Primera nit amb els restaurants oberts fins a la 1 de la matinada i nova nit de 'botellons' al carrer amb gairebé 3.000 desallotjats. Sanitat planteja vacunar els menors d'entre 12 i 17 anys dues setmanes abans del curs vinent. La immunitat contra la covid-19 podria durar tota la vida, segons un estudi de la Universitat de Washington. Marta Sugrañes entrevista el cap d'Immunologia de l'Hospital Clínic, Manel Juan. Pedro Sánchez i Pere Aragonès ha parlat 40 minuts per telèfon i han quedat de fer una trobada a La Moncloa aquest mes de juny. Ho analitzem tot plegat amb Álex Salmon, Mar Calpena i Anna Simó.
A partir de la setmana vinent, ja es podran celebrar festes majors i revetlles. Les escoles podran fer festivals de final de curs. Sanitat vol vacunar contra la covid els menors de 12 a 17 anys abans que comenci el curs escolar vinent. 12 persones d’un pis resulten intoxicats a Olot per la fuita d’un escalfador d’aigua.
Els presidents Sánchez i Aragonès preparen en una conversa telefònica de 40’ la propera la trobada a la Moncloa i a la taula de diàleg. La flota d'arrossegament catalana s'ha quedat avui amarrada a port. Fan vaga per la normativa europea que imposa una reducció important de les captures al Mediterrani.
Bainaldum i Depay seran els propers fitxatges a arribar al Barça de Koeman mentre el club segueix esperant la resposta de Messi.
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, han mantingut aquest divendres una llarga conversa telefònica amb la idea de preparar una propera torbada presencial a la Moncloa aquest mateix mes de juny. La trucada ha durat uns 40 minuts. La xerrrada ha estat "fluïda i productiva" i ha servit per constatar "l'objectiu compartit d'avançar cap a la superació dels reptes comuns mitjançant el diàleg", segons han informat La Moncloa i la Generalitat en un comunicat conjunt.
Precisament Aragonès ha reclamat aquest divendres “valentia política” a l’Estat per “resoldre el conflicte polític” amb un referèndum d’autodeterminació a Catalunya com el que va fer el govern britànic a Escòcia al 2014. El president català ha apostat també per l'amnistia i llibertat per als presos del procés i exiliats durant la seva intervenció davant l’Assemblea General de l’Associació de Municipis per la Independència.