Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Els indults als condemnats del procés segueixen marcant l’agenda al Congrés dels Diputats. En la sessió de control al Govern, la portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, ha acusat, al Govern espanyol de pretendre a Catalunya un "referèndum pactat al marge de la Constitució".

A més, ha preguntat si el Govern acceptarà com a interlocutor un "condemnat per sedició i malversació", en al·lusió a Junqueras i la taula de diàleg, però Calvo no ha donat resposta perquè, ha dit, no contestarà a "res que no ha ocorregut", en ser un "control preventiu". "Qui calla, atorga", li ha replicat Gamarra.

El Departament de Salut ha posat en marxa el certificat covid digital, que facilitarà els desplaçaments per la Unió Europea aquest estiu. El certificat covid digital de la UE o passaport sanitari és un document que acredita tres possibles situacions individuals: certificat de vacunació contra la covid-19, certificat de recuperació de la covid-19 i certificat de prova diagnòstica covid-19 negativa

La vicepresidenta primera, Carmen Calvo, insta el PP a "mirar als ulls als catalans" i recollir signatures contra els indults a Catalunya "si són tan valents". La portaveu popular, Bufona Gamarra, ha retret a l'Executiu que "trepitgi la Justícia" i que ha pactat un reférendum "al marge de la Constitució". En la sessió de control al Congrés, Calvo s'ha negat ha contestar a el que encara no ha succeït.

Míriam Nogueras critica la carta d'Oriol Junqueras en la qual descarta la via unilateral per assolir la independència. La portaveu de Junts per Catalunya al Congrés dels Diputats defensa que l'acord signat no és compatible amb aquesta renúncia a la unilateralitat. En una entrevista al Cafè d'idees de Gemma NIerga, diu que ERC ha de decidir internament si renuncien a la unilateralitat i, per tant, segons diu, a la independència. "Que m'expliquin com es pot fer la independència si no és unilateralment", ha dit. Nogueras defensa que els acords s'han de complir i diu que no tenen notícies que els republicans hagin renunciat a res. Demana coherència a Esquerra i critica que canviïn el discurs respecte de la campanya. I creu que el "soroll" dels darrers dies es deu al fet que es comunica a través dels mitjans de comunicació.

El secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya, Josep Ribas, manté que durant la primera jornada de les proves de selectivitat s'ha complert amb l'ordre del TSJC d'oferir als alumnes els exàmens en les tres llengües cooficials. En aquest sentit, manté que "s'han intensificat les mesures" perquè els alumnes sàpiguen que poden triar la llengua dels exemplars. A hores d'ara, Ribas estima que la petició s'haurà situat en els nivells habituals i que la demanda d'exàmens en castellà no ha superat el 5% del total. D'altra banda ha apuntat que encara que hi pugui haver la sensació que les proves d'accés a la Universitat enguany són més fàcils, això no es correspon amb la realitat sinó que s'han donat més opcions atenent a l'excepcionalitat del darrer any marcat per la pandèmia.

  • Atén el veredicte del jurat popular que va considerar el processat culpable de violació i assassinat
  • El magistrat dóna la raó a la Fiscalia i l'acusació particular, que demanaven la màxima pena
  • Presó permanent revisable per l'autor del crim de la Laia, la nena de Vilanova i la Geltrú, de 13 anys, assassinada al juny de 2018

L’Audiència de Barcelona condemna a presó permanent revisable l’acusat d’assassinar una nena de 13 anys a Vilanova i la Geltrú al juny del 2018. A la sentencia, el magistrat també l’ha condemnat a set anys de presó per un delicte d’agressió sexual. També haurà d’indemnitzar els familiars de la nena amb 445 mil euros. La sentència recull el veredicte del jurat popular que el va jutjar. El va considerar culpable d’assassinat i violació per unanimitat.

Sobre la mateixa base del veredicte del jurat, la sentencia considera provat que l’acusat va interceptar la nena quan baixava les escales de l’edifici on vivien els seus avis. Aleshores la va fer entrar al seu pis i li va clavar un ganivet a diverses parts del cos. Li va posar una corretja al coll i la va asfixiar fins a matar-la.

Presó permanent revisable per l'autor del crim de la Laia, la nena de Vilanova i la Geltrú, de 13 anys, assassinada al juny de 2018. Primer dia de selectivitat per a 40.000 estudiants catalans. Les proves estan marcades per la polèmica lingüística. El TSJC havia ordenat que els exàmens s'oferissin impresos en les 3 llengües oficials.

La carta de Junqueras a favor dels indults i qüestionant la unilateralitat reobre la tensió entre els socis de govern. Junts recorda a Esquerra que el pacte contempla que cap via queda descartada. La CUP posa el crit al cel.

Comencen a activar-se les reserves turístiques per aquest estiu. La majoria faran vacances pel territori nacional i esperaran fins a última hora per decidir-se Barcelona, a molt estirar, tindrà ocupacions del 60%.

El positiu de Sergio Busquets ha provocat que el Ministeri de Sanitat autoritzi aquesta tarda la vacunació de la selecció espanyola, com a mesura excepcional, per demà mateix.

Primer dia de selectivitat per a 40.000 estudiants catalans. Les proves estan marcades per la polèmica lingüística. El TSJC havia ordenat que els exàmens s'oferissin impresos en les 3 llengües oficials. La carta de Junqueras a favor dels indults i qüestionant la unilateralitat reobre la tensió entre els socis de govern. Junts recorda a Esquerra que el pacte contempla que cap via queda descartada. La CUP posa el crit al cel. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, es reunirà a partir de la setmana vinent amb tots els grups parlamentaris, tret de Vox. Comencen a activar-se les reserves turístiques per aquest estiu. La majoria faran vacances pel territori nacional i esperaran fins a última hora per decidir-se Barcelona, a molt estirar, tindrà ocupacions del 60%. El positiu de Sergio Busquets ha provocat que el Ministeri de Sanitat autoritzi aquesta tarda la vacunació de la selecció espanyola, com a mesura excepcional, per demà mateix.

Proves d'accés a la universitat

40.000 estudiants comencen la selectivitat

  • Després de 15 mesos de pandèmia uns 40.000 estudiants afronten les PAU
  • Es duran a terme els dies 8,9,10 i 11 de juny amb tres franges horàries: de 9.30 a 16.30 h.
  • Si algun alumne està confinat el dia de la selectivitat es fixarà una data alternativa per fer els exàmens[if !supportLineBreakNewLine]

Pablo Montesinos no es creu la paraula del líder d'Esquerra Oriol Junqueras. El vicesecretari de Comunicació del PP assegura que no té valor el que diu el republicà i diu que la seva carta no canvia res per als populars. En una entrevista amb Gemma Nierga al Cafè d'idees, carrega contra Pedro Sánchez pel seu diàleg amb els independentistes. Diu que no hi ha precedents en democràcia d'uns indults amb informes contraris de la fiscalia i el tribunal sentenciador. Alerta que la concessió d'aquesta mesura és un peatge polític de Sánchez, i es pregunta a canvi de què. El diputat del Partit Popular per Màlaga assegura que les enquestes apunten a que la majoria dels espanyols són contraris al fet que siguin concedits. I defensa la recollida de firmes en contra dels indults.

Pedro Sánchez i Pere Aragonès escenifiquen l'inici d'una nova etapa de diàleg, amb un intercanvi de missatges a favor de la conciliació i la negociació. Una imatge reforçada per la carta d'Oriol Junqueras on renuncia a la via unilateral i admet que els indults poden alleugerir el conflicte. A partir d'avui ja poden entrar a Espanya els turistes vacunats o que demostrin que no tenen el virus. També es poden reprendre activitats com les festes majors i s'amplia l'aforament del 50 al 70% en congressos, fires, actes religiosos i cerimònies civils. Això gràcies a les bones dades de la covid-19. Avui per primera vegada el risc de rebrot a Catalunya baixa de 100 punts. Un risc moderat que no s'assolia des de feia 11 mesos. Marta Sugrañes entrevista Magda Campins, cap d'Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona. L'anàlisi de l'actualitat amb: Dolors Canals, Jordi Mercader i Jordi Cabré.