Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

L'ús i abús de les pantalles, sobretot durant el confinament, han derivat en un empitjorament de la salut visual... Les consultes per sequedat d'ull i també per cansament visual han augmentat, però el que més preocupa és l'increment de la miopia entre els més petits.

Pantalles per treballar o estudiar però també per oci... el còctel perfecte per malmetre la nostra salut visual. Des de l'any passat han augmentat les consultes a l'atenció primària entre els adults per sequedat d'ulls i cansament visual.

És molt important no només la prevenció sinó també el control de la miopia, que no augmenti, ja que pot anar lligat a patologies serioses de la retina.

El 60% dels espanyols d'entre 17 i 27 anys són miops, segons un estudi de 2018 de l'Associació de fabricants d'òptica i oftalmologia.

Informa Joana Sendra.

L'alcalde del Prat de LlobregatLluís Mijoler, assegura que la seva negativa a una eventual ampliació de l'aeroport de Barcelona-El Prat és "innegociable absolutament". En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, es mostra contundent sobre aquest projecte, i insisteix en que Europa no ho permetrà, ja que es vol destruir una zona protegida. Tot i que la decisió és de la Generalitat, defensa el paper del consistori i diu que donaran "tota la batalla tècnica, jurídica i política que calgui". Acusa AENA de mentir quan defensa que l'ampliació protegiria 10 cops més hectàrees de les que malmetria. Veu "irreals" les promeses de pujades del PIB llocs de treball que portaria una ampliació de l'aeroport, i es reemet a l'hemeroteca. I acusa La Caixa i el Banc Sabadell de "donar lliçons" quan van marxar de Catalunya.

Milers de persones es concentren a la plaça de Colón per mostrar el seu rebuig als indults. Unes 25.000, segons la delegació del Govern a Madrid. La plataforma Unión 78, fundada per l'expresidenta d'UPyD, Rosa Díez, ha fet la crida, on la seva líder ha advertit que "els espanyols de bé" no consentiran la mesura de gràcia que planteja el govern espanyol. "On s'és vist que un govern premiï els enemics declarats a la seva nació, propagant un sectarisme destructiu?", s'ha preguntat Díez. S'hi han sumat Vox, Ciutadans i Partit Popular, però amb absències notables d'alguns barons del PP i sense foto conjunta. Ha seguit la concentració en directe, Mireia Bonache.

Milers de persones es concentren a la plaça de Colón per mostrar el seu rebuig als indults. S'hi han sumat Vox, Ciutadans i Partit Popular, però amb absències notables d'alguns barons del PP i sense foto conjunta. Els Mossos d'Esquadra investiguen la mort d'un menor de 15 anys al canal de Balaguer, al seu pas pel parc de la Mitjana de Lleida. El cos va ser localitzat a 4 metres de profunditat, en una zona en què el bany està prohibit. Empitjora la nostra salut visual per l'ús i abús de les pantalles. El que més preocupa és l'increment de la miopia entre els més petits. 'El ventre del mar' d'Agustí Villaronga fa història al Festival de Cinema de Màlaga amb 6 premis, entre ells la bisnaga d'or a la millor pel·lícula. Raphael arrenca avui la gira del seu últim espectacle al Festival de Pedralbes. Als seus 78 anys, ens ha dit que està feliç de tornar als escenaris i que no pensa a jubilar-se.

Més de dos milions de catalans ja han rebut la pauta completa de vacunació. Per accelerar el procés Salut ha començat a habilitar espais sense cita prèvia. Continuen els 'botellons' i les aglomeracions a les platges durant les nits del cap de setmana. Els veïns de la Barceloneta parlen "d'efecte contagi" i temen que la reobertura de les discoteques a partir del 21 tampoc sigui la solució. Els veïns de Ciutat Meridiana, a Nou Barris, denuncien la "deixadesa" del seu CAP i diuen que la situació "fa temps que s'allarga".

El clam contra la violència masclista es va fer sentir ahir a la nit arreu d'Espanya. Milers de persones es van concentrar a la Plaça Sant Jaume per dir "prou". En el dia Mundial contra el treball infantil entrevistem Antoni Pérez, director de l'ONG "Save de Children" a Catalunya. El Barça jugarà la final de la Lliga ACB de bàsquet després d'eliminar el Tenerife al tercer partit de semifinals.

Les discoteques reobriran el 21 de juny després de 15 mesos tancades. Podran obrir fins a les quatre de la matinada, es podrà ballar amb mascareta però no beure a la pista. Avui a les 22h hi ha convocades concentracions contra els feminicidis davant tots els ajuntaments, en resposta a la mort de l'Olivia, la nena de Tenerife presumptament assassinada pel seu pare. Un cas extrem del que es coneix com a violència vicaria, que consisteix a utilitzar els fills per fer mal a la mare. Els Mossos investiguen dos casos de suïcidis vinculats a l'escola Pare Manyanet de Barcelona. Amb la reobertura de les discoteques, s'acabaran les botellades? Marta Sugrañes entrevista Manuel Martínez, vicepresident de l'Associació de Veïns de la Barceloneta.

Els locals d'oci nocturn tornaran a obrir al públic el proper 21 de juny. Podran obrir fins a dos quarts de quatre de la matinada, es podrà ballar amb mascareta i amb la meitat de l'aforament. La pandèmia ha disparat els problemes de salut mental també entre els més joves. Els Mossos investiguen el cas de la menor de l'escola Pare Manyanet de Sant Andreu que es va suïcidar per un possible cas d'assetjament. El Departament de Salut ha començat ja la vacunació al col·lectiu de persones de 40 a 44 anys. Avui comença a Barcelona el saló B-travel, amb protagonisme obligat dels viatges de proximitat. L'escriptora Maria Barbal rep el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. Després de tota la polèmica, els integrants de la selecció espanyola de futbol han estat vacunats avui per l'exèrcit.

  • La Generalitat i FECASARM han acordat que es pugui obrir fins a les 3:30 h, en espera que el Procicat hi doni el vistiplau
  • Es permetrà un 50% d'aforament a l'interior i el 100% a l'exterior i la consumició s'haurà de fer assegut
  • El Govern flexibilitza altres mesures de contenció de la COVID-19 a partir de dilluns 14 de juny

El sector de l'oci nocturn ha anunciat aquest divendres la seva reobertura a partir del 21 de juny, uns dies abans de la revetlla de Sant Joan. En un comunicat després de la reunió amb Salut, la patronal Fecasarm ha explicat que podran obrir fins a les 3.30 hores, amb mitja hora més per buidar les sales. El sector ha indicat que es permetrà l'ús de la pista de ball sense distància i només es podrà consumir mentre s'està assegut. Hi haurà un 50% d'aforament màxim a l'interior i un 100% a l'exterior.

Els locals d'oci nocturn tornaran a obrir al públic el proper 21 de juny. Podran obrir fins a dos quarts de quatre de la matinada, es podrà ballar amb mascareta i amb la meitat de l'aforament. La pandèmia ha disparat els problemes de salut mental també entre els més joves. Els Mossos investiguen el cas de la menor de l'escola Pare Manyanet de Sant Andreu que es va suïcidar per un possible cas d'assetjament. El Departament de Salut ha començat ja la vacunació al col·lectiu de persones de 40 a 44 anys. Avui comença a Barcelona el saló B-Travel, amb protagonisme obligat dels viatges de proximitat. L'escriptora Maria Barbal rep el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. Després de tota la polèmica, els integrants de la selecció espanyola de futbol han estat vacunats avui per l'exèrcit.

El B-Travel, el saló especialitzat en turisme d'experiències ha obert aquest matí al recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona. Es el primer certamen que recupera el públic, encara que només ho fa amb la meitat de l’aforament.

El saló se celebra al pavelló 8 de Montjuïc fins diumenge sota el lema Reactiva-T. El director general de Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga, destaca precisament que es tracta del primer esdeveniment totalment presencial després de la pandèmia, la qual cosa considera un "signe de recuperació" i el retorn a la normalitat "de manera gradual".

Els intents de suïcidi entre els joves s'han duplicat des que va començar la pandèmia. Les urgències pediàtriques de salut mental a l'Hospital Sant Joan de Déu s'han incrementat un 47 % des de l'octubre. Hi arriben sobretot adolescents, un col·lectiu especialment castigat durant la pandèmia segons els professionals sanitaris. Més joves amb ansietat, amb trastorns alimentaris, que s'autolesionen i el doble d'intents de suïcidis que abans de la pandèmia: fins a 3 cada dia n'atenen de mitjana a Sant Joan de Déu.

Sense classes presencials, sense extraescolars, en un moment on s'estan adquirint els mecanismes de gestió emocional i tot això durant més d'un any: una càrrega massa feixuga per alguns joves que han caigut en l'ansietat.
Els professionals recomanen fer cas d'aquests símptomes i anar al metge, especialment si els adolescents estan molt enfadats o amb sensació de son tot el dia. Esperen que a mesura que els joves vagin recuperant la seva vida el gruix d'aquestes patologies torni als nivells prepandèmia.

Els Mossos d'Esquadra investiguen l'escola Jesús, Maria i Josep de Barcelona arran del suïcidi d'una menor, K.L. Els pares no han presentat denúncia, han explicat fonts policials, però sí que estan aportant informació als Mossos. El cos està recollint i analitzant totes les dades i traslladarà un ofici al jutjat que determinarà la línia a seguir.

Ara els Mossos investiguen el telèfon mòbil de la menor després de trobar mails sospitosos i amb amenaces de mort. Un va arribar 9 dies després de la mort de la menor, que es va llençar des del pati de llums del seu bloc de pisos, a través d'una aplicació que només l'utilitzen alumnes i professors, amb la paraula 'muere'.

Lluís Falgàs entrevista al programa 'Aquí Parlem' Josep-Lluís Cleries. El senador de Junts per Catalunya confia que es reunirà aviat la taula de diàleg i reconeix que li va sorprendre l'article d'Oriol Junqueras al diari 'Ara'. Cleries demana als partits independentistes que facin pinya a Madrid per evitar que guanyi "el divide y vencerás". Discrepa de l'exconseller Santi Vila i assegura que el 'procés' no s'ha acabat. El programa repassa l'actualitat parlamentària de la setmana i l'actualitat política, marcada pel debat sobre els indults als presos independentistes.

El periodista Moha Gerehou explica la presència de negres a un partit com Vox dient que apliquen la lògica de "l'amic negre" i defensa en que "la diversitat racial no garanteix l'antiracisme". En una entrevista amb Gemma Nierga al Cafè d'idees, diu que la importància no rau en la diversitat que hi pugui haver sinó en les polítiques de la formació, contràries als immigrants. L'autor del llibre Qué hace un negro como tú en un sitio como este defensa que hem d'aspirar a que el racisme sigui incòmode, i no només identificar-lo, sinó actuar i ser antiracistes. Explica que pensar que és immigrant és una constant en la seva vida, ja que part de la societat entén que tot allò que no és blanc, és estranger.  "Som els eterns estrangers", defensa. Diu que tots els moviments de justícia socials comporten una reacció, però que cada cop són més els antiracistes. I considera que la paraula "negre" es pot utilitzar de manera descriptiva i no despectiva.

  • Experts biòlegs i ecòlegs alerten dels efectes "irreparables" de l'ampliació de l'aeroport del Prat
  • Està habitat per 43 espècies protegides d'aus, a més de peixos i rèptils
  • A La Ricarda hi ha un dels millors exemples de l'arquitectura racionalista a Catalunya