Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

El Departament de Salut ha anunciat que ja està obert el calendari de cites per a la vacunació de la franja d'edat d'entre 35 i 39 anys a través de La Meva Salut. Fa només una setmana que es va obrir la franja d'entre 40 i 44 anys.

La Comissió de Salut Pública va aprovar aquesta setmana que es pogués solapar la vacunació contra la covid-19 dels grups d'edat que queden per vacunar, els de 30-39, 20-29 i 12-19. Argumenta que atesa la major disponibilitat de vacunes en les pròximes setmanes, la situació epidemiològica actual i per una qüestió organitzativa ara que s'entra en el període estival, es podrà anar solapant la vacunació dels diferents grups mantenint l'ordre d'edat descendent.

Antonio Garamendi veu positivament la concessió dels indults als independentistes presos si aquests fan que "les coses es normalitzin". El president de la CEOE defensa la facultat del Govern de concedir els indults perquè està dins de l'estat de dret. En una entrevista amb Gemma Nierga al Cafè d'idees, critica que el president Pere Aragonès no participi de la cimera Espanya-Itàlia. Demana moderació al Congrés com a bàlsam per a relaxar la situació, ja que lamenta la crispació. Valora amb "tristesa" el mal que va fer la convulsió política del 2017 a l'economia catalana, i espera que no es repeteixi. Considera defensa que el que diu la ministra Yolanda Díaz sobre la reforma laboral "té poc a veure" amb el que diu Europa. No descarta prorrogar els ERTE, però creu que seran diferents. I creu que no és l'any adequat per apujar el salari mínim.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha saludat el Rei Felip VI a l'interior de l'Hotel W de Barcelona, on se celebra la Reunió Anual del Cercle d'Economia. El cap de l'executiu català ha evitat la foto de benvinguda amb la resta d'autoritats, però després s'ha acostat a conversar breument amb el president de Corea del Sud, Moon Jae-In que estava acompanyat de Felip VI, a qui ha saludat "fredament" segons fonts del Govern. Els indults i el diàleg marquen l'inici d'aquestes jornades centrades en la recuperació econòmica i els fons europeus.

Els indults i el diàleg marquen l'inici de les Jornades del Cercle d'Economia. Aragonès evita la foto de la salutació d'autoritats al Rei Felip VI, però han coincidit a l'interior. S'han saludat "fredament" segons fonts de la Generalitat. La mascareta al carrer té els dies comptats. El govern de Pedro Sánchez diu que serà "aviat", però encara no hi ha data. La Generalitat relaxa algunes restriccions a partir de dilluns. S'elimina la limitació de reunions de 10 persones, menys a bars i restaurants. Com afronten els infermers la campanya de vacunació aquest estiu? Marta Sugrañes entrevista David Oliver, delegat de SATSE a Girona. Els nostres analistes d'avui són: Carles Fernández, Milagros Pérez Oliva i Joan López Alegre.

  • Amb més de 80 peces es tracta de la primera exposició internacional centrada en els barrets de Balenciaga
  • L'Exposició posa en relleu el món femení que donava forma al disseny i les creacions
  • Des d'una òptica contemporània, la mostra s'aproxima a la importància que tenia aquest accessori per distingir-se en l'època

Pedro Sánchez anuncia que "aviat" l'ús de mascareta al carrer deixarà de ser obligatori. El Govern relaxa algunes restriccions. A partir de dilluns podrà obrir l'oci nocturn i s'aixeca la limitació de les trobades socials. En bars i restaurants, s'amplia a 10 les persones que poden compartir taula a les terrasses. Més de la meitat dels catalans de més 16 anys ja té la primera dosi de la vacuna contra la covid-19. Ara l'objectiu és vacunar la població d'entre 12 i 39 anys. Aragonès i el Rei Felip VI coincidiran aquest vespre en una recepció prèvia al sopar inaugural del Cercle d'Economia. La CUP ha carregat el Govern per assistir a la trobada amb el monarca. A Lleida, han trobat les restes d'un homo sapiens de 14.000 anys d'antiguitat. És la Linya, una dona, d'entre 17 i 20 anys, del paleolític superior final. El Barça de bàsquet és campió de lliga set anys després, gràcies al contundent triomf davant del Madrid en el segon partit de la final.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha justificat aquest dimecres el canvi de criteri sobre la presència de membres del Govern en actes en els que també hi assisteixi el rei Felip VI. A la sessió de control del ple del Parlament, el diputat de la CUP, Carles Riera, ha retret al president catala: "No es pot defensar l'amnistia i l'autodeterminació i asseure's a la taula amb el rei. No es pot trencar amb el règim i donar alhora estabilitat a l'Estat".

En la rèplica, Aragonès s'ha justificat: "El que fem a tot arreu és exercir com a govern de Catalunya i traslladar clarament quina és la posició i les decisions del govern de Catalunya, i el farem davant tots els fòrums".

"No tenim cap problema a anar, fins i tot davant qui tenim ideològica i institucionalment a les antípodes, a defensar el nostre projecte republicà, independentista, per la prosperitat econòmica del país", ha remarcat.

Els indults marquen una nova sessió de control al Govern de Pedro Sánchez. El President del Govern, ha defensat la mesura al Congrés davant les crítiques de PP, Vox i Ciutadans qui han acusat Sánchez de sotmetre's a l'independentisme per mantenir-se a la Moncloa. El president de l'executiu insisteix en el diàleg dins del marc de la Constitució i ha retret les declaracions de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, on qüestionava el paper del Rei.

La millora de les dades epidemiològiques acompanyada d'una vacunació bastant accelerada ha permès al Procicat relaxar encara una mica més algunes restriccions. Noves mesures entren en vigor aquest dilluns 21 de juny i estaran vigents durant dues setmanes.

Diana Riba demana aixecar la mirada més enllà dels indults. Explica que personalment viuen l'espera dels indults de la manera més planera possible, però creu que només són una solució parcial. L'eurodiputada d'Esquerra diu que tots els conflictes tenen un moment d'escalada, però que ara és el moment per a la desescalada de la qüestió catalana. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, diu que no descarta cap via, però que ara és el moment de reforçar els espais de diàleg. En aquest sentit, considera que l'article d'Oriol Junqueras en el qual descartava la via unilateral no diu res que no s'hagués dit abans. La portaveu d'ERC al Parlament Europeu defensa la taula de diàleg i assegura que serà un lloc on es farà molta feina. Diu que estaran còmodes amb el lideratge de Junqueras en aquest espai, si així ho decideix la part catalana. I reconeix que les peticions econòmiques del Tribunal de Comptes poden suposar l'embargament de comptes i béns.

La justícia i l'Ajuntament de Barcelona es culpen mútuament per no haver evitat eldesnonament del veí de Sants que es va acabar suïcidant quan entrava la comitiva judicial. El Consell de Ministres recorre davant el TC la llei catalana per regular els lloguers en considerar que envaeix competències. Entrevistem el catedràtic d'economia de la UPF de Barcelona, José García Montalvo.

La Moncloa posa data als indults. El Consell de Ministres els podria aprovar dimarts vinent o a tot tardar la primera setmana de juliol. Finalment la Generalitat tampoc estarà representada al sopar amb el Rei que organitza demà a Barcelona el Cercle d'Economia. El president Pere Aragonès intenta sense sort delegar la seva presència en el vicepresident Puigneró. Analitzem el més destacat de l'actualitat amb els tertulians Toni Aira, Rafa López i Gemma Ubasart.

El catedràtic d'economia de la Universitat Pompeu Fabra, José García Montalvo, atribueix les baixades registrades en els darrers mesos en els preus dels lloguers a Barcelona "a l'efecte covid" i no a l'aplicació de la llei catalana aprovada amb aquest propòsit. Per Montalvo aquest tipus de mesures han tingut molts efectes negatius allà on s'ha aplicat i ha situat l'exemple de San Francisco, a Califòrnia, on ha provocat un traspàs d'immobles al mercat de compravenda, reduint l'oferta de lloguer. Pel catedràtic de la UPF, el model a seguir és el de Viena on el parc d'habitatge públic es manté sempre en el règim de lloguer social i no es pot vendre.

Dimarts vinent, o a tot estirar la primera setmana de juliol, La Moncloa tindrà enllestits els indults als dirigents del procés. Pedro Sánchez compareixerà al Congrés per informar-ne. Jordi Puigneró representarà a la Generalitat al sopar de demà al Cercle d'Economia amb presència del Rei Felip VI. Polèmica pel suïcidi d'una persona que anava a ser desnonada al barri de Sants. L'Ajuntament de Barcelona culpa el TSJC de desatendre l'informe de serveis socials. El preu de la llum marca avui el segon màxim anual i fregarà els 100 euros el megawatt. Mig any després de l'incendi a Badalona de la nau ocupada, una quarantena d'ells segueixen buscant un lloc on dormir. Algunes han ocupat una altra nau. Reobre la terminal 2 de l'Aeroport del Prat després de més de 6 mesos tancada. El Barça de bàsquet pot proclamar-se avui campió de la Lliga ACB si guanya el Reial Madrid al Palau.