Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha fet l'anunci per sorpresa durant la cloenda del Cercle d'Economistes a Barcelona. La mesura s'aprovarà en un Consell de Ministres extraordinari. És una de les mesures més esperades per la població després de gairebé un any d'us obligatori. El Departament de Salut celebra la decisió, però crítica que es faci fora del marc del Consell Interterritorial i esperen saber com es concretarà la mesura.

Les mascaretes ja no seran obligatòries a l'aire lliure des del dissabte 26 de juny. El president del Govern, Pedro Sánchez, ha fet l'anunci per sorpresa a la cloenda del Cercle d'Economia a Barcelona. L'assaig clínic de l'oci nocturn a Sitges conclou sense cap contagiat. S'incrementen els controls de motoristes a carretera. El Girona a un pas de l'ascens.

El conseller d’Economia, Jaume Giró, assegura que la reducció prevista del dèficit de l'1,1% al 0,6% suposaria mil milions d’euros menys per les arques públiques. Giró també ha reclamat durant la jornada al Cercle d’Economia, la cogestió dels fons europeus amb l’estat i no tenir un simple paper de “gestoria”. En aquest sentit, ha anunciat la creació dins del seu departament d’una Secretaria d’Afers Econòmics i de Fons Europeus.

Les mascaretes ja no seran obligatòries a l'aire lliure des del dissabte 26 de juny. El president del Govern, Pedro Sánchez, ha aprofitat la seva intervenció a la cloenda del Cercle d'Economia per anunciar la mesura. Continua la vacunació després d'obrir-se a la franja de 35 a 39 anys. Pere Aragonès i Carles Puigdemont s'han reunit a WaterlooSergio Busquets s'han incorporat a la Selecció Espanyola.

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha aprofitat la clausura de la Reunió del Cercle d’Economia que se celebra a Barcelona per tornar a defensar l’aposta pel pacte i el retrobament en front de la “discòrdia partidista o territorial” que assegura “també és un llast per l’economia”.

"Haurem de trobar-nos i retrobar-nos. Per a poder continuar avançant, tornar a aquest punt en què deixem d'escoltar-nos”, ha assegurat Sánchez davant l’auditori del Hotel W Barcelona.

El portaveu de Catalunya en Comú i diputat d'En Comú Podem al Congrés, Joan Mena, reivindica el paper de la seva formació en l'impuls de l'agenda catalana de Pedro Sánchez. Durant l'entrevista amb Lluís Falgàs reconeix que els indults no són la solució al conflicte català però sí un primer pas.

Joan Mena creu que s'ha de recuperar la via del diàleg, dels pactes transversals i del pragmatisme. En aquest sentit, creu que l'amnistia dels presos independentistes no tindria una majoria al Congrés dels Diputats i estaria destinada al fracàs: "No s'aprovaria perquè el Partit Socialista votaria en contra. Hem de ser pragmàtics i apostar per vies que són viables, com els indults i la reforma del codi penal". Joan Mena sospita que "alguns defensen l'amnistia per tenir un relat èpic. Però, amb la èpica només no resolem els problemes. Necessitem majories parlamentàries", assegura Mena.

El portaveu de Catalunya en Comú confia que la taula de diàleg doni fruits i que la ciutadania acabi ratificant els acords en un referèndum.

Lluís Falgàs i Joan Mena conversen també sobre l'ampliació de l'aeroport del Prat i la futura llei d'habitatge, i repassen l'actualitat parlamentària marcada per la sessió de control al president de Generalitat i el nomenament de la nova vicepresidenta primera de la Mesa del Parlament, Alba Vergés, en substitució d'Anna Caula, nomenada secretària general de l'Esport.

  • La vicepresidenta assegura al Cercle d’Economia que “la recuperació està en marxa”
  • Calviño demana “deixar enrere els xocs improductius” i "remar tots en la mateixa direcció"
  • El nou conseller d'Economia, Jaume Giró, demana a l'estat la cogestió dels Next Generation
  • La Guàrdia Urbana controlarà els accessos i no s'hi permetrà l'entrada d'alcohol, aparells musicals ni tendes de campanya
  • La majoria de municipis de l'àrea metropolitana, com Castelldefels, el Prat, Gavà i Viladecans, han decidit tancar[endif]

Ximo Puig defensa la possibilitat d'atorgar els indults als independentistes presos. El president de la Comunitat Valenciana considera que això està ajudant a la "distensió" de la política. En una entrevista amb Gemma Nierga al Cafè d'idees, reconeix un "canvi d'atmosfera" en els empresaris catalans, després d'assistir a les Jornades del Cercle d'Economia. Considera que és un tema que "està per damunt de les fronteres electorals" i carrega contra el líder del PP Pablo Casado per dir que només els polítics han de parlar de política. El president Puig també carrega contra la centralització d'Espanya a Madrid. Creu que funciona com una "aspiradora de recursos de la resta d'Espanya" i acusa la Comunitat de fer "competència deslleial" respecte de les altres comunitats. Diu que és molt important que Catalunya estigui en totes les taules multilaterals, també per a la Generalitat Valenciana. Reconeix un canvi de tarannà en el president Pere Aragonès respecte de Quim Torra. Explica que ni els va saludar quan van venir a Barcelona a reivindicar el Corredor Mediterrani. I descarta convocar eleccions, però confirma que es tornarà a presentar.

El Rei i el president Pere Aragonès finalment no només es van saludar sinó que també es van acabar fent una fotografia conjunta a instàncies del mateix monarca. La seqüència completa de la salutació que la Generalitat considera "freda" però que altres interpreten com "l'inici del desgel" en les relacions entre el govern català i la Casa Reial revela alguns detalls. Felip VI és qui primer es dirigeix a Aragonès per presentar-li el president de Corea del Sud. El dirigent coreà conversa amb el president català i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Una vegada finalitzada aquesta conversa el mateix monarca els convida a fer-se una fotografia de família que segurament passarà a la posteritat.

La Generalitat volia evitar la imatge d'Aragonès amb el Rei, però finalment l'ha acabat qualificant de "una salutació espontània i freda". Aragonès no es va quedar al sopar inaugural, i va delegar la representació de la Generalitat en la consellera de la Presidència Laura Vilagrà.

S'obre la vacunació per les persones de 30 a 35 anys. Salut prem l'accelerador també de les segones dosis davant la previsió que la variant Delta sigui predominant el mes vinent. L'informe de farmacovigilància estima que els 18 milions de vacunats a tot Espanya contra la Covid-19 han notificat prop de 25 mil efectes adversos. El 80% han afectat les dones. Entrevistem l'endocrinòloga Carme Valls, especialista en medicina amb perspectiva de gènere.

Els empresaris donen oxigen a la proposta dels indults. El president de la patronal CEOE, Antonio Garamendi i el vicepresident del Cercle d'Economia, Jordi Gual, es mostren favorables si serveix per "normalitzar les coses". El líder del PP, Pablo Casado,  els porta la contraria i rebutja els indults per evitar "més frustració". La vicepresidenta Yolanda Díaz insisteix al Cercle d'Economia en la pujada del Salari Mínim Interprofessional. La patronal adverteix que "no és el moment".

Un estudi de l'Hospital del Mar amb la Universitat Pompeu Fabra ha demostrat que es pot transportar vacunes d'ARN missatger com Pfizer i Moderna ja preparades sense que afecti el vector. Segons els protocols, aquestes vacunes només es poden preparar en el mateix lloc de vacunació. L'experiment ha demostrat que poden aguantar fins a un mínim de 3 hores a una temperatura ambient de 21º i amb un moviment suau com el de transport per carrertera. El procés facilitaria la vacunació en llocs rurals o de difícil accés.

Els indults arriben al Cercle d'Economia. Els empresaris es mostren a favor mentre des del PP, Pablo Casado, creu que portaran frustració. L'exconseller de Territori, Damià Calvet, nou president del Port de Barcelona. Les tempestes descarreguen amb força a bona part de Catalunya. El Barça de futbol sala classificat per la final de la Lliga.

Els empresaris entren en escena en la nova etapa de les relacions entre Catalunya i Espanya. El Cercle d’Economia ha estat un nou escenari del debat sobre els indults. El president de la CEOEAntonio Garamendi els ha defensat mentre que Casado creu que només portaran frustració. La ministra Yolanda Díaz aposta per pujar el salari mínim. La població entre 35 i 39 anys ja pot demanar cita per vacunar-se. El Barça confia en la renovació de Messi.

La vicepresidenta Tercera, Yolanda Díaz, ha reclamat a les Jornades del Cercle d'Economia un gran pacte contra la precarietat i l'atur juvenil, i ha apostat per una reforma laboral que comporti un mercat de treball més estable.

Yolanda Díaz també insisteix al Cercle d'Economia en la pujada del Salari Mínim Interprofessional, un supòsit que rebutja la patronal. El president de la CEO, Antonio Garamendi adverteix que "no és el moment", però els sindicats estan disposats a "anar a la mobilització".

El president del PP, Pablo Casado, reitera el seu rebuig frontal als indults dels líders independentistes. Aquesta vegada ha estat a les jornades organitzades pel Cercle d’Economia a Barcelona on advertit que no creu que aquesta sigui la via per a la concòrdia i només portarà en el futur "més frustració".

Abans d'intervenir el vicepresident del Cercle d'Economia, Jordi Gual, l'ha advertit que "la cronificació del conflicte polític és molt negativa per a Catalunya i per a Espanya i no és una alternativa acceptable. "Els indults poden no resoldre el problema, però són l'inici del diàleg i disminueixen el clima de confrontació per acostar unes posicions que fins ara han estat molt allunyades".

El president de la patronal CEOE, Antonio Garamendi, veu positivament la concessió dels indults als independentistes presos si aquests fan que "les coses es normalitzin". Defensa que els indults estan dins de l'estat de dret i és una facultat del Govern de concedir-los: "hi ha opinions diverses, però els indults estan dins de l'estat de dret".