Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Uns 300 manifestants s’han concentrat a les portes del Liceu convocats per la CUP, l'ANC i els CDR per reclamar l'amnistia. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, adverteix que els indults representen un "primer pas", encara "insuficient" per a resoldre el "conflicte polític" català, que "corregeix una sentència del Tribunal Suprem que va ser injusta".

Esquerra Republicana (ERC), Junts, PDeCAT i la CUP censuren que Sánchez hagi anat a Catalunya a fer "teatre" i "propaganda" amb els indults i avisen que no pararan fins a aconseguir l'amnistia. Aquest dilluns han donat suport a l’entrega al Congrés de les més de 200.000 signatures que l'organització Òmnium Cultural i Amnistia i Llibertat han recollit en favor precisament de la Llei d'Amnistia per als presos del procés.

El Partit Popular i Ciutadans acusen Pedro Sánchez de fer servir els indults a favor seu i de donar un cop a la legalitat.

El president del Govern, Pedro Sánchez, apel·la al retrobament per justificar l'aprovació dels indults aquest dimarts en el Consell de Ministres. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, admet que és un pas endavant però insuficient per a la solució del conflicte polític català. Les discoteques han reobert després de 15 mesos tancades. El Girona es queda sense l'ascens a primera després de perdre contra el Rayo Vallecano.

Després de 15 mesos d'inactivitat i incertesa l'oci nocturn ha tornat a obrir aquesta matinada, tot i que només un 25% dels locals han decidit fer-ho. La Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals ha celebrat la reobertura i es preparen per tornar a la càrrega aquest estiu.

L'obertura s'ha fet amb un 50% de l'aforament, tancant a les 3:30 de la matinada i amb els clients amb mascareta i mantenint la distància de seguretat a les pistes i barres. Els locals de més de 500 m² han hagut de fer també la venda anticipada d'entrades per tenir un control. Això ha fet que només un 25% dels locals hagin optat per obrir i que la resta, o es reserven per la revetlla de Sant Joan, o prefereixen esperar 15 dies a què es flexibilitzin aquestes condicions

El Consell de Ministres ultima els preparatius per aprovar aquest dimarts els 9 decrets que concedeixen l'indult parcial per a Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Jordi Turull, Josep Rull, Carme Forcadell, Dolors Bassa, Raül Romeva i Joaquim Forn, condemnats per sedició i malversació de fons. Aquest dilluns a la tarda la vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, es reuneix amb els secretaris i subsecretaris d'Estat per analitzar els documents.

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha confirmat aquest dilluns a Barcelona davant uns 300 integrants de la societat civil catalana l’aprovació aquest mateix dimarts dels indults als líders independentistes del "procés" en una aposta per recuperar la concòrdia i la convivència.

Al Gran Teatre del Liceu Sánchez ha pronunciat la conferència titulada "Retrobament: un projecte de futur per a Espanya" en que ha defensat la utilitat de la mesura de gràcia per "restituir la convivència". En aquest sentit ha qualificat els indults de "figura necessària" i ha reclamat que reconegui la seva legalitat i contitucionalitat. 

Sánchez, ha confiat que l'aprovació dels indults aquest dimarts als dirigents independentistes del procés serveixi per sumar “simbòlicament” als centenars de catalans que els segueixen. En aquest sentit ha defensat que la mesura pugui començar a canviar no només “la vida de nou persones”, sinó també “comencem a canviar la història de tots i de totes".

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat que el Consell de Ministres aprovarà aquest dimarts l'indult per als presos independentistes. En una conferència al Gran Teatre del Liceu, ha considerat "necessària i urgent" aquesta mesura de gràcia que "ni qüestiona ni revoca la sentència ferma". Sánchez ha reconegut que hi ha cert "rebuig" a indultar aquests nou presos però ha assegurat que el govern espanyol prendrà la decisió ara per "obrir pas a la reconciliació i al retrobament". 

  • Si es poguessin detectar a temps els trastorns mentals potser es podria aconseguir que el cervell madurès d'una forma sana
  • La majoria d'enfermetats mentals van apareixent de forma ininterrompuda durant els primers 25 anys de vida
  • Les persones que senten solitud tenen pitjor estil de vida i una major vulnerabilitat que comporta un dany al sistema immunològic[endif]
  • Set institucions culturals han decidit transformar els seus espais durant juny i juliol per celebrar la diversitat sexual i de gènere
  • L'objectiu és valorar realitats que, fins ara, eren poc representades en els relats museogràfics
  • La programació es podrà consultar al web, des d'on la ciutadania podrà fer la inscripció als museus o comprar les entrades

Jéssica Albiach defensa els indults als independentistes presos com un punt de sortida, i no com un punt d'arribada. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga diu que hi ha un "concurs" per imposar el relat sobre el tema, però reconeix que l'important és abandonar la judicialització del conflicte. La presidenta d'En Comú Podem al Parlament de Catalunya, considera que Sánchez concedeix els indults per mantenir l'estabilitat de l'executiu espanyol, i també que "té alguna cosa d'estadista". Creu que és de sentit comú dir que Carles Puigdemont hauria de poder travessar la frontera sense ser detingut. Considera que el president Pere Aragonès volia intentar un acord amb els Comuns per una alternativa al Govern amb Junts, però que no es va atrevir. I reconeix que la reforma del delicte de sedició es farà quan vulgui el ministre de Justícia, i que "hauria estat millor fer-la abans que els indults".

Després de 15 mesos tancats, el sector de l'oci nocturn pot reobrir aquesta mitjanit. Els locals ho hauran de fer amb moltes mesures de seguretat. La patronal del sector considera que molts negocis no obriran fins que decaiguin totes les restriccions perquè no els surt a compte. De fet, calculen que aquesta nit només ho farà el 30% dels locals.

Informa: Blai Barber

Més de 6.600 desallotjats en 'botellons' i aglomeracions a Barcelona en l'última nit sense oci nocturn. Les discoteques reobren aquesta nit després de 15 mesos tancades. La concessió dels indults podria arribar dimarts al consell de ministres. Seria després de la conferència de Pedro Sánchez al Liceu. La construcció de 5.000 habitatges ha posat en peu de guerra els veïns de Gavà i Castelldefels. Els Mossos detenen un home de 23 anys per retenir, amenaçar i agredir la seva exparella. El Barça celebra aquesta tarda una delicada assemblea de compromissaris. En les últimes hores s'ha confirmat el fitxatge de l'holandès Memphis Depay. I un altre club, el Girona, vol acabar el dia com a equip de Primera divisió. Aquesta nit a Montilivi juguen la tornada del play-off d'ascens amb el Rayo Vallecano.

Dues persones moren en un xoc frontal entre dos turismes a la C-14, entre Bassella i Ponts, a l'Alt Urgell. L'incendi al polígon industrial de Castellbisbal crema una nau de reciclatge de ferralla i provoca una gran columna de fum.

Setmana clau pels indults dels polítics presos. ERC diu que la solució al conflicte polític només arribarà amb un referèndum acordat mentre que el PSC ho veu com un gest per obrir una nova etapa a la política catalana.

Concentració a Barcelona contra l'activitat dels creuers, que la setmana vinent tornaran a arribar al Port. Reclamen un canvi de model turístic. La manca de xips amenaça la recuperació després de la Covid. En parlem amb Pedro Mier, president d'Ametic, la patronal de les empreses digitals a Espanya.

La selecció espanyola de futbol juga el segon partit de l'Eurocopa davant Polònia amb la novetat de Sergio Busquets al grup.

Setmana clau pels indults dels polítics presos. ERC diu que la solució al conflicte polític només arribarà amb un referèndum acordat mentre que el PSC ho veu com un gest per obrir una nova etapa a la política catalana.

L'independentisme ho té clar: els indults no són cap solució al conflicte polític a Catalunya. Durant el seu consell Nacional, la portaveu d'Esquerra, Marta Vilalta, ha deixat clar que l'única fórmula que contemplen només passa per l'amnistia i l'autodeterminació.

Els socialistes estan d'acord que cal diàleg, però segons Salvador Illa, el diàleg naixerà coix si no comença primer Catalunya endins. Ha demanat als independentistes que descartin l'amnistia, l'autodeterminació i que s'autoimposin una línia vermella: el respecte a la llei.

En Comú Podem considera que ells han estat els impulsors de l'anomenada agenda catalana de Pedro Sánchez. Fet que per Ciutadans representa un insult. Per la seva líder, Inés Arrimadas, l'acte del president Sánchez al Liceu d'aquest dilluns és només propaganda.

El secretari general de FECASARM, Joaquim Boadas, assegura que aquest diumenge a la nit només obriran un 30% dels locals. Creu que el gran gruix no ho farà fins la revetlla de Sant Joan. Des de la patronal d'oci nocturn critiquen l'ambiguitat de la norma que els permetrà reobrir i troben del tot impossible controlar que tothom compleix les distàncies de seguretat o porta la mascareta posada. Assegura que actuaran "amb sentit comú". Tot i això, té clar que als seus negocis hi haurà més compliment de les mesures de prevenció que als 'botellons' al carrer. Des de FECASARM no comparteixen que sigui una obligació mantenir la distància a la pista de ball i la barra i reclamen que es permeti aixecar-se per ballar a la teva taula sense anar a la pista. D'aquesta manera, assegura, s'evitarien les aglomeracions.

Anunci sorpresa de Pedro Sánchez avui a Barcelona. La mascareta deixarà de ser obligatòria a l'exterior a partir de dissabte que ve, 26 de juny. A les portes de l'aprovació dels indults, el president del Govern també ha defensat el diàleg i el "retrobament". Aragonès i Puigdemont s'han trobat per primera vegada a Waterloo després de la investidura. Han defensat que els indults no resolen el problema polític a Catalunya. En ple debat dels indults, el PP retalla distàncies i està a 3 punts i mig del PSOE. L'oci nocturn es prepara per reobrir diumenge a la nit després de 15 mesos tancats. Marta Sugrañes entrevista Joaquim Boadas, secretari general de la patronal FECASARM. Ho analitzem tot plegat amb Dolors Canals, Jordi Cabré i Mar Calpena.

L’assaig clínic de l'oci nocturn del carrer Primer de Maig de Sitges ha conclòs sense cap contagiat per coronavirus. Els gairebé 400 participants tenien un antigen negatiu abans de la prova i 14 dies després el resultat també ha estat negatiu. Aquests resultats donen confiança a la Generalitat de cara a la reobertura. Des del sector creuen que l'experiment demostra que són espais segurs.