Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

El Consell de Ministres ha aprovat que des de dissabte les mascaretes no siguin obligatories a l'exterior. Podrem prescindir d'ella si hi ha una distància interpersonal d'1,5 metres entre no convivents. També en espectacles a l'aire lliure si el públic està assegut i es garanteix la distància de seguretat. A interiors i transports continua sent obligàtoria.

La nit de Sant Joan es desenvolupa sense greus incidències. A Barcelona 25.000 persones, segons l’Ajuntament, han omplert les platges. El pont dóna un respir al turisme d’interior mentre que el litoral espera als viatgers internacionals. El Consell de Ministres aprova que la mascareta deixi de ser obligatòria. Vox i Ciutadans presenten els recursos contra els indults al Tribunal Suprem. El públic tornarà als estadis de futbol i bàsquet la temporada vinent.

Els líders independentistes han sortit de presó amb l'escalf dels membres del Govern a les portes. Han reivindicat que lluitaran per l'amnistia i perquè s'acabi la repressió.  Pedro Sánchez i Pere Aragonès es trobaran el dimarts 29 de juny a La Moncloa. La Revetlla de Sant Joan es viu sota un fort control a les platges per garantir la seguretat i evitar aglomeracions. S'acaba el curs escolar i el repassem amb el conseller d'Educació Josep González Cambray.

El conseller d’Educació valora molt positivament el curs 2020-2021 i confirma que de cara al vinent es relaxaran algunes mesures com que els pares podran tornar als centres. Sobre la mascareta, no hi ha data perquè depèn de la situació epidemiològica i del criteri de Salut. Cambray espera poder vacunar a l’alumnat durant el curs i que sigui en els centres.

Amb la fi del curs escolar, comença la temporada de casals d’estiu i cases de colònies. Es tracta d’una activitat esperada pels infants i els seus pares i que està adaptada als protocols pel coronavirus. La pandèmia també ha afectat als sol·licitants de beques que enguany han crescut un 40%.

Protecció civil alerta dels perills de llençar els petards de manera imprudent. Entre els consells, utilitzar mascareta de cotó i no llençar-los havent utilitzat gel hidroalcohòlic. Recorden de la importància de no llençar-los prop de boscos per evitar incendis. El sector de la pirotècnia espera facturar 17 milions d'euros

El Departament de Salut alerta d'un augment de contagis entre la població de 12 a 29 anys. Alerten del perill de la variant Delta, més contagiosa. Mentrestant avança el ritme de vacunació amb més de 6 milions de dosis administrades. Per accelerar el procés, el grup d'entre 30 i 34 anys podrà demanar cita a partir del 28 de juny

Els líders independentistes surten de la presó després de fer-se efectius els indults. Han estat rebuts per membres del Govern i a les portes dels centres han reivindicat l’amnistia. Pedro Sánchez Pere Aragonès tindran la seva primera reunió el dimarts 29 de juny a La Moncloa. Salut preocupada per l’augment de contagis entre els més joves. Revetlla de Sant Joan amb platges amb restriccions o tancades. Protecció civil dóna consells per gaudir dels petards amb seguretat. Tret de sortida als casals d’estiu. La selecció espanyola es juga el pas a vuitens de l’Eurocopa.

Els indults als presos independentistes han protagonitzat aquest dimecres novament la sessió de control al govern de Pedro Sánchez amb 9 preguntes sobre la qüestió. Pedro Sánchez ha admès que els indults "no resolen" el conflicte, però ha aprofitat la sessió per demanar a ERC i JxCat que més enllà de la seva militància independentista "defensin el pacte constitucional, la legalitat democràtica i l'Estatut d'autonomia". Ha insistit a situar l'Agenda per al Retrobament com a eix del diàleg amb la Generalitat i ha advertit les formacions independentistes que l'autodeterminació "no és constitucional".

Sánchez ha obert la sessió amb un intercanvi de retrets amb el líder del PP, Pablo Casado, que ha assegurat que el president espanyol està "electoralment mort" perquè ha "enganyat els espanyols i ha deixat Espanya en mans dels que la volen destruir". "Qui es creu que és?", ha preguntat Casado, que ha advertit que el PP "no permetrà" que "decideixin per la porta del darrere el que hem de decidir tots els espanyols".

El líder del PP ha anat més enllà i per primera vegada li ha demanat la dimissió i eleccions anticipades per la concessió dels indults. "Si li queda alguna cosa de dignitat hauria de dimitir avui mateix", ha sentenciat. 

Surten de la presó els 9 líders del 'procés' després de ser indultats per l'executiu de Pedro Sánchez. Ja en llibertat han reclamat l'amnistia i s'han refermat el seu compromís amb la independència. Ja hi ha data per la trobada entre Pedro Sánchez i Pere Aragonès a La Moncloa. Serà el 29 de juny a les cinc de la tarda. Preocupació per l'augment de contagis per coronavirus entre els més joves. Salut ha detectat un repunt en la franja entre 10 i 29 anys. A partir de dilluns ja poden demanar cita per vacunar-se els de la franja entre 30 i 34 anys. Salut demana prudència de cara a la revetlla d'aquesta nit. Enguany el sector pirotècnic aspira a igualar les vendes d'abans de la pandèmia i facturar 17 milions d'euros. Dia clau per a la selecció espanyola a l'Eurocopa. Necessita el triomf davant Eslovàquia per classificar-se pels vuitens de final sense dependre d'altres resultats.

Els nou indultats del procés ja són fora de les presons de Lledoners, Puig de les Basses i Wad-Ras. Visiblement emocionats Carme Forcadell, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Oriol Junqueras, Quim Forn, Josep Rull, Jordi Turull, Raül Romeva I Dolors Bassa han deixat enrere les respectives presons.

A l'exterior els esperaven desenes de persones, des de polítics a manifestants que els volien mostrar el seu suport. A la sortida, els nou líders empresonats han expressat el seu agraïment a aquelles persones que els han acompanyat durant els més de tres anys que han estat encarcerats.

El líder d'ERC i exvicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha advertit aquest dimecres que amb la seva sortida de la presó "no s'acaba res" i que continuarà treballant per la independència de Catalunya. Junqueras afirmat que ara són nou persones més que s'afegeixen i continuen el compromís "per la llibertat de totes les persones d'aquest país" i per l'amnistia.

Camil Ros veu els indults com una decisió valenta de l'Estat i no com una victòria de l'independentisme. El secretari general de la Unió General de Treballadors de Catalunya creu que es tracta d'una decisió important, però no espera celebracions entre independentistes a causa de la divisió sobre la mesura. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, reconeix que des d'UGT van anar a Lledoners per sondejar la possibilitat de demanar l'indult per tots els presos conjuntament amb altres entitats, no només per Dolors Bassa, però que no hi va haver consens. En aquest sentit, recorda el rebuig inicial als indults, tant d'unionistes com de sectors independentistes: "Tant et diuen 'botifler' com que 'estàs amb els colpistes'". Reconeix estar esperançat amb la nova etapa de diàleg i la rebaixa de tensió entre governs, amb Pere Aragonès Pedro Sánchez al capdavant. Considera que no hi ha una patronal dialogant i els demana una visió més àmplia. I reclama ja una sortida industrial pel tancament de Nissan.

Els indults es faran efectius demà després de la seva publicació al BOEPedro Sánchez ha defensat la mesura per contribuir a restablir la convivència. El Consell de Ministres els ha aprovat avui i entre les condicions estableix que les líders independentistes no cometin cap delicte durant els anys vinents. La Generalitat valora la mesura, però Pere Aragonès reclama el fi de la repressió i un referèndum acordat.  Entrevista amb el catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona Xavier Arbós.

El catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona creu que els recursos contra els indults tenen "molt poc recorregut" i no veu factible que els revoquin. Considera que "no cal" que la justificació agradi en el Tribunal Suprem i que són "perfectament" legals. Arbós també considera que aquesta mesura pot ajudar als recursos que els líders independentistes tenen oberts a la justícia europea i que afavoreix, a la vegada, a la imatge d'Espanya, ja que aplica el dictamen del Consell d'Europa.

PP i Cs recorreran els indults tot i les poques possibilitats de prosperar en no tenir "un interès legítim". El líder dels populars ha anunciat que al·legarà ser “perjudicat directe” i ha recordat l’informe de la Guardia Civil que siutava a representants del seu partit com objectiu dels CDR. De la seva banda, la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas ha carrecat contra Sánchez en considerar que es torna a humiliar als catalans constitucionalistes. Vox va un pas més enllà: anuncia una querella contra cadascun dels ministres