Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Salvador Illa proposa que es voti un nou Estatut per Catalunya com a resultat de la nova etapa de negociació entre la Generalitat i el Govern. Creu que les aspiracions independentistes no són "realistes" i que s'ha d'avançar en l'autogovern.

S'obre la vacunació per al grup d'edat d'entre 16 a 29 anys. Els contagis continuen pujant a Catalunya i el conseller de Salut alerta que l'atenció primària no dóna l'abast entre la vacunació i el diagnòstic dels contagis. La ministra Carolina Darias demana responsabilitat als més joves. 21 alumnes de Pineda de Mar entre els confinats a Mallorca, una jutge ha decidit que si no són positius, els alumnes a hotels han de tornar als seus llocs de procedència. Els veïns de la Barceloneta i el centre de Barcelona protesten per l'incivismePedro Sánchez rebutja un referèndum.

El departament de Salut activa el servei per demanar cita prèvia per vacunar-se al grup d'edat entre 16 i 29 anys. D'aquesta manera, vol accelerar la vacunació del col·lectiu que representa un major nombre de contagis. Salut alerta que aquesta nova onada de positius no tensarà el sistema hospitalari, però sí l'atenció primària i demana responsabilitat. També per accelerar la vacunació s'habilitaran unitats mòbils on es podrà accedir sense cita prèvia. 

Salut obre la vacunació al grup d'entre 16 i 39 anys. El Departament tracta així de reduir l'impacte de la nova onada de contagis entre els més joves. Uns contagis que no preocupen pel seu impacte als hospitals sinó per la tensió a la primàriaPedro Sánchez assegura que "mai hi haurà referèndum" a la sessió de control del Congrés, després de la reunió amb Pere Aragonès. El Tribunal de Comptes dóna 15 dies per dipositar les fiances als ex alts càrrecs de la Generalitat vinculats al procés. La direcció de CaixaBank i els sindicats continuen reunits per tancar un acord sobre l'ERO. Multa de més de 300.000 euros als responsables d'aquesta fàbrica de Cornellà on a l'abril va morir un treballador de 19 anys. Veïns del centre de Barcelona denuncien les botellades i l'incivisme.Últim dia del contracte de Messi sense noticies de renovació.

Salut obre la vacunació a la franja de 16 a 29 anys davant la preocupació per l'evolució de la pandèmia. Els contagis entre els menors de 30 anys s'han disparat. Pedro Sánchez promet al Congrés que no hi haurà "mai de la vida" un referèndum d'autodeterminació de Catalunya. Pere Aragonès insisteix que es podria fer sense modificar la Constitució. La direcció de CaixaBank proposa rebaixar a 6.400 el nombre de treballadors afectats per l'ERO. Totes les baixes serien voluntàries. Multa exemplar de més de 300.000 euros als responsables d'una fàbrica de Cornellà on a l'abril va morir un treballador de 19 anys. El contracte de Leo Messi expira avui. El Barça confia que l'argentí acabi signant la renovació i no es desvinculi del club després de 20 anys.

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha garantit aquest dimecres al Congrés que "no hi haurà referèndum d'autodeterminació" a Catalunya perquè el PSOE "mai de la vida l'acceptarà".

El president del Govern espanyol, ha defensat que l'indult és legal i constitucional, recordant que Aznar en va concedir més de 2.700 i Rajoy més de 800. En aquesta defensa de la mesura, que ha justificat per utilitat pública per aconseguir la convivència, ha advertit que la "via judicial no val per si sola per garantir la convivència a Catalunya" i ha defensat que els responsables polítics no han de "deixar descansar en els tribunals" la seva responsabilitat política.

El president del PP, Pablo Casado, ha anunciat en la seva intervenció a la cambra baixa el recurs dels populars davant el Tribunal Suprem contra els indults concedits pel Govern als líders del procés. Casado ha posat, de fet, en dubte la promesa de Pedro Sánchez que no hi haurà referèndum d'autodeterminació a Catalunya. 

Quim Forn diu que no es pot sentir agraït per l'indult que li ha estat concedit. L'exconseller d'Interior de la Generalitat de Catalunya posa en dubte les decisions del Tribunal Suprem, es justifica dient que no ha comès cap delicte i que el seu judici ha estat polític. En una entrevista al Cafè d'idees de Gemma Nierga, reconeix que el paper d'ERC ha fet possible aquest indult. Creu que els republicans han tingut més interlocució amb l'Estat que la que ha tingut Junts per Catalunya. D'altra banda, considera que el president del Govern espanyol Pedro Sánchez ha "salvat la cara" a la Justícia espanyola i al Tribunal Suprem amb la concessió dels indults. Acusa el líder de l'executiu d'oportunisme en avançar-se als informes de l'ONU. Defensa el camí del diàleg, però diu que s'haurà de buscar una altra via si no s'avança en dos anys: "La via unilateral no hauria de ser descartable". Carrega contra el cardenal Juan José Omella per no anar-los a visitar a la presó. I explica que encara no ha tornat a conversar amb Josep Lluís Trapero.

Pedro Sánchez i Pere Aragonès es reuneixen per primera vegada a la Moncloa. Una trobada marcada per la reclamació del Tribunal de Comptes que demana més de 5 milions d'euros a una quarantena d'ex alts càrrecs de la Generalitat per les despeses vinculades al procés. Els independentistes utilitzen les peticions com a exemple de la repressió que, al seu parer, continua, mentre que Ciutadans i PP exigeixen que els afectats retornin els diners. El Consell de Ministres aprova l’avantprojecte de la Llei Trans. Salut fa cribratges massius entre els més joves per l’augment de contagis.

La pandèmia ha fomentat el sector de la salut digital, un sector que a Catalunya representa unes 200 empreses emergents. El Mobile World Congress tampoc és aliè a la situació sanitària i els fabricants aprofiten per demostrar quines són les últimes novetats respecte a la tecnologia aplicada a l'àmbit sanitari. 

El 30 de juny és la data límit per canviar les pessetes per euros. Després de l'arribada de l'euro a l'any 2002, encara hi ha qui conserva les antigues monedes. Per canviar-les s'ha d'anar al Banc d'Espanya on s'han format cues de fins a 3 hores. 

  • La trobada arriba una setmana després dels indults i el mateix dia de la decisió del Tribunal de Comptes
  • Aragonès insistirà en l'aposta per l'aministia i el dret a l'autodeterminació, rebutjada ja per Sánchez
  • El president del Govern explicarà dimecres al Congrés dels Diputats les raons dels indults

Una setmana després d'aprovar-se els indults als líders independentistes catalans condemnats pel procés, el cap de l'Executiu, Pedro Sánchez, rep al president de la Generalitat, Pere Aragonés, al Palau de la Moncloa. És la seva primera reunio oficial amb l'objectiu obrir pas al retrobament amb Catalunya.

Sánchez afronta la cita amb Aragonés sota la premissa que ara "l'útil" ara eren els indults als dirigents independentistes, si bé per a "passar pàgina" espera que el Govern "no invisibilitzi" als catalans que no són independentistes.

Els contagis de coronavirus continuen a l'alça sobretot entre els més joves. Per gestionar la situació, el departament de Salut ha iniciat cribratges massisus entre els estudiants de batxillerat per possibles contagis després dels viatges de fi de curs. Tot i que els més joves tenen menys probabilitats de passar la malaltia de forma greu, els experts alerten que pot contribuir a l'aparició d'una nova variant del coronavirus. També demanen obrir la vacunació a més grups d'edat per reduir la incidència. 

El Tribunal de Comptes reclama 5,4 milions d'euros a una quarantena d'ex alts càrrecs de la Generalitat per les despeses de promoció del procés a l'exterior. Primera reunió a la Moncloa entre Pedro Sánchez i Pere Aragonès. Més de 2.500 nous positius de coronavirus. Salut fa cribratges entre els més joves. El Consell de Ministres aprova la Llei Trans. Demà últim dia per canviar les pessetes en eurosEspanya es classifica per a quarts de final de l’Eurocopa.

Sánchez i Aragonès obren la via del diàleg a La Moncloa. La trobada arriba una setmana després dels indults als 9 líders del procés independentista i el mateix dia que el Tribunal de Comptes demana fiances milionàries a 42 ex-alts càrrecs dels governs d'Artur Mas i Carles Puigdemont. La trobada està prevista a les 17h i tots dos presidents arriben amb posicions de partida molt allunyades. 

Informa: Xesca Campoy.