Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Després de l'onada de contagis de gent jove a Catalunya, les discoteques abaixen la persiana de nou. A partir d'aquest divendres i durant 15 dies, només les sales que estiguin completament a l'aire lliure podran obrir però ho faran només fins a les 3 h.

  • Cap dels diagnosticats van poder accedir al recinte del Fòrum
  • El festival que compta amb artistes com Sopa de Cabra, Manel o Natos y Waor espera reunir 75.000 persones
  • El director del Cruïlla demana als assistents que respectin l'horari del seu test per evitar cues i que "es descontroli" el sistema

L'advocat Alberto Fernández Díaz creu que la CUP ha marcat massa l'agenda política del Govern català en els darrers anys. L'exdiputat al Parlament aposa pel retrobament, però defensa que primer s'ha de fer un diàleg entre socis de Govern i, després, d'aquest amb els cupaires. En una entrevista alCafè d'idees amb Gemma Nierga, valora l'1 d'Octubre com "un error col·lectiu 'tremendo'" i que "encara ho estem pagant". L'expresident del PP català creu que els indults poden ajudar a la convivència, si venen seguits d'altres gestos relacionats amb el penediment, que no es van produir. En comptes d'uns Jocs Olímpics d'hivern, proposa tornar-ne a fer uns d'estiu. Considera que Pasqual Maragall ha estat el millor alcalde de Barcelona amb el que ha coincidit, i l'alcaldessa Ada Colau ha estat la pitjor. I diu que haver sigut objectiu d'ETA és el pitjor record que guarda de la seva etapa política.

Salut demana als contactes estrets asimptomàtics que es quedin aïllats a casa i no vagin als ambulatoris per frenar el col·lapse de l'atenció primària. Avui s'han notificat gairebé 8.000 contagis nous a les últimes hores. L'increment de contagis es comença a notar a les residències de gent gran, especialment en persones no immunitzades. Ja s'han vacunat 20 milions de persones a Espanya amb la pauta completa i 3 milions a Catalunya.  La cinquena onada posa en risc la recuperació del turisme. França desaconsella venir a Catalunya i ja s'han produit anul·lacions de reserves per a l'estiu.

El Departament de Salut ha anunciat aquest dijous que a partir d'ara es deixarà de fer proves PCR o TA a contactes estrets sense símptomes que no estiguin vacunades. Fa uns dies ja es va anunciar la mateixa mesura per a persones amb la pauta completa.

Salut demana als contactes estrets asimptomàtics que es quedin aïllats a casa i que no vagin als ambulatoris per a evitar col·lapsar els centres de primària en qüestions no urgents. A Catalunya s'han detectat 37.000 contagis per Covid-19 a les últimes dues setmanes. França recomana no viatjar a Catalunya, però el sector hoteler confia en el turisme de proximitat. El Festival Cruïlla farà testos als 75.000 assistents previstos.

A les dues últimes setmanes s'han produit més de 37.000 contagis per Covid a Catalunya. Alguns especialistes plantegen prendre mesures restrictives sino disminueixen els indicadors de la pandèmia. França recomana no venir a Catalunya on es concentra el 15% de casos de tota Europa. Mossos i Guàrdia Urbana faran reforços a les platges de Barcelona per a evitar que hagi molta concentració de gent. Avui obre el festival Cruïlla a Barcelona amb controls sanitaris amb testos d'antígens.

Les dades sanitàries es cotitzen molt al mercat negre. Els ciberdelinqüents aprofiten aquestes onades de pandèmia per bloquejar els ordinadors dels centres sanitaris. És el que s'anomena Ramsonware, el segrest de dades ,que ha augmentat un 160 per cent i s'ha professionalitzat.
A Irlanda per exemple, un ciberatac va bloquejar tot els hospitals. A Alemanya va aturar el servei d'urgències 13 dies i a França es van haver de traslladar als malalts a altres centres.


A l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya treballen per ajudar a reduir els efectes dels atacs a empreses i hospitals públics en aquesta onada de casos.


Quasi el 60% dels atacs són a través del phishing a personal de l'hospital. Els ciberdelinqüents , amb enganys, fan que aquests es descarreguin arxius infectats i així aconsegueixen robar dades sanitàries molt ben pagades al mercat negre.
El que més preocupa ara són els atacs de Ransomware, el virus que bloqueja i segresta tota la informació del centre sanitari. Posteriorment demanen un rescat de milers d'euros per desencriptar les dades. Com algunes víctimes no pagaven, els atacants han perfeccionat el mètode.
Al setembre a Espanya els atacs de ransomware a hospitals van augmentar un 160 per cent.
Els grups criminals operen des de tot el món i és difícil trobar-los. Una mesura efectiva és tenir una còpia de seguretat fora del sistema.

El Cruïlla comença la seva edició més difícil al Parc del Fòrum amb la promesa d'esdevenir el primer festival europeu d'aquesta dimensió que se celebra en pandèmia. Una proposta sense límit d'aforament ni distància social però amb mascareta dins del recinte i amb previ test d'antígens.

Desprès del tancament de l'oci nocturn per la pujada tan gran de contagis entre els més joves, el govern municipal ha anunciat que establirà un dispositiu similar al de la revetlla de Sant Joan. L'objectiu és el d'evitar aglomeracions, botellades i garantir el descans dels veïns.

  • La vacunació en aquests punts s'adreça a persones majors de 40 anys i a col·lectius amb difícil accés al vaccí
  • La iniciativa es duu a terme amb autobusos del Banc de Sang i Teixits de Catalunya i amb 'motor homes' de SEAT
  • Els autobusos estaran oberts cada dia de la setmana de 9 h del matí a 20 h del vespre

Lourdes Ciuró recomana al president Carles Puigdemont que no torni a Espanya. La consellera de Justícia del Govern de la Generalitat diu que és Puigdemont i Casamajor, però també "Puigdemont i caça major", desvinculant la seva situació de la de Meritxell Serret. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, creu que l'Estat tindria qualsevol pretext per detenir-lo. Defensa que la taula de diàleg ha de servir perquè pugui tornar. Si aquesta no funciona, creu que "Catalunya s'ha de preparar" perquè l'independentisme necessita un pla B. Considera que finalment no es farà la reforma del delicte de sedició, ja que "s'han despentinat tant amb els indults que ara no volen remoure res més". Reconeix que no han parlat amb el ministre Grande-Marlaska perquè la comissaria de Via Laietana sigui la seu del Memorial Democràtic. I reconeix una relació de cordialitat amb el ministre de Justícia.

El govern alerta que es prendran més restriccions pel creixement desbocat de contagis. Avui s'han declarat més de 7.000 positius, mentre segueixen augmentant els ingressos hospitalaris. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, descarta aplicar restriccions obligatòries per a tota Espanya perquè les Comunitats Autoònomes ja compten amb eines suficients. Espanya es troba en risc extrem per coronavirus amb una incidència de 252 casos per 100.000 habitants. Junqueras i Puigdemont s'han retrobat gairebé quatre anys després, a Waterloo. La reunió ha servit per a recuperar el contacte entre els dos líders independentistes.

El govern alerta que farà més passes enrere si els indicadors de la Covid-19 empitjoren. Oriol Junquras i Carles Puigdemont s'han retrobat aquest migdia a Waterloo, gairebé quatre anys després de l'última reunió. Salut ha accelerat la vacunació amb punts mòbils senses cita prèvia a l'àrea metropolitana i les Terres de l'Ebre enmig de la confusió. Avui s'han notificat 7.100 nous contagis, més ingressos hospitalaris i els CAP en una situació de col·lapse.