Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

La Generalitat presenta formalment la petició al TSJC per poder aplicar aquest cap de setmana el toc de queda d'1 a 6 de la matinada a 161 municipis.

Entren en vigor algunes noves restriccions que el Govern va anunciar a principis de setmana.Es limiten les reunions socials i l'activitat a partir de dos quarts d'una de la matinada.

La pandèmia tindrà un impacte importantíssim en la salut de la població a mitjà i llarg termini. Ho diu un estudi que evidencia que s'han deixat de diagnosticar una trentena de malalties.

Arrenca la primera edició del Llibrestiu 2021 amb més de 300 activitats en un centenar de llibreries.

El Barça presenta la nova equipació per la temporada 2021-22. El club no comptarà amb Grizmann, que marxarà a l'Atlético de Madrid a canvi de Saül.

Dels 947 municipis catalans, 161 tindrien toc de queda. La majoria son localitats de la costa. La lletra petita la tindrien 13 municipis, que tot i que no tenen molts contagis, si que están envoltats de poblacions amb gran incidència. És el cas de Santa Susanna, al Maresme. Aquí diuen que la mesura els facilitaria la vigilància.

Els hotelers del Maresme consideren que millor frenar ara per mostrar al turisme estranger que Catalunya és un destí segur.

Lleida és l'única capital de província que no tindria toc de queda. En canvi a altres municipis lleidatans com Alpicat, La Seu d'Urgell, Solsona i Tremp sí que s'aplicaria. L'ajuntament de Tremp augura que hi haurà picaresca.

Barcelona és la província que té més municipis a la llista. A la capital, veïns de barris com el Born es mostren entre escèptics i esperançats per si la mesura evita els botellons dels últims mesos.

En cas que s'aprovi el toc de queda, les multes per a qui no el compleixi oscil·larien entre els 300 i els 6 mil euros. Qualsevol municipi que millori o empitjori les dades haurà d'esperar la revisió, que es farà cada 7 dies, per entrar a la llista o sortir-ne.

Tret de sortida de la primera edició del Llibrestiu. Aquest dijous se celebra la nova "festa literària" de les llibreries de proximitat, que parteix de la "bona experiència" del Sant Jordi d'estiu de l'any passat. Més d'un centenar de llibreries de 40 municipis s'han sumat a la iniciativa, xifra que representa un 30% de les que hi ha a Catalunya. A Barcelona són 54 llibreries que hi participen, la meitat de les que té la ciutat. Amb tot, entre les sis de la tarda i les onze de la nit hi haurà parades de llibres al carrer, signatures, col·loquis i tallers amb l'objectiu de "mantenir la connexió entre el lector i la llibreria de proximitat", segons va explicar el president de la Cambra del Llibre de Catalunya, Patrici Tixis, aquest dimarts.

Amb el lema 'Viu la festa del llibre d'estiu a la teva llibreria', la Cambra del Llibre vol que la jornada es converteixi "en una data en el calendari de tots". Així, es pretén "desestacionalitzar" la venda de llibres, que actualment es concentra en Sant Jordi, la Setmana del Llibre en Català i la campanya de Nadal.

Totes les activitats que hi ha previstes estan recollides a la pàgina web del Gremi de Llibreters. Per facilitar la cerca, es pot filtrar per municipi, tipus d'activitat o temàtica. La majoria d'actes es fan en interiors per tal de controlar els aforaments.

La pandèmia tindrà un impacte importantíssim en la salut de la població a mitjà i llarg termini. Ho diu un estudi que ha analitzat 3 centres d'atenció primària de l'eixample esquerre de Barcelona i que, segons els seus autors, es pot extrapolar a tot Catalunya. El CAMFIC evidencia que s'han deixat de diagnosticar una trentena de malalties com: La malaltia pulmonar obstructiva crònica, el colesterol, les patologies renals, l'hipertiroïdisme... un 40% menys d'hipertensos...

La llista és llarga i prova científicament el què molts metges de família sospitaven: l'any passat la pandèmia ha deixat fora de control molts pacients. També alguns d'oncològics. Tumors com el de tiroides s'han diagnosticat fins a un 70% menys.

En canvi, s'han detectat un 24% més de casos de càncer de pulmó per les plaques de tòrax que s'han fet als malalts de la covid.

La qualitat de vida dels malalts crònics també se'n ressent perquè arriben a la consulta en una situació més deteriorada. Els professionals de la primària alerten que les conclusions no seran massa diferents aquest 2021.

Reclamen incrementar els recursos de personal i de mitjans a través dels pressupostos per recuperar com abans millor aquest temps perdut.

El govern vol aplicar el toc de queda a 158 municipis de més de 5.000 habitants, on la incidència acumulada sigui de més de 400 casos cada 100.000 habitants en els últims set dies. Però, necessita l'aval del TSJC per aplicar-lo. El Tribunal Constitucional ha dictaminat que el confinament del primer estat d'alarma va ser inconstitucional perquè considera que el govern espanyol només podia limitar els drets fonamentals, però no suspendre'ls. La ministra de Justícia respecta la decisió, però no la comparteix. A partir de dilluns les farmàcies faran tests d'antígens a monitors i joves que participin en casals i colònies d'estiu. L'incendi de Castellví de Rosanes ja està estabilitzat. La cinquantena de veïns que van desallotjar ahir, podrien tornar a casa seva avui.

El Tribunal Constitucional tomba el primer estat d'alarma del govern de Pedro Sánchez. La Generalitat demarà aquesta tarda l'aplicació del toc de queda per als municipis amb major incidència de Covid. El TSJC avala les restriccions anunciades pel govern de tancament de totes les activitats a les 00.30 hores, la limitació de 10 persones en reunions socials i la prohibició de menjar i beure al carrer en grup. Catalunya supera els 800.000 infectats des de l'inici de la pandèmia, continuen augmentant els ingressos i baixa l'edat mitjana dels pacients. Messi renova pel Barça per 5 temporades més.

El president de l'executiu, Pere Aragonès, reuneix la comissió delegada de la Covid-19 per decidir si demana tornar a imposar un toc de queda nocturn. Aquesta vegada, però seria de caràcter municipal, segons la incidència del virus. Aquest mateix dimecres, el tinent d'alcaldia de seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, ja donava per fet que era "qüestió d'hores" que es decretés la mesura. Batlle ha apostat per "tancar l'activitat a la ciutat entre la 1 i les 6 de la matinada".

El que sí que s'implementarà en les pròximes hores -un cop es publiquin al DOGC- són les noves restriccions que el govern català va aprovar dilluns i que ja han rebut l'aval del TSJC. Entre les quals hi ha la limitació a un màxim de 10 persones en les reunions socials. També el tancament de platges i parcs durant la nit i la prohibició de menjar i veure en grups nombrosos a espais exteriors.

Al conjunt de l'Estat, nova reunió entre ministeri i comunitats en el marc del consell interterritorial per abordar la situació de la pandèmia.

L'incendi forestal de Castellví de Rosanes i Martorell, al Baix Llobregat, crema prop de 220 hectàrees, la majoria de massa forestal. Els Bombers de la Generalitat han estabilitzat el 80% del foc però fins al migdia encara quedaven 3 focs actius.

L'entrada del vent de marinada a partir del migdia dificulta les tasques d'extinció. Tot i això s'espera poder arribar a controlar el 100% del perímetre durant aquest mateix dimecres. Els Agents Rurals i els Mossos ja han identificat una persona, però encara no poden dir si és o no la causant del foc, perquè continuen investigant. La principal hipòtesi és que l'origen del foc estigui relacionat amb treballs mecànics.

Mentrestant, els 20 avis d'una residència de Martorell que van ser desallotjats podran tornar avui a les instal·lacions.

El govern demanarà aquesta tarda el toc de queda per als municipis catalans amb major incidència per la Covid-19. A Barcelona seria des de la 1 fins a les 6 de la matinada. El TSJC avala el tancament de totes les activitats a partir de les 00.30 hores, el límit de reunions de 10 persones com a màxim i la prohibició de menjar i beure al carrer en grup. A partir de dilluns, Salut activarà antígens gratuïts per a nens i monitors que participen en casals i colònies d'estiu. Agents rurals i mossos d'esquadra investiguen el pressumpte autor de l'incendi de Castellví de Rosanes i Martorell.

Salut ha presentat un dispositiu de cribratge de monitors, treballadors de lleure i infants que participen en casals i colònies, que es posarà en marxa la setmana que ve.

El dispositiu consta de proves de test d'antígens ràpids d'automostra, que es faran de manera supervisada per un professional a la farmàcia. Entre 1.500 i 1.800 farmàcies estaran adherides a la campanya. Salut ja ha fet arribar els protocols i a fer formació del personal que farà aquests testos.

El programa només es farà a farmàcies que voluntàriament s'hi apuntin i hauran de tenir un espai específic per fer-hi atenció personalitzada, o fer-ho en horaris en què la farmàcia estigui tancada al públic, com al migdia, o al matí abans d'obrir.