Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Estabilitzat l'incendi de la Conca de Barberà i l'Anoia gràcies a la pluja. El foc ha cremat 1.700 hectàrees. L'extinció i la millora de les condicions meteorològiques han permès aixecar el confinament de diverses localitats i reobrir algunes carreteres tallades. Les sancions per incompliment de les mesures per la Covid-19 s'han doblat durant el cap de setmana. Més de 500 ingressats crítics a les UCI de Catalunya. L'ajuntament de Barcelona posrà en marxa a l'octubre un centre pioner de noves masculinitats davant l'augment d'agressions contra el col·lectiu LGTBI.

Bombers i autoritats demanen evitar al màxim les activitats al medi natural i extremar les precaucions arreu davant l'elevat risc d'incendi. El foc de Santa Coloma de Queralt continua actiu i ha calcinat ja més de 1.200 hectàrees.

La cinquena onada de la covid no dóna treva als hospitals catalans. En les darreres hores han sumat 117 nous ingressos a planta, on ja hi ha més de 2.130 pacients. I les UCI freguen els 500 ingressats. A més, avui s'han notificat 19 defuncions.

Amb 90 quilòmetres de recorregut, ha tornat a arrencar el Tren dels Llacs, que fa ruta entre Lleida i La Pobla de Segur. Circularà els dissabtes fins al 14 d'agost.

Mireia Belmonte s'ha quedat a 23 centèsimes de les medalles a la final dels 400 estils dels jocs de Tòquio. En futbol, la selecció espanyola guanya el seu primer partit per un ajustat 1-0 davant d'Austràlia.

I ens acomiadem amb el Festival de Perelada. El cantant i compositor Rufus Wainwright va presentar el seu darrer disc "Unfollow the rules".

Ja són més de 1.200 hectàrees cremades i es manté l'esforç de contenció al flanc esquerre per evitar que la marinada, vent de component sud, faci virar el cap de l'incendi cap al nord, a Sant Martí de Tous (Anoia). Els Bombers han preparat un pla de contingència per si això es produeix. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha visitat el centre de comandament, ha demanat a la ciutadania evitar situacions de risc per no haver de mobilitzar efectius a altres zones. "Es manté una situació molt crítica i tenim el cap de l'incendi molt actiu. Les pròximes hores són molts claus", ha recordat.

Els pagesos llauren els camps per fer tallafocs naturals en cas que les flames arribessin fins a la seva zona. Així eviten que hi hagi material de combustió. En zones molt arbrades, com la urbanització Aubareda de Sant Martí de Tous s'han desallotjat veïns. Els primers van arribar a l'ateneu anit i al llarg del dia s'acabaran de buidar els masos que queden a la muntanya. Un grup de monitors i nens que feien acampada també es van traslladar fins al nucli urbà com a mesura de prevenció. El fum arribava a aquella zona.

Un centre de menors de Santa Margarida de Montbui ha estat evacuat també durant el matí. Els joves també s'instal·len a l'ateneu de Sant Martí de Tous on els veïns s'han bolcat atenent els desallotjats mentre miren amb neguit la columna de fum que encara desprèn l'incendi.

La cinquena onada no remet i hi ha cada cop més pacients a les UCI. L'Albert, de 33 anys ha estat més de 100 dies a l'UCI. Vall Hebron té la xifra més alta d'embarassades de covid a les UCI. Evitar contagis és l'objectiu dels cribratges massius als casals. Dimissions a l'Institut Català de Finances. Estabilitzat l'incendi de Montgrí. La calor omple piscines i platges i alguns hotels de Barcelona ofereixen les seves per gaudir-hi. Adriana Cerezo dona a Espanya la seva primera medalla als Jocs Olímpics. Homenatge a Carmen Mateu al Perelada.

Els CAP i els hospitals catalans només atendran les activitats urgents i inajornables durant un màxim de tres mesos. La mesura busca preservar les vacances del personal sanitari. Avui s'han superat els 2.000 ingressats per Covid-19Les UCI s'aproximen als 500 malalts amb algunes unitats de crítics que ja es troben saturades. El ministeri de Sanitat avança que caldrà una tercera dosi de reforç de la vacuna contra el coronavirus. Els bombers no han aconseguit encara estabilitzar l'incendi del massís del Montgrí. Les altes temperatures i el vent d'avui han complicat les tasques d'extinció. S'inauguren els Jocs Olímpics de Tòquio en una cerimònia sense públic.

  • A Espanya hi ha més de 300.000 persones treballant al sector públic amb un contracte temporal, 800.000 segons els sindicats
  • ​​​​​La llei farà fixos als treballadors de més de 10 anys d'antiguitat sempre que hagin estat en el seu lloc de manera ininterrompuda i sense que la vacant hagi sortit a concurs

L'incendi que va començar ahir al massís del Montgrí ja ha cremat unes 91 hectàrees de vegetació forestal dins del perímetre del parc natural, segons les darreres dades provisionals dels Agents Rurals. Al llarg d'aquesta matinada, 62 dotacions dels Bombers de la Generalitat han treballat en l'extinció del foc, aprofitant al màxim la baixada de la temperatura, l'increment de les humitats relatives i la pèrdua d'intensitat del vent que bufava a la zona. Durant la nit han aconseguit tancar gairebé tot el perímetre del foc, excepte un punt del flanc esquerre, de barrancs entre dues cingleres, que és molt inaccessible per terra. Es tracta d'un incendi topogràfic, és a dir, de vegetació en superfície amb episodis puntuals de foc a les parts altes dels arbres.

Els Bombers de la Generalitat informen que el foc ja no creix, però que hi ha molts punts calents, especialment en la zona arbrada a la seva dreta.

El poder de la música

Concert de txel·lo a l'UCI

Quan el Pep va ingressar a l'Hospital General de Catalunya amb una pneumònia causada per la COVID-19, quatre dies després de ser positiu a una prova PCR, va haver de ser intubat. El Pep no responia a les sessions de prono ni als tractaments farmacològics. Tampoc va millorar quan el van col·locar a bocaterrosa per millorar l'expectoració. L'única opció per salvar la seva vida era connectar-lo a la teràpia ECMO, i per aquesta raó el van traslladar a la Vall d'Hebron, un dels centres especialitzats que poden realitzar aquesta tècnica.

El 25 de maig, 23 dies després del positiu, el van traslladar a la nova UCI i va començar a rebre fisioteràpia, tot i estar encara en un coma induït.

El Pep va despertar a mitjans de juny, el personal sanitari el va portar a que veiés la llum del sol després d'un mes, però el Pep es trobava molt desanimat.

Llavors la seva família va decidir animar-lo d'una manera molt especial. El Pau, un noi de 13 anys, va tocar per al seu pare, a qui no veia des de feia dos mesos, peces de Bach i bandes sonores amb el seu violoncel.

Ara el Pep millora i s'espera que pugui deixar l'UCI molt aviat.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha afirmat aquest divendres en una entrevista a Onda Cero que fruit de l'aparició de noves variants de la covid-19 "sens dubte" caldrà vacunar-se cada any, i "tot apunta" que caldrà una tercera dosi en la campanya actual. "De fet ja hem subscrit contractes amb Pfizer per import de 1.800 milions d'euros i 400 milions d'euros amb Moderna per al 2022 i 2023", ha sentenciat. Per tant, segons la ministra, caldrà aquesta tercera dosi, "i el que està per determinar és quan" s'imposarà.

La Generalitat ha anunciat que les restriccions s'allargaran fins al mes de setembre davant l'augment de la pressió hospitalària. El TSJC ho haurà d'anar avaluant. Es preveu que al ritme actual, s'arribarà durant el cap de setmana als 500 pacients ingressats a les UCI. Sabadell condemna l'assassinat d'una dona per la seva parella. És la setena víctima per violència masclista a Catalunya en el que portem d'any, L'assassí es va entregar als mossos i va confesar el crim. Manifestació a Barcelona contra les agressions violentes que pateix el col·lectiu LGTBI.

Catalunya viu un episodi de calor tòrrida arreu del territori amb temperatures que arriben a superar els 40 graus. La calor més intensa es viu a l'Empordà, la Catalunya Central, la Conca de Tremp i el Pla de Lleida. Aquest dijous i divendres podrien arribar a ser els dos dies més calurosos d'aquest estiu. La Isabel Fernández ha anat a Torres de Segre, al Segrià, per saber com se suporta aquesta calorada, especialment a les tasques del camp, on comença la collita de la fruita de pinyol.

Dissabte la calorada afluixarà discretament. Tot i això encara s'esperen valors d'entre 30 i 37º.  S'espera que entre diumenge i dilluns es comenci a notar la baixada dels termòmetres. De fet, la setmana vinent, podria començar amb temperatures entre 2 i 7º inferiors a les habituals per l’època. La Generalitat insisteix en la precaució alhora de fer activitats físques a les hores de més calor. També segueix el risc d'incendi per la combinació d' altes temperatures, baixa humitat, vent moderat al centre del dia i la sequera..

Els Mossos d'Esquadra han detingut un home a Sabadell que hauria assassinat la seva parella, que es va trobar morta amb signes de violència. L'autor confés es va entregar a la policia per a explicar que havia port la dona. L'ambaixada espanyola a Malta prepara un vol per a repatriar una vintena de menors que hi estudiaven i que havien donat positiu per Covid-19. El Tribunal de Comptes estudia si accepta l'aval de l'Institut Català de Finances. Els encausats tenen dos dies més per a presentar els avals per cobrir les fiances. El TSJC aprova prorrogar una setmana més el toc de queda.

El Tribunal de Comptes ha concedit un termini improrrogable de dos dies als ex alts càrrecs de la Generalitat perquè presentin efectivament els avals que els reclama abans d'iniciar el procediment d'embargament dels seus béns, ja que fins ara només ha rebut documentació annexa.
Segons han informat fonts de l'organisme fiscalitzador, la delegada instructora ha estat analitzant la documentació rebuda fins ara i, en considerar que els escrits presentats constitueixen un mer anunci, però no han estat acompanyats dels avals, ha comunicat als representants legals aquest termini improrrogable de dos dies per a la presentació d'aquests.

29 dels 34 encausats pel Tribunal de Comptes-- per presumptament haver fet un ús irregular de fons públics per promocionar el Referèndum a l'estranger-- s'han acollit al fons del Govern i han presentat per la via telemàtica els avals de l'Institut Català de Finances. Els ex-alts càrrecs han formalitzat davant de notari els avals atorgats per l'ICF a través del Fons de Riscos creat pel Govern.

Altres 4 dels encausats han descartat recórrer al Fons del Govern i han optat per pagar les sumes reclamades o assegurar-les presentant béns immobles com aval personal.