Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

El Govern reconeix que cap entitat financera avala el Fons per fer front a les fiances que el Tribunal de Comptes reclama a 34 ex-alts càrrecs. La Generalitat no tira la tovallola i continuarà negociant amb els bancs.

El Tribunal ha considerat que el termini de 15 dies establer el passat 30 de juny –que expira dimecres 21 de juliol- és més que "raonable i suficient". La Generalitat va aprovar la creació d'un fons de 10 milions d'euros per contravalar les fiances amb l'objectiu que una entitat financera avali els diners. 

El conseller d'Economia, Jaume Giró, atribueix a "la por" i "el soroll" la impossibilitat de trobar l'aval de les entitats financeres al Fons de la Generalitat per ajudar als alts càrrecs a qui el Tribunal de Comptes reclama 5,4 milions ​d'euros. 

El govern demanarà al TSJC allargar una setmana el toc de queda a 165 municipis catalans. Lleida, Igualada, Tàrrega i El Vendrell se sumen al confinament nocturn. El consell de ministres dóna llum verda a les farmàcies per vendre tests d'antígens sense recepte mèdica. Des d'avui és imprescindible un antígen negatiu per entrar a les residències de gent gran, encara que s'estigui vacunat. El govern reconeix que no troba aval bancari per fer front a les fiances del Tribunal de Cuentas.

La cinquena onada de la pandèmia continua en ascens als hospitals. Catalunya suma 140 ingressats més afectats per la covid-19 i les xifres de pacients és ja de 1.823 pacients en total, el nivell més alt des de febrer. En les darrers 24 hores s’han diagnosticat 7.900 nous casos, el que confirma la estabilització en la propagació. En canvi la xifra de morts creix en 15 més i suma ja 40 morts en l'última setmana.

En només una setmana a l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona s'ha doblat el nombre d'ingressos a planta i a l'UCI. La meitat dels crítics tenen uns 30 anys.  Els professionals sanitaris no esperaven un increment tan ràpid. Van inaugurar aquest nou espai al febrer i hi ha arribat a acollir trenta malalts crítics. Just abans de Sant Joan s'havia buidat. El d'ara és "un cop difícil d'entomar" per als qui estan a primera línia des de fa un any i mig. Tenen vacances previstes però molts ens expliquen que han decidit no marxar lluny. Són conscients que una vegada més, el telèfon pot tornar a sonar en qualsevol moment. 

En vigor el nou protocol de residències que intensifica les mesures de protecció als centres per evitar brots de covid.
En l'actual situació epidemiològica d'augment d'incidència en les diferents cohorts d'edat, els departaments de Salut i Drets socials han decidit reforçar les mesures.

El nou protocol contempla disminuir de 2 a 3 el nombre de visitants simultanis, que hauran de realitzar-se de manera obligatòria un test ràpid d'antígens (TAR) cada cop que vulguin visitar un familiar i seguir les normes de protecció habituals. També es realitzarà a tots aquells professionals que de forma esporàdica entren a les residències (professionals de perruqueria, podologia, voluntaris, etc.) Els tests es trobaran a les residències i els departaments de Salut i Drets Socials n'assumiran el cost.

També es recomana que les visites als residents les facin preferentment persones vacunades.

L'altra mesura que s'ha pres és l'increment de les PCR setmanals als professionals no vacunats, fins ara es feia 1 PCR setmanal i a partir d'ara se'n faran 3. Pel que fa als professionals vacunats, se'ls hi farà una PCR per setmana.

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts la venda de test d'antígens contra la covid a les farmàcies. Et resolem tots els dubtes sobre com pots fer-te aquest test fàcilment.

Si bé és cert que algunes farmàcies ja n'estaven venent, i monitors i infants de casals i colònies ja acudien a farmàcies per fer cribratges massius, cal l'aprovació del Consell de Ministres i la publicació al BOE perquè la venda sense recepta dels tests ràpids d'antígens (TAR) estigui definitivament regulada.

Les UCI superen ja els 300 ingressats per Covid-19, se situen al nivell del passat mes d'abril. Un de cada quatre ingressats té menys de 40 anys. Els hospitals s'estan organitzant per a fer front a la pressió de la cinquena onada. El govern calcula que aquest cap de setmana la mobilitat nocturna s'ha reduit un 60% pel toc de queda. Les farmàcies comencen a fer test d'antígens a monitors i nens que aniran a casals i colònies d'estiu. L'incendi del Cap de Creus ha calcinat 400 hectàrees. La vegetació i la tramuntana han afavorit la propagació del foc. La natalitat ha baixat a Catalunya gairebé un 6% al 2020 i la maternitat s'endarrereix fins als 31,4 anys de mitjana.

Continua l'increment del nombre d'ingressos a les UCI per la Covid-19. Aquestes properes setmanes es podria arribar fins a 500 pacients ingressats. Un de cada cinc pacients crítics ja té menys de 40 anys. La saturació s'agreujarà a finals de setmana. Les farmàcies comencen a fer tests d'antígens a monitors i nens que assisteixin a casals i colònies d'estiu. Seat ha paralitzat la producció de cotxes avui i demà per la manca de subministraments de microxips. Ja s'han cremat 1.000 hectàrees a Catalunya en el que portem d'estiu a causa dels 375 incendis que s'han declarat.

La meitat de les comarques catalanes està en risc alt d'incendi forestal i l'altra meitat te un risc moderat. Fins al 15 d’octubre està prohibit fer barbacoes, llençar brossa al bosc o utilitzar-hi eines mecàniques. Imprudències que fàcilment poden originar un foc.

No hem arribat a l’equador de l'estiu i ja han activat dos cops el nivell 3 del pla Alfa. L'any passat no es va activar ni un sol dia. El Pla Alfa serveix per marcar les actuacions dels efectius de vigilància i també implica la prohibició de totes aquelles accions que poden provocar un incendi forestal.

El cap regional de Girona d’agents rurals, Ignasi de Dalmases, explica que "llençar burilles o brossa al bosc és molt perillós perquè s’encén com la pólvora” i aconsella “mirar de tenir, tal com marca la normativa, el voltant de les cases que tenen zona forestal netes de vegetació".

Al Cap de Creus, els experts consideren que les plantes estan adaptades als incendis recurrents però passaran 5 anys per veure-hi els matolls que hi ha havia. Els primers a rebrotar seran les módegues i el bruc.

Continua l'increment del nombre d'ingressos a les UCI per la Covid-19. Un de cada cinc pacients crítics ja té menys de 40 anys. La situació s'agreujarà a finals de setmana. Les farmàcies comencen a fer tests d'antígens a monitors i nens que assiteixin a casals i colònies d'estiu per frenar els contagis. Ja s'han cremat mil hectàrees a Catalunya en el que portem d'estiu a causa dels 375 incendis que s'han produit. Espanya perd amb els EUA en partit de bàsquet com a preparació dels Jocs Olímpics de Tòquio.

Els Mossos d’Esquadra han aixecat un total de 710 actes de sanció durant els tres primers dies d’aplicació del nou toc de queda nocturn. El comissari de la policia autonòmica catalana, Juan Carles Molinero, ha explicat que els 429 controls policials desplegats als 161 municipis per garantir el compliment de la restricció entre la 1 i les 6 de la matinada ha esta satisfactori.

De les 710 actes, 400 han estat per incompliment de la restricció horària i 130 per no portar mascareta. La resta han estat per no qüestions d’aforament als locals o incomplir altre mesures establertes pel Procicat.

El comissari ha xifrat en un 60% el descens de la mobilitat nocturna a l'àrea metropolitana de Barcelona, i ha afirmat que s'han establert 429 controls durant les tres nits d'aquest cap de setmana per l'entrada en vigor del nou toc de queda.

Els monitors i els infants d'entre 10 i 15 anys de casals i colònies d'estiu ja poden fer-se tests d'antígens gratuïts a les farmàcies fins al mes de setembre.

El govern de la Generalitat ha decidit implementar aquesta estratègia durant aquesta cinquena onada per controlar els brots de covid entre els infants aquestes vacances. Hi participaran entre 1.500 i 1.800 farmàcies.

La cinquena onada de la pandèmia de la Covid-19 segueix a l'alça i la situació als hospitals catalans segueix sent d'una elevada pressió hospitalària. Les UCI preocupen, i molt, als sanitaris que s'enfronten aquest estiu a una cinquena onada amb la meitat de la població vacunada.

Avui és 18 de juliol i es compleixen 85 anys del cop militar que Francisco Franco va encapçalar contra el govern de la República. I també és el dia que la Generalitat havia triat per començar a desmuntar el monument a la Batalla de l'Ebre de Tortosa. Uns treballs que es troben paralitzats per ordre judicial arran del recurs d'una associació, COREMBE, que aposta per mantenir-lo i reinterpretar-lo. A l'altre costat, la Generalitat i més de 50 entitats memorialistes, entre elles la Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa. El cas és ara al TSJC.

La retirada d'aquest monument, el darrer gran vestigi del franquisme a Catalunya, ha revifat un debat que fa més de 40 anys que dura: què fer amb els romanents franquistes que queden a l'espai públic. La llei de la memòria històrica insta a retirar-los, però, com en aquest cas, els treballs solen topar amb oposició. Aprofundim en aquest debat.