Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

La setmana vinent s'assolirà el pic d'ocupació a les UCI amb 700 malalts ingressats, una situació similar a finals de gener en plena tercera onada. Salut admet l'error de permetre festivals de música i deixar fer viatges de final de curs. El conseller de Salut ha recriminat el vicepresident Puigneró la celebració d'un dinar amb una vintena de persones sense distància ni mascareta. El ministeri de Sanitat qüestiona l'aplicació del certificat de vacunació per entrear als locals de restauració i altres espais tancats. Barcelona serà la capital mundial de l'Arquitectura el 2006.

La cinquena onada comença a tocar sostre. A finals d'aquesta setmana els hospitals assoliran el pic d'ingressats per Covid i la vinent, quan les UCI entrin al seu màxim, fins a 700 pacients. El conseller d'Economia, Jaume Giró, valora molt positivament la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera. La Generalitat pagarà el lloguer a les famílies vulnerables que estiguin a punt de ser desnonades. Començarà amb 20 milions d'euros.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, situa en els dies 3 i 4 d'agost el pic de la cinquena onada, amb 700 ingressos a les UCI, i el ritme de vacunació en els 9 milions de dosis administrades aquesta setmana. Segons les dades de Salut d’aquest mateix dimecres, ara hi ha 549 pacients a les Unitats de Cures Intensives, 14 més que dimarts, el que suposa que encara ingressaran un centenar més de crítics durant la propera setmana.

En el seu balanç a la comissió de Salut del Parlament, Argimon ha advertit que la situació el 21 de juny era "bona" i el ritme de vacunació avançava molt bé. Malgrat tot ha lamentat que els grans esdeveniments van donar "una percepció de normalitat que no era la més adient".

En aquest sentit ha reconegut que no van ser “capaços de predir” la virulència de la variant delta, perquè esperaven que la velocitat de propagació no arribés a superar el 2,3 i en canvi es va arribar a 3.

El Consell d'Economia, Jaume Giró, veu més fàcil l'elaboració del pressupost de la Generalitat un cop s'ha celebrat el Consell de Política Fiscal i Financera malgrat que el sostre de dèficit s'ha mantingut en el 0,6 per cent.

Diu Giró que s'han resolt incògnites que li permetran elaborar el pressupost de 2022. Catalunya rebrà enguany uns 20 mil milions de bestreta del sistema de finançament. També arribaran 2 mil milions del fons covid, i 400 milions en compensació per l'IVA de 2017. Un Consell de Política Fiscal i Financera on el Govern espanyol ha anunciat el repartiment entre les Comunitats Autònomes de 112 mil milions d'euros com entrega a compte, un 6 per cent més que l'any passat.

L'executiu també ha anunciat el repartiment de 13.500 milions d'euros del Fons Covid, un repartiment que es farà en funció de la població de cada Autonomia. Uns 2 mil seran per a Catalunya.  A més, el Ministeri d'Hisenda ha anunciat que les Comunitats rebran 3 mil milions per compensar la recaptació perduda amb el canvi de l'IVA el 2017. D'aquí, la Generalitat rebrà 400 milions.

Una trobada que també ha valorat de forma molt positiva la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, en el que ha sigut el primer contacte del conseller d'Economia amb la ministra i els seus homòlegs autonòmics en un consell de política fiscal i financera.

La cinquena onada começa a tocar sostre. A finals d'aquesta setmana els hospitals assoliran el pic d'ingressats per Covid-19 i a la vinent quan les UCI entrin al seu màxim, fins a 700 pacients. La Generalitat participa al Consell de Política Fiscal i Financera, després de quatre anys sense fer-ho, amb el conseller Giró. La Generalitat pagarà el lloguer de famílies vulnerables que estiguin a punt de ser desnonades.Començarà amb 20 milions d'euros.

El Govern català demanarà al TSJC la pròrroga del toc de queda per a 162 municipis fins al 7 d'agost, davant la situació crítica que viuen els hospitals. La cinquena onada ha multiplicat per cinc les morts per Covid-19 en tan sols un mes. El Tribunal de Comptes té dubtes sobre la legalitat de l'aval de l'Institut Català de Finances i ha demanat un informe a l'Advocacia General de l'Estat. La Diputació de Barcelona assumirà els danys materials dels pobles de l'Anoia afectats pel foc de Santa Coloma de Queralt.

El Tribunal de Comptes dubta sobre la legalitat dels avals aportats per l'Institut Català de Finances per fer front als gairebé 5,5 milions d'euros imposats a polítics i exalts càrrecs de la Generalitat. La Generalitat preveu prorrogar per una tercera setmana el toc de queda a 162 municipis. El conseller d'Economia i Finances, Jaume Giró, participarà al Consell de Política Territorial i Financera convocat pel govern espanyol. La Generalitat aprova un avantprojecte de llei de la Ciència catalana. Preveu crear un Consell de Recerca i un Consell de Mecenatge per incrementar la inversió público-privada.

El Tribunal de Comptes té dubtes sobre la legalitat dels avals aportats per l'Institut Català de Finances per fer front als gairebé 5,5 milions d'euros imposats a polítics i exalts càrrecs de la Generalitat. El govern preveu prorrogar per una tercera setmana el toc de queda a 162 municipis catalans. La situació hospitalària per la Covid-19 és molt crítica. Salut ha notificat 58 morts en les últimes 24 hores. El govern central aprova una oferta pública d'ocupació de més de 30.000 places per l'Administració General de l'Estat.

El Consorci Forestal de Catalunya alerta que només es gestionen el 20% dels boscos de Catalunya. La resta acaben abandonats, el que incrementa el risc d'incendi. També es queixen que l'economia està dedicada al turisme, donant l'esquena al camp, tot i ser un dels grans atractius precisament per atreure visitants.

El recent incendi de la Conca de Barberà i l'Anoia ha deixat en evidència el problema endèmic que suposa el poc manteniment del sotabosc, que acaba afavorint la ràpida propagació del foc. En el cas de Bellprat, el municipi més afectat per l'incendi bona part del terme municipal que s'ha cremat és zona boscosa. Són boscos privats, dels pagesos, que asseguren que netejar el sotabosc no els suposa cap benefici.

Ramon Mullerat, alcalde de Santa Coloma de Queralt, adverteix que "per molt que s'ho estimin i que ho intentin fer si no tenen ajuda de l'administració coordinació doncs és molt complicat de portar-ho a terme”. I això altre és el que pensen també els veïns afectats, que el que s'ha de fer tothom ho sap, ara només falten les eines perquè la teoria no es difumini.

Salut ha notificat en les últimes 24 hores 58 morts per COVID, mentre continua creixent el número d'ingressats als hospitals.  A conseqüència de l'alta ocupació hospitalària, les defuncions s'han disparat. Entre el 17 i el 23 de juliol han mort 103 persones pel coronavirus, quan a principis de mes eren 18 els morts setmanals.

Mentrestant, la pressió hospitalaria segueix augmentant encara que amb menor intensitat que dies precedents. Segons les dades actualitzades aquest dimarts pel Departament de Salut, hi ha un total de 2.237 persones hospitalitzades en planta, només 2 més que ahir, 535 d'elles en l'UCI, 25 més que dilluns.

La incidència del coronavirus baixa a totes les franges d'edat tret de la de 70 anys. D’aquí que Salut adverteixi que no es notarà encara als hospitals de Catalunya almenys fins la setmana vinent. S’espera que durant els propers dies continuïn sumant ingressats en planta i a l'UCI que ja supera el mig miler de crítics per primera vegada des d’abril.

El director de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, Xavier Llebaria, ha expliat que "portem 7-8 dies amb baixada de contagis, però la xifra encara és molt elevada, amb el que no serà fins a finals d'aquesta setmana o la que ve que es començarà a notar un alentiment dels ingressos en planta i, serà ja entrat agost, que es veurà en les UCI”.

El Tribunal de Comptes té dubtes de la legalitat de l'aval presentat per l'Institut Català de Finances com a fiança per a una trentena d'investigats per presumptament fer un ús irregular de fons públics per promocionar el referèndum a l'exterior. Per aquest motiu ha demanat un informe a l'Advocacia de l'Estat.

En una nota de premsa el Tribunal de Comptes assenyala que té dubtes sobre la suficiència i legalitat dels avals que ha assumit la mateixa Administració Pública Perjudicada, és a dir el Govern de la Generalitat. La delegada instructora de l'òrgan fiscalitzador, Esperanza García, no té clar que aquests avals de l'ICF puguin emparar possibles responsabilitats comptables. Per aquest motiu ha demanat amb caràcter d'urgència a la Presidència de la Secció d’Enjudiciament un informe a l'Advocacia de l'Estat.

Recordem que el termini donat als 34 encausats per presentar de forma conjunta i solidària la fiança de 5,4 milions d'euros s'acabava aquesta passada mitjanit. 29 s'han acollit a l'aval de l'entitat financera pública, entre ells; l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, o l'exvicepresident, Oriol Junqueras. Altres investigats han dipositat la fiança en metàl·lic o avalant-la amb el seu patrimoni.

Dos d'ells no han presentat cap mena de fiança i per això, fonts de l'òrgan fiscalitzador asseguren que en els pròxims dies emetran una providència per embargar els seus béns, sense concretar qui són.

Els bombers han aconseguit estabilitzar l'incendi de Santa Coloma de Queralt que ha calcinat 1.700 hectàrees. Els desallotjats ja han tornat a casa seva i s'han reobert les carreteres tallades. Els agents rurals investiguen les causes del foc. Més de 500 pacients ingressats a les UCI catalanes a causa de la Covid-19. El TSJC ha citat Roger Torrent per a declarar com a imputat per desobediència al Tribunal Constitucional. L'ajuntament de Barcelona posarà en marxa a l'octubre un centre pioner de noves masculinitats davant l'augment d'agressions al col·lectiu LGTBI.

La pluja s’ha convertit en el principal aliat en les tasques d’extinció de l’incendi que crema des de dissabte a la Conca de Barberà i l’Anoia. Els Bombers han perimetrat finalment la totalitat del foc que ha cremat unes 1.657 hectàrees. També ha permès aixecar el confinament a Sant Martí de Tous, Santa Maria de Miralles i Bellprat, aixi com que puguin tornar a casa els desallotjats de les masies aillades.

p>El vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, ha donat l’incendi per “quasi controlat”. En declaracions als mitjans després de traslladar-se fins als centre de coordinació de les tasques d’extinció, ha destacat que tenen controlat el quilòmetre i el punt de l'inici de l'incendi i que s'ha obert una recerca encara que ha aclarit que no hi ha "cap indici que porti a una prova concloent" sobre l'origen del foc.

Després dels treballs d'extinció d'aquesta nit, la situació ha millorat i això també ha permès aixecar el confinament a les poblacions pròximes de Sant Martí de Tous, Santa Maria de Miralles, de Bellprat i del nucli de Sant Gallard, que pertany a les Piles. Finalment també s'ha deixat tornar a casa les 110 persones evacuades de masos de la zona, així com la urbanització L'Aubreda de Sant Martí de Tous.

Estabilitzat l'incendi de la Conca de Barberà i l'Anoia gràcies a la pluja. El foc ha cremat 1.700 hectàrees. L'extinció i la millora de les condicions meteorològiques han permès aixecar el confinament de diverses localitats i reobrir algunes carreteres tallades. Les sancions per incompliment de les mesures per la Covid-19 s'han doblat aquest cap de setmana. Més de 500 ingressats a les UCI. El TSJC ha citat el conseller Roger Torrent i exmembres independentistes de la mesa del Parlament el 15 de setembre com a imputats per desobediència al Tribunal Constitucional.