Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba
El Temps (09/08/2021)

A l'espera de l'onada de calor

La setmana ha arrancat amb temperatures semblants a les d'ahir i amb un ambient fresc a gran part de l'interior. A més, també han arribat núvols que han descarregat alguns ruixats en algunes poblacions costaneres del centre i sud del territori.

Ara bé, els models indiquen que els pròxims dies s'imposarà l'estabilitat i a partir de mitjans de setmana arribarà una massa d'aire molt càlid sahariana que ens portarà la primera onada de calor de l'estiu.

De moment, avui tarda amb més clarianes però encara amb el pas de núvols alts i mitjans que poden deixar el cel mig variable, especialment a prop de la costa. Al Pirineu creixeran algunes nuvolades que no deixaran pas pluja. Temperatures més altes, tot i que encara amb calor continguda amb màximes entre els 27 i 33 ºC.

Demà el cel quedarà força enterbolit o ennuvolat i al vespre arribaran alguns xàfecs i tempestes pel Prep irineu Occidental. Les mínimes pujaran arreu i seran tropicals a prop de la costa on al migdia superaran els 30 ºC i l'ambient serà xafogós. A l'interior ja assolirem els 35 ºC i la calor començarà a ser intensa.

Tornen a baixar els ingressats a les UCI després de la punta del cap de setmana. Malgrat que els indicadors segueixen millorant lentament la pressió als hospitals comarcals no baixa. Nou màxim històric del preu de la llum, que supera el rècord de finals de juliol. L'encariment de l'electricitat obliga a canviar els hàbits en el consum elèctric a les llars.

La Guàrdia Civil investiga la mort de dos homes en un bateig de submarinisme al port de Segur de Calafell. Educació crearà més de 4.000 places per fer front a l'increment del 23% de la demanda en graus de Formació Professional. Barcelona endureix els controls als bicitaxis i els patinets.

El preu de la llum arriba a un nou màxim històric. El MWh costarà més de 106 euros i superarà el rècord de fa ara només 20 dies. Si tenim en compte les franges, el preu màxim arribarà a la nit, entre les 10 i les 11, amb un cost de 114 euros el MWh. El mínim serà a la tarda, entre les cinc i les sis. Cal recordar també que aquests increments els notaran aquelles persones que tinguin contractada la tarifa amb el mercat regulat

Aquestes variacions de preu afecten els 10 milions de consumidors que tenen contractada la tarifa regulada. Un increment del preu de la llum, sostingut en les darreres setmanes, també provoca que la ciutadania sigui més exigent a l'hora de comprar electrodomèstics.

Per exemple, a l'hora de comprar nous electrodomèstics. Busquen aparells que bé gastin poc o bé es puguin programar per aprofitar les hores més econòmiques. Les neveres i els aires condicionats són els que més preocupen pel seu consum | ÀLEX CABRERA

El nombre de contagis per coronavirus continua la seva tendència la baixa a Catalunya. Una situació, però, que encara no s'acaba de traslladar als hospitals com la Vall d’Hebron, on la pressió continua sent elevada. De fet el total de pacients ingressats a Catalunya frega altre cop els 2.000.

Tot i que en els últims set dies hi ha 320 persones menys ingressades a planta, la pressió assistencial continua estant a uns nivells elevats. La situació més complicada es viu a les UCI encara hi ha prop de 600 pacients tot i el lleuger descens d'aquest dilluns.

La cinquena onada està impactant de ple també als hospitals comarcals, especialment, als de les zones amb més pressió turística. Als malalts covid se'ls suma l'increment de població d’aquestes dates. A la Costa Brava, alguns centres reconeixen que estan al límit com l'Hospital de Figueres ja fa dies que tenen tots els llits ocupats i han derivat pacients a altres centres.

A la pressió per la cinquena onada i que hi ha 11 professionals contagiats, s'hi suma l'efecte estiu. Molts professionals asseguren que estan esgotats. També s’estan des programant visites i intervencions quirúrgiques.

Tornen a baixar els ingressats a les UCI després de la punta del cap de setmana. Malgrat que els indicadors segueixen millorant lentament la pressió als hospitals comarcals no baixa. Nou màxim històric del preu de la llum, que supera el rècord de finals de juliol. L'encariment de l'electricitat obliga a canviar els hàbits en el consum elèctric a les llars.

La Guàrdia Civil investiga la mort de dos homes en un bateig de submarinisme al port de Segur de Calafell. Educació crearà més de 4.000 places per fer front a l'increment del 23% de la demanda en graus de Formació Professional. La Guàrdia Urbana denuncia 164 bicitaxis i 20 patinets a front marítim de Barcelona.

Leo Messi s'acomiada del Barça entre llàgrimes. El jugador ha assegurat que no volia marxar, que no s'ho esperava i que ha fet tot el possible per continuar sent blaugrana. Centenars d'aficionats s'han concentrat a les portes del Camp Nou per acomiadar-se del crack argentí.

Leo Messi s'acomiada del Barça entre llàgrimes. El jugador ha assegurat que no volia marxar, que no s'ho esperava i que ha fet tot el possible per continuar sent blaugrana. Centenars d'aficionats s'han concentrat a les portes del Camp Nou per acomiadar-se del crack argentí.

Les UCI catalanes freguen els 600 ingressats, la pitjor dada d'aquesta cinquena onada. A les residències, el debat sobre fer la vacuna obligatòria pels professionals és ben viu. En l'última setmana hi ha hagut 74 nous contagis als geriàtrics.

40 equips, 2 d'ells catalans, participen en la 'Formula Student Spain', al circuit de Barcelona-Catalunya. Provenen de carreres relacionades amb l'automoció d'11 països i posen a prova els avenços en aquest camp, com poden ser els vehicles autònoms, elèctrics o de combustió.

Aitana va tancar anit la 14a edició del festival Sons del Món de Roses. Amb un enèrgic concert davant 1.500 persones, l'artista femenina número 1 d'Espanya va repassar els seus grans èxits fins a arribar al seu darrer treball "11 razones".

Els malalts de covid ingressats als hospitals catalans baixen dels 2.000 per primera vegada des del 22 de juliol. Els indicadors comencen a millorar, però la pressió a les UCI no afluixa. Calonge i Palafrugell tanquen les platges a la nit per evitar aglomeracions i botellades.

L'encariment del preu de la llum i l'aposta per les energies renovables han fet proliferar les comunitats energètiques. Entrevistem als responsables de l'agència local d'energia d'Osona.

El PSG es perfila com a principal opció per Messi, que demà donarà les primeres explicacions del seu adéu. Aitana clou aquesta nit el Festival Sons del Món de Roses.

Des d'aquest cap de setmana un decret de la Generalitat permet llogar habitacions per ús turístic. Barcelona, però, manté la prohibició si no és per un temps superior al mes.

Els particulars que lloguen habitacions a casa seva diuen que esperaven tenir clar com fer ho aquest mes d'agost. Fa un any la Generalitat va aprovar el lloguer d'habitacions amb un màxim de 4 places per pis per períodes inferiors al mes. I va donar un any als ajuntaments per regular l'activitat. Barcelona va suspendre tant l'atorgament de llicències com els permisos d'obres destinades a la implantació de llars compartides. El termini acaba aquest divendres i ara allarga la prohibició.

El que sí que és permès són els lloguers d'habitacions per més temps, però per a ús habitual o de llarga durada. L'exemple es el que fan habitualment a estudiants i a treballadors temporals.

El consistori, de fet, defensa que el decret de la Generalitat autoritza que Barcelona pugui fer la seva pròpia regulació, ja que la ciutat té una realitat molt diferent de la de la resta del territori. En aquest sentit, i fins que no s'aprovi definitivament el Pla Especial Urbanístic d'Allotjaments Turístics, més conegut com a PEUAT, la capital catalana continuarà prohibint aquest tipus de lloguer. El debat sobre aquest tema tindrà lloc després de les vacances d'estiu i caldrà veure quins suports té el Govern d'Ada Colau.

El president del Barça, Joan Laporta, justifica la no renovació de Leo Messi a la voluntat de no hipotecar el club i a la “nefasta herència” de l’anterior directiva. L’afició encara no s’acaba de fer a la idea de la marxa de Messi. Des d'avui un decret de la Generalitat permet llogar habitacions per ús turístic. L'Ajuntament de Barcelona posa la primera multa per negar-se a llogar un pis per racisme.

El president del Barça, Joan Laporta, justifica la no renovació de Leo Messi a la voluntat de no hipotecar el club i a la “nefasta herència” de l’anterior directiva. L’afició encara no s’acaba de fer a la idea de la marxa de Messi. Els Mossos intensifiquen els controls a les carreteres per prevenir les accidents provocats per l’excés de velocitat.

Aquest divendres comença una nova pròrroga del toc de queda a Catalunya, després que ho hagi autoritzat el Tribunal Superior de Justícia. A partir d'ara, s'aplicarà a 176 municipis. Continua l'estabilització de la cinquena onada a Catalunya amb un descens dels ingressos i els crítics per segon dia seguit. Pacients que han aconseguit sortir de l'UCI, com el Fabien o la Natalia ens recorden que no podem abaixar la guàrdia. Per primera vegada a la història, la pel·lícula d'una cineasta inaugurarà el Festival de Sitges. És 'Mona Lisa and the Blood Moon', d'Ana Lily Amirpur.

El TSJC ha autoritzat aquest dijous una nova pròrroga de dues setmanes de les mesures vigents per frenar la cinquena onada. Inclou la petició del Govern d'un confinament nocturn, més estricte perquè es rebaixa el criteri per afectar un municipi. A partir de divendres passaran a estar confinades les localitats amb 250 casos per cada 100.000 habitants, quan abans el límit era de 400 casos. D'aquesta manera el nombre de municipis afectats s'amplien a partir de la mitjanit a 176. 

Amb aquest acte, els jutges han avalat prorrogar totes les restriccions que impliquen limitar drets fonamentals: a més del toc de queda, continua la limitació de trobades socials a un màxim de 10 persones i la restricció d'aforament al 70% en actes religiosos i cerimònies civils.

Lamenten que no es tracta de "un procés contenciós administratiu amb totes les seves garanties", perquè ha hagut de resoldre's en tres dies i solo amb el posicionament de la Generalitat i la Fiscalia. En aquest sentit  demana que en pròximes sol·licituds Salut afegeixi en els seus informes dades de vacunació i contagis per franges d'edat, no sols del total de la població, i del nombre de sanitaris contagiats.

L’informatiu recull el testimoni del Neris, el Fabien i la Natàlia, que han aconseguit vèncer la covid-19 a l’UCI. El TSJC avala la pròrroga de dues setmanes més del toc de queda per 176 municipis a partir d’aquesta mitjanit.

El Govern decidirà en els pròxims dies si permet aforaments als estadis de fins al 40% o rebaixa la xifra de cara a l'inici de la Lliga. El propietari d’un establiment d’Arenys de Mar deixa plantades una trentena de parelles que s’havien de casar.

L’informatiu recull el testimoni del Neris, el Fabien i la Natàlia, que han aconseguit vèncer la covid-19 a l’UCI. El TSJC avala la pròrroga de dues setmanes més del toc de queda per 176 municipis a partir d’aquesta mitjanit.

El Govern decidirà en els pròxims dies si permet aforaments als estadis de fins al 40% o rebaixa la xifra de cara a l'inici de la Lliga. Els Estopa trenquen any i mig de parada forçada amb una minigira de 10 concerts. Aquesta nit han actuat a Cap Roig.