Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Les temperatures comencen a anar de baixa, però encara continuen per sobre de l'habitual. Els bombers han hagut d'atendre 128 incendis des de dimecres, la majoria de foc forestal o vegetació agrícola... i tots, petits.

Els talibans han arribat a la capital de l'Afganistan, Kabul. Parlem amb la Nadia Ghulam, una refugiada afganesa que va poder fugir fa 15 anys a Badalona. Aquests dies viu amb molta por i impotència l'ofensiva dels talibans a la capital del país, on viu encara la seva família.

Baixen els pacients greus a les UCI catalanes, però augmenta lleugerament el nombre d'ingressats als hospitals.

Tornen les Festes de la Vila de Gràcia. Es recuperen els guarniments de carrers i la música, però asseguts i amb cita prèvia.

El Barça debuta avui a la lliga davant la Reial Societat amb Depay i Eric Garcia a la llista de convocats. Ahir l'Espanyol es va estrenar sumant el primer punt al camp d'Osasuna i el Reial Madrid va golejar 1 a 4 a l'Alabès.

Els termòmetres toquen sostre i s'arriba al pic de l'onada de calor. S'amplien a 333 els municipis en nivell 3 del pla Alfa per risc d'incendis. Les platges s'han convertit en refugi

La petjada humana a la costa i a la resta d'espais naturals és, en bona part, responsable de fenòmens com aquesta onada de calor. Al Prat, un grup de submarinistes i socorristes fan campanyes de recollida de brossa i sensibilització.

A l'entrevista, parlarem amb Víctor Resco de Dios, especialista en incendis forestals de la universitat de Lleida.

La cinquena onada va de baixa als hospitals. La xifra de morts encara és molt alta: 179 en la darrera setmana. Salut vol impulsar la vacunació i obre punts sense cita prèvia als centres comercials per arribar a més gent

Èxit de la primera cursa infantil adaptada de Catalunya. 30 nens amb mobilitat reduïda han participat a Barcelona en trams de 10 o 30 metres. Una forma de fer visible un col·lectiu que no compta amb prou suport a l'hora de fer esport.

La Lliga ja està en marxa. L'Espanyol s'estrena al camp de l'Osasuna aquesta nit i el Barça debuta demà rebent la Reial Societat. Finalment els blaugranes han pogut inscriure Depay, Eric Garcia i Rey Manai gràcies a la rebaixa de sou de Piqué.

Catalunya està en el grau màxim de perill per l'onada de calor. Es poden superar els 43ºC a punts de l'interior, fins i tot al prelitoral. Els Bombers aconsegueixen controlar l'incendi de la Pobla de Massaluca.

La benzina s'enfila al preu més car dels últims 8 anys coincidint amb l'operació sortida del 15 d'agost. Els escolars amb la pauta completa no hauran de fer quarantena el curs vinent si un company de classe dona positiu. Les llàgrimes de Sant Llorenç es podran veure aquesta nit en la seva màxima activitat.

Els nens vacunats contra la covid amb pauta completa no hauran de fer quarantena el proper curs si hi ha un positiu a l'aula. Tampoc els qui hagin passat la malaltia en l'últim mig any. És el protocol que hi ha ara per ara supeditat a la situació de la pandèmia.

Si res empitjora només haurien de quedar-se a casa en cas d'un positiu, els no vacunats. Ara, ja té la pauta completa el 27% dels joves de 16 a 19 anys. S'espera que l'inici de curs estiguin vacunats 6 de cada 10.

Pels que fa als adolescents, de 12 a 15 anys, en edat de cursar l'ESO, només el 2,7% té la pauta completa. Els experts fan una crida a accelerar la vacunació dels adolescents per aconseguir la immunitat de grup, que amb la variant Delta, més contagiosa, hauria de ser de, com a mínim el 80% de la població.

A partir de la setmana que ve, les comunitats autònomes començaran a debatre si als centres educatius es podrien relaxar algunes mesures. Com suprimir la mascareta quan s'està al grup bombolla.

Després d'un dijous amb temperatures que van arribar als 43 ºC a la Catalunya Central, la pasada nit ha estat de més bon dormir en algunes comarques interior. Malgrat tot tot, les mínimes tropicals han estat generalitzades.

Estem en plena onada de calor i ens acompanyarà durant tot el cap de semana. Ara bé, diumenge, l'entrada del vent del nord pel cantàbric començarà a empenyer cap al sud la massa càlida.

Avui de moment, toca suar de valent. Tarda de sol, pocs núvols i una mica de pols en suspensió. La calor torna a ser extrema, amb avisos vermells activats. Avui les màximes se situen per damunt els 40 graus a Ponent i a la Catalunya Central on tenim activat avís vermell per temperatures molt elevades.

Aquest dissabte arrencarà amb sol, però a la tarda arribaran nuvolades que descarregaran xàfecs i alguna tempesta seca i amb fort vent al Pirineu, Pprepirineu i en zones de l'oest del territori. La próxima matinada será una mica més càlida i les mínimes es quedaran entorn els 20/25 ºC.

Demà la calor tornarà a ser molt forta, amb màximes per damunt els 40 graus en moltes valls i fondelades de l'interior.

diumenge no esperem tempestes, però si l'arribada de més pols sahariana que deixarà un cel tèrbol i calitjós arreu. A més, també arribaran núvols des de l'Aragó. La matinada será molt càlida a la costa i a punts de la Depressió Central on podríem tenir mínimes tòrrides.

Diumenge, l'onada de calor s'enfortirà i tocarà sostre amb màximes de 42/43 graus a Ponent, i entre els 36 i 39 a la resta, excepte a la costa on quedaran entorn els 30 però amb molta sensació de xafogor.

Catalunya està en el grau màxim de perill per l'onada de calor. Es poden superar els 43ºC a punts de l'interior, fins i tot al prelitoral. Els Bombers aconsegueixen controlar l'incendi de la Pobla de Massaluca.

La benzina s'enfila al preu més car dels últims 8 anys coincidint amb l'operació sortida del 15 d'agost. Els escolars amb la pauta completa no hauran de fer quarantena el curs vinent si un company de classe dona positiu. Les llàgrimes de Sant Llorenç es podran veure aquesta nit en la seva màxima activitat.

El preu dels carburants escala a nous màxims anuals coincidint amb la segona setmana d'agost. Omplir el dipòsit del cotxe pot sortir fins a un 22,5% més car que fa un any.

El preu mitjà del litre de gasolina s'ha encarit una mica més d'un 0,2% respecte a la primera setmana d'agost, per a situar-se en gairebé 1,420 euros. Es el nivell més alt des de finals de juliol de 2014, segons dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea.

Mentrestant, el preu del gasoil repunta lleugerament aquesta setmana, fins als 1,270 euros, en nivells màxims des de novembre de 2018. D'aquesta manera, omplir el dipòsit en aquesta segona setmana del mes d'agost és ja un 22,5% més car que fa un any, en el cas de la gasolina, i un 19,8% més en el del gasoil.

Omplir un dipòsit mitjà de gasolina de 55 litres costa ara uns 78,09 euros. Són uns 14,3 euros més que fa un any. En el cas de haver de posar gasoil l’encariment arriba als 11,6 euros més que durant l'operació sortida d'agost de 2020.

Abans de la Setmana Santa, tots dos carburants ja van recuperar els nivells preCovid. En el que va d'any, el preu mitjà del litre de gasolina acumula ja un encariment de més del 18%, mentre que el del gasoil remunta més d'un 17%.

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) decreta el grau màxim de perill per onada de calor. El meteocat confirma que, després de començar aquest dimecres, s'allargarà fins diumenge. Els valors extrems s’enregistraran a l’interior del país, especialment a la Catalunya Central, valls del Prepirineu, punts del prelitoral i Ponent.

El punt àlgid serà aquest cap de setmana i provocarà temperatures màximes molt elevades i mínimes persistentment altes, i a causa de "la durada, la intensitat i l'extensió de l'episodi".

El SMC ha emès avisos de situació meteorològica de perill de grau sis, el màxim possible: els valors extrems es registraran a l'interior de Catalunya superant els 43 graus, i les mínimes no baixaran dels 25 o 26 graus en alguns punts.

L'incendi que crema a la Pobla de Massaluca, a la Terra Alta, que ja ha calcinat més de 40 hectàrees i ha obligat a desallotjar un càmping.

Salut ha decidit avançar quatre mesos la vacunació de les persones menors de 65 anys que han passat la Covid.

L'onada de calor ha portat temperatures extremes a l'interior, sobretot a Ponent i a la Catalunya Central on s'han arribat a prop dels 43 graus.

Entra en vigor l'anomenada Llei Rider que obliga les empreses de repartiment a domicili a contractar els seus treballadors com a assalariats i evitar, així, els falsos autònoms.

Les comarques pitjor parades de l'onada de calor que afecta tota Catalunya les d'aquest dijous són de Ponent i la Catalunya Central. Al Bages i l'Anoia les temperatures ja han fregat els 40 graus i les temperatures mínimes s’han situat per sobre dels 25ºC.

A Lleida, on els termòmetres ja apunten a temperatures que podran superar els 40 graus, s'estan adoptant diferents mesures com els diferents espais d'emergència climàtica. També s'ha decidit canviar d'horari en algunes activitats comercials com el mercat municipal. D'altra banda, alguns pagesos lleidatans opten per compactar les jornades laborals i concentrar-les al matí per protegir els treballadors del camp de les hores fortes del sol.

A diferents punts del país els ajuntaments han posat en marxa refugis climàtics i dispositius per atendre persones sense llar. Hi ha ONG's, com la Creu Roja, que ofereixen aquestes ajudes permanentment i que han intensificat els dispositius.

Les restriccions i prohibicions establertes pel Govern de la Generalitat davant l'onada de calor i el risc d'incendi elevat han entrat en vigor aquest dijous en 279 municipis després que el Diari Oficial de la Generalitat hagi publicat la resolució. Les mesures estaran vigents fins a la mitja nit del 17 d'agost.

La resolució concreta la suspensió de les acampades i les rutes i la restricció de les activitats de les cases colònies a l'entorn immediat. Tot i això, aquests dos punts entraran en vigor a partir de divendres al migdia. Els municipis afectats són aquells que estan en el nivell 3 del Pla Alfa.

La passada nit ha estat molt càlida a l'interior amb mínimes de 20 a 25 ºC, fins i tot a Manresa i Igualada no han baixat dels 26 ºC. Factors com la direcció del vent i la presencia de núvols, però sobretot ISO la presencia d'aquesta massa d'aire molt càlid al damunt han estat i seran responsables que les pròximes nits siguin d'insomni. Un aire càlid que ens acompanyarà fins a principis de la semana que ve i que aquesta tarda ens deixarà temperatures extremes a l'interior on se superaran els 40 ºC, sobretot a Ponent i a la Depressió Central. En aquest sentit continuen activats els avisos per que estem alerta .

Pel que fa l'estat del cel, farà sol, enterbolit per pols en suspensió i per l'arribada de núvols alts i mitgencs al vespre. Llavors també podria arribar algun xàfec o tempesta per l'oest del territori. Aquest divendres farà un sol de justícia, tindrem menys pols sahariana i a la tarda arribaran núvols pel sud. Al Pirineu creixeran nuvolades inofensives.

La propera matinada les mínimes tornaran a ser molt altes, i no baixaran dels 20/25 ºC, si bé no serà tant càlida a com la d'avui a l'interior.

Però la calor extrema tornarà a ser noticia durant el dia, amb màximes de 38 a 40 graus en molts indrets de l'interior i pròximes als 30 a la costa on la xafogor será molt intensa.

L'anomenada "Llei Rider" entra en vigor aquest dijous una vegada complerts els tres mesos de termini atorgats a les empreses del sector per a adaptar-se a la normativa. Pretén acabar amb l'ús de falsos autònoms com a repartidors obligant a contractar-los com a assalariats.

L'entrada en vigor de la  Llei Rider ha modificat el model laboral de les grans plataformes de repartiment, que les últimes setmanes han accelerat la seva transformació per donar compliment a una normativa que exigeix que els repartidors siguin assalariats i no autònoms.

El més afectat pel canvi normatiu ha sigut Deliveroo, que ha anunciat que deixa d'operar a Espanya. Per la llei Rider, i per la forta competència de Glovo i Ubereats. Precisament Glovo aposta per un model mixt, amb uns dos mil repartidors assalariats i la resta, uns vuit mil, seguiran sent autònoms, però segons la plataforma, disposaran d'una independència que abans no tenien.

Un model que Glovo qualifica d'inèdit, però que les autoritats laborals vigilaran d’aprop, com explica el secretari de Treball, Enric Vinaixa. L'altre gegant, UberEats, aposta per un sistema de flotes amb subcontractes, com el model de les VTC i Cabify, un model que des de Comissions Obreres, Carmen Juares, considera fraudulent.

Per la seva banda, Just Eat fa ús dels serveis d'Empreses de Treball Temporal per contractar repartidors, però ja ha començat a negociar amb UGT i CCOO el que seria el primer conveni Rider de l'Estat.

Catalunya afronta la primera onada de calor de l'estiu. A l'interior ja se superen els 40 graus, sobretot a Ponent i a la Catalunya Central.

La calor extrema suposa un risc pels treballadors que estan a l'aire lliure com els repartidors o de la construcció. Les altes temperatures afavoreixen que el risc d'incendi sigui extrem arreu del territori.

La farmacèutica catalana Hipra té previst comercialitzar la primera vacuna espanyola contra la covid-19 abans de l'estiu de 2022.

Entra en vigor l'anomenada 'Llei Rider' per acabar amb els falsos autònoms entre els repartidors.

La Lliga celebra una assemblea general extraordinària per votar la injecció de 2.700 milions d'euros per part del fons CVC. El president Javier Tebas no compta amb el suport de Laporta, Florentino Pérez ni la Federació.