Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Les destrosses dels aiguats d'aquesta setmana a les Terres de l'Ebre i altres punts d'Espanya han generat dues mil reclamacions al Consorci de Compensació d'Assegurances, que cobreix part dels desperfectes. Tant pel Consorci com si s'ha de reclamar a les companyies asseguradores, és important conservar imatges que documentin els desperfectes.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, continua sense aclarir si serà present a la taula de diàleg entre Estat i Generalitat, prevista per a la tercera setmana de setembre. En una entrevista aquest diumenge al diari El País, Sánchez assegura que "el més important no és si hi vaig o no; l'important és si hi ha avenços en aquesta mesa, i en això hi hem de treballar tots". Pel president espanyol la seva aposta pel diàleg és total i ho demostra, diu, el fet que des que és a la Moncloa s'ha reunit tant amb l'expresident de la Generalitat Quim Torra com amb l'actual Pere Aragonès.

Pedro Sánchez manté la incògnita sobre la seva assistència a la taula de diàleg entre el Govern i la Generalitat prevista per la setmana del 13 de setembre. En una entrevista a 'El País', confirma que l'executiu portarà a la reunió un seguit d'inversions per Catalunya.

El Consorci de Compensació d'Assegurances ha rebut més de dues mil reclamacions arran dels desperfectes provocats pels aiguats a les Terres de l'Ebre i altres punts d'Espanya. Per aconseguir un litoral més resilient al canvi climàtic, els experts proposen que Alcanar sigui zona pilot per reformular l'urbanisme de la costa.

S'ha localitzat el cos d'un home flotant a la platja de Sant Sebastià de Barcelona. S'investiga com a possible mort violenta.

La recerca d'empresaris per donar continuïtat a petits comerços és clau per evitar el seu tancament. De buscar nous compradors, per exemple quan els propietaris es jubilen, se n'encarrega el Programa Reempresa. La previsió és que aquest 2021 se salvaguardin més de 400 negocis.

Es clausuren els Jocs Paralímpics de Tòquio. Espanya ha acabat amb 36 medalles, 5 més que a Rio. La selecció espanyola de futbol masculina afronta aquesta nit a Badajoz una final contra Geòrgia.

La diputada de la CUP Eulàlia Reguant creu que és "urgent" que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el vicepresident, Jordi Puigneró, compareguin al Parlament per explicar "a quin acord han arribat amb l'Estat per l'ampliació del Prat i si afecta la Ricarda". Durant la V Escola d'Estiu dels cupaires que es fa aquest cap de setmana a Granollers, Reguant ha dit que "amb accions com l'aeroport, el Circuit de Catalunya o els Jocs Olímpics d'hivern" el Govern s'acomoda en la "sociovergència" i s'allunya de l'acord d'investidura i de la possibilitat de tenir el seu suport per aprovar els pressupostos. "Amb aquestes polítiques ens hi trobaran de cara", ha advertit recordant la manifestació del 19 de setembre contrària a la reforma.

Tres dies després dels aiguats i inundacions a les Terres de l'Ebre, continuen les tasques de neteja dels voluntaris i Protecció Civil. Algunes infraestructures, negocis i habitatges han quedat devastats. Ara les entitats locals demanen a la Generalitat i el govern central la declaració de zona catastròfica per poder activar les oficines d'ajuda als ciutadans. Amb la voluntat d'arribar a tots els veïns afectats, les oficines d'atenció ciutadana s'ubicaran als tres nuclis locals del poble: Alcanar, Les Cases d'Alcanar i Alcanar Platja. Es tracta d'un sistema que ja es va posar en marxa amb motiu dels aiguats que van tenir lloc el 2018 i que ara es tornarà a aplicar a l'espera que el municipi sigui declarat zona catastròfica.

La Generalitat no avalarà cap proposta d’ampliació de l’aeroport del Prat que afecti la llacuna de la Ricarda. Els socis del Govern acorden una posició conjunta a la trobada aquest dissabte a la Vall d’en Bas, a la Garrotxa. També s’ha abordat l’estratègia de l’executiu pocs dies abans de la represa de la taula de diàleg amb el govern espanyol.

Tres dies després dels aiguats i inundacions a les Terres de l'Ebre, continuen les tasques de neteja dels voluntaris i Protecció Civil. Algunes infraestructures, negocis i habitatges han quedat devastats. Ara les entitats locals demanen a la Generalitat i el govern central la declaració de zona catastròfica per poder activar les oficines d'ajuda als ciutadans.

Primer cap de setmana sense part dels peatges a Catalunya. Els quatre trams que continuen sent de pagament depenen de la Generalitat. Des de les comarques afectades denuncien un greuge comparatiu. Diuen que són barreres a l'activitat econòmica i reclamen el seu aixecament.

Baixa la pressió als hospitals catalans amb cinquanta ingressats menys per covid en les darreres hores. Sortint de la cinquena onada, l’Ajuntament de Barcelona i veïns s’enfronten per l'ampliació de les terrasses de bars i restaurants.

Espanya ja suma 35 medalles als Jocs Paralímpics de Tòquio, després de les dues plates en atletisme d'avui. En futbol, avui comença la Primera divisió femenina, amb el Barça novament com a gran favorit. Les blaugranes han debutat amb golejada davant el Granadilla per 4 a 0.

Més d'un centenar de voluntaris se sumen a la neteja al Montsià responent a la crida desesperada dels afectats pels aiguats. La Fiscalia del Tribunal Suprem creu que la fortuna del rei emèrit podria provenir del cobrament de comissions internacionals. A una setmana de la #Diada, la decisió de la Mesa del Parlament de concedir la medalla d'honor als que consideren "represaliats pel procés" ha encès les crítiques de pràcticament tots els partits de l'oposició. El projecte d'ampliació de l'aeroport del Prat preveu finalment la invasió de la Ricarda. La covid ha fet repuntar un altre fenomen: el lloguer d'embarcacions. Aquest estiu moltes persones han deixat de vacunar-se per diferents motius. Ara, els professionals de la Salut fan una crida a reprendre el ritme de vacunació. Salut manté la crida a vacunar-se, per estar més protegits abans de la tardor.

Aena ha presentat el projecte d'ampliació de l'aeroport del Prat que, finalment, preveu la invasió de la zona de La Ricarda segons el document al que ha tingut accés RTVE.

La intenció d'Aena és ampliar la tercera pista de l'Aeroport cap a la zona est, afectant així La Ricarda, una zona d'espessos canyissars i pinedes protegida per la Xarxa Natura 2000. En aquest sentit assenyala que caldrà establir les compensacions corresponents. El projecte contempla també una dotació econòmica de 360 milions d'euros, molt menys dels 1.700 anunciats inicialment

La Generalitat assegura que en aquest document, el DORA, no s'aprova cap planificació urbanística i que la proposta concreta d'ampliació es definirà un cop s'arribi a la fase de redacció del nou pla director. El Govern insisteix que segueix treballant perquè l'afectació mediambiental sigui la mínima i es defensa així de les critiques d'alguns alcaldes de la zona que l'acusen de mentir sobre l'ampliació

L'ampliació es votarà al Consell de Ministres a finals de setembre. Amb tot, tant Unides Podem com els ajuntaments de Barcelona i del Prat de Llobregat han mostrat la seva oposició, tant per l'ampliació dels vols i l'impacte ecològic que això comporta, com per la pèrdua de biodiversitat que suposaria construir sobre la Ricarda.

Més d'un centenar de voluntaris se sumen a les tasques de neteja al Montsià. També hi col·laboren veïns dels afectats, que, amb les seves furgonetes i carretons, s'organitzen en patrulles per retirar tot el que l'aigua ha malmès i desbrossar els camins.
Preocupació dels sanitaris pel possible repunt de contagis quan augmentin les interaccions socials. Amb la tornada a la feina i a les aules, fan una crida a la responsabilitat individual i també a vacunar-se.
A una setmana de l'Onze de Setembre, s'escalfa la Diada. L'oposició critica que la majoria independentista de la Mesa del Parlament, amb la presidenta Laura Borràs al capdavant, hagi atorgat la medalla de la cambra als encausats del procés, en lloc de condecorar altres col·lectius, com els que han estat en primera línia de la lluita contra la pandèmia.
Espanya lluitarà pel bronze en bàsquet als Jocs Paralímpics de Tòquio després de perdre davant dels Estats Units. I la selecció espanyola de futbol es complica la classificació directa per al Mundial de Qatar amb la derrota contra Suècia.

Per hores, dies o setmanes, el lloguer d'embarcacions a la Costa Brava s'ha disparat els últims dos anys i la covid ha tingut molt a veure. Són famílies o grups d'amics que han vist en la navegació una nova manera de fer vacances. Que la nàutica va a l'alça, ho demostra també el fet que a Catalunya s'han pràcticament doblat les matriculacions d'embarcions d'esbarjo en un any. Els Ports de la Costa Brava han penjat el cartell de complet. Les embarcions més petites es poden llogar per uns 250 euros al dia. N'hi ha que no requereixen tenir cap mena de titulació per pilotar-la.

Com ancorar en zones no permeses o la pesca en espais protegits, entitats ecologistes com 'Salvem el Golfet' denuncien la massificació d'embarcacions en punts del litoral gironí. Diuen que massa vegades es llença l'àncora sobre espècies protegides com la posidònia i reclamen que s'instal·lin boies ecològiques per amarrar i es controli el nombre de vaixells.

Aquest estiu moltes persones han deixat de vacunar-se per diferents motius: les vacances el principal. Ara, els professionals de la Salut fan una crida a reprendre el ritme de vacunació que ha baixat dràsticament. Recorden que sense la vacuna, aquesta cinquena onada hauria estat molt pitjor.

El retorn a la feina o la tornada a les escoles complicaran la situació. És probable que la incidència pugi de nou si hi ha més interacció social. Molts hospitals tenen dosis esperant algú per inocular-les.

Continuen les tasques per avaluar els danys materials als municipis del Montsià i el Baix Ebre afectats pels aiguats de dimecres. Els alcaldes han demanat ajuts directes i a fons perdut.  Aquest divendres el vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, ha visitat les zones afectades per les inundacions i ha advertit que caldrà esperar a tenir els informes de l'afectació global dels aiguats abans de demanar la declaració de zona catastròfica.

Uns 150 voluntaris participen ja en les tasques de neteja dels municipis més afectats com Alcanar on a partir de dilluns s'espera que pugui tornar a estar operatiu el port perquè els pescadors puguin tornar a sortir a la mar. En el cas de la restauració, el vicepresident català ha advertit que caldrà esperar "una mica més". També ajuden els veïns dels afectats, quem amb les seves furgonetes i carretons, s'organitzen en patrulles per retirar tot el que l'aigua ha malmès i desbrossar els camins. Una riuada de solidaritat que equips tècnics s'encarreguen de distribuir.

Protecció Civil ha tornat a activar, mentrestant l'alerta del pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya, l'Inuncat, per la possibilitat de pluges intenses a les comarques de Girona i Barcelona.