Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

El president de la Generalitat ha deixat fora de la taula de diàleg, que se celebrarà aquest dimecres al Palau de la Generalitat, els noms de JxCat que no siguin del Govern. Tres dels quatre noms proposats per Junts- Jordi Sànchez, Jordi Turull i Míriam Nogueras- no formen part del Consell Executiu.

En una roda de premsa des del Palau de la Generalitat, Aragonès ha dit que, de moment, els noms confirmats per assistir a la taula del diàleg de demà són ell mateix, que encapçalarà la delegació catalana, juntament amb la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent. Però ha deixat la "porta oberta" perquè Junts faci una nova proposta formada per membres del Govern. Aragonès també s'ha dirigit al soci de l'executiu per demanar "lleialtat".

“No penso deixar perdre aquesta oportunitat”, ha advertit Aragonès, que recorda que és la primera vegada que un govern de l’estat admet que hi ha un conflicte amb Catalunya i ve a dialogar i negociar.” Ha explicat que la taula servirà per portar la proposta del govern català d’aministia i autodeterminació.

Alejandro Fernández veu la taula de diàleg com un problema greu de desobediència per part d'una comunitat com Catalunya. El president del Partit Popular català critica la "visió cesarista de la política" que té Pedro Sánchez i l’opacitat en aquest tema. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, diu que "no és una negociació Palestina-Israel". Sobre l'ampliació de l'aeroport del Prat, recorda que, a casa lloc on s'ha construït, abans hi havia un espai natural: "La Ricarda no és Doñana". Creu que els indults han comportat les expressions més violentes de l'independentisme. I defensa que la llengua hauria de deixar de ser motiu de conflicte polític.

1 milió i mig d'alumnes han tornat a l'escola. Amb un curs marcat de nou per la pandèmia, encara es mantenen moltes de les mesures anticovid. Les classes arrenquen, però, amb més optimisme que fa un any. Catalunya ja ha arribat al 70% de la població immunitzada, però estem lluny de recuperar el ritme de vacunació del mes de juliol. A Catalunya, 15.000 persones immunodeprimides ja estan rebent la tercera dosi de la vacuna contra la covid a diferents centres hospitalaris. Ens espera una sisena onada? Caldrà administrar una tercera dosi de la vacuna?Entrevista a Antoni Trilla, Cap de Medicina Preventiva de l'hospital Clínic.

Més d'un milió i mig d'alumnes catalans han tornat avui a l'escola en el tercer curs marcat per la pandèmia. Es manté el gruix de mesures anticovid, però la vacuna relaxarà les quarantenes en secundària. Nou cap de setmana amb cues a les autopistes. Des d'Interior les atribueixen al coll d'ampolla que es forma a les barreres dels antics peatges, que encara no han estat desmantellades. Setmana política marcada per la taula de diàleg. De moment, sense l'assistència confirmada de Pedro Sánchez. Aquest dimarts torna la Champions, amb tot un ós pel Barça. El Bayern de Munic visita el Camp Nou amb el record del dolorós 2 a 8 encara ben viu. 

Més d'un milió i mig d'alumnes catalans han tornat avui a l'escola en el tercer curs marcat per la pandèmia. Es manté el gruix de mesures anticovid, però la vacuna relaxarà les quarantenes en secundària. Nou cap de setmana amb cues a les autopistes. Des d'Interior les atribueixen al coll d'ampolla que es forma a les barreres dels antics peatges, que encara no han estat desmantellades. Setmana política marcada per la taula de diàleg. De moment, sense l'assistència confirmada de Pedro Sánchez. Aquest dimarts torna la Champions, amb tot un ós pel Barça. El Bayern de Munic visita el Camp Nou amb el record del dolorós 2 a 8 encara ben viu.

Els centres educatius tornen a obrir les portes a més d'1.500.000 alumnes en un curs escolar marcat encara per les mesures anticovid i amb expectació pel que fa als contagis. És el primer any que els alumnes compartiran les aules amb la variant Delta com a majoritària des que va aparèixer el passat mes de juny.

Enguany, les aules acullen a 2.123 estudiants menys que l'anterior, tot i l'ampliació de les noves places de Formació Professional (FP) davant l'alta demanda d'aquest estiu. Enguany hi ha una premisa molt clara: Adaptem mesures, però no les relaxem.

Els alumnes hauran de seguir portant la mascareta. Seguirà sent obligatòria a l'interior de l'aula i al pati si els grups estan barrejats. Però si a l'aire lliure es troben entre el mateix grup bombolla no serà necessària. També s'hauran de seguir complint les mesures de prevenció com és la higiene i la ventilació, tot i que ja no caldrà prendre la temperatura en arribar al centre.

La novetat més destacada d'enguany, és que els alumnes, de més de 12 anys, vacunats amb pauta completa no hauran de fer quarantena encara que hagin estat contacte estret d'un positiu.

En una entrevista al Cafè d'Idees, l'epidemiòleg Quique Bassat, ha remarcat que "que els alumnes no s'hagin de confinar no vol dir que no s'hagin de testar". Assegura que "tothom que és un contacte estret hauria de testar-se".

Els grups bombolla es mantindran, tot i que a les zones comunes podran interactuar amb altres grups.

Es recomana iniciar les extraescolars a l'octubre, amb recomanació de 10 alumnes per grup i màxim de 15 si l'espai permet mantenir les distàncies de seguretat.

Les famílies podran entrar als centres mantenint totes les mesures sanitàries: si l'entrada al centre es fa pel pati l'alumnat podrà ser acompanyat per part de la família; es permet l'adaptació a l'educació infantil; i les reunions amb les famílies seran preferiblement virtuals –tot i que segons el context es pot valorar format híbrid amb totes les garanties-.

Les festes escolars es podran fer amb presència de les famílies sempre en espais exteriors, sense aglomeracions i amb distància, mascareta i recomanació que les persones estiguin vacunades.

El conseller Joan Ignasi Elena veu "bastant sorprenent" que la ministra Raquel Sánchez digui que l'ampliació de l'aeroport del Prat depèn del Govern de Catalunya. En una entrevista amb Gemma Nierga al Cafè d'idees ironitza dient que, en comptes de dir-ne xantatge, es pot dir que "es fa com ells diuen o no es fa". Sobre la taula de diàleg, el responsable de la conselleria d'Interior del Govern de la Generalitat critica les paraules del ministre Miquel Iceta, assegurant que no es parlarà d'autodeterminació: "No sé de què volen anar a parlar". I assegura que l'oci nocturn s'obrirà "tan bon punt sigui possible".

La ministra Raquel Sánchez carrega sobre la Generalitat la decisió de tirar endavant o no l'ampliació de l'aeroport del Prat. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, diu que ara com ara "no es donen les condicions" per tirar endavant el projecte, però no tanca la porta a què el Govern torni a l'acord del 2 d'agost. La màxima responsable del ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana reconeix que el sector de Junts per Catalunya vol ampliar l'aeroport i que el Govern està dividit. I descarta rotundament l'ampliació de l'aeroport del Prat per la banda de Gavà Mar.

El pediatre i epidemiòleg Quique Bassat creu que la cinquena onada del coronavirus es pot donar per acabada. L'investigador d'ISGlobal considera que les dades així ho indiquen, ja que la tendència és clara a la baixa, però demana prudència per no fer passos en fals. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, diu que la tornada a l'escola serà "molt normal" gràcies a la vacunació massiva de la població. I es mostra contrari a vacunar obligatòriament als docents i no veu necessari que els menors de 6 anys portin mascareta.

Una dona morta i 18 ferits, tres de greus, en un incendi en un bloc de pisos d'Olesa de Montserrat. Demà arrenca la setmana de la taula de diàleg. Demà més d'1 milió i mig d'alumnes comencen un nou curs escolar. El segon marcat per la pandèmia. Molts Ajuntaments de Catalunya organitzen cursos de formació per ajudar a trobar feina. Fernando Aramburu publica 'Els falciots', la història d'un home que "declara la guerra a la vida". L'escriptor assegura que no volia escriure la segona part de 'Pàtria', sinó endinsar-se en altres mons humans. Avui es commemora el dia europeu d'acció contra la migranya. És la tercera malaltia més prevalent del món. A Espanya la pateixen 5 milions de persones. FiraTàrrega celebra els seus 40 anys amb un recorregut històric i afectiu amb pastís d'aniversari inclòs. Els carrers de la capital de l'Urgell recuperen el teatre de carrer amb espectacles controlats per les mesures covid. 

La Diada de Catalunya arriba novament marcada per les diferències d'estratègia entre els socis independentistes. ERC defensa la taula de diàleg amb el govern de Sánchez prevista pels pròxims dies, mentre Junts desconfia públicament de la seva utilitat. Socialistes i comuns fan una crida a buscar els punts d'acord, mentre PPC, Ciutadans i Vox critiquen les "cessions" de Pedro Sánchez als partits separatistes.

425 mil vehicles han de sortir de l'àrea metropolitana aquest cap de setmana. És el segon amb els peatges alliberats i es tem que es repeteixin els col·lapses de diumenge passat. AENA calcula que l'aeroport del Prat podria quedar saturat a partir del 2025. La vicepresidenta del govern, Yolanda Díaz, ha anunciat que hi haurà una nova pròrroga dels ERTO. Tarda novament amb ruixats i tempestes intenses a moltes poblacions. La crisi dels microxips dispara l'espera per comprar un cotxe nou i amenaça l'estoc dels concessionaris. Els consumidors opten pel vehicle d'ocasió, però les matriculacions ja cauen un 34%.