Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

L'ampliació de l'aeroport del Prat queda aparcada almenys fins d'aquí a 5 anys. El govern de Pedro Sánchez i Aena no es plantegen reprendre el projecte abans. Pere Aragonès, però, no dóna del tot perduda la inversió, i qualifica la decisió de maniobra de pressió. El Ministeri l'acusa de perdre una oportunitat d'or.

Els sectors econòmics estan decebuts i demanen als dos executius que arribin a una entesa. En canvi, plataformes veïnals, alguns dels ajuntaments afectats i entitats ecologistes celebren la decisió.

Salut vol reduir la mortalitat per suïcidi un 20% en els propers 9 anys. Per això ha presentat un nou pla que contempla incorporar professionals del 061 per fomentar una major prevenció. També vol acabar amb l'estigma social i ajudar supervivents i famílies.

La tercera dosi de la vacuna anti-covid per als malalts amb immunodepressió greu es començarà a administrar a Catalunya a partir de la setmana vinent. Salut començarà aleshores a citar les 15.000 persones afectades.

La selecció espanyola de futbol torna a dependre d'ella mateixa per classificar-se per al mundial de l'any vinent. Els de Luis Enrique van guanyar a Kosovo per 0 a 2 en un partit més complicat del previst. Aquest triomf, unit a la derrota de Suècia a Grècia deixa Espanya a només dues victòries.

Els sectors econòmics estan decebuts i demanen als dos executius que arribin a una entesa. En canvi, plataformes veïnals, alguns dels ajuntaments afectats i entitats ecologistes celebren la decisió.

Foment ha mostrat la seva "indignació i perplexitat" per la postura del Govern i li ha demanat "una ràpida rectificació" per a reprendre el diàleg que permeti salvar una inversió de 1.700 milions. El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, ha carregat durament contra l'actitud d l’executiu català que ha qualificat de “frivolitat” i ha exigit que “parli amb una sola veu” per recuperar un diàleg amb profunditat amb el govern espanyol.

L'ampliació de l'aeroport del Prat queda aparcada almenys fins d'aquí a 5 anys. El govern de Pedro Sánchez i Aena no es plantegen reprendre el projecte abans. Pere Aragonès, però, no dóna del tot perduda la inversió, i qualifica la decisió de maniobra de pressió. El Ministeri l'acusa de perdre una oportunitat d'or.

A Catalunya, l'any 2019 van morir 441 persones per suïcidi. Una dada que dobla el nombre de morts per accidents de trànsit. De fet, el suïcidi és la principal causa de mort no natural i la segona causa de mort en joves d'entre 15 i 29 anys a Catalunya.

El suïcidi presenta també un grau social clar: la taxa de suïcidis és més alta en les persones en condicions socioeconòmiques desfavorables i la taxa de temptatives de suïcidis té un major predomini en les dones. A més, es calcula que per cada persona que se suïcida, 20 més ho intenten.

Sota la premissa que es tracta de morts "evitables", Salut ha presentat aquest dijous el Pla de prevenció del suïcidi a Catalunya per als pròxims cinc anys. Es tracta d'un programa que té com a objectiu reduir les morts i temptatives de suïcidis i millorar l'atenció als professionals, a la família i als "supervivents". També reduir "l'estigma" que hi ha al voltant d'aquesta problemàtica i aconseguir que la societat en "parli".

El pla, que compta amb un pressupost de 15 MEUR té l'objectiu de reduir la taxa de temptatives i mort per suïcidi en més d'un 15% i en més d'un 20% en els grups prioritari l'any 2030.

  • Salut inclourà el 061 al pla de prevenció contra els suïcidis
  • La taxa de temptatives de suïcidis té un major predomini en les dones i en persones amb condicions socioeconòmiques desfavorables

El pla tractarà de reduir "l'estigma" que hi ha al voltant d'aquesta problemàtica

  • [endif]

El Govern espanyol suspèn la inversió de 1.700 milions d'euros pel projecte d'ampliació de l'aeroport del Prat. Salut xifra en 15.000 les persones les que rebran la tercera dosi de la vacuna contra la COVID19. El jove marcat amb la paraula 'maricón' a la cuixa a Madrid afirma ara que les lesions van ser consentides. Salut xifra en 15.000 les persones les que rebran la tercera dosi de la vacuna contra la COVID19 a Catalunya.

La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ha anunciat aquest dimecres que el govern espanyol suspèn la inversió de 1.700 milions d'euros prevista pel projecte d'ampliació de l'aeroport del Prat. Segons ha explicat la ministra, la decisió s'ha pres després de constatar que el projecte no té el suport de la Generalitat de Catalunya. "El pacte s'ha trencat per una pèrdua de confiança manifesta", ha dit la ministra. Segons ella, és "impossible arribar a bon terme" amb una inversió d'aquesta envergadura "sense un suport nítid i sense fissures per part de la Generalitat". "Els grans projectes requereixen grans consensos", ha dit, lamentant que es perd "una gran oportunitat".

En una roda de premsa convocada d'urgència aquest dimecres a la tarda, Sánchez ha criticat els posicionaments públics del Govern d'ençà que el 2 d'agost van acordar l'ampliació de l'aeroport. Segons la ministra, aquests posicionaments "han canviat" des que divendres va transcendir públicament el contingut del DORA (Document d'Ordenació i Regulació Aeroportuària) 2022-2026.

Després que es fes públic que la inversions al Prat preveien la invasió de l'espai natural de la Ricarda –inclòs a la Xarxa Natura 2000-, el Govern va advertir que no toleraria la "destrucció" de l'espai i alguns membres d'ERC valoraven assistir a la manifestació contrària a l'ampliació de l'aeroport del proper 19 de setembre. Unes afirmacions que la ministra ha lamentat, tot afirmant que l'executiu català "no té una decisió madura" sobre l'aeroport. "Confesso que les declaracions dels darrers dies ens han sorprès moltíssim", ha dit.

La ministra ha assegurat que el govern espanyol "vol que Catalunya torni a ser el motor econòmic d'Espanya", i ha culpat la Generalitat d'impedir-ho: "No imposarem l'ampliació de l'aeroport perquè la Generalitat no ho fa possible". "Un aeroport ha d'estar al servei del territori en què s'ubica, per millorar la mobilitat de la gent i de les empreses, i per generar riquesa, però per aconseguir l'èxit cal el suport de les institucions públiques", ha afegit.

Al mateix temps, Sánchez ha defensat que el projecte de l'ampliació de l'aeroport i de la inversió de 1.700 euros pretenien convertir el Prat en un gran hub intercontinental i evitar la "saturació" de la infraestructura. Segons el projecte recollit al DORA, l'expansió de l'aeroport seria una realitat el 2029 amb l'ampliació dels camps de vol, mentre que el 2030 culminaria l'ampliació de la T1 i la construcció de la nova terminal satèl·lit. Per al període 22-26, es preveia una inversió inicial de 365 MEUR.
 

Els presidents català i valencià pacten la creació d'un grup de treball per captar i gestionar els fons europeus. Així ho han acordat Pere Aragonès i Ximo Puig en una reunió a València.

Després d'anys en què les relacions entre les dues Generalitats no havia estat fluida, tots dos governs l'han reprès. També s'han aliat per a la gestió dels fons europeus Next Generation.

En la mateixa línia s'han conjurat per pressionar al govern espanyol i la Unió Europea perquè s'acabi d'impulsar definitivament el corredor mediterrani. També han abordat el que consideren l'infrafinançament. En aquest àmbit el president català ha marcat distàncies.

Aragonès reconeix que el Govern està focalitzat en la negociació amb l'Estat. A les portes de la taula de diàleg i encara amb la incògnita si Pedro Sánchez assistirà o no, insisteix que mereix "la màxima representació i implicació".

D'altra banda, adverteix que no li entraria al cap, que els seus socis de Govern, Junts per Catalunya, restessin importància a la represa de la negociació amb l'Estat. El president català recorda que és un compromís de l'acord d'investidura amb ells i també amb la CUP.

El RACC ha presentat l'estudi "El comportament dels usuaris de vehicles de mobilitat personal (VMP) a Barcelona", que analitza el perfil i el comportament dels usuaris de patinets i altres vehicles de mobilitat personal a la ciutat. L'objectiu d'aquest estudi consisteix a comprendre les claus d'aquest fenomen en creixement i proposar recomanacions per a millorar la convivència i garantir la seguretat de tots els usuaris.

Quinze mil persones immunodeprimides rebran en els pròxims dies una tercera dosi de la vacuna anticovid. Salut diu que les proves PCR per contacte estret es faran al quart dia, per adaptar-se a la variant delta. A més a més, des d'avui, el campus universitari de la UAB es converteix en punt de vacunació.

Crit d'alerta per l'onada d'agressions homòfobes. Són cada vegada més habituals i també més violentes. Per això, la Generalitat i el govern espanyol prometen ser implacables amb els agressors.

Impuls a la formació professional: la Generalitat obre una convocatòria extraordinària de 6mil 500 noves places per cobrir l'alta demanda als cicles formatius, que obligarà a habilitar l'opció d'estudiar una FP de manera telemàtica. El curs escolar, que comença dilluns vinent, comptarà amb un miler de professors més.

La selecció espanyola de futbol juga aquesta nit, a Kosovo, un altre partit decisiu per ser al Mundial de Qatar. Espanya necessita el triomf per assegurar-se, com a mínim, la repesca.

Dilluns comença la nova temporada de Ràdio Televisió Espanyola a Catalunya. L’aposta és clara: informació, anàlisi i entreteniment de qualitat en català. El lema de la temporada és tota una declaració d'intencions: “LA QUE VOLS”

Impuls a la formació professional: la Generalitat obre una convocatòria extraordinària de 6.500 noves places per cobrir l'alta demanda als cicles formatius, que farà que s'hagin d'habilitar opcions per estudiar una FP de manera telemàtica. El curs escolar, que comença dilluns vinent, comptarà amb un miler de professors més. La pandèmia obligarà els alumnes majors de 6 anys a dur mascareta però els majors de 12 amb la pauta completa de vacunació no caldrà que es confinin si es detecta un positiu al seu grup.

Mentre la pressió hospitalària continua en descens, la vacunació encara ha d'agafar més embranzida, sobretot entre els més joves. El Departament de Salut està estudiant amb altres conselleries oferir "algun incentiu" a les persones que es vacunen. Per això la Universitat Autònoma de Barcelona ha habilitat des d'avui un punt de vacunació sense cita. A aquesta estratègia s'aniran sumant més centres per incentivar la vacunació del voltant d'un milió de persones que encara no ho han fet.


L'objectiu seria arribar al 90% de gent vacunada, però ha reconegut les dificultats d'assolir-ho ja que si es té en compte que al voltant d'un 10% té menys de 10 anys, voldria dir arribar al 100% de la resta. "Això és gairebé impossible", ha manifestat. Tot i això, ha asseverat que és l'objectiu i que s'intentarà "al màxim".

Divendres s'acaba la limitació de reunions a 10 persones. Uns 5.000 estudiants comencen la selectivitat de setembre. SEAT reconeix que la crisi de semiconductors tindrà "un gran impacte" en els seus resultats. La Generalitat anuncia una nova cinquena línia d'ajuts a l'oci nocturn, però no concreta la quantitat. A les portes de la Diada, la Moncloa manté la incògnita sobre la participació de Pedro Sánchez a la taula de #diàleg de la setmana vinent.

A partir de divendres, les reunions socials podran tornar a ser de més de 10 persones. Després de l'estira-i-arronsa amb el TSJC pel toc de queda, la Generalitat tomba totes les restriccions covid que afecten drets fonamentals. Això mentre busca animar el ritme de vacunació amb incentius pels joves, sense plantejar-se implantar encara el passaport covid.

Més de 5.000 alumnes han començat avui les proves de selectivitat. La novetat d'aquesta convocatòria de setembre és que, a instàncies de la Justícia, abans de l'examen els estudiants han d'escollir en quina llengua oficial el volen fer.

La majoria de consellers assistiran a la manifestació independentista de l'Onze de Setembre. El Govern planteja la Diada com una jornada d'autoafirmació per encarar la taula de diàleg. No contempla cap ajornament encara que Pedro Sánchez finalment no hi sigui.

Joan Laporta assegura que el Barça negocia la renovació de Ronald Koeman com a entrenador blaugrana. En una entrevista a TV3 el president barcelonista diu que, malgrat la delicada situació econòmica del club, va intentar fitxar Neymar.