Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

AENA calcula que l'aeroport del Prat podria quedar saturat a partir del 2025. Després de l'ajornament de la inversió, els experts ens expliquen quines són les alternatives per ampliar una infraestructura que tothom coincideix que és clau pel futur de la economia de Catalunya.

En el Document presentat AENA es preveia fins el 2026 una inversió de 365 milions a l'aeroport de Barcelona. D’aquests una tercera part eren per ampliar el camp de vol. Ara ni el govern espanyol ni el català volen donar per perduda la inversió. L'estudi d'impacte econòmic encarregat per AENA estima en 146.000 els llocs potencials de treball a Catalunya que hauria generat. Tot gràcies a l’increment de passatgers i turisme, d'activitat logística, i la construcció d'una ciutat aeroportuària que havia de servir de base per crear un hub intercontinental.

Hi ha experts que defensen que l'Aeroport pot créixer sense allargar la pista i afectar la reserva natural de la Ricarda. Entre d’altres, proposen la remodelació de la terminal 2 per acollir més passatgers.

Transit prohibeix la circulació dels camions les tardes dels diumenges a l'AP-7 al setembre per evitar que es repeteixin les retencions després d’alliberar els peatges. Les patronals de transportistes posen al crit al cel.

Impuls a la vacunació en zones amb índex baixos d'immunitzacions. S'estudia fer-ho a instituts de secundària de Catalunya i s'habilitaran punts mòbils en els barris més desafavorits de Barcelona.

La manca de semiconductors comença a afectar ja de manera directa els consumidors. L'espera per comprar un cotxe als concessionaris o electrodomèstics es dispara per manca d'estoc.

El musical ‘Fama’ aterrarà a l'octubre al Teatre Apolo de Barcelona, sota la direcció artística de Coco Comén. Serà l'inici d'una gira per tot Espanya.

Impuls a la vacunació en zones amb índex baixos d'immunitzacions per reduir les desigualtats. S'estudia fer-ho a instituts de secundària de Catalunya i s'habilitaran punts mòbils en els barris més desafavorits de Barcelona. Des d'avui, les reunions socials poden tornar a ser de més de 10 persones.

Per evitar les cues quilomètriques del cap de setmana passat, Trànsit obrirà un carril addicional als trams nord i sud de l'AP-7. Serà a la tarda dels 3 propers diumenges, quan també es prohibirà la circulació de camions. Les patronals de transportistes posen al crit al cel.

La Diada de l'Onze de Setembre està marcada per la pica-baralla pel Prat i per la propera taula de diàleg. L'independentisme vol medir la seva força al carrer, mentre continuen els retrets entre partits. VOX, CS i PP ja han anunciat que no participaran dels actes oficials i en faran de propis.

La lliga es reprèn aquest cap de setmana després de l'aturada per seleccions. L'Espanyol rebrà diumenge a l'Atlètic de Madrid, però el Barça ha vist ajornat el seu partit al camp del Sevilla.

La manca de semiconductors i microxips que aquesta setmana ha obligat a aturar la producció a la planta de Seat a Martorell ja es nota als concessionaris. L'espera per comprar un cotxe nou s'ha disparat, amb retards que en alguns casos superen els 8 mesos, i ha enfonsat les matriculacions de l'agost fins a un 34%, el pitjor nivell dels últims 10 o 15 anys. Com a alternativa, molts consumidors opten pels vehicles d'ocasió, però des de la patronal Fecavem avisen que l'estoc "també està minvat i reduït". "Si a finals d'any no tenim una recuperació ràpida de subministraments de peces, tindrem una baixada d'estocs important. És un perill que esperem que se solucioni com més aviat millor", avisa Jaume Roura, president de Fecavem i l'UPM.

Barcelona avança en l'estratègia de vacunació comunitària amb l'objectiu de reduir les desigualtats en la vacunació contra la COVID-19 entre els diferents barris de la ciutat. L'objectiu és que la vacunació arribi a totes les persones i per això s'han anat desplegant des de fa mesos diferents suports per fer efectiu aquest procés. Durant les pròximes setmanes el departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), l'Ajuntament de Barcelona i l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) organitzaran unes jornades de vacunació als barris, prioritzant aquells amb menor cobertura vacunal.

El govern català vol traslladar la força de la mobilització independentista de la Diada a la taula de negociació prevista per finals de la setmana vinent per pressionar l'Estat. Tant el president, Pere Aragonès, com la majoria dels seus consellers aniran a la manifestació de l'ANC d'aquest dissabte. Posteriorment participaran en l'homenatge a Pau Casals, en el 50 aniversari del seu discurs davant l'ONU.

El Govern i el Parlament dedicaran els actes institucionals de la Diada al músic català Pau Casals i a "la seva defensa de Catalunya, les seves institucions i la pau". L'acte central serà el vespre del dia 11 davant les Quatre Columnes de Puig i Cadafalch, a Montjuïc, on diversos joves artistes homenatjaran Pau Casals i reivindicaran "els valors de pau, justícia, llibertat dels pobles, la cultura catalana i la fraternitat".

El cartell de la Diada porta per lema una frase pronunciada per Casals: 'Som fulles d'un mateix arbre i l'arbre és la humanitat'. La imatge reprodueix un mural fet per Lily Brick a Penelles, a la Noguera.

L'espectacle està té Marta Bayarri com a directora artística i Jofre Bardagí com a director musical. S'hi podrà veure mostres de música, pintura, dansa fetes per representants de diferents generacions, especialment a través de joves actors i actrius. Alguns dels artistes presents seran Elena Gadel, Andrés Corchero, Cris Juanico, Natàlia Barrientos, Guim Puig, Paula Vicente, el Cor de Noies de l'Orfeó Català, Aurora Bauzà i Pere Jou, entre altres.

El Servei Català de Trànsit (SCT) prohibirà la circulació de camions de gran tonatge per l'autopista AP-7 els diumenges del mes de setembre. La prohibició, que ja està publicada al DOC, estarà en vigor entre les 5 de la tarda i les 10 de la nit. La mesura s'estableix per reduir la intensitat de circulació a causa de la gratuïtat dels peatges.

Els camions de menys de 7,5 tones si que hi podran circular. Disposaran, de fet, d’un carril segregat per evitar les retencions. El director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, també ha explicat que s'obriran carrils addicionals de Sant Celoni a la Roca del Vallès (Barcelona) en l'AP-7 nord i en l'AP-7 sud de Vilafranca del Penedès a Martorell (Barcelona).

Des de la Federació Catalana de Transports de Barcelona denuncien el trencament de logística. Assenyalen els perjudicis dels camions que ja estan en ruta, a banda de l'impacte pel sector i pel teixit empresarial català que suposarà l'impossibilitat de fer entregues en dilluns.

El Servei Català de Trànsit (SCT) prohibirà la circulació de camions de gran tonatge per l'autopista AP-7 els diumenges del mes de setembre. La prohibició, que ja està publicada al DOC, estarà en vigor entre les 5 de la tarda i les 10 de la nit. La mesura s'estableix per reduir la intensitat de circulació a causa de la gratuïtat dels peatges.

Els camions de menys de 7,5 tones sÍ que hi podran circular. Disposaran, de fet, d’un carril segregat per evitar les retencions. La mesura estarà en vigor durant els propers 3 diumenges de setembre. Per després de la Mercè, Transit ja estudia altres solucions.

El director del SCT, Ramon Lamiel, també ha explicat que s'obriran carrils addicionals de Sant Celoni a la Roca del Vallès (Barcelona) en l'AP-7 nord i en l'AP-7 sud de Vilafranca del Penedès a Martorell (Barcelona) | ÀLEX CABRERA

L'ampliació de l'aeroport del Prat queda aparcada almenys fins d'aquí a 5 anys. Els sectors econòmics es mostren decebuts per la suspensió de l'ampliació de l'aeroport. Les plataformes veïnals, alguns ajuntaments i les entitats ecologistes celebren la decisió. Trànsit prohibirà la circulació de camions per l'AP-7 els diumenges. Salut vol reduir la mortalitat per suïcidi un 20% en els pròxims 9 anys. La tercera dosi de la vacuna anticovid per als malalts amb immunodepressió greu es començarà a administrar a Catalunya, a partir de la setmana vinent. Després de la denúncia falsa d'un jove de Madrid per una presumpta agressió homòfoba, el col·lectiu LGTBI insisteix que aquesta situació és un cas aïllat. Ángela Molina és a Barcelona per rebre l'homenatge de l'Acadèmia del Cinema Català pel premi Goya d'Honor 2021

EL desacord i la polèmica creada per l'ampliació de l'aeroport del Prat entre governs, sembla que no anirà més enllà perquè les dues parts no veuen en perill la mesa de diàleg prevista per la setmana que ve.

El xoc entre governs per la suspensió de la inversió en l'aeroport enrareix, això sí, el clima previ a la reunió. Mentre s'acusen mútuament de boicotejar el projecte i trencar confiances, tots dos coincideixen que la cimera hauria de quedar al marge.

La Generalitat parla de maniobra de pressió, però creu que cal tenir mirada llarga perquè la resolució del conflicte polític passi per davant. El president català, Pere Aragonès, creu que cal tenir mirada llarga perquè la resolució del conflicte polític passi per davant.

Junts per Catalunya, escèptics sempre amb la taula, diuen que per ells tampoc serà però que la decisió unilateral dilapida encara més la credibilitat del govern espanyol. Una cimera que hores d'ara, segueix sense data, ni ordre del dia, i fins i tot, encara pendents de si hi seran els dos presidents.

L'ampliació de l'aeroport del Prat queda aparcada almenys fins d'aquí a 5 anys. El govern de Pedro Sánchez i Aena no es plantegen reprendre el projecte abans. Pere Aragonès, però, no dóna del tot perduda la inversió, i qualifica la decisió de maniobra de pressió. El Ministeri l'acusa de perdre una oportunitat d'or.

Els sectors econòmics estan decebuts i demanen als dos executius que arribin a una entesa. En canvi, plataformes veïnals, alguns dels ajuntaments afectats i entitats ecologistes celebren la decisió.

Salut vol reduir la mortalitat per suïcidi un 20% en els propers 9 anys. Per això ha presentat un nou pla que contempla incorporar professionals del 061 per fomentar una major prevenció. També vol acabar amb l'estigma social i ajudar supervivents i famílies.
La tercera dosi de la vacuna anti-covid per als malalts amb immunodepressió greu es començarà a administrar a Catalunya a partir de la setmana vinent. Salut començarà aleshores a citar les 15.000 persones afectades.

La selecció espanyola de futbol torna a dependre d'ella mateixa per classificar-se per al mundial de l'any vinent. Els de Luis Enrique van guanyar a Kosovo per 0 a 2 en un partit més complicat del previst. Aquest triomf, unit a la derrota de Suècia a Grècia deixa Espanya a només dues victòries.