Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Per Tots Sants molts recuperen la tradició de portar flors als cementiris per recordar els difunts. Allà, l'afluència torna a ser aquest similar a la dels nivells d'abans de la pandèmia. Amb la pandèmia van augmentar les incineracions. Encara que les preferències funeràries s'han equilibrat a Catalunya passat els mesos. Els que han passat el cap de setmana llarg fora de casa, comencen a tornar. Per això trànsit manté un dispositiu especial fins aquesta mitjanit. A Vilafranca del Penedès torna la diada castellera, que marca aquesta celebració de Tots Sants. 4 colles han tornat a omplir la plaça de la Vila. Els Mossos d'Esquadra continuen buscant el jove que, presumptament, hauria apunyalat de mort la seva mare a #Ripoll. A Lleida els furts ja recuperen el nivell d'abans de la pandèmia. Se n'han registrat més de 2.000, de gener a setembre. RTVE Catalunya estrena aquest dilluns a les 18 hores 'La quarta paret'. Amb 95 anys, l'organista Montserrat Torrent continua en actiu. Reconeguda enguany amb el Premi Nacional de Música, la gran dama de l'orgue no vol sentir a parlar de la jubilació. 

Ens hem d'acostumar a veure ciutats sense cotxes. Així de contundent és mostra Rosa Suriñach, del Programa Habitat de les Nacions Unides. Segons aquesta especialista, la lluita contra el canvi climàtic no només ha d'implicar grans indústries i les administracions sinó que a petit escala també fan falta canvis de mentalitat i d'hàbits. Es mostra esperençada perquè les noves generacions estan creixent amb altres prioritats.

Coincidint amb l'inici de la Conferència del Clima de Glasgow (COP26), la Generalitat ha publicat les primeres estimacions del nivell d'emissions durant el 2020. Si es confirmen les dades obtingudes, Catalunya continua baixant el ritme d'emissions de gasos d'efecte hivernacle i l'any passat s'hauria situat per primera vegada en un nivell inferior a les emissions que registrava el 1990.

Una de les cites ineludibles per Tots Sants és la visita als cementiris per honorar els familiars, coneguts o persones que ens estimem i que ja no hi són. És una tradició, però, que s'associa a la gent gran i que les generacions més joves no tenen tan incorporada. Parlem de la importància que tenen els rituals, tant des del punt de vista individual com social, i que amb la pandèmia han pres més rellevància.

Els pastissers catalans encaren amb optimisme la celebració de la Castanyada del 2021 i preveuen recuperar les vendes de panellets artesans d'abans de la pandèmia. La pujada generalitzada de preus també afecta aquest dolç típic de Tots Sants i el Gremi de Pastisseria calcula que els preus seran entre un 3 i un 5% superiors. Més enllà dels de pinyons, els pastissers proposen noves varietats per sorprendre els clients.

Els pinyons, que són bàsics per elaborar els panellets més tradicionals de Tots Sants, són aquest any de mitjana un 20% més cars. Al darrere d'aquest encariment hi ha el robatori de pinyes. Només l'any passat, els Mossos d'Esquadra van comissar tones de pinyes per un valor de 750.000 euros.

Durant tot el cap de setmana s'han registrat cues al Saló del Manga, que viu una de les edicions més exitoses. Quan es van posar les entrades a la venda es van esgotar de seguida i l'organització en va haver d'imprimir més. La passió del visitants per l'animació japonesa es tradueix en tot tipus de disfresses que permeten emular els seus dibuixos favorits

Els Mossos d'Esquadra busquen el fill de la dona morta a Ripoll per la seva possible implicació en el crim. El jove seria el presumpte responsable de l'apunyalament i hauria fugit després d'atacar la seva mare. El parricida estaria acompanyat d'una altra persona, que també està en cerca i captura per la policia.

Ampli dispositiu dels Mossos d'Esquadra a Ripoll per localitzar un noi de 20 anys que, presumptament hauria mort la seva mare. A ella l'han trobat malferida per arma blanca a un domicili i els serveis mèdics no han pogut fer res per salvar-li la vida.

Comença a Glasgow la cimera pel clima COP26. Abans d'aquesta trobada, els líders del G-20 a Roma han acordat mantenir el sostre de l'escalfament global en un grau i mig. Les transformacions més urgents a Catalunya, segons l'Oficina del Canvi Climàtic, han de ser en mobilitat i energies per poder reduir les emissions.

Els Mossos d'Esquadra han decomissat en el darrer any fins a 200 tones de pinyes recollides de manera furtiva, una quantitat valorada en 750.000 euros. És un dels motius que ha encarit el preu dels pinyons, bàsics per a l'elaboració de panellets.

Enguany és possible tornar a visitar els cementiris, sense restriccions, per la festivitat de Tots Sants. Ens preguntem si la societat ha patit un dèficit de rituals amb la pandèmia i si encara són necessaris.

El Consell Regulador del Priorat ha engegat un projecte per fomentar que els cellers siguin energèticament autosuficients. La proposta està al damunt de la taula de les explotacions, la meitat de les quals estan ja fent números perquè calculen que es poden arribar a estalviar fins al 60% del que els costa anualment la factura elèctrica.

Els pressupostos generals de l'Estat tenen el camí més fàcil després que a les últimes hores Esquerra Republicana i el Partit Nacionalista Basc hagin renunciat a presentar una esmena a la totalitat. La paradoxa pels republicans és que mentre faciliten la tramitació dels pressupostos espanyols no tenen encara garantida una majoria suficient per aprovar els de la Generalitat que presideixen. Els socialistes reiteren la seva oferta per negociar-los però Esquerra sosté que les converses prioritàries són amb la CUP, que diu que les posicions encara estan molt allunyades.

Serena Sáenz Molinero és la nova promesa de la lírica catalana. Després de debutar al juny al costat de Javier Camarena, fa una setmana es va endur el primer premi del concurs de cant 'Montserrat Caballé'.  La jove soprano, formada al Liceu i a l'òpera de Berlín, reflexiona en veu alta sobre els seus projectes i la passió amb què afronta els mesos que venen.

Ni la pluja que ha caigut de forma general, i amb força puntualment en alguns indrets, en l'inici d'aquest cap de setmana llarg de Tots Sants impedirà que la presència de visitants es dispari en comparació a l'any passat. Hi té molt a veure, evidentment, la fi de les restriccions imposades pel coronavirus però també les ganes de les famílies de recuperar espais per al retrobament i per fer activitats plegats.

El sector de la vinya mira d'adaptar-se a les conseqüències del canvi climàtic. L'augment de les temperatures accelera la maduració del raïm, altera la quantitat de sucre i el fa més vulnerable a plagues. Per això es treballa amb diferents fórmules i solucions, una de les quals traslladar vinyes a la muntanya o millorar la qualitat del sòl, els nutrients que hi arriben i el carboni que desprenen. Segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya, la floració de la vinya ja s'ha avançat onze dies en els últims 50 anys.

Els pressupostos generals de l'Estat van superant esculls, però Esquerra Republicana avisa que el seu vistiplau encara no està garantit, malgrat que hagi decidit no presentar esmena a la totalitat. Les negociacions pels comptes de la Generalitat estan encallades. La CUP diu que el seu suport encara és lluny i el PSC s'ofereix com a alternativa per ajudar a tramitar-los.

Dia de mobilitat a les carreteres catalanes pel pont de Tots Sants. Les cases rurals s'acosten a un 100% d'ocupació en aquest cap de setmana llarg.

A un dia de l'inici de la cimera del clima de Glasgow, ens fixem en les investigacions de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) per mitigar els efectes del canvi climàtic sobre les vinyes. L'augment de les temperatures pot reduir la qualitat dels vins.

El Barça rep a les nou de la nit l'Alabès, en el primer partit de Sergi Barjuan com a entrenador interí.

Joan Chamorro el director de la Sant Andreu Jazz Band és el 'retrat d'artista' del Festival de Jazz de Barcelona d'enguany. Un concert ha aplegat els 16 artistes que han tocat en aquesta formació i han publicat disc.

Els Pressupostos Generals superaran el primer tràmit. ERC no els vetarà a canvi de quotes de català a la llei audiovisual. Per primera vegada en 16 dies, el preu de la llum se situa per sota dels 200 euros MWh. Dissabte baixarà encara més. Protesta de dos activistes contra els JJOO de 2030 en ple discurs de Pere Aragonès. El PIB creix un 2% i amenaça les previsions del Govern. Una xifra que no és suficient per recuperar-se de la pandèmia. Toca enrederir el rellotge. Aquest canvi pretén ajustar les hores de llum a les de consum, però realment s'adequa?

ERC pacta blindar el català a la llei de l'audiovisual i permet al govern de Sánchez tramitar els pressupostos generals de l'Estat.

La factura de la llum condiciona el ritme de producció d'empreses de fabricació de peces o les cimenteres.

A finals del 2022, Barcelona tindrà el primer superordinador quàntic del sud d'Europa. Serà gràcies a una inversió de 22 milions d'euros que ha aprovat el Govern central.

A l'Audiència de Barcelona ha començat el judici a 4 homes acusats de violar una menor a Manresa, el juliol de 2019. La fiscalia demana 55 anys a cada un. 

Cada quaranta minuts hi ha un cas d’ictus a Catalunya i és la segona causa de mort arreu del món. Avui, se'n celebra el dia Mundial per conscienciar sobre una malaltia que pot produir diferents graus de discapacitat.