Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Els reptes per frenar el canvi climàtic de la COP26 i la situació de la pandèmia. El Govern aprovarà els pressupostos el 9 de novembre, mentre segueix negociant "intensament" amb la CUP. L'executiu català vol que entrin en vigor l'1 de gener. Barcelona assumeix la vicepresidència de ciutats contra el canvi climàtic a la cimera del clima COP26, a Glasgow. Entrevista a la Doctora Maria Neira de l'OMS

L'escalfament global del planeta és ja un fet, l'objectiu de la Cimera de Glasgow és acordar mesures per frenar l'augment de la temperatura i evitar arribar al pitjor dels escenaris. La Dra. Maria Neira de l'OMS assegura que hem de saber com el canvi climàtic està destruint els pilars bàsics de la nostra salut: l'aire, l'aigua, els aliments i el nostre habitatge. Afirma que "Si es complissin els estàndards recomanats per l'OMS en qualitat d'aire, salvaríem més de 5 milions de vides l'any". També cal saber que "Al món es destinen 400.000 milions en subsidis a combustibles fòssils que són els mateixos que després fan que paguem més de 5.000 bilions en tractaments sanitaris. Aquest aire ens està matant".

El Govern manté el calendari previst i a la reunió de l'executiu del dia 9 preveu aprovar el seu projecte de pressupostos. Ho farà encara que no tingui tancat el suport de la CUP. La portaveu de l'Executiu ha confirmat que mantenen les negociacions, intenses, però que confien a arribar a un acord. A hores d’ara diuen que no treballen en un pla B, descartant l'oferiment dels socialistes. L'objectiu del Govern és que els comptes entrin en vigor a principis d'any. El temps apressa i a hores d’ara la CUP diu que l'acord està molt lluny.

Els Mossos d'Esquadra alerten que la producció de marihuana a Catalunya està augmentant de manera preocupant. Alerten de la vinculació del consum amb la instal·lació d'organitzacions criminals i demanen polítiques per conscienciar la societat.

Els Mossos  qualifiquen de preocupant que s'hagin multiplicat per 7 les plantes de marihuana comissades en els darrers 6 anys. Demanen un enduriment de la normativa. El preu de la droga ve determinat pel risc que corren els traficants. Si la normativa és laxa el seu preu és més barat.

Des del 2016 s'han instal·lat a Catalunya organitzacions criminals productores de marihuana. Els investigadors saben que disposen de col·laboradors com transportistes o instal·ladors elèctrics i, asseguren, són capaços de corrompre qualsevol estament per tal de donar continuïtat als seus beneficis.

Acabar amb la desforestació i rebaixar les emissions de metà, són dos dels primers acords de la cimera del clima, a Glasgow, per salvar el planeta. Barcelona assumeix la vicepresidència de ciutats contra el canvi climàtic, en reconeixement de les polítiques verdes municipals.

El Govern presentarà el seu projecte de pressupostos dimarts que ve. I ho farà encara que no tingui garantit el suport de la CUP. La previsió de l'executiu és arrencar l'any amb els comptes aprovats. Però els anticapitalistes diuen que l'acord queda lluny.

A Catalunya, 1 de cada 81 persones tenen autisme. Un trastorn que cada vegada es diagnostica més entre menors. A Terrassa hi ha l'única unitat d'hospitalització terapèutica de l'Estat on ingressen els nens amb aquesta discapacitat, i els seus pares. Hi hem entrat per saber com ajuda les famílies.

L'entrenador del Barça, Sergi Barjuan, recupera Ansu Fati, Frenkie De Jong, Dembélé i Araujo per enfrontar-se a al Dinamo a la Champions. 

Els vehicles de motor són una de les principals fonts emissores de diòxid de carboni a l'atmosfera. Per això a l'Àrea Metropolitana de Barcelona es va impulsar la zona de baixes emissions. L'anella que impedeix que vehicles sense l'etiqueta ambiental de la DGT puguin circular.

Barcelona i els municipis veïns ja fa un any que multen i avui és el primer dia feiner que també ho fa Sant Cugat del Vallès. En Tomàs porta 17 anys circulant amb aquest cotxe per aquesta ciutat i avui ja no ho pot fer. Als conductors com ell se'ls dona l'alternativa d'un aparcament gratuït i d'un autobús llançadora que connecta amb el centre.

Barcelona assumeix la vicepresidència de ciutats contra el canvi climàtic a la cimera del clima #COP26. Comença a Manresa el judici contra els '9 de Lledoners'. El Govern aprovarà dimarts vinent els pressupostos de la Generalitat perquè es pugui encetar el tràmit parlamentari. L'única unitat a Espanya d'hospitalització terapèutica per menors amb trastorn de l'espectre autista es troba a Terrassa. L'objectiu és tractar els pacients de manera multidisciplinària i que puguin portar una vida dins d'un entorn familiar. La producció de marihuana a Catalunya augmenta de manera desorbitada.  Catalunya ja ha reduït aquest any un 12% les emissions de CO₂. Aquest 2 de novembre comencen les sancions de la Zona de Baixes Emissions de Sant Cugat. Només els vehicles amb el distintiu ambiental de la DGT podran accedir a l'àrea delimitada. El Break-dance serà olímpic als jocs de París del 2024.

Jaume Collboni assegura que Salvador Illa "serà el nou líder del partit i el candidat a la presidència de la Generalitat". El primer tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona descarta que Illa sigui el candidat del PSC a les eleccions municipals del 2023. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, confirma que presentarà la seva candidatura i creu que serà candidat únic a l'alcaldia pels socialistes. El president del PSC de Barcelona revela també que acabarà el seu mandat al cotat d'Ada Colau.

D'altra banda, Collboni descarta un peatge urbà: creu que hauria de ser l'última mesura a prendre, i que la política d'aparcaments ja és "un peatge a l'ombra". Espera que ERC faciliti l'aprovació dels pressupostos municipals. Confia que el debat sobre l'ampliació de l'aeroport es pugui recuperar d'aquí a 5 anys i assegura que ningú vol perjudicar el medi ambient. Defensa el projecte de l'Hermitage i la col·laboració publicoprivada: creu que és recuperable. I diu que "en absolut" Barcelona està en decadència i que les dades de reactivació són millors que les de Madrid.

Reconeguda enguany amb el Premi Nacional de Música, la gran dama de l'orgue no vol sentir a parlar de la jubilació. Amb 95 anys, l'organista Montserrat Torrent continua en actiu. La gran dama de l'orgue és mestra de grans músics i no vol sentir a parlar de la jubilació.

La tradició de visitar els cementiris per aquestes dates conviu amb altres hàbits i rituals funeraris, que evolucionen amb els canvis socials. Com moltes altres coses, també s'han vist afectats per la pandèmia. Encara que les preferències funeràries s'han equilibrat a Catalunya passat els mesos, amb la pandèmia van augmentar les incineracions.