Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Aquests dies de tensió a Ucraïna pel conflicte amb Rússia hem comprovat com de pendent i amoïnada està per la situació al seu país la comunitat ucraïnesa a Catalunya. De moment, l'OTAN ha descartat desplegar tropes sobre el terreny per prevenir un atac rus però la incertesa és molt alta. A la localitat de Guissona, a la Segarra, des de fa anys hi ha una comunitat important de ciutadans ucraïnesos.

"Cassandra, la paraula com arma de llibertat" és el títol de l'exposició de Kima Guitart a la galeria H2O de Barcelona, que es pot visitar fins a l'onze de febrer. Es basa en el mite grec i mostra l'espectacular túnica feta en seda estampada en vermell. L'artista tèxtil d'Esparraguera ens explica detalls del seu treball.

Salut manté el pla de gestionar la covid com una grip a partir de la primavera si la majoria de casos són lleus. El conseller Argimon diu que el virus ha canviat i que cal també canviar l'estratègia perquè l'actual no és sostenible. En les darerres hores, s'ha reduit el volum de nous contagis a Catalunya.

Fatiga, falta de concentració i pèrdua de memòria, entre altres símptomes. Entre el 10 i el 20% dels contagiats de coronavirus desenvolupa covid persistent. La unitat especialitzada de l'Hospital Germans Trias posarà en marxa el primer assaig clínic per trobar nous tractaments.

La comunitat ucraïnesa a Catalunya viu amoïnada la situació al seu país. Ens hem acostat fins a Guissona, a la Segarra, per copsar les seves inquietuds.

Chanel Terrero representarà Espanya al festival d'Eurovisió el mes de maig a Torí. La cubana, catalana d'adopció, ha guanyat el Benidorm Fest amb el seu "SloMo".

En joc la final de l'Obert d'Austràlia de tennis en què Rafa Nadal mira d'aconseguir davant Danil Medvedev el seu 21è Grand Slam

Un any més, el ministeri de Sanitat no ha donat alternativa als aspirants al MIR contagiats de Covid, que hauran d'esperar un any per poder-se presentar a la prova. A Catalunya els estudiants s'han repartit en 58 meses a Barcelona i 9 a Girona. Sanitat ha incrementat per tercer any consecutiu el nombre de places i n'ofereix 10.634, 385 més que l'any passat, i s'hi han presentat 28.714 persones. A Catalunya hi ha 1.827 aspirants a medicina, 549 a psicologia, 423 a infermeria, 116 a farmàcia, 5 a química i 19 a física.

El 4 de gener de 2020 en Marc tornava d'escalar amb dos amics, en Carles i l'Aitor quan, de sobte, va relliscar i va caure muntanya avall. Els seus amics ràpidament van trucar a emergències. L'avís a la sala de bombers el va rebre en Ricard Balaguer que, amb un company, van iniciar ràpidament la recerca. El van trobar malferit, mort de fred i amb problemes respiratoris. Van evacuar-lo i es va estar a l'hospital en coma 10 dies. Avui ha recuperat completament la memòria i la mobilitat, i ara vol ser bomber.

En cinc anys ja podrem dictar ordres al nostre mòbil sense necessitat de fer servir el teclat o la veu, directament des de la nostra ment. És només una de les novetats que veurem en el dia a dia quan la revolució neuronal que ja està en marxa s'acabi implantant definitivament. En parlem a l'entrevista amb José Maria de Teresa, investigador del CSIC, que acaba de publicar "2037. Paraíso neuronal", una novel·la que anticipa aquest futur pròxim.

El Palau d'Esports l'Illa de Benidorm acull aquest dissabte la final del Benidorm Fest, el certamen a través del qual RTVE tria qui representarà Espanya al pròxim Festival d'Eurovisió. Si fem cas al resultat de les semifinals, les principals rivals de Bandini seran Chanel i Tanxugueiras. La gala tindrà com a artistes convidats Pastora Soler, Nia y Nyno Vargas, Mocedades i Blas Cantó, qui s'encarregarà de lliurar el Micròfon de Bronze al guanyador i, com marca la tradició, cedir el testimoni 'eurovisiu' a la persona que anirà el maig a la ciutat italiana de Torí. També assistiran a la gala altres cares conegudes d'Eurovisió Júnior, com Melani García i Levi Díaz

Primer cap de setmana amb relaxament de mesures en què, per exemple, ja no es demana el certificat covid a la restauració. Especialistes com el cap d'Epidemiologia del Clínic, Antoni Trilla, haurien preferit esperar uns dies més i demana prudència.

Optimisme entre els organitzadors del Mobile World Congress a un mes de la inauguració. El saló recupera les dates habituals i serà majoritàriament presencial. Això sí, sense assolir les xifres prepandèmia: s'espera un 25% menys d'expositors, grans absències i la meitat dels visitants.

Osona, amb excedent de purins, acull un projecte pioner a nivell europeu per transformar les dejeccions en un biofertilitzant amb residu zero i viable econòmicament. La de Muntanyola, és una de les 5 plantes que hi ha a tot Europa, la primera a l'Estat.

Torna la passió per Eurovisió de la mà de la catalana Rigoberta Bandini. Ella i el seu trangressor "Ay Mamá" encapçalen la llista de favorits per anar a Torí el me de maig. El guanyador es decidirà a la gala d'aquesta nit del Benidorm Fest, a La1, RNE i RTVE Play.

Catalunya diu adeu a les grans restriccions. I ja no cal el certificat COVID als establiments. L'oci nocturn, però, continua tancat. Salut aposta per reobrir-lo en dues setmanes. Es mantenen també les restriccions de visites en alguns hospitals catalans. Cada centre aplica les seves mesures d'acord amb la situació sanitària. El ple de l'Ajuntament de Barcelona aprova dues proposicions de suport als JJOO d'Hivern. La candidatura olímpica deixa en evidència les diferències entre els socis de Govern.

Intercanvi de retrets entre el Govern de la Generalitat i el de l'Aragó pels Jocs Olímpics d'Hivern. El president aragonès, Javier Lambán, ha plantat Pere Aragonès i l'acusa de manca de respecte institucional.

El ministeri de Sanitat dona per superat el pic de la sisena onada. A Catalunya, aquest serà el primer cap de setmana sense la majoria de restriccions. Ni passaport covid per entrar als locals ni restriccions d'aforaments ni límit en les reunions. Els sectors afectats agafen aire.

Cada vegada són més els municipis que recullen les escombraries amb el sistema del porta a porta. Hi ha veïns que opten per desplaçar-se a poblacions properes per llençar la brossa als contenidors de rebuig. Alguns ajuntaments afectats han pres mesures.

Rigoberta Bandini guanya la segona semifinal del Benidorm Fest amb rècord de puntuació i una cançó feminista. L'artista catalana disputarà demà la final on s'escollirà el representant d'Espanya al Festival d'Eurovisió.

Adama Traoré ja és a Barcelona per passar la revisió mèdica. L'extrem de l'Hospitalet de Llobregat arriba cedit del Wolver-hampton i podrien presentar-lo a principis de la setmana vinent.

  • S'incorporarà en el cobrament dels sexennis com a mèrit amb més puntuació, el fet de tenir aquest títol
  • Educació respondrà al tribunal en dos mesos respecte a la sentència del 25% del castellà
  • El 70,5% de les assignatures dels graus universitaris són en català però només el 39,8% de les dels màsters

És el tercer parell de pulmons que rep la Mireia. Els dos trasplantaments anteriors no van anar bé. Prop de la meitat dels pacients rebutgen un òrgan. Els retrasplantaments només són un 3% del total. Fer-ho, és una decisió que ha de prendre un equip d'especialistes i que tenen en compte diversos paràmetres. En aquest cas ha estat un èxit. Aquesta és la primera vegada a Espanya que una mateixa persona rep tres trasplantaments pulmonars.

Es mantenen restriccions de visites en alguns hospitals catalans. Cada centre aplica les seves mesures d'acord amb la situació sanitària. I això impedeix que en molts casos es pugui acompanyar els familiars.