Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

La 17a edició del Festival de novel·la negra, BCNegra arriba a la ciutat de Barcelona carregat de sorpreses i novetats. Del 3 al 13 de febrer, el festival ofereix una programació íntegrament presencial, amb grans figures del panorama literari nacional i internacional.

El Congrés dels Diputats aprova la reforma laboral gràcies als suports de darrera hora del PdCast, Ciutadans i UPN. La manca de suport d'Esquerra tensa la relació amb el Govern de Pedro Sánchez. 

Fins al darrer minut, la vicepresidenta segona, Yolanda Diaz, s'ha dirigit als republicans a qui acusa d'enrocar-se. Esquerra parla de xantatge i es manté en el no a la reforma, això sí, descarta que sigui un trencament definitiu.  

A la tribuna, només els representants dels dos sindicats majoritaris perquè el president de la CEOE està amb covid.

A Catalunya han tancat el 64% de sucursals en els últims dotze anys: ha passat de tenir 8.000 oficines bancàries a comptar solament amb 3.150. Això suposa una bretxa digital, sobretot per la gent gran. De fet, 500 municipis (més del 50% dels municipis catalans) no tenen cap caixer, el que afecta més d'un 4% de la població catalana.

Amb el tancament d'oficines bancàries, sumat a la reducció de personal a les entitats, la gent gran i troba dificultats per accedir als diners en efectiu. Per això, moltes han estat les veus de ciutadans, organitzacions i institucions que han manifestat el seu malestar i s'ha programat una vaga per al dia 5 de febrer.

Carme Forcadell assegura que no té "cap confiança" en la taula de diàleg, però creu que és "necessària". L'expresidenta del Parlament de Catalunya insisteix que l'Estat espanyol no té cap oferta per Catalunya, més enllà de la "repressió". En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, diu que l'1O els ha servit "per aprendre" i aposta per "un acte de desobediència diferent": "L'1 d'Octubre va sortir malament",  reconeix. La copresidenta de l'Assemblea de Dones d'ERC creu que amb el cas de Pau Juvillà es va trobar un punt intermedi, trobant "l'equilibri entre visibilitzar la protesta i l'activitat no es va aturar". Compara aquest cas amb el de Torra: "Els procediments són paral·lels. Anirem a parar al mateix lloc". I creu que la presidenta Borràs està fent "tot i més" per mantenir el seu escó. Assegura que volia iniciar un procediment per acabar amb les llicències per edat i reconeix que "hauria pogut fer alguna cosa més". I diu que Esquerra votarà 'no' a la reforma laboral perquè "podia ser molt millor" i s'ha preferit "escorar-se cap a la dreta".

Catalunya vol posar fi a les quarantenes a les escoles i així ho ha traslladat a la reunió interterritorial de Salut. A partir de dilluns, no es faran cribratges als alumnes quan hi hagi un positiu a classe. Entrevista al portaveu de la sectorial d'Educació de la Intersindical-CSC, Bernat Pèlach. ERC, JxCat i la CUP pacten mantenir l'escó de Juvillà sense aclarir com. El dictamen explicita que els "funcionaris" quedin al marge de "qualsevol responsabilitat penal".

A partir de dilluns, Catalunya deixa de fer tests als escolars quan hi hagi un positiu a l'aula. Només es faran al professorat i a les escoles d'educació especial. Avui la Generalitat demanarà al Ministeri que posi fi a les quarantenes als centres.

L'atur registrat al SOC creix en 2.644 nous inscrits, trencant pràcticament 10 mesos de dades positives. Malgrat tot, en el darrer any s'ha reduït un 27%, una xifra rècord. La reforma laboral ha permès disparar la contractació indefinida. 

L'Adela és usuària d'un programa d'acompanyament a dones sense llar amb fills. És el Projecte VESTA, una prova pilot de l'àrea metropolitana de Barcelona per a famílies vulnerables del Besòs. Segons el darrer informe de Càritas, Catalunya és, de les 10 autonomies analitzades, la que té més exclusió social.

Pierre-Emerick Aubameyang ja és oficialment jugador del Barça Un anunci que s'ha fet poc abans de la presentació d'AdamaTraoré, cedit pel Wolverhampton fins al mes de juny. Abans de la mitjanit el club ha de decidir quin dels 4 jugadors que ha incorporat al mercat d'hivern descarta per a l'Europa League.

Al Parlament, l'activitat està gairebé aturada. S'han desconvocat la majoria de comissions, a l'espera d'un nou dictamen sobre l'escó de Pau Juvillà. L'oposició ha demanat a la Mesa que reconsideri la recomanació de paralitzar la Cambra. Ciutadans fins i tot ho denunciarà als tribunals.

La de Drets Socials és l'única comissió, de les 5 previstes, que s'ha mantingut en agenda, però s'ha hagut de suspendre per manca de quòrum. Els partits independentistes fan costat a Borràs, mentre l'oposició li demana que rectifiqui. És inaudit, li diuen per carta els socialistes. Recomanar la suspensió de l'activitat afirmen és una decisió arbitrària que menyscaba els drets dels diputats.

Catalunya proposarà al Ministeri i les comunitats la possibilitat de treure les quarantenes a l'escola i no es faran cribratges als alumnes quan hi hagi un positiu a classe. Pla contra el sensellarisme femení. Ajuntaments del Besòs i entitats socials s'han unit en el projecte Vesta. Ingressa a presó un estafador professional líder d’un grup criminal que va defraudar més de 100.000 € en el lloguer de pisos, locals i material informàtic. L'organització va cometre 13 estafes. Detinguda a Barcelona una jove de 22 anys per assetjar a les xarxes, durant 8 mesos, l'actriu Candela Peña. Tenia més de 20 perfils falsos des d'on, fins i tot, va amenaçar de mort el fill de l'actriu. Creix la pressió sobre ERC poques hores abans de la votació de la reforma laboral al Congrés. Al Parlament, l'activitat està gairebé aturada. S'han desconvocat la majoria de comissions, a l'espera d'un nou dictamen sobre l'escó de Pau Juvillà. La localitat de Valls està de celebració amb la jornada central de les festes Decennals per la Mare de Déu de la Candela.

L'atur puja en 2.644 persones al mes de gener a Catalunya. Malgrat això, hi ha prop d'un 27% menys de persones buscant feina que fa un any. Al conjunt d'Espanya, també es manté aquesta mateixa tendència i l'atur augmenta en més de 17.000 persones al gener. Les bones dades d'aquest mes són les contractacions, que han disparat els indefinits just després de l'entrada en vigor de la reforma laboral.

Els nens d'infantil i primària no caldrà que es facin un test d'antígens quan hi hagi un positiu a classe. El següent pas, per Salut, és retirar les quarantenes. Els pediatres aposten, a més, per flexibilitzar totes les mesures. Això sí a poc a poc. Tot i que insisteixen que les quarantenes es trauran només als asimptomàtics com, per exemple, quan un nen té qualsevol altres virus. El sindicat USTEC, però, no ho veu adient. I es queixen de que ningú ha tingut en compte la salut emocinal dels docents.