Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

A partir de dijous vinent, la mascareta deixa de ser obligatòria a l'aire lliure. L'evolució positiva dels indicadors de la covid ha permès aquesta decisió. El sistema sanitari s'ha centrat en la covid desplaçant altres malalties des de l'esclat de la pandèmia. L'any passat, es van diagnosticar un 2,6% casos de càncer menys que abans de la pandèmia. La ciència avança en les teràpies per evitar l'alopècia permanent en pacients oncològics. La residència Fiella de Tremp, on van morir 64 residents per Covid, tenia registres de temperatura d'usuaris que portaven dies morts. El cas Juvillà provoca una nova tempesta política al Parlament. A Catalunya, fa tres mesos que s'ha implantat l'oncologia de precisió i ja s'hi han sotmès més de 2.400 pacients. Els cossos de seguretat potenciaran la lluita contra les agressions i els abusos sexuals. Famílies de l'escola de Canet, obligada a fer el 25% en castellà, es personen a la causa perquè no s'apliquin cautelars.

Tempesta política al Parlament, després de saber que la retirada de l'escó a Pau Juvillà era efectiva des de fa una setmana, tot i que es va comunicar oficialment ahir. Junts defensa l'actuació de la presidenta Borràs, però la resta de grups, també Esquerra -socis de govern- demanen explicacions.

Els republicans volen saber per què si feia dies que ja se sabia no se’ls va comunicar abans de celebrar el ple d’aquest dijous. Els comuns que van votar a favor parlen d'opacitat i falsedats, mentre els socialistes acusen Borràs de mentir.

La mascareta deixarà de ser obligatòria a l’aire lliure la setmana vinent. Segons ha explicat la ministra de Sanitat, Carolina Darias, el govern espanyol aprovarà dimarts al Consell de Ministres l'eliminació de la mascareta obligatòria a l'exterior. Preveu així que la mesura es publiqui al Butlletí Oficial de l'Estat dimecres i entri en vigor dijous, 10 de febrer.

Dia Mundial del Càncer

Què és l'oncologia de precisió?

  • El Programa d'Oncologia de Precisió a Catalunya supera els 2.400 pacients en els primers mesos d'implantació
  • L’any 2021 es van diagnosticar prop de 33.000 nous casos de càncer a Catalunya

Teresa Ribera insisteix que Catalunya "va molt tard" en les energies renovables. La vicepresidenta tercera del govern assegura que aquesta comunitat "ha perdut una dècada" en aquest sentit i adverteix que "pot perdre un tren". En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, veu un "error" en etiquetar les nuclears i el gas com energies verdes. La ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic agraeix un "aparent canvi d'actitud" de la Generalitat amb propostes com un parc eòlic marí a la Costa Brava. Pel que fa a la reforma laboral, considera que el 'no' d'ERC "defrauda l'expectativa de molts treballadors", però remarca: "ERC és un referent i hem de construir coses amb ells". D'altra banda, descarta problemes d'abastiment de gas arran de la crisi a Ucraïna, però reconeix que l'impacte és en el preu. I defensa que el gas s'hauria de deixar fora de la cassació.

Referent de la moda catalana

Mor el dissenyador Toni Miró als 74 anys

  • Nascut a Sabadell l'any 1947 i fill de sastre, va obrir la seva primera botiga amb 20 anys
  • Va crear el seu propi segell l'any 76 i va ser reconegut amb la Medalla FAD i la Medalla d'Or de les Belles Arts
  • Va redissenyar l'uniforme dels Mossos d'Esquadra l'any 1984

La reforma laboral s'aprova tot i el vot en contra de dos diputats d'UPN, que s'han saltat la disciplina del seu partit. Entre els partits que han votat NO es troben Junts i la CUP. Parlen "d'oportunitat perduda" i el PP diu que la reforma suposa un retrocés en el mercat de treball. Entrevista a Pere Vidal, advocat laboralista. La presidenta del Parlament, Laura Borràs, rebutja la delegació de vot de Juvillà per evitar un "conflicte d'interessos"

El gran objectiu de la reforma laboral aprovada pel Congrés és reduir la temporalitat. Per això el contracte per defecte serà l'indefinit i el contracte d'obra i servei queda limitat a casos molt concrets. Els treballadors de temporada seran considerats fixos discontinus i conservaran l'antiguitat.

Un altre canvi és que el conveni sectorial estarà per sobre del de l'empresa. I això es tradueix en salaris més alts, sobretot pels treballadors d'empreses subcontractades. La negociació col·lectiva també guanya pes. El conveni seguirà vigent fins que s'arribi a un acord, encara que hagi caducat. 

Els contractes de formació tindran un mínim de 3 mesos i un màxim de 2 anys. Serà un únic contracte mentre s'estigui estudiant.  Hi ha aspectes, però que no s'han tocat. La indemnització per acomiadament segueix sent la mateixa que la que va fixar el Partit Popular el 2012.

El Congrés dels Diputats convalida la reforma laboral amb 176 vots a favor, entre ells els de Ciutadans, PdCat i UPN. El no d'ERC tensa les relacions amb l'executiu de Pedro Sánchez. Pere Aragonès confia a no perdre el suport dels comuns al Parlament. 

Un permís retribuït de 7 dies l'any per tenir cura dels fills, la parella o la gent gran. És la proposta del Ministeri de Drets Socials davant les situacions que han viscut moltes famílies durant la pandèmia. Ara només està contemplat en casos de malaltia greu.

L'Hospital Germans Trias, a Badalona, ha començat a inocular les primeres dosis de la vacuna d'Hipra contra la covid. Forma part de la tercera i última fase de l'assaig clínic abans de la seva comercialització.

Clam de la gent gran davant les dificultats a l'hora de fer tràmits bancaris. A Catalunya 500 pobles s'han quedat sense caixer ni oficines en els darrers anys. Demanen acompanyament en un sector que ha virat cap a la digitalització.

El Departament de Cultura hi ha destinat 1,9 milions d'euros per a l’adquisició de més de mil peces per a la Col·lecció Nacional d'Art de l’MNAC. Una partida incrementada per recolzar al sector en el context pandèmic.

La Generalitat ha adquirit així 1.023 peces d'art contemporani, fotografia, còmic i il·lustració i béns culturals mobles, dels quals destaquen obres de 99 artistes. També van rebre 76 donacions.

  • Un cos d'agents nocturns vetllaran per la seguretat de les dones durant el seus desplaçaments a les nits
  • Els serenos recorreran a peu i en parella els carrers dels barris de Sant Ildefons i La Gavarra entre les 23:00 i les 6:00
  • S'encarregaran també de l'estat del mobiliari urbà o d'advertir de la presència de persones dormint als carrers

La sensació d'inseguretat de moltes dones i gent gran, si han de sortir de nit pel carrer, és tan gran a Barcelona, que Cornellà del Llobregat ha decidit recuperar la figura dels antics serenos. Aquests eren un cos de vigilants nocturns del segle XVIII que vigilaven els carrers de la ciutat a les nits i matinades.

El suport de Cs, PDeCat i UPN permetrà convalidar la reforma laboral al Congrés "per la mínima". El no d'ERC tensa la relació amb el Govern de Pedro Sánchez. L'Hospital Germans Trias i Pujol ha començat a inocular les primeres dosis de la vacuna d'Hipra contra la covid-19. Pere Aragonès espera que els comuns no trenquin relacions al Parlament tot i el vot en contra d'ERC a la reforma laboral. A Catalunya, en 12 anys s'ha passat de les 8.000 oficines bancàries a tenir-ne poc més de 3.000. Això suposa una bretxa digital, sobretot per a la gent gran. De fet, 500 municipis no tenen cap caixer. La Guàrdia Civil desarticula una organització criminal que introduïa grans quantitats d'haixix per les costes catalanes. Preocupació al Pla de Lleida per una plaga de conills que malmet camps i cultius. El Festival de novel·la negra pels amants del 'true crime' arriba al barri del Poblenou.