Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Avui fa 2 anys del primer cas diagnosticat de covid a Espanya. Va ser un turista alemany que estava de vacances a l'illa de la Gomera. Des de llavors s'han confirmat més de 10 milions de contagis a tot el país i 92.000 defuncions a causa del virus. La baixada de la sisena onada es nota als CAP. La velocitat de transmissió està per sota de l'1. Els hospitals encara preocupen. Un estudi fet a Cantàbria amb 600 contagiats de Covid-19 i més d'un miler de contactes estrets, tracta de determinar perquè la variant òmicron és més transmissible que les anteriors. La vacuna de la farmacèutica de Girona, Hipra, entra ja en la fase final per poder sortir al mercat. Entrevista a la investigadora del BIOCOM, Clara Prats. El triomf de Chanel amb els vots del jurat ha aixecat una polèmica que ha traspassat l'àmbit musical... Les xarxes s'han encès contra el sistema d'elecció.

Les víctimes que denuncien abusos sexuals per part de membres de l'església arriben al Congrés dels Diputats. Demà la Mesa de la Cambra votarà si tira endavant la Comissió d'Investigació. El síndic de Greuges retreu el Parlament que no tingui la seva pròpia investigació oberta.

L'oposició carrega contra la Generalitat per rebutjar la nova proposta de finançament autonòmic del Ministeri d'Hisenda. L'acusen de deixadesa i exigeixen que participi en les negociacions amb propostes realistes. Des d'Economia neguen que s'estigui negociant.

Continua sense ploure i la sequera s'agreuja a Catalunya. Ja és excepcional a les comarques centrals, i extrema a l'Empordà, on 22 municipis estan en alerta i tenen limitat el consum d'aigua. La situació preocupa perquè les previsions a llarg termini indiquen que al febrer tampoc plourà.

Aubameyang té un permís de l'Arsenal per poder negociar amb el Barça la seva incorporació abans que aquesta mitjanit tanqui el mercat d'hivern. El davanter gabonès és a Barcelona i l'operació es podria tancar les pròximes hores, independentment del futur de Dembélé.

És qüestió d'hores que l'Agència Espanyola de Medicaments autoritzi l'inici de l'última fase de l'assaig de la vacuna d'Hipra. Ho ha avançat la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, que també ha assegurat que està tenint bons resultats amb la variant òmicron.

Ara es testarà en 3.000 voluntaris d'una vintena d'hospitals. Servirà per estudiar si funciona com a dosi de reforç. Si tot va bé, es podria començar a comercialitzar el segon trimestre d'aquest any.

  • La patronal catalana eleva el dèficit en 7.000 milions d'euros durant els dos últims anys
  • Foment del Treball denuncia l'alteració dels comptes amb l'aparició repetida de les mateixes obres
  • Economia xifra en el 86% l'execució de la inversió pressupostària del Govern els últims 10 anys

El Govern ha decidit entrar en el debat sobre la reforma del finançament autonòmic. Neguen que estiguin negociant, però el conseller d'Economia, Jaume Giró, ha enviat un document al ministeri d'Hisenda on argumenta per què Catalunya està en contra del criteri de població ajustada que proposa la ministra Montero.

Els partits de l'oposició han carregat de valent contra el Govern. Els comuns acusen l'executiu de deixadesa i els socialistes els exigeixen que participin en les negociacions amb propostes, diuen, realistes.

Les víctimes que denuncien abusos sexuals per part de membres de l'església arriben al Congrés dels Diputats. La Mesa de la Cambra votarà si tira endavant la Comissió d'Investigació. El síndic de Greuges retreu el Parlament que no tingui la seva pròpia investigació oberta. En qüestió d'hores l'Agència Europea de Medicaments podria autoritzar que la vacuna d'HIPRA encari la darrera fase amb més voluntaris. Es vol estudiar si aquesta vacuna serviria com a dosi de record. Continua sense ploure i la sequera s'agreuja a Catalunya. Ja és excepcional a les comarques centrals. I extrema a l'Empordà on 22 municipis estan en alerta i tenen limitat el consum d'aigua. La situació preocupa perquè les previsions a llarg termini indiquen que al febrer tampoc plourà. Aubameyang té un permís de l'Arsenal per poder negociar amb el Barça la seva incorporació abans que aquesta mitjanit tanqui el mercat d'hivern.

Els preus han pujat al mes de gener un 6% respecte a l'any anterior, segons l'IPC avançat. És la primera vegada en 11 mesos que modera la seva pujada. La inflació dona al mes de gener una petita treva. L'IPC se situa al 6%, cinc dècimes menys que al desembre de l'any passat. Un descens provocat per la baixada del preu de l'electricitat. El primer des del febrer del 2021. Tot i això, la inflació es manté en els nivells més alts dels últims 30 anys

Les víctimes que denuncien abusos sexuals de l'església arriben al Congrés. Demanen que tiri endavant la comissió d'investigació que ha de votar la Mesa de la Cambra en menys de 24 hores. De moment no té els suports garantits. La presència de les víctimes al Congrés fa que a Catalunya s'aixequin veus reclamant al Parlament la seva pròpia comissió. L'única investigació institucional és la del Sïndic de Greuges.

Gerardo Pisarello diu que aprovar la reforma laboral amb els vots de la dreta "seria un drama" perquè "comportaria un gir cap a la dreta". "Vam entrar al govern per evitar que el PSOE pactés amb Cs", recorda el secretari primer de la Mesa del Congrés. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, defensa aprovar la reforma laboral sense canvis a través d'una tramitació com a projecte de llei, però adverteix: "Hi ha coses que es poden introduir a través d'altres normes". El diputat d'En Comú Podem diu que el ministeri de Treball té "credibilitat" i que ha anat "més lluny del que era possible", per la qual cosa està "moderadament satisfet". Diu que la taula de diàleg no es reuneix perquè "tenim un calendari, fins i tot electoral, que no ajuda". Sobre la crisi d'Ucraïna, diu que alguns tics del PSOE i de la ministra de Defensa els van recordar al "furor bel·licista de l'Aznar". Reconeix falta de comunicació a l'executiu. A més, considera que "l'OTAN és una organització del segle passat" i reclama "un nou marc de seguretat" per Europa. I assenyala que Agbar està darrere de la querella contra l'alcaldessa Ada Colau.

Falta de concentració i de memòria, dificultat per respirar, cansament, mal de cap... Són alguns dels símptomes que desenvolupen entre el 10 i el 20% de les persones que es contagien del coronavirus. A la Unitat de Covid Persistent de l'Hospital Germans Trias i Pujol treballen per desenvolupar fàrmacs que acabin amb aquests problemes que molts pacients arrosseguen des de la primera onada.

Chanel encara amb molta il·lusió el repte de ser la representant espanyola al Festival d'Eurovisió. La victòria al Benidorm Fest amb el seu 'SloMo' no la farà deixar de tocar de peus a terra. De fet, assegura que, malgrat l'èxit, li agrada seguir-se definint com una "nena d'Olesa que segueix somiant". El pròxim pas és la preparació per la gala d'Eurovisió que es farà al maig a Torí.

Chanel ha estat la guanyadora de la primera edició del Benidorm Fest i serà, per tant, la representant espanyola al Festival d'Eurovisió. La seva actuació va ser la més ben valorada pel jurat i en el còmput global va sumar sis i cinc punts més que les dues favorites, Rigoberta Bandini i Tanxugueiras, respectivament. Ara comencen unes setmanes intenses de preparació fins a la final d'Eurovisió que serà el mes de maig a Torí.

La guanyadora del Benidorm Fest, Chanel, va arribar a Catalunya procedent de Cuba amb 3 anys. Es va establir amb la seva família a Olesa de Montserrat, que ara celebra el seu èxit i viu amb orgull que al mes de maig participi al Festival d'Eurovisió. La seva àvia, a qui li va dedicar el triomf, personifica l'emoció del moment.

Milers de persones s'han enfrontat aquest cap de setmana a les proves per obtenir una plaça de formació sanitària especialitzada. Ha estat la culminació de molts mesos de nervis, que encara s'allargaran unes setmanes més a l'espera de saber els resultats. Les proves del MIR han estat marcades per segon any consecutiu per la polèmica decisió de no habilitar cap alternativa pels estudiants contagiats de covid.