Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Els tabús han fet creure, fins fa no massa, que certa simptomatologia relacionada amb la menstruació, com el dolor, era normal. Una creença que rau, segons els especialistes en endocrinologia, en que la medicina s'ha desenvolupat històricament des del punt de vista masculí sense tenir en compte elements diferenciadors com la menstruació.

La situació està canviant amb les noves generacions, que han resituat el debat de l'àmbit domèstic al públic. Ara, associacions de dones, blogs i xarxes fan un paper pedagògic i aixo ja es reflecteix a les consultes, tot i que encara queden barreres per trencar.

Som a les portes d'una setmana que canviarà la manera de conviure amb la covid. Demà s'acaben els cribratges exhaustius a les escoles, dijous caurà l'obligació de dur mascareta al carrer i el cap de setmana vinent reobrirà l'oci nocturn.

1.500 nenes corren el risc de patir una mutilació genital femenina a Catalunya, la majoria abans dels 15 anys. Durant l'any passat es van detectar 5 casos d'ablació. Una pràctica que vulnera els drets fonamentals i que les marca física i psicològicament.

Més de 26.000 persones estan a l'espera de fer l'examen pràctic de conduir a la demarcació de Barcelona. Les baixes per covid han agreujat, diuen les autoescoles, la manca estructural d'examinadors.

50 dies després torna el futbol al Camp Nou amb un Barça-Atlètic de Madrid.

La fundació que gestionava la residència Fiella de Tremp assegura que les morts que s'hi van produir a partir del 28 de novembre del 2020 no es poden imputar a la directora ni a la responsable higiènico-sanitària, com apunta la Fiscalia. El centre diu que en aquells moments la gestió ja estava en mans de la Generalitat. Arran d'aquesta denúncia, la plataforma de familiars Estels Silenciats demana que s'investiguin no només les 64 víctimes mortals de Tremp sinó les que hi va haver a molts altres geriàtrics del país.

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, assegura que la setmana vinent oferirà el seu punt de vist sobre el cas del diputat de la CUP Pau Juvillà, que aquesta setmana ha perdut l'escó a la cambra. Esquerra Republicana li retreu que hagi actuat amb tanta celeritat i ho troba poc coherent amb l'actitud que van mantenir tant ella com Junts per Catalunya quan en l'anterior legislatura van criticar amb duresa que l'aleshores president del Parlament, Roger Torrent, li retirés l'esco a Quim Torra.

Els grups de l'oposició reclamen que, a banda de donar explicacions, s'assumeixin responsabilitats per haver jugat amb el funcionament de la cambra, que ha impedit que es tramitessin projectes legislatius importants.

Fa setmanes que la política internacional viu amb l'ai al cor i pendent del conflicte entre Rússia i Ucraïna. Malgrat que els seus exèrcits continuen fent maniobres a la frontera sense que hagi esclatat una guerra oberta, a les últimes hores els Estats Units han denunciat que els russos preparaven una operació encoberta per simular una matança que justifiqués la seva entrada a territori ucrainès. El president rus, Vladimir Putin, ha rebut el suport de la Xina en la seva demanda que quedi per escrit que l'OTAN no s'ampliarà a països que facin frontera amb Rússia. De tot plegat en parlem amb la investigadora sènior del CIDOB, Carmen Claudín.

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha constatat una disminució de la gravetat dels accidents a les rondes de Barcelona gràcies a la col·locació de diferents coixins de xoc en punts conflictius de l'anella viària metropolitana, especialment a les sortides. Segons l'AMB, aquests coixins de xoc han evitat 138 accidents greus en una dècada (2012-2022). Les dues rondes, la de Dalt i la Litoral, compten amb 27 elements d'aquest tipus: un per cada quilòmetre i mig. "Els amortidors redueixen un 80 % les morts en els trams de vies on es troben col·locats", ha assenyalat el portaveu de l'AMB i director del contracte de manteniment de les rondes, Javier Navarro. La inversió d'aquesta mesura salvavides ha assolit els 500.000 euros.

La pujada històrica del combustible l'estan notant els conductors que aquest cap de setmana s'acosten a la benzinera a omplir el dipòsit. El carburant més utilitzat té un preu mitjà de 1,53 euros per litre, al qual s'hi ha arribat després que el petroli hagi creuat la franja dels 90 dòlars per barril, un nivell que no es veia des de 2014. Hi ha molts factors interconnectats que influeixen en el preu dels hidrocarburs però n'hi ha dos que destaquen: les tensions geopolítiques i la falta d'inversió en nous jaciments perquè cada dia és menys rendible perforar, degut a la competència que fan les energies renovables.

Barcelona té espais amagats, sota terra, que poden tenir múltiples usos. L'Ajuntament ha encarregat un estudi per saber com es podrien aprofitar els quatre grans espais que han quedat sota la remodelada Plaça de les Glòries, entre el túnel viari a 25 metres de profunditat i la superfície de la plaça.

L'últim gran espai subterrani a Barcelona i, l'Avinguda de la Llum, una galeria comercial sota del carrer Pelai a tocar de Plaça Catalunya, va desparèixer el 1990. Ara només queden restes de columnes a l'estació de Ferrocarrils de la Generalitat i algun comerç proper. L'entrada del cinema que hi havia que ara és l'accés a una sala de repòs per als treballadors.

A la Trinitat Vella el pas subterrani que comunica el centre del barri amb serveis i equipaments com l'escola, l'ambulatori, o el metro és una zona molt transitada, i a banda i banda del túnel s'han creat locals per ubicar entitats del barri.

També ha tingut ús l'estació de metro que mai no va arribar a funcionar a Sagrada Família. Coneguda per aquest motiu com l'estació fantasma, ara acull sales de reunions i la seu dels treballadors jubilats. A les vies els trens passen de llarg.

Les tensions geopolítiques són un dels factors que expliquen l'augment del preu dels carburants. També la falta d'inversió en nous jaciments d'hidrocarburs per l'aposta que s'està fent arreu per les energies renovables. L'última setmana el petroli s'ha enfilat per sobre dels 90 dòlars el barril, un nivell que no es veia des de fa 8 anys.

El vincle del compositor italià Rossini amb els canelons ha despertat una nova història: La cuina de Rossini. El projecte "Liceu Aprén" és una experiència operística pels més menuts i família, per despertar-los, l'interes per aquest gènere

La fundació que gestionava la residència Fiella de Tremp assegura que les morts que s'hi van produir a partir del 28 de novembre del 2020 no es poden imputar a la directora ni a la responsable higiènico-sanitària, com apunta la Fiscalia. Arran d'aquesta denúncia, la plataforma de familiars Estels Silenciats demana que s'investigui el que va passar a tots els geriàtrics.

La pujada històrica del combustible l'estan notant els conductors que aquest cap de setmana s'acosten a omplir el dipòsit.

L'Ajuntament de Barcelona estudia què fer amb els espais que han quedat lliures sota la remodelada Plaça de les Glòries. En els darrers anys, la ciutat ha guanyat espais sota terra, molts, per a usos socials, com el túnel de la Trinitat Vella.

Ousmane Dembélé segueix sense renovar pel Barça, però després de dos partits sense ser inclós a la llista Xavi l'ha tornat a convocar.

A partir de dijous vinent, la mascareta deixa de ser obligatòria a l'aire lliure. L'evolució positiva dels indicadors de la covid ha permès aquesta decisió. Des de l'esclat de la pandèmia, el sistema sanitari s'ha centrat en la covid desplaçant altres malalties. L'any passat, es van diagnosticar un 2,6% casos de càncer menys que abans de la pandèmia. Seqüeles de la votació de la reforma laboral. Crisi oberta a UPN pel vot contra la reforma. El cas Juvillà fa més evidents les esquerdes dins l'independentisme. El Govern demana "unitat" i l'ANC retreu "l'espectacle dantesc"

'Saoko' és la nova cançó de la cantant catalana Rosalia. Un títol d'origen africà que significa ritme i alegria. La cantant de San Esteve de Sesrovires fusiona ritmes de reggaeton i jazz en uns canvis que la revista Rollin Stones ha qualificat d'obra mestra.

Rosalía ha explicat que posar el nom de 'Saoko' a la cançó i 'samplejar' a Yankee i Wisin és un homenatge al reggaeton clàssic. "És un gènere que m'encanta i que ha sigut una constant i una gran inspiració durant el projecte 'Motomami'", ha afirmat la cantant.

La 11a edició del festival Llum BCN torna a il·luminar literalment i simbòlica edificis i espais públics al Poble Nou. Des de divendres 4 fins al 6 de febrer, al voltant de l'edifici del Disseny Hub Barcelona s'hi concentren moltes propostes, entre elles una reflexió de Trevor Paglen sobre intel·ligència artificial i eines de reconeixement d'imatge que n'ocupa tota la façana.

També compta amb la proposta dels catalans Domestic Data Streamers, 'Data Heartbreak', també sobre les tecnologies de la informació però centrada en els efectes de l'excés d'informació. D'altra banda, Antoni Miralda inaugura demà la cita amb una desfilada de carrer liderada per una formigonera, símbol de la transformació permanent d'aquest barri.

La mascareta a l'exterior deixarà de ser obligatòria a partir de dijous. Una mesura que suscitava les crítiques dels experts, que la consideren innecessària. I que algunes comunitats, entre elles Catalunya, demanaven. Ara que la incidència va de baixada, el Consell de Ministres de dimarts que ve aprovarà el decret.

Fa dos anys que la covid és prioritat sanitària i ha desplaçat la detecció d'altres patologies. És el cas del càncer. El 2021 se'n van diagnosticar un 2,6% menys. I alguns d'ells ja estan en fase avançada. El que augmenten són les consultes oncològiques telemàtiques.

La residència Fiella de Tremp, on van morir 64 residents per Covid, tenia registres de temperatura d'usuaris que portaven dies morts. Així ho detalla la denúncia que la Fiscalia de Lleida ha interposat contra el centre. Les famílies s'estan organitzant per presentar-se com acusació particular.

En marxa els Jocs Olímpics d'hivern de Pequín. Amb els catalans Queralt Castellet i Ander Mirambell com a banderers de la delegació espanyola a la cerimònia inaugural. Uns jocs marcats encara per la pandèmia i pel boicot diplomàtic d'alguns països.

Els fets delictius denunciats a Barcelona durant el 2021 van disminuir un 35% amb relació al 2019 però van augmentar un 10% en comparació amb el 2019. Aquest descens es deu a la baixada dels furts, dels robatoris amb força, les estafes i els robatoris amb violència i intimidació, que van representar un 87% del total de 146.605 delictes denunciats.

El que preocupa és l'increment dels delictes contra les persones, com les agressions i els abusos sexuals que han crescut un 30%, i la multireincidència. L'any passat es van detectar 385 delinqüents multireincidents, dels quals 213 van ser detinguts en un sol any 997 vegades.