Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

La mascareta en exteriors només s'haurà de portar en esdeveniments multitudinaris, com ara concerts, a partir de dijous. També es recomanarà quan no es pugui mantenir la distància de seguretat, al carrer. Des d'aquest dilluns, a Catalunya, ja no es fan cribratges als alumnes encara que hi hagi algun contagi a classe. Laura Borràs descarta dimitir pel cas Juvillà. I culpa Esquerra i la CUP d'haver acatat la Junta Electoral Central. El Barça torna a ser en zona champions després de la victòria davant l'Atlètic de Madrid. És Tom Holland, l'actor que ha donat vida a Spiderman... i que ara presenta Uncharted, la seva darrera pel·lícula. Gravada a la ciutat i la Costa Brava.

Comença una setmana de canvis en les restriccions per la pandèmia. Des d'aquest dilluns, desapareixen els cribratges a les escoles a Catalunya, excepte per professors i l'educació especial. A partir d'aquest dijous, la mascareta en exteriors només s'haurà de dur en esdeveniments multitudinaris... I la nit de dijous a divendres, reobrirà l'oci nocturn. Tot això, quan la velocitat de propagació se situa en el nivell més baix de tota la pandèmia.

La família del jove de 19 anys que va morir després que un vehicle l'atropellés mentre anava amb patinet elèctric a Empuriabrava (Alt Empordà) ha començat una recollida de signatures per demanar que s'endureixi el Codi Penal, en casos com el seu.

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, culpa Esquerra i la CUP d'haver acatat la Junta Electoral Central. Si s'ha fracassat, assegura, és perquè no van acceptar la seva proposta de “resistència col·lectiva” que no ha acabat de detallar, però aniria lligada a què el govern desobeís la imposició judicial del 25% de castellà a l'escola. A un atac col·lectiu, una defensa col·lectiva, diu Borràs.

Al republicà Torrent li retreu que la retirada de l'acta al president Torra ha creat precedent. Retrets també cap a la CUP. Borràs els acusa d'intentar deixar-la en evidència. Queda sense esclarir quan i qui va deixar sense escó a Juvillà. Els funcionaris?, o la presidenta? La CUP diu que Borràs menteix, i que si no va votar a l'últim ple és perquè ja no tenia l'escó.

Josep Gonzàlez-Cambray no deixa clar si acatarà o no la sentència del 25% de castellà a les aules. El conseller d'Educació de la Generalitat de Catalunya explica que donaran resposta a la Llei d'educació catalana i utilitzaran un nou marc normatiu. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga avança que aquesta setmana faran acusament de rebut de la sentència del castellà a l'escola: "Lluitarem davant d'una sentència absurda". D'altra banda, dona per fet que hi haurà una "transformació" a la selectivitat. Avança que les proves d'accés a la universitat del 2024 "haurien d'estar adaptades a aquest aprenentatge". Demana la retirada de les mascaretes dels centres com més aviat millor, "en funció de les decisions sanitàries": "Seria una fantàstica notícia". I demana no acusar "a l'independentisme del costat" i critica la "retòrica" de les "jugades mestres", en referència al cas Juvillà: "Emplacem a la mirada conjunta, hi ha d'haver aquesta unitat".

  • Un documental recorda la història de l'explosió d'un magatzem de dinamita a Llers durant la Guerra Civil
  • La deflagració va matar una desena de persones i va tirar a terra 160 edificis i més de 200 cases

Aquest diumenge s'ha presentat el documental 'Llers: el poble que va esclatar en mil bocins". Es tracta d'un film que rememora l'explosió d'un magatzem de dinamita el febrer de 1939 durant la Guerra Civil i que va deixar dues terceres parts del poble en runes. Per evitar que les tropes franquistes es quedessin amb els explosius, l'exèrcit republicà va fer esclatar el magatzem situat a la part baixa del poble al costat de l'església. La deflagració va provocar que l'ona expansiva arribés a bona part de les cases del poble.

El metavers tal i com el va vendre el fundador de Facebook Mark Zuckerberg no existeix. Però aquest 2022 hi haurà novetats importants, segons diu Ferran Lalueza, professor de Ciències de la Informació i de la Comunicació de la Universitat Oberta de Catalunya. A l'entrevista d'avui, parlem dels perills i oportunitats d'aquest nou entorn virtual.

A partir d'aquest dilluns el Departament de Salut deixarà de fer tests d'antígens als escolars quan hi hagi un positiu a l'aula. La decisió s'emmarca en el context de millora de la situació epidemiològica i davant de la baixada clara dels contagis en tots els grups edats, també entre els més joves.

La positivitat de les proves també s'ha reduït en els últims dies, després d'un retorn a les aules de les vacances de Nadal amb unes incidències molt elevades per la sisena onada. Ara només es mantindran els cribratges entre els professors i en els centres d'educació especial, i les quarentenes que Salut espera eliminar abans de final de mes.

Tot plegat a poques hores que el Consell de Ministres decreti el final de l'obligació de portar mascareta al carrer. Segons va explicar la ministra Darias, a partir del proper dijous decaurà l'única mesura que el govern espanyol va posar en marxa abans de Nadal per lluitar contra la sisena onada i l'eficàcia de la qual ha estat molt discutida pels especialistes.

D'altra banda, a finals de setmana està previst que puguin reobrir els locals d'oci nocturn. Les patronals demanen compensacions per haver perdut la campanya de Nadal i Cap d'Any

L'any passat es van detectar a Catalunya cinc famílies amb casos de mutilació genital femenina, un descens del 80% des del 2011, segons les dades que ha fet públiques el Govern coincidint amb el Dia Internacional de Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina.

La Generalitat constata una disminució progressiva dels casos en la darrera dècada, de manera que s’ha passat del pic de 36 casos registrat el 2011 i el 2013 a xifres significativament inferiors, com els 11 casos de 2019, els 8 de 2020 i els 5 de l'any passat. Pel que fa a les actuacions, en dos anys s’han format prop de cent professionals en prevenció i abordatge de l'ablació dels genitals femenins. Des del 2015, s'han fet 40 cirurgies reconstructives.

A les baixes covid d'examinadors i professors se suma l'allau d'alumnes que s'han volgut treure el carnet després de les quarantenes. A més a més, si els alumnes no aproven, l'autoescola perd plaçes d'examen. Com més gran és l'autoescola, més alumnes pot presentar, i a les més petites les places es poden comptar amb els dits de la mà.

Les autoescoles busquen la manera d'evitar que passi massa temps entre el final de les classes pràctiques i l'examen i denuncien una manca d'examinadors que és estructural. La DGT diu que està gestionant de forma activa les baixes dels examinadors i assegura que la incidència de la covid en els problemes detectats és mínima.

S'ofereixen prop de 18.000 euros per cada jove contractat durant un any a jornada completa. Les empreses han d'omplir un formulari i presentar el contracte. Les patronals creuen que és una excel·lent mesura per accelerar la recuperació econòmica. En publicar-se la convocatòria al desembre, les empreses es van mostrar prudents davant la incertesa de la sisena onada i dels canvis de la reforma laboral, però ara la situació ha canviat.

Això sí, demanen que els tràmits siguin més senzills i que s'amplii el periode d'inscripció, mentre que els sindicats avisen que aquestes ajudes no garanteixen l'estabilitat laboral del més joves i que no resolen l'alt percentaget d'atur juvenil.

El termini per demanar les ajudes acaba el 31 de març.

Els tabús han fet creure, fins fa no massa, que certa simptomatologia relacionada amb la menstruació, com el dolor, era normal. Una creença que rau, segons els especialistes en endocrinologia, en que la medicina s'ha desenvolupat històricament des del punt de vista masculí sense tenir en compte elements diferenciadors com la menstruació.

La situació està canviant amb les noves generacions, que han resituat el debat de l'àmbit domèstic al públic. Ara, associacions de dones, blogs i xarxes fan un paper pedagògic i aixo ja es reflecteix a les consultes, tot i que encara queden barreres per trencar.