Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

El Mobile World Congress (MWC) de la recuperació ja ha arribat. A partir d'aquest dilluns torna a obrir portes al recinte Fira de Gran Via un dels esdeveniments més importants per la ciutat de Barcelona. Enguany, hotelers i restauradors veuen aquesta edició com el "tret de sortida cap a la normalitat".

A Barcelona, la comunitat ucraïnesa es manifesta per quart dia consecutiu. Seixanta famílies d'acollida de nens ucraïnesos formaven l'associació "És per tu". A Ponent, pagesos i ramaders estan amoïnats pel previsible augment del preu dels cereals i dels pinsos. Barcelona rep de nou als congressistes, els hotels es van omplint i s'activa el moviment als voltants de la Fira. Un dels sectors que més esperances posades té en el Mobile d'enguany, és el de l'hostaleria. "Kai i Emma. Un aniversari emocionant" és el primer títol d'una col·lecció de contes escrits per la consultora de criança conscient.

  • La invasió d'Ucraïna provoca el veto de Rússia del congrés, que aplegarà 1.500 expositors i 1.000 ponents
  • El MWC tornarà al seu aspecte habitual ocupant set dels vuit pavellons del recinte firal, amb més de 1.500 expositors
  • Els organitzadors preveuen que l'activitat del saló tingui un impacte econòmic de 240 milions d'euros

Avui al recinte firal de Gran Via continuen treballant per tenir-ho tot a punt. Més de 800 empreses i 6.000 treballadors ultimen els preparatius del Mobile World Congress, que arrenca el pròxim dilluns al recinte Gran Via de Fira de Barcelona. Després de 10 dies, els operaris encaren la recta final del muntatge d'expositors i sales i aquest divendres ja s'ha observat força activitat al voltant del recinte.

De fet, l'exterior està gairebé enllestit i s'hi poden veure diversos cartells amb el lema d'enguany del MWC, 'Connectivity Unleashed' ('Connectivitat deslligada'). Està previst que la pròxima setmana passin per l'espai de Gran Via més de 40.000 assistents de 150 països. Entre aquests no hi serà Rússia, ja que la GSMA, l'organitzadora del congrés, ha confirmat que elimina el seu pavelló arran de la invasió d'Ucraïna.

Un miler de persones s’han manifestat aquest dissabte pel centre de Barcelona contra l'atac de Rússia a Ucraïna. La protesta ha estat convocada per la comunitat ucraïnesa, però a la concentració s'hi han aplegat persones de diverses nacionalitats, entre elles, russa. Els manifestants han demanat pau i han reclamat a Europa que es "desperti" i que "no es quedi de mans plegades davant el conflicte". Els concentrats han corejat lemes "No a la Guerra", "Putin treu les mans d'Ucraïna", “Europa desperta" o ‘Avui Ucraïna, demà Europa!” .

Ciutadans d'origen ucraïnès i rus protesten contra la invasió als carrers de Barcelona. La Generalitat ha ofert 350 places en albergs per els ucraïnesos que estan aquí i no poden tornar al seu país. La Unió Europea ha posat en marxa les primeres sancions contra l'economia russa. S'estudia ara fer-la fora del sistema Swift de transaccions interbancàries, una mesura complexa.

Últims preparatius per l'arrencada dilluns del Mobile World Congress. Demà es farà el primer acte oficial entre autoritats i empresaris. Al voltant d'una seixantena d'empreses catalanes participen aquest any en el certamen. Hem parlat amb dues i ens han explicat quins productes porten i què esperen d'aquesta edición.

Desarticulada una organització criminal que feia documents falsos a delinqüents per viatjar als Estats Units, el Regne Unit i Irlanda. Hi ha 17 detinguts, 13 d'ells a Catalunya. Els mossos detenen 4 membres d'un grup criminal acusats de cometre furts en camions. Actuaven en àrees de servei i polígons industrials de la zona de Barcelona.

  • El president d'Ucraïna assegura que l'exèrcit no deposarà les armes: "Hi ha molta informació falsa a les xarxes"
  • Dos districtes pateixen atacs amb míssils, que han impactat en un edifici residencial de més de 25 plantes
  • L'OTAN enviarà "milers de tropes" a l'est d'Europa "ràpidament", amb uns 40.000 efectius

Denuncien que se senten abandonats per la comunitat internaciona. Catalunya té relacions comercials amb Ucraïna: el 65% dels cereals que arriben provenen d'aquest país. Ara, hi ha el temor que la guerra pugui generar escassedat.

Joseo Llados, professor d'economia a la UOC, apunta que la guerra afectarà el mercat de l'energia, del gas i del petroli. Assegura que si el període d'inflació s'allarga, acabarà afectant la capacitat adquisitiva de tots els treballadors. Afirma que la guerra pot acabar afectant la recuperació de l'economia espanyola. També assenyala que "perquè les sancions econòmiques funcionen, es requereix molt de temps". I explica que les sancions també poden afectar els països europeus per la dependència energètica amb Rússia.

L'entrada de les tropes russes a la capital d'Ucraïna incrementa l'angoixa i la desesperança de la població. Molts intenten fugir. Entre ells, alguns catalans. Es calcula que hi ha uns 200 espanyols en territori ucraïnès. L'ambaixada els ajuda a escapar, a través de Polònia.

Se succeeixen les protestes de la comunitat ucraïnesa establerta a Catalunya. A Barcelona, per segon dia consecutiu, unes 200 persones s'han mobilitzat davant el consolat rus i també davant la seu del Parlament Europeu. Demanen la fi de la guerra i ajuda a la Unió europea amb una actuació comunitària.

Avui fa 2 anys que es va confirmar el primer cas de covid a Catalunya. Un temps DUR per a contagiats, familiars, sanitaris. La pandèmia ha tensat els recursos humans del sistema de salut fins al límit. Repassem amb ells aquest període de lluita contra un virus que s'ha endut la vida de 26.000 persones a Catalunya.

El Galatasaray turc serà el rival del Barça als vuitens de final de l'Europa League. I avui us proposem una immersió en l'univers enigmàtic del pintor belga René Magritte. El CaixaForum acull, des d'avui, una mostra de les seves obres surrealistes.

Se succeeixen les protestes de la comunitat ucraïnesa establerta a Catalunya. A Barcelona, per segon dia consecutiu, unes 200 persones s'han mobilitzat davant el consolat rus i també davant la seu del Parlament Europeu. Demanen la fi de la guerra i ajuda a la Unió europea amb una actuació comunitària.

Mentrestant, els familiars viuen en la distància amb preocupació el que està passant al seu país. A Guissona, un dels municipis amb la comunitat ucraïnesa més important de Catalunya, en Mykola ha marcat l'inici de la guerra en el calendari del seu locutori. Com ell, el miler d'ucraïnesos establerts en aquest municipi, amb prou feines poden comunicar-se amb familiars i amics. No saber-ne res augmenta el patiment.

Sovint es troben en la mateixa cafeteria regentada per la Myraslava. A milers de quilòmetres de distància, tots intenten ajudar. Estar pendent de la informació que els arriba és ara la principal ocupació de tots ells.

Per la seva banda, el Govern manté contacte permanent amb el consolat d'Ucraïna per prestar ajut humanitari. I es compromet a acollir en albergs els turistes ucraïnesos que han quedat a Catalunya.

També diverses associacions s'organitzen per recaptar fons i acollir refugiats. És el cas del forn de pa de la Lyudmyla, a Barcelona, on en poques hores ha recaptat tot aquest material sanitari pel seu país.

Des de l'associació "És per tu", que acull nens de Chernobil al Nadal i a l'estiu, també estan intentant ajudar a les famílies que coneixen a sortir d'Ucraïna. Rosa Martín, presidenta de l'associació ens explica que la majoria "estan molts espants i volen sortir d'allà". “Jo penso que 70 famílies estan disposades a tenir els nens i totes les seves famílies" ha afegit. Els diuen que han de tenir preparada una bossa amb documentació.

Alguns es plantegen anar per carretera fins a Polònia per a recollir-los i demanen ajuda amb la burocràcia. Els que ja són aquí, com alguns turistes ucraïnesos NO volen tornar al seu país. El gremi d'hotelers de Barcelona ahir ja va reallotjar-ne una quinzena.

Molts ciutadans ucraïnesos volen escapar, com el Roger, que viu a Ucraïna amb la família i la dona embarassada, i que ja fugen cap a Polònia amb el comboi de l'ambaixada espanyola. Fa 2 anys que es va confirmar el primer cas de covid a Catalunya. Un temps dur per a contagiats, familiars, sanitaris... La pandèmia ha tensat els recursos humans del sistema de salut fins al límit. Repàs d'aquest període de lluita contra un virus que s'ha endut la vida de 26.000 persones a Catalunya. Divendres matí de canvis a les competicions esportives per la guerra a Ucraïna. La UEFA ha traslladat a París, a l'estadi de Saint-Denis, la seu de la final de la champions que s'havia de disputar a Sant Petersburg. I la FIA ha cancel·lat el gran premi de fórmula 1 de Rússia previst pel mes de setembre a Sotxi. 

Des de llavors han passat 730 dies marcats per la covid, tot just quan sortim de la sisena onada. En aquest temps s'han notificat a Catalunya prop de 2.400.000 casos... I s'han produït més de 26.500 defuncions. Nil, i no sabia encara que seria el segon cas de Covid a Catalunya. Venia de la Setmana de la Moda de Milán i quan va aterrar a Barcelona es va començar a trobar malament... va anar a l'Hospital Clínic i allà es van disparar les alertes. I fer una prova PCR les primeres setmanes del març del 2020 semblava missió impossible. Els hospitals s'anaven omplint d'infectats, els carrers es buidaven i a les 8 del vespre s'escoltaven els aplaudiments en homenatge als sanitaris. Ho diu el doctor Trilla, una de les autoritats mèdiques que ha informat de la pandèmia. Ens explica que durant aquests 2 anys la sanitat pública ha espremut tots els seus recursos. La sisena onada, la de la variant òmicron, el que ha saturat és l'atenció primària. I de tot això NOMÉS fa dos llargs anys.

Des de llavors han passat 730 dies marcats per la covid, tot just quan sortim de la sisena onada. En aquest temps s'han notificat a Catalunya prop de 2.400.000 casos... I s'han produït més de 26.500 defuncions. Nil, i no sabia encara que seria el segon cas de Covid a Catalunya. Venia de la Setmana de la Moda de Milán i quan va aterrar a Barcelona es va començar a trobar malament... va anar a l'Hospital Clínic i allà es van disparar les alertes. I fer una prova PCR les primeres setmanes del març del 2020 semblava missió impossible. Els hospitals s'anaven omplint d'infectats, els carrers es buidaven i a les 8 del vespre s'escoltaven els aplaudiments en homenatge als sanitaris. Ho diu el doctor Trilla, una de les autoritats mèdiques que ha informat de la pandèmia. Ens explica que durant aquests 2 anys la sanitat pública ha espremut tots els seus recursos. La sisena onada, la de la variant òmicron, el que ha saturat és l'atenció primària. I de tot això NOMÉS fa dos llargs anys.

Creix la preocupació per la situació de la població civil després que aquest matí les tropes russen han començat a entrar a alguns barris de Kiev, la capital d'Ucraïna. El ministeri d'Afers Exteriors està organitzant combois per treure del país més de dues-centes persones a les pròximes hores. Les Nacions Unides calculen que, en funció del rumb que prengui el conflicte, entre un i cinc milions de persones poden sortir aviat del país. Els que per raons familiars han decidit quedar-se fan el que poden per protegir-se davant l'ofensiva russa.