Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Francisco Veiga considera que una tercera guerra mundial "es farà entre ultradretes". L'historiador catedràtic d'Història Contemporània a la UAB assenyala que a Rússia i a Ucraïna s'ha estat "fomentant" la ultradreta. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, veu el cas d'Ucraïna com "una guerra civil", però assenyala que una guerra civil pot englobar una tercera guerra mundial. Veu una situació "molt reactiva" en el conflicte d'Ucraïna, i diu que "un conflicte més gran no beneficia a ningú. Però sempre hi poden haver accidents". L'expert vincula el cas d'Ucraïna amb la crisi de la Covid-19, ja que "l'ona expansiva dels canvis està afectant" i "part del conflicte té a veure amb l'energia". I descarta comparar Putin amb Hitler. Creu que "pot ser més un Mussolini", perquè "té una tendència autoritària clara".

Alguns dels desplaçats des de Polònia per la guerra han continuat el viatge fins a Catalunya. D’altra banda, alguns ciutadans ucraïnesos que es troben a Espanya no volen tornar al país per la situació. Per això, la Generalitat preveu acollir-ne, de moment, 130.

Marta Sokolovska, resident a Catalunya d'origen ucraïnès, ens explica com va assabentar-se de la invasió a Ucraïna. "Una amiga em va trucar per dir-me que havia començat la guerra". Afirma que el primer dia era “com una gerra d'aigua freda". Alisa Sibirskaya, fotògrafa i activista de Rússia, assegura que la guerra “va dividir el país en dos i l'opinió es va polaritzar".

D’altra banda, Europa ha posat en marxa sancions sense precedents contra Putin. Una d'elles és treure a determinats bancs russos de sistema Swift.

I avui ha arrencat una nova edició del MWC, que compta amb la presència de congressistes de 150 països. Destaca el veto a la delegació russa.

La comunitat ucraïnesa ha començat a fer els primers enviaments de productes de primera necessitat recollits a Barcelona. Després de la crida que van fer, els voluntaris han rebut una allau de solidaritat amb donacions de menjar, roba, medicaments i diners. 

La recollida es realitza des de la parròquia de Santa Mònica, allà s’empaqueten els productes, s’envien per transport terrestre fins a Polònia. I, des d'allà, a Ucraïna.

L’activista Andrii Antonovski ha explicat que la iniciativa ha comptat amb "molta participació" i agraeix la resposta de la gent. També recorda que tot allò que es faci arribar ha de ser de "llarga durada" i que es pugui transportar "fàcilment" | Héctor Marín

Comencen a arribar a Catalunya els primers refugiats procedents de la guerra d'Ucraïna. Els albergs catalans preveuen acollir més de 130 persones.   

Obre portes al recinte de Gran Via de l'Hospitalet de Llobregat la fira tecnològica més gran del món. El Mobile World Congress recupera la presencialitat amb una previsió de 60.000 congressistes de tot el món, tret de Rússia després del veto de l'organització.

El primer escorxador mòbil d'Espanya ja està en marxa a la Catalunya Central. Instal·lat en un camió, evita que alguns ramaders s'hagin de desplaçar centenars de quilòmetres per sacrificar els animals. 

El Barça confirma el seu bon moment amb una nova golejada, aquest cop per 4 a 0 a l'Athlètic de Bilbao. Els blaugranes es mantenen en posicions Champions amb un partidàs de Pedri i amb 23 minuts espectaculars de Dembelé.

  • Inicialment, el Tribunal de Comptes havia rebutjat els 5,4 milions d'euros i hi ha un vot particular en contra
  • El Tribunal de Comptes va fixar un màxim per a cadascun d'ells que correspon a la suma de les partides amb les quals els vincula
  • Pere Aragonés ha qualificat d'"impecables" i "imprescindibles" els avals de l'ICF

El Tribunal de Comptes ha acceptat aquest dilluns els avals de l'Institut Català de Finances per als ex-alts càrrecs implicats en la investigació per les despeses de l'acció exterior de la Generalitat entre el 2011 i el 2017.

Fa uns mesos el TdC va rebutjar la validesa dels avals, de 5,4 milions d'euros, en considerar que procedien de la mateixa administració afectada pel suposat ús irregular dels fons públics. Els afectats van recórrer, l'advocacia de l'estat no va mullar-se sobre la validesa, i ara els membres del tribunal els han acceptat, tot i que hi ha hagut un vot particular en contra.

Comencen a arribar a casa els espanyols que fugen de la guerra d'Ucraïna. Els primers evacuats per l'ambaixada ja són a Madrid. I en les pròximes hores, arribaran en cotxe o tren a Catalunya. Però també comencen a omplir-se els albergs que la Generalitat ha preparat per acollir refugiats. El Mobile World Congress ha obert portes amb la presència de congressistes de 150 països... I amb el veto a la delegació russa. Pel recinte de la fira de l'Hospitalet s'espera que, des d'avui i fins dijous, passin fins a 60.000 persones.
El Barça confirma el seu bon moment amb una nova golejada, aquest cop per 4 a 0 a l'Atlètic de Bilbao.

S'abraçassen un cop han arribat a l'aeroport on han explicat l'angoixa que hi han hagut de compartir. L'escalada ha precipitat que molts, com el Roger i la seva dona ucraïnesa, hagin decidit marxar. A aquesta parella, la guerra els va agafar quan havien anat a recollir un bebè de dies amb el seu altre fill de cinc anys. Altres, com el Saul, de pas a Ucraïna i que ha ajudat a sortir a una amiga del país. L'entrenador de la selecció femenina de futbol d'Ucraïna, Lluís Cortés, i el seu ajudant Jordi Escura també van arribar  a Barcelona. Exteriors ha assegurat que quan es donin les condicions miraran d'evacuar el centenar d'espanyols que encara son a Ucraïna. 

Torna la il·lusió a la ciutat de Barcelona amb la inauguració del Mobile World Congress. El congrés s'ha inaugurat al matí d'aquest dilluns amb ambient d'entusiasme després que en 2020 s'hagués de cancel·lar per la pandèmia i que en 2021 se celebrés una edició amb baixes expectatives. "Pinta molt bé, estic emocionada de veure tanta gent i amics de la indústria, és fantàstic", ha assegurat l’alemanya Bettina Horster, una de les ponents d'aquesta edició.

  • Les condemnes per la invasió russa protagonitzen el sopar inaugural del Mobile World Congress
  • Pedro Sánchez agraeix als organitzadors que Rússia no estigui entre els convidats
  • Pere Aragonès celebra que Barcelona sigui una altra vegada “el centre del món digital"