Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Els pagesos de Catalunya s'han mobilitzat aquest dijous davant l'empitjorament de les condicions de treball al camp. Sota el lema #LaPagesiaDiuProu, els productors convocats per Unió de Pagesos reclamen a les administracions mesures per fer front a la crisi dels preus al sector agrari.

El sindicat alerta que les condicions de treball de la pagesia "no han parat d’empitjorar", disminueixen les persones que es dediquen a l’activitat agrària i cada vegada menys joves s’hi incorporen. Per aquest motiu, critiquen la "inacció" dels governs català i espanyol. 

S'han produït concentracions i tractorades a nou punts del territori espanyol i està previst que el 26 de març es produeixin més mobilitzacions davant de centres de la gran distribució.

Després de la davallada del turisme rus arran de la pandèmia, a zones de Catalunya com la Costa Daurada centraven esforços a captar turistes ucraïnesos. Ara, el conflicte bèl·lic deixa el sector a la recerca d'alternatives.

A Catalunya fa dos anys que troben a faltar el turisme rus. El motiu? Europa no reconeix la vacuna Sputnik i no poden viatjar. Aquest any, el sector turístic volia recuperar aquest mercat.

A Lloret el 2019 van arribar als 30.000 visitants. Els operadors destaquen que el rus és un client amb rellevant poder adquisitiu. El president del Gremi d’Hostaleria de Lloret, Enric Dotras, recorda que la nova crisi arriba “just quan s’estava demanant que s'homologués la vacuna russa”. “És més, aquests dies havia d'haver-hi una Comissió Europea a Rússia per validar la vacuna Sputnik” apunta Dotras.

Els hotelers de Tarragona recorden que el mercat rus és el tercer després de francesos i anglesos, però de moment encara no tenen notícies de cancel·lacions. A les Terres de l’Ebre la preocupació encara és més important perquè són líders en l'àmbit nacional. El 2019 el mercat rus va deixar al territori 1,2 milions de pernoctacions i el 40% arriben en avió

Amb l’esclat del conflicte bèl·lic, tots aquests tràmits han quedat aturats. El turisme rus, tot i que representa un 5% del total, gasta un 25% més que la resta de turistes tal com ens recorda Xavier Guardià, president de la Federació d'Hostaleria i Turisme Tarragona.

També les agències de viatges temen que el conflicte espanti els turistes d'altres continents. El president de la patronal ACAVE, Martí Sarrate, adverteix que “pot haver-hi una por psicològica” i que la gent assimili que Rússia i Ucraïna estan a Europa i que “Europa està en guerra”.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha reunit aquest dijous amb una dotzena de cònsols, entre ells el d'Ucraïna, en un acte organitzat pel seu executiu per mostrar el suport de Catalunya. 

Aragonès ha anunciat que el Govern treballa amb el Consolat General d'Ucraïna a Barcelona per "coordinar una intensa recollida de material humanitari" i enviar-lo a Ucraïna, també a càrrec d'organitzacions no governamentals.

Ho ha dit en una declaració davant els mitjans a la Generalitat al costat del cònsol general d'Ucraïna a Barcelona, Artem Vorobyov; el director de la Comissió Europea (CE) a Barcelona, Manuel Szapiro, i la consellera d'Acció Exterior de la Generalitat, Victòria Alsina.

Han comparegut després d'un acte en suport a Ucraïna. Posteriorment, s'ha penjat una pancarta a la façana del Palau de la Generalitat amb el lema "Catalunya amb Ucraïna. Per la pau, la llibertat i els drets humans". 

  • Sota el lema #LaPagesiaDiuProu, Unió de Pagesos reclama mesures a les administracions
  • A Lleida, els productors han abocat fems a l'entrada del Departament d'Acció Climàtica
  • Està previst que el 26 de març es produeixin més mobilitzacions davant de centres de la gran distribució

Tica Font defensa que no coneixem l'objectiu militar del president de Rússia Vladímir Putin amb la invasió d'Ucraïna, però assegura que ha fet els càlculs i el cost-benefici. La investigadora del Centre Delàs d'Estudis per la Pau assenyala que el president rus vol "un lloc a la taula" enmig del conflicte mundial que ha de venir, relacionat amb Àsia. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, es posiciona en contra de l'enviament d'armes a Ucraïna, ja que, "per fer canvis i trobar respostes diferents, ha de canviar les premisses". Assegura que no utilitzaria les armes, ni tan sols per defensar-se. Celebra les sancions a Rússia, que han estat "molt imaginatives", aplicant-les als rics del país: "S'ha canviat l'estratègia". Defensa que la societat civil s'uneixi a la negociació, en base amb una resolució de l'ONU: "En un conflicte armat, no és correcte que els actors que negociïn siguin els actors armats". Acusa l'OTAN d'haver fet de tap perquè la UE avancés en polítiques de seguretat. I assenyala que el conflicte d'Ucraïna ens ha de fer veure la "cara racista d'Europa".

Sánchez rectifica i anuncia l'enviament d'armes a Ucraïna, sumant-se així a 19 països més de la UE que ja ho han fet. Alberto Núñez Feijóo serà el relleu de Pablo Casado al capdavant del Partit Popular.

Més de mig milió d'ucraïnesos ja han sortit d'Ucraïna. Avui ja han començat a arribar els primers d'ells a Catalunya, però la majoria asseguren que no saben on acudir.

Com gestionarà Europa l’allau de refugiats ucraïnesos? Entrevistem a María Jesús Vega, portaveu d'ACNUR Espanya.

  • El parc d'atraccions recupera la seva oferta habitual d'atraccions i espectacles i amb un aforament del 100%
  • Aquest any es commemora el 20è aniversari de la gestió pública del parc per part de l'Ajuntament de Barcelona
  • L'objectiu és aconseguir els 600.000 visitants i que el 60% de desplaçaments al parc es facin en transport col·lectiu

L'atur a Catalunya es manté estable. Hi ha 142 persones menys registrades a les oficines d'ocupació, segons les últimes dades de febrer. A Espanya, els desocupats baixen d'11.400. La millor dada és la de contractació indefinida que s'enfila fins a gairebé el 22% del total de contractes signats a Espanya i el 27% a Catalunya, la taxa més alta de la sèrie històrica.

L'educació s'incorpora al saló del 4 Years From Now en una edició "espectacular" com a reflex d'un "moment molt bo" per l'ecosistema d'start-ups, ha explicat director de l'espai, Pere Duran. Fer ús de la intel·ligència artificial i robòtica contra el bullying, analitzar les audiències a través de reconeixement facial o ulleres intel·ligents per ajudar a persones amb baixa visió a caminar pel carrer són alguns exemples de l'espai que s'ha dedicat a les empreses del sector de l'educació.

L'any passat, 14 noies, totes elles menors de 25 anys, van ser agredides sexualment per taxistes. Aquestes van ser ateses a l'Hospital Clínic de Barcelona, qui ha mantingut una reunió aquest dimecres amb l'Institut Metropolità del Taxi per abordar mesures preventives contra les agressions sexuals dins dels vehicles. Les dades formen part del balanç anual del centre, que mostra que les agressions per part dels taxistes es van produir quan les noies tornaven a casa després d’una sortida nocturna.

L'Institut Metropolità del Taxi, per la seva banda, afirma que en els últims 5 anys només els han arribat 4 casos d'agressions de taxistes que van ser apartats de la feina.

Espanya enviarà armes directament a Ucraïna per fer front a l'atac rus. Fins ara ho feia a través de la Unió Europea. Un canvi de criteri que no agrada els seus socis de govern. A Catalunya Pere Aragonès demana un control sobre les armes per evitar conflictes futurs.

L'Hospital Clínic va atendre 14 noies per agressions sexuals comeses presumptament per taxistes l'any passat. Eren menors de 25 anys i tornaven a casa de nit. L'Institut Metropolità del taxi ha suspès de llicència 4 taxistes en els darrers 5 anys. Aquest matí l'hospital i l'entitat s'han reunit per abordar mesures de prevenció.

Drons per fer seguiment de sospitosos i controlar què passa a les aglomeracions. Els Mossos els han fet volar a les rues de Sitges en el primer Carnaval postpandèmia. Des de diumenge han detingut 11 persones. Hem acompanyat el dispositiu de seguretat.

L'ucraïnès Andréi Txepkin, l'exjugador del Barça d'handbol, viu la guerra amb molta angoixa, des de Barcelona, on fa anys que es va establir. Ha parlat per l'Informatiu sobre les sancions que s'estan imposant als esportistes russos. Txepkin creu que l'esport i la política haurien d'estar separats.

Espanya enviarà armes directament a Ucraïna per fer front a l'atac rus. Fins ara ho feia a través de la Unió Europea. Un canvi de criteri que no agrada els seus socis de govern. A Catalunya Pere Aragonès demana un control sobre les armes per evitar conflictes futurs.

  • Un 19% dels investigats per delictes d'odi el 2021 a Catalunya eren menors
  • Per segon any consecutiu, el tipus de delicte d'odi més freqüent va ser la LGTBI-fòbia, amb un 44% dels fets investigats
  • Els casos denunciats han pujat un 26% respecte a 2020