Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

Ha mort Pau Riba, tot un referent de la música catalana, de la contracultura i el moviment 'hippy'. Amb 73 anys, patia un càcer incurable, però afrontava la malaltia amb energia i ha volgut estar actiu fins a l'últim moment. De fet, tenia previst treure un llibre i editar un nou disc i a l'agenda havia programat divesos concerts en els propers mesos.

La falta de gust i olfacte són algunes de les seqüel·les que tracten a la Unitat de Covid Persistent de l'hospital Germans Trias i Pujol de Badalona. Des que es va crear aquesta unitat, encara no fa un any, els metges han comprovat com els pacients van recuperant de forma progressiva aquestes capacitats gràcies a un entrenament específic.

227 ciutadans ucraïnesos, sobretot dones, adolescents i nens, han arribat aquest dissabte a l'aeroport del Prat en un vol procedent de Varsòvia. L'operació ha estat coordinada pel govern espanyol i Vueling.

L'aerolínia va traslladar divendres a Polònia una vintena de turistes ucraïnesos que estaven a Catalunya quan va començar la invasió russa al seu país. A la nau també s'hi va enviar 1.700 quilos de material, com medicines o roba. Per evitar que l'avió tornés buit, i en col·laboració amb l'ambaixada de Polònia i consolat, s'ha organitzat un vol de rescat.

El president del Govern alerta que venen "temps durs" per les conseqüències que comportarà la guerra a Ucraïna. Pedro Sánchez reconeix que no serà fàcil sortejar aquesta crisi econòmica però que treballen per tal que ciutadans i empreses "no siguin ostatges del xantatge energètic de Putin".

Nou dia de manifestacions per condemnar la invasió a Ucraïna i reclamar que torni la pau. A Barcelona, s'han fet concentracions simultànies d'ucraïnesos i russos que comparteixen l'oposició a la guerra ordenada per Putin. De fet, les dues protestes han acabat amb els manifestants agafats de la mà a la Plaça Catalunya.

Ha mort Pau Riba, un dels principals referents de la música catalana i del món de la contracultura. Músic, escriptor i actor, sempre irreverent, va ser icona del moviment 'hippy'. Tenia 73 anys i el desembre havia anunciat que patia un càncer de pàncrees incurable.

La setena lliga del Barça femení haurà d'esperar. Les blaugranes han fet els deures però la combinació d'altres resultats no els ha permès encara celebrar el títol.

  • L'exèrcit rus reprèn l'ofensiva sense haver pogut evacuar Mariúpol i Volnovakha
  • Les delegacions de Rússia i Ucraïna reprendran el diàleg dilluns

Les organitzacions que recullen material per portar-lo a Ucraïna avisen que ja tenen prou roba i demanen prioritzar altres productes, com ara menjar i medicaments. Les ONG que treballen sobre el terreny asseguren que, en cas de guerra, l'ajuda econòmica és la més eficaç perquè no comporta problemes logístics. El flux d'enviaments d'ajuda humanitària és constant.

Fins al juny es pot visitar a Ceret l'exposició 'Cada rostre és un lloc' de l'escultor català Jaume Plensa. El Museu d'Art Modern d'aquesta localitat francesa ha triat la mostra per estrenar la remodelació de l'espai després d'un parell d'anys d'obres. La coincidència amb la guerra a Ucraïna propicia reflexionar al voltant del significat d'aquests rostres amb ulls tancats.

Les persones que han sortit d'Ucraïna i miren d'arribar a Catalunya passen per un periple complicat. És el cas d'un cooperant català que explica la seva experiència al pas per Hongria, on els han separat en dos grups perquè alguns no disposaven d'un passaport biomètric. Esperen arribar a Tarragona d'aquí a unes hores, però encara els queda molt trajecte per endavant.

Disposar d'un bon armament és bàsic per guanyar un conflicte bèl·lic. En aquest sentit, l'historiador de la Universitat Complutense de Madrid Miguel Í.Campos argumenta que va ser per aquest motiu que la República espanyola va perdre la guerra civil des del mateix moment de l'anomenat 'alzamiento', per la superioritat dels nacionals i el suport que van rebre de potències estrangeres com Alemanya o Itàlia.

La guerra a Ucraïna va començar abans de la invasió física al seu territori. Ho sosté Jorge Carrión, que coneix molt bé com funciona el ciberespai. Segons explica, Rússia ha apostat des de fa temps per disposar d'un exècit de 'hackers' no només per fer atacs informàtics sino per posar en marxa campanyes de "distorsió i desinformació".

L'estació de Sants de Barcelona s'ha convertit aquests dies en un punt de connexió i de retrobament per a molts refugiats ucraïnesos que arriben en tren a Catalunya. Es calcula que, de moment, n'han arribat una cinquantena que estan rebent ajuda de familiars o coneguts que resideixen aquí. A les pròximes hores s'espera que n'arribin molts més.

Continua l'arribada de refugiats ucraïnesos a Catalunya. La gran majoria, dones i criatures. Aquest cap de setmana venen majoritàriament en tren, però també en autobusos organitzats per entitats socials.

Catalunya es bolca amb el poble ucrainès. Fa una setmana que van començar les campanyes de recollida d'ajut humanitari i els camions carregats de material surten de punts com l'església de Santa Mònica de Barcelona. Les grans ONGs que treballen sobre el terreny insisteixen que la millor manera d'ajudar és fer aportacions econòmiques per evitar problemes logístics.

A la invasió d'Ucraïna hi conviuen les armes tradicionals amb les cibernètiques. Una nova forma de guerra híbrida, diuen els experts, que Vladimir Putin controla molt bé, i que fa servir, expliquen, tant per atacar com per desinformar.

12 escultures i 20 dibuixos de Jaume Plensa es poden veure en una exposició inèdita al Museu d'Art Modern de Ceret, a França. Obres que han estat creades en els darrers 3 anys i que ens porten a reflexionar sobre l'ànima humana.

Ucraïna lidera el medaller després de la primera jornada dels Jocs Paralímpics de Beijing. Els esportistes de la delegació ucraïnesa han fet una protesta per reclamar que s'aturi la guerra.

L'incendi de Zaporiyia ha estès la por a una catàstrofe nuclear i ha encès les alarmes d'Europa i de la comunitat internacional. L'estació de Sants s'ha convertit en un centre neuràlgic pels refugiats que arriben amb tren. Continua el degoteig d'empreses que decideixen abandonar Rússia.

  • A sortida del jutjat ha assegurat que la declaració ha anat "bé"
  • El jutjat va obrir la causa arran d'una querella de l'associació Transparencia y Calidad Democática
  • Ha rebut el suport d'un centenar de persones que acusen Agbar de finançar la querella per fer una companyia d'aigües pública