Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

13 dies de guerra i ja són 2 milions de refugiats, segons Nacions Unides. Sobretot són dones, amb criatures i gent gran. Són el gruix de l'onada de fugida d'Ucraïna. També en aquest èxode, les cures són determinants. Acnur alerta de l'increment de menors ucraïnesos no acompanyats a la frontera de Polònia, per això reclamen canalitzar l'acollida a través d'ambaixades o consolats.  Però no totes marxen. N'hi ha que s'han quedat a lluitar amb l'exèrcit. O des de la rereguarda s'han quedat per continuar ajudant o bé s'organitzen per reclamar sortides dialogades.

La Creu Roja prepara un enviament d'ajuda humanitària des del centre de Sant Martí de Tous (Anoia) fins a Hongria. Des d'aquí, aquest dimarts han sortit tres camions carregats amb articles de primera necessitat per a més d'11.000 persones afectades per la guerra d'Ucraïna. Segons ha explicat el coordinador de Creu Roja a Catalunya, Enric Morist, és material "molt especialitzat com kits de cuina, mantes i tendals que repel·leixen l'aigua i són ignífugs".

Sandra Balsells critica el "paternalisme visual" respecte a fotografiar la mort. "Tot allò que és desagradable intentem amagar-ho, quan el que ens hauria d'ofendre és la realitat", defensa la fotoperiodista. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, ens explica que mou als fotoperiodistes a territoris de conflicte i que una de les tasques és "anar al lloc d'on fuig la gent". Parla dels problemes de moltes dones per treballar en el món del fotoperiodisme, on es veuen "com un ésser vulnerable que cal protegir". Tot i això, diu que personalment sempre ho ha viscut amb "molta normalitat". Creu que Putin busca que els periodistes marxin de Rússia amb les penes de presó contra les "notícies falses": "Jo hauria marxat pitant. És suïcida mantenir-se en un país com aquest", ha assegurat. I explica com la va afectar cobrir els primers conflictes bèl·lics: "Ho recordo molt dur. Vaig patir molt. No estava preparada per documentar allò".

Per canalitzar l'arribada de refugiats a Espanya el Govern habilitarà 3 grans centres de primera acollida. Ellen Christiaanse, propietària de la casa rural Cal Pau Cruset, ha decidit acollir refugiats ucraïnesos durant un temps. Una altra de les conseqüències directes de la guerra és la pujada del preu de l'electricitat. El preu del gas ha pujat un 80% des de divendres. Per mitigar els efectes econòmics de la guerra a Ucraïna, Pedro Sánchez ha plantejat als agents socials un pacte de rendes.

Un 10% dels refugiats de la guerra a Ucraïna es preveu que arribin a Espanya. Són els càlculs de la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat. A Barcelona s'ubicarà un dels centres d'acollida més gran de l'Estat. En només aquest cap de setmana ja han arribat més de 500 a la ciutat.

Amb el preu de l'energia disparat, a conseqüència del conflicte, les organitzacions de consumidors calculen que la factura de la llum d'aquest mes podria arribar als 250 euros de mitjana. Els experts insisteixen: cal un canvi en la manera de fixar els preus de l'electricitat.

'Sis dies corrents' de Neus Ballús i 'Libertad' de Clara Roquet, participades per Radio Televisió Espanyola, han estat les dues grans triomfadores als Premis Gaudí. Una gala on s'ha imposat el talent femení.

El Barça és tercer a la lliga gràcies a la victòria davant l'Elx i a la derrota del Betis amb l'Atletico de Madrid. Els blaugranes porten 11 partits consecutius sense perdre.

Antón Costas argumenta que les guerres impulsen la despesa en economies que no estiguin directament implicades. "Les guerres són un impuls molt fort per a l'activitat economia", assegura el president del Consell Econòmic i Social d'Espanya. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, diu que es veurà la necessitat de fer permanents els fons europeus. El catedràtic de Política Econòmica de la Universitat de Barcelona, veu "una fal·làcia" defensar que l'entrada de permisos de treball per a refugiats en resta per als residents dels països. Argumenta que el Midcat pot ser una bona estratègia a mitjà o llarg termini, però no a curt. Diu que els beneficiaris de la guerra a curt termini seran els que puguin substituir els béns escassos, com l'energia, assenyalant als EUA. I creu que el conflicte a Ucraïna va per llarg, a causa del desplegament que ha fet Rússia sobre el terreny ucraïnès.

  • Les delegacions d'Ucraïna i Rússia es reuniran per tercera vegada a un punt fronterer entre Polònia i Bielorússia
  • Durant el cap de setmana no s'han respectat els acords d'alto el foc per evacuar població civil

Aquesta setmana la Unió Europea ha donat el vistiplau a l'entrada de refugiats ucraïnesos a territori dels estats membres, mitjançant l'activació d'una directiva comunitària de l'any 2001. Es tracta d'una disposició que els garanteix temporalment protecció i permís per moure's lliurement dins de les fronteres de la UE. És el primer cop que es recorre a aquesta directiva, que va ser concebuda com a resposta a crisis humanitàries arran l'experiència de la guerra dels Balcans.

'Trenqueu en cas d'emergència' és el títol del llibre que publica l'advocada Carla Vall en el qual posa en el punt de mira totes les violències contra les dones. Constata que es tracta d'un problema endèmic i consubstancial a la societat. L'obra està concebuda com una caixa d'eines perquè les dones sàpiguen com actuar quan són víctimes, però també és útil per conscienciar els homes.