Enlaces accesibilidad
arriba Ir arriba

La guerra a Ucraïna provocada per la invasió de Rússia ha alimentat prejudicis sobre la població russa, fent-la responsable de la confrontació. Aquest sentiment antirus o russofòbia el pateixen comerços russos i la població d'origen rus que estan vivint o s'han traslladat a paisos europeus. Una càrrega que, a Catalunya, està tenint conseqüències pels seus negocis.

La Unió Europea demana públicament els ciutadans que redueixin la dependència de l'energia russa i "abaixin les calefaccions". La crisi energètica ja està fent que més de la meitat de les pimes catalanes vegin incrementat el cost de la factura més d'un 200%. Una situació que fa que el 16% es plantegi tancar si la situació no millora.

320.000 llocs de treball estan en risc, principalment a l'hostaleria, la restauració i la indústria, els sectors més afectats per la crisi energètica, segons PIMEC. La patronal veu un camí de difícil retorn i parla de col·lapse. Per això exigeix mesures urgents. Demana que es canviï el sistema de fixació de preus.

Per primera vegada la Unió Europea demana els ciutadans que abaixin la calefacció per disminuir la dependència del gas rus. La crisi energètica posa en risc 320.000 llocs de feina a Catalunya. La patronal de la Petita i Mitjana Empresa constata que més de la meitat han vist créixer la factura del gas i l'electricitat un 200% en els darrers mesos. El conflicte porta a Catalunya més de 1.200 persones refugiades d'Ucraïna i moltes famílies es pregunten com acollir-les. Barcelona, Roses i Lloret de Mar ja han escolaritzat 49 nens refugiats de la guerra. El 78% de les desaparicions amb indicis de criminalitat a Catalunya té com a rerefons la violència de gènere. Es donen, però, només un o dos casos l'any. La resta són voluntàries i 9 de cada 10 casos es resol. Els Mossos aconsellen denunciar de seguida. El Barça rep el Galatasaray turc com a favorit en l'eliminatòria de vuitens de final de l'Europa League.

Amb l'argument que es parlarà d'Ucraïna, els socialistes pressionen el president de la Generalitat Pere Aragonès perquè sigui a la Conferència de Presidents a La Palma. Ahir va parlar la ministra portaveu i avui Salvador Illa insistia a la sessió de control del Parlament.

La Generalitat demana un ordre del dia concret: acollida de refugiats, preus de l'energia i matèries primeres. Cup i comuns li han reclamat ajuts directes als sectors afectats per la guerra. El president s'ha compromès a reunir-se amb els partits per fer front plegats a les conseqüències.

Vox, Cs i PPC vinculen l'independentisme amb Putin i celebren que l'Eurocambra ho investigui. Ciutadans ha demanat també una comissió d'investigació al Parlament. Ciutadans ha demanat també una comissió d'investigació al Parlament.

  • La població d'origen rus que viu o s'ha traslladat a paisos europeus està patint els prejudicis d'una part de la societat
  • Les treballadores de la llar d'origen rus també avisen d'un augment de les discriminacions a dones russes

Javier Cercas considera que "un mal llibre és un llibre de dretes", mentre "un bon llibre sempre és un llibre d'esquerres", ja que la literatura és "un instrument d'insubordinació". L'escriptor defensa que és antisistema com a novel·lista, però no com a persona, i que espera que els seus llibres siguin d'esquerres. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, defensa que la literatura ha de ser útil, però sense pretendre-ho: "Si la literatura és útil, es converteix en propaganda". Explica que la literatura et posa en la pell d'altres, et fa empatitzar, i que el lector celebra coses que en la vida real considera que no es poden fer. Per això, diu que ens treu de polleguera,  posant en qüestió les nostres certeses. Assegura que, un cop una novel·la és acabada, passa a ser dels lectors: "Escric per a mi, per què soc l'únic lector que conec". I revela que tenia al cap una quarta novel·la de Terra Alta, després de El castillo de Barbazul, però que ara no ho té clar.

Als carrers de les principals ciutats catalanes tornen a ressonar les consignes per reclamar la fi de la violència contra les dones. Un dels motius de reivindicació feminista és posar fi a la bretxa salarial.

I RTVE també se suma al dia de la dona treballadora amb el Barcelona Woman Acceleration Week, que pretén posar sobre la taula les desigualtats que encara pateixen les dones al món laboral.

A més, quan parlem de la guerra a Ucraïna, també parlem de les dones. Una vegada més, en la guerra com en la pau, les cures són cosa de dones.

Entrevistem Anna Bosch, excorresponsal de RTVE a Rússia, per parlar de la situació de la guerra a Ucraïna i de l’impacte dels moviments internacionals.

D’altra banda, el govern insisteix en què el Rei Emèrit ha de donar explicacions sobre les últimes informacions, malgrat que totes les irregularitats per les que l'investigaven han quedat arxivades.

  • La igualtat de les dones en el món laboral ha estat el principal reclam de les mobilitzacions
  • A causa de la vaga del 8 de març, el transport públic funcionarà al 85 %
  • La manifestació principal ha començat a la plaça Universitat de Barcelona a partir de les 18 hores

L'augment del preu de la benzina continua imparable. A la província de Barcelona hi havia ahir 14 benzineres amb la de 98 per sobre dels 2 euros. Avui són ja 135. I els analistes creuen que l'escalada de preus continuarà a l'alça per la por que es prohibeixi importar petroli i gas rus.

Algunes federacions de transportistes ja han demanat reunió urgent amb el Govern per buscar solucions de caràcter urgent. Si no, alerten que no podran moure els camions. També creix la preocupació al sector del taxi i entre els conductors que ja acusen la baixada de poder adquisitiu.

Violències, precarietat, bretxa salarial o sostre de vidre. Són algunes de les situacions que les dones continuen vivint dia rere dia. En aquest 8M, novament reivindicatiu, el moviment feminista ha sortit aquest matí al carrer amb diverses convocatòries.

Les dones també són el rostre de la guerra. Mares amb infants que lluiten per sobreviure. Moltes formen part dels ja dos milions de persones que en 13 dies de conflicte a Ucraïna ja han fugit del seu país. L'ajut humanitari segueix imparable.

6 dels 16 entrenadors de la Primera Iberdrola són dones. Un record que aquesta temporada s'ha assolit a les banquetes de la primera divisió del futbol femení. Natàlia Arroyo dirigint la Reial Societat i Anna Junyent a l'Eibar trenquen barreres en un esport tradicionalment masculí.

La invasió a Ucraïna continua encarint el preu de l’energia a tota Europa. La llum costa avui 10 vegades més que fa un any i des de l'inici de la guerra ha triplicat el seu preu. La benzina també està pels núvols. El litre fa setmanes que marca rècords històrics.

Milers d'estudiants s'han manifestat aquest dimarts pel centre de Barcelona amb motiu del Dia de la Dona "contra la violència masclista i la justícia patriarcal". Convocada pel Sindicat d'Estudiants, la manifestació ha començat amb una concentració a les 12.00 hores en la plaça Universitat i han continuat per Via Laietana. Han arribat fins a la plaça Sant Jaume, on han llegit el comunicat final.

El 8M torna a recórrer els carrers. Un clam per la igualtat en el món laboral, per la conciliació real, per deixar de sexualitzar les dones i de patir les violències en totes les seves formes. Drets que miren de reivindicar en el dia a dia, però que avui reben més visibilitat i que han d'involucrar tota la societat. Les dones també són el rostre de la guerra. Mares amb infants que lluiten per sobreviure. Moltes formen part dels 2 milions de persones que en 13 dies de conflicte a Ucraïna ja han fugit del seu país. L'ajut humanitari segueix imparable.6 dels 16 entrenadors de la Primera Iberdrola són dones. Un record que aquesta temporada s'ha assolit a les banquetes de la primera divisió del futbol femení. Natalia Arroyo dirigint la Reial Societat i Ana Junyent a l'Eibar trenquen barreres en un esport tradicionalment masculí.